• Anonym

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • hot fuss
    MatsAtari skrev 2009-03-03 00:26:39 följande:
    hot fuss skrev 2009-03-03 00:12:00 följande: Ja, andrahandsvärdet på mobiltelefoner är verkligen högt... Du kan få köpa min gamla Nokia 3210 om du vill. Inboxa valritt pris... Den funkar fint. Enda problemet är kasst ljud som gör att man bör sitta i ett tyst rum innomhus när man pratar samt att laddaren måste sitta i hela tiden. TV-spel är också dåligt andrahandsvärde på om de är mer än ett år gamla. Kurslitteratur är däremot ett bra tips, men inget man blir rik på. Får man 50% av det man köpt böckerna för får man vara nöjd. Timanställning är bra, men oftast ska man ju jobba så att det passar arbetsgivaren, inte en själv.
    fast nu handlade det om matpengar för en månad till en person. då är varje inkomst en bit på vägen. 1000-1500 räcker bra om man vet hur man äter snålt o så. så en gammal mobil för en femhundring. eller en bok för 200 kanske.

    o är man bara ärlig mot arbetsgivaren o säger att man bara kan jobba helg för studier så får man lätt ett jobb iaf...

    var inte så neggo
  • Lavish
    Svar på #76
    Instämmer i att om man inte har pengar till mat har man antagligen inte investerat i nått värt att sälja. Jag är student och flyttade hemifrån för snart ett år sen. Jag kan inte föreställa mig att något i mitt hem skulle betinga mer än några hundralappar i andrahandsvärde, inte ens datorn, är för gammal tror jag. Men det är klart, om man verkligen SVÄLTER är det väl bättre att sälja matbordet för 100 spänn och köpa 20 paket nudlar.

    Däremot timanställning, jag vet inte om jag känner nån student som inte jobbar? Det funkar ju bara inte annars. Det du kan göra är att äta jäkligt billigt tills du tar dig ur krisen. Köp största säcken havregryn, kan inte kosta mer än max 30 spänn för flera kilo. Gör gröt och ät utan mjölk el nått till. Det kan du antagligen leva på i en månad el nått om du måste. I närmaste "mångkulturella" matbutik kan du köpa en 5 kilossäck med ris för 20-30 spänn.... Det är klart att det inte är nyttigt att leva på det men det är bättre än att inte äta alls. Gå till affären och jaga utgångna varor. Troligtvis får du dem gratis om du frågar. Och 20-30 spänn tigger du lätt ihop en dag på pendeln/i tunnelbanegången.
  • WhiskeyRiver

    MatsAtari:

    Men jeez, bl a "hot fuss" och "zenith" har väl kommit med alldeles utmärkta tips. Har du några bättre så kanske det är mer konstruktivt att skriva ner dessa än att dissa någon annans?

    Beror säkert på vilka kurser man läser och en del litteratur vill/behöver man kanske ha kvar som referenslitteratur, men ofta kan man tjäna bra pengar på att sälja kurslitteratur och många vill köpa, dvs utmärkt tips. Tv-spel kanske inte ger många kronor i sig, men borde räcka till några pastapaket=mat för en vecka.

    På de flesta jobb är det väl ändå arbetsgivaren som beslutar behovet, men självklart kan man som timanställd komma med önskemål. Arbetade själv hela studietiden och oftast fick man alla de tider man önskat plus några till. Men det är klart, kanske bäst TS struntar i att söka timanställning för det kan ju faktiskt vara så att hon/han inte kan anpassa sig till arbetsgivarens önskemål. Eller?

  • MatsAtari

    Hade jag haft några vettiga tips så hade jag postat dessa.
    Nu had jag inte så då fick jag fick nöja mig med att dissa en del andra ideer, vilket inte var så svårt.

  • MatsAtari

    Både gröt och pasta i alla former är förresten både billigt gott och nyttigt.
    Havregrynsgröt, risgrynsgröt, mannagrynsgröt, majsgröt.
    Går att variera en hel del.
    Finns det mer?

  • sasssyy

    jag måste klargöra.. för något år sedan levde jag under ganska liknande termer.. bara det att jag har ett barn som bor med mig varannan vecka.. under tre månader hade jag sammanlagt 700 kr förutom barnbidraget som jag bara har halva... Hyran fick vänta.. så klart, jag fick prata med min hyresvärd och fick sen dela upp hyrorna som jag var skyldig och betala under hösten.

    700 kr+ 1500 ungefär./ 3 månader.. 1 vuxen och ett barn..plus löpande räkningar.. och jag kan säga så här, de veckor min son var hos mig fanns det alltid mat på bordet och färsk frukt och grönsaker.

    Några år tidigare när jag var student, jag pluggade halvtid (pga det inte fanns fler kurser för mig som jag fick plugga -komvux) så jag fick halva studiemedlet just då var det 3200 hälften gick till min hyra.. en liten etta utanför Skövde så det var väl en väldigt bra hyra.. elen ingick INTE.... jag var lovad jobb ett par veckor på sommaren men det gick inte...och eftersom jag hade haft csn fick jag ingen hjälp från soc.. de var visst hårdrare på den tiden, jag fick en rekvisition på 75 kr!!!!!!!!!! Den skulle räcka en månad, då hade jag gått utan pengar en månad redan.

    Så sluta snacka om empati och att man aldrig varit i den sitsen och så vidare... jag är inte den daltande typen jag är en "doer", inget blir bättre för att man kramar och håller om även om det gör att det känns bättre för en stund.
    Det går att baka bröd på vatten, jäst och vetemjöl...det blir inte jättegott men det mättar.
    Bor man i en stad där hyran uppenbarligen äter upp större delen av studiemedlet så finns det även billighetsbutiker, typ Lidl, Netto, där man kan handla.

    Panta flaskor... det är inte alls ett dumt förslag och om man nu tycker det är så jäkla pinsamt att dela en situation som uppenbarligen så många befinner sig i, så gå ut mitt i natten, ett tips är lördag och söndag morgon före 6 och plocka. Jag och kompisen plockade (utan att ens ha det som mål) på väg hem från krogen, ihop över 200 spänn.. vi hade dessutom skitroligt där vi gick med en säck.. så nog kan TS få ihop MER om hon går och dessutom är nykter -vilket vi inte var-

    Någon gnällde om att man ju inte får hälften av vad man betalt för tex kursböcker....!!!!!!!! Men det är väl ingen vidare positiv inställning... alla kronor är ju välkomna.. jag har krängt böcker senaste veckan för över 500 spänn, det hade väl varit ett ganska bra tillskott för TS just nu
    www.kurslitteratur.se
    där kan man lägga upp sina böcker, för helt ärligt, även om man bara får 20% av utgångspriset så är det ändå pengar som mättar, samma sak med gamla mobiler, en kompis sålde av 3 st gamla.. riktigt gamla Nokia, fick 300 spänn för dem med laddare och allt.. 300 kr är ganska många paket nudlar.

    Jag blir så sne för här på FL får man inte säga vad man tycker och tänker om man inte tycker synd om och håller med en TS.. jag har varit klar och tydlig.. tyvärr så har inte TS rätt till understöd från SOC, det var väl det som var kärnfrågan, jag har även förklarat varför.. hoppa för fan inte på mig för att socialtjänsten följer de lagar och regler som finns. SKulle de håva ut pengar till varenda jäkel som kommer dit och lipar över att de inte har någon mat hemma så skulle pengarna inte räcka till dem som verkligen behöver det
    Reglerna finns för att de behövs och det är trist att folk hamnar i den sits som TS är i.. alla kan få problem i livet, men det gäller att äga sina problem också och att se till att man har gjort vad man kunnat för att lösa dem.

    Bostadsbidrag har ju TS inte vad jag har förstått, det måste man också söka för att få soc.bidrag. Sen var ju detta inte ett nytt problem om man läser TS alla svar, elräkningen var väl det som fick det att rinna över, hon kan inte låna av någon för hon har lånat för mycket sen tidigare och folk vill inte låna till henne säger hon, och hon har inte köpt mat sen december så det är ju inte något som hände igår.

  • Meli

    Men man måste ju lära sig att planera. CSN är det väldigt många som lever på. Har själv levt på det. Om din elräkning var så hög, så borde du ringt elbolaget och bett att få dela upp den. Det brukar man få. Bostadsbidrga kan du få, omdu inte bor för stort.


  • nadir

    Men problemet är ju just nu. Spelar ingen roll vad h/n kunde ha gjort innan, eller att h/n kan söka bostadsbidrag.

    H/n kan söka bostadsbidrag nu, visst men det tar ett tag innan de pengarna kommer.

    Alla tips som löser något nu, det är skillnad, det är det som h/n kan arbeta med nu, och lösa problemen för resten av månaden.

  • sasssyy
    Meli skrev 2009-03-03 15:57:18 följande:
    Zenith och TS Jo, det är klart. Förr kunde man få låna pengar av soc, kan man inte det längre?
    för att få ett sk återbetalningspliktigt understöd (eller vad det nu kallas.. lite olika från kommun till kommun) var man iaf i min tidigare kommun tvungen att visa upp att man haft underskott tidigare månader samt att det är ganska svårt att få om man inte har barn och en jäkligt bra orsak. Jag tror att det är rätt kört för TS tyvärr..

    Konkreta tips för nu efterlyser folk.. jag tycker det har rasat in tips.. vi kan inte skita pengar och ge till TS, så enkelt är det.. och även om vi hade haft möjligheten får vi inte erbjuda sånt till någon här på FL.
    Sälja saker och samla pant är nog de mest konkreta sakerna.. även om saker har kasst andrahandsvärde är iaf 10 kr bättre än 0 kr eller hur??? vad är smartast.. att ha en bok som ligger o dammar i bokhyllan eller en limpa (finns för 6-7 kr på Willys)
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?