• aggexa

    40 000 i restskatt som tack för att man är Familjehem!!

    Du verkar inte ha koll på dina intäkter och skatter, det är viktigt att följa upp detta månadsvis för att inte drabbas av obehagliga överraskningar.
    MIA SD skrev 2009-03-31 20:55:45 följande:


    Usch det låter som jag inte har ngn koll alls men jag har alla papper nånstans men det är lättare att fråga er!!
  • aggexa

    Du får restskatt eftersom du fått utbetalat skattepliktiga ersättningar som det dragits för lite skatt på.

    Jag tycker att du ska konsultera skattejurist för att få veta vad av din ersättning som verkligen är skattefri och vilken del som är skattepliktig. Ta kontakt med soc och be dem att dra rätt skatt efter det så du inte lever upp pengar du sedan ska betala i skatt. Eller så lägger du undan de pengarna själv eller gör extra skatteinbetalningar under året.

    MIA SD skrev 2009-03-31 18:06:27 följande:


    Jag vet inte om det är jag som gjort fel eller vad det är som skett! Jag o min man har varit familjehem under förra året, mellan feb- dec. Under den tiden fick vi pengar för det, en del skattefritt o en del vi skattr för. Samtidigt har jag jobbat ca 70-80% som uska på det lokala sjukhuset! Va faan Ska det va så här.. Nu får vi ju betala tillbaka alla pengar vi fått som familjehem. Är det nån mer som upplect det här? Vad kan jag göra förrutom att kontakta vår soc. sekreterare vilket jag gjort..
  • aggexa

    Nu överdriver du en aning när du anklagar mig för att skrämma upp folk.
    Läs mitt inlägg nr #83 igen.
    Såklart att man ska redovisa sin omkostnadsdel. Gör man ingenting så får man såklart räkna med att ersättningen blir beskattad.
    Sen kan man ju undra över kommunens redovisning som inte klarar att göra den skattefri vs beskattningsbar.
    Familjehem ska ju inte ha intäktsfördelar över omkostnader de inte har, de ska ju grunda sig på faktiska omständigheter.

    Anonym (My) skrev 2009-04-22 18:40:39 följande:


    Skräm inte upp folk när det inte finns någon orsak till det!! Jag drar det igen 0ch hoppas att alla förstår: Kommunen redovisar två summor till skatteverket. 1) Arvodet, som står som lön och som vi mycket riktigt ska skatta för 2) Omkostnadsersättningen, som red0visas som kostnadsersättning. Denna ska man INTE skatta för, eftersom det inte är lön utan ersättning för de omkostnader man har för barnet. Däremot kan skatteverket inte veta att vi är familjehem eftersom den uppgiften inte står i den informationen kommunen skickar. Därför måste vi tala om det. Det gör vi genom att göra ett avdrag för den summan som står under kostnadsersättningar nere under Avdrag - Tjänst, ruta 06 + att vi skriver något om det under Övriga upplysningar. Så är här det för alla familjehem och kontaktfamiljer, likadant är det för tex dagbarnvårdare. Det finna alltså ingen orsak att kontakta någon skattejurist såvida man inte får kostnadsersättningar från fler ställen än den uppdragsgivande kommunen och inte har ordning på det. Enklast vore om blanketten hade en ruta för oss familjehem men å andra sidan finns det många specialfall och då skulle väl blanketten bli omöjlig att reda ut. Sussie, som jag sa innan behöver du inte oroa dig. Gå in på nätet och gör om deklarationen och kontakta skatteverket för att höra när du kan få tillbaka dina pengar.
Svar på tråden 40 000 i restskatt som tack för att man är Familjehem!!