FC Köpenhamn till Champions League
Forum Relationsproblem - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kulturkrock eller annat? (vården)

  Ons 1 apr 2009 19:50 Läst 2662 gånger Totalt 48 svar
  Anonym (irrit­eraad)
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 19:50

  har ett problem.

  när jag läste omvårdnadsprogrammet gick jag med en filippinsk tjej i övre 30 årsåldern (själv är jag 27 men ser mycket yngre ut)

  När vi hade grupparbete bla ringde hon alltid och kollade upp mig så jag gjorde läxorna osv. mao fruktansvärt jobbig.

  är fastanställd på ett ställe nu (psykiatri) där denna börjat som timvikarie sedan några veckor tillbaka.

  Grejen är att hon behandlar mig som att jag är 10 år ungefär,kollar upp allt jag gör är inte "betrodd" av henne att göra något alls.

  har en person vi jobbar väldigt mycket med som har dygnetruntbevakning av olika skäl.
  Där är det viktigt att hålla det lugnt, MEN så fort jag är därinne och personen är lugn (vilket inte är ofta) måste hon alltid dit och "kolla upp mig" vilket ju stör vår brukare mycket som är känslig.

  har sagt till henne att "jag kan sitta själv, jag larmar om det är något" Vilket hon totalignorerade. Sa till henne TYDLIGT att det beror på vår brukare att om det är lugnt så måste vi försöka att inte springa där för det stör personen och är det något har jag både larm och telefon. Vilket hon struntade i,hon satte sig därinne bara en bit bort och gjorde inget alls (jag och brukaren satt o soffan och kolla film och förökte hålla stämningen lugn utan utbrott)

  Idag skulle vi ut med en och gå, Tjejen körde första biten, så sa jag att jag kunde köra en bit (är en tung person) då envisades hon med att hålla ena handen på rullstolen sa till att " *** jag KAN faktiskt köra själv"...fick säga till 5 gånger,vi kom till en nerförsbacke, rullstolen har ju handbromsar så det är ju inga problem, denne sliter då tag i rullstolen och jag säger till igen "Jag Kan köra själv det finns handbromsar" personen släpper efter kanske 5 minuter.

  När vi strax är hemma säger hon "jag kan köra nu" varpå jag säger att "det är ingen fara JAG kör nu"
  Då säger denne "ja men du är inte van att gå,jag brukar gå här varje dag" (vad nu det har med saken att göra?

  Denne har jobbat på äldreboende i ett halvår, jag har jobbat i 10 år så jag VET hur en rullstol funkar, och där får jag nog och säger åt på skarpen att hon får ge sig,jag kan köra och vad är hennes problem, får givetvis inget svar.

  Efter det pratar jag med kollegorna vilket är helt oförstående, de tycker snarare hon är väldigt "undergiven" och gör exakt som de ber om (kan tillägga att dessa är i samma ålder som vikarien dvs 10-20 år äldre än jag själv)

  En av dem kommer på att det kanske är kulturellt? Att vikarien ser mig som ung och liten och därför "tillrättavisar mig" och tycker att jag skall passas och respektera hennes "order"

  kan det vara så? Hur ses ålderskillnad i Filippinerna? Eller är personen bara dum när det gäller mig?

  (Förövrigt är både chef och kollegor väldigt nöja med mig och mitt sätt att jobba så någon "passning" behöver jag knappast.

  kan någon hjälpa mig att tänka och hur jag skall göra i framtiden? som jag känner nu kommer jag snart att få ett utbrott värre än jag vet inte vad.

 • tettin­tott
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 22:41 #31

  Hon kanske bossar över dem också.

  Egentligen tror jag inte det handlar om kulturkrock utan hon är nog mer osäker på sig själv i sin roll.
  Om det är någon som hon märker hon kan säga till så får det ju henne att må bättre och framstå som mer proffesionell.

  Varför hon hugger mot dig kanske beror på att ni läste tillsammans och hon känner att hon "känner"dig, övrig fast personal verkar hon ha mycket mer respekt för (hon känner ju inte dom på samma sätt).
  Fast det är ju bara spekulationer. Så du borde ju egentligen bara prata med henne, inte ryta eller skälla, utan verkligen prata för det är nog det enda som funkar.

 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 22:52 #32
  tettintott skrev 2009-04-01 22:41:34 följande:
  Hon kanske bossar över dem också.Egentligen tror jag inte det handlar om kulturkrock utan hon är nog mer osäker på sig själv i sin roll. Om det är någon som hon märker hon kan säga till så får det ju henne att må bättre och framstå som mer proffesionell. Varför hon hugger mot dig kanske beror på att ni läste tillsammans och hon känner att hon "känner"dig, övrig fast personal verkar hon ha mycket mer respekt för (hon känner ju inte dom på samma sätt).Fast det är ju bara spekulationer. Så du borde ju egentligen bara prata med henne, inte ryta eller skälla, utan verkligen prata för det är nog det enda som funkar.
  De gånger som idag när jag till ordentligt samt ett par gånger då det drabbade en brukare har jag sagt ifrån klart och tydligt men det går inte in,hon liksom bara stänger av,låtsas som hon inte ser/hör.

  jag tycker det känns lite som att dina terier kan stämma väldgt bra. Emellanåt överöser hon mig dessutom med smicker för att sedan bara trycka till,skum människa verkligen. Vad jag minns var hon inte speciellt populär när vi pluggade ihop heller, jag tog aldrig reda på varför men det börjar bli mer tydligt faktiskt.
 • Ons 1 apr 2009 22:54 #33

  Fast om det är "respektera de äldre" som spelar in är det väl ganska naturligt att hon respekterar dem som är äldre än hon är och samtidigt förväntar sig att bli respekterad av dem som är yngre.

  Det borde dock vara lite varningssignal om hon stör brukarna så pass att hon genom sitt uppförande orsakar att de blir uppstressade. Inte bra för varken de andra som jobbar eller brukarna, så det i sig borde ju vara tillräckligt för att flytta ner henne några steg på vikarielistan och premiera andra före henne.

 • tettin­tott
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 23:03 #34

  Tror inte hon är så skum egentligen, tror det handlar mer om kasst självförtroende.

  Kan ju dessutom vara något med att hon har det jobbigt hemma och tar ut det på jobbet på nåt sätt (vilket ju är ganska fel) men att hon kanske bara egentligen behöver någon att prata med? *kastar ur sig teorier*

  Och glöm inte.."Det finns ALLIT ett varför!"

 • tettin­tott
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 23:03 #35

  Alltid skulle det ju vara..skyller på trötthet

 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 23:05 #36
  NadiaMi skrev 2009-04-01 22:54:16 följande:
  Fast om det är "respektera de äldre" som spelar in är det väl ganska naturligt att hon respekterar dem som är äldre än hon är och samtidigt förväntar sig att bli respekterad av dem som är yngre. Det borde dock vara lite varningssignal om hon stör brukarna så pass att hon genom sitt uppförande orsakar att de blir uppstressade. Inte bra för varken de andra som jobbar eller brukarna, så det i sig borde ju vara tillräckligt för att flytta ner henne några steg på vikarielistan och premiera andra före henne.
  ja är det jag funderat över om det kan vara så. De andra är äldre, jag är yngst samt en annan tjej i samma ålder som ser lite äldre ut,dessutom jobbat länge samt att det är hon som sköter det mesta vad det gäller timvikarier. Vi skall få ett gäng nya vikarier som börjar ganska omgående, förhoppningsvis är de bättre.

  är de funderingarna om kultur och ålder jag också har. Självklart får hon respekt av mig,jag har försökt hjälpa henne en del tex att komma in i jobbet men det är svårt när hon vägrar ta till och och lyssna (där handlar det ju dessutom inte om vem JAg är utan om att hon skall lära sig jobbet)

  ja hon stör brukarna en del, bla har en som skall ha VB medicin så fort ångesten kommer (man inväntar alltså inte utan man kör så fort det börjar annars verkar den inte) vilket jag sagt till henne. Istället för att då larma så väntar hon såpass länge att hon blir nersprungen och att lindra ångesten hos brukaren då är liksom körd. Då skylldes det på att "hon kanske inte förstod språket" vilket jag VET att hon gör, grejen är ju att hon inte kan ta att det var jag som sa till henne det innan jag lämnade henne med brukaren, därav att resten av dagen blir ett helvete för både brukaren och oss andra samt övriga brukare, såna saker kan hon göra som exempel. Smyggrejer men illa nog. Att sen börja dra i rullstolen när brukaren är med och ha sig så gör man bara inte. hade brukaren hört hade det kunnat gått åt fanders.
 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 23:08 #37
  tettintott skrev 2009-04-01 23:03:26 följande:
  Tror inte hon är så skum egentligen, tror det handlar mer om kasst självförtroende. Kan ju dessutom vara något med att hon har det jobbigt hemma och tar ut det på jobbet på nåt sätt (vilket ju är ganska fel) men att hon kanske bara egentligen behöver någon att prata med? *kastar ur sig teorier*Och glöm inte.."Det finns ALLIT ett varför!"
  Tror också det kan handla om självförtroende, däremot kan jag nog vara ganska hård när jag säger att har man ett sånt jobb som jag har så funkar det INTE att må dåligt själv, det smittar på en gång och att dessutom ta ut det på ett sådant löjligt sätt känns bara för mycket och väldigt olämpligt.

  Tror hon är ganska ensam förövrigt, inte många jag vet som orkar med riktigt, hon har en väldigt snäll sida som dock är lite för överdriven iaf i mitt tycke. Jag vet inte riktigt. vet inte heller hur hon kommit in i Sverige heller, vet att hon har en man och några barn, umgås mest med hans släkt verkar det som.
 • Anonym (känne­r igen)
  Visa endast
  Ons 1 apr 2009 23:30 #38

  Jag jobbar iofs inte inom vården men inom ett angränsande yrke, kan man väl säga.

  Jag känner igen beteendet du beskriver från en arbetsplats jag var på för ganska många år sedan. Jag sommarjobbade där under min utbildning, var nästan helt klar. Förutom mig fanns där 2-3 andra unga, skillnaden mellan dessa och mig var att jag hade min nästan färdiga utbildning medans de andra var helt outbildade på området.

  På arbetsplatsen fanns en äldre kvinna. Av de övriga var hon nog ansedd som trevlig, men mot dessa unga personer var hon hemsk. Hon var på dem hela tiden, "gör si, gör så", "har du kollat det & det", "blir det rätt nu" osv osv. Däremot mig lät hon vara ifred!

  Den enda rimliga förklaringen till att hon inte gav sig på mig var min utbildning. Däremot de andra yngre kände hon sig väl säkrare på, dem kunde hon ge sig på och bossa utan att riskera mothugg. Den kvinnan var helt igenom etniskt svensk!

 • tettin­tott
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 08:27 #39

  Nej herregud, alltså ska man jobba med människor som har psykiska problem så måste man ju palla trycket själv, det håller jag verkligen med om!

  Dels för brukarnas skull men även för sin egen, så frågan är ju hur länge hon kommer klara av det innan hon själv mår dåligt (eller dåligare).

 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:04 #40
  tettintott skrev 2009-04-02 08:27:52 följande:
  Nej herregud, alltså ska man jobba med människor som har psykiska problem så måste man ju palla trycket själv, det håller jag verkligen med om!Dels för brukarnas skull men även för sin egen, så frågan är ju hur länge hon kommer klara av det innan hon själv mår dåligt (eller dåligare).
  Lite komiskt, har haft lektion idag (läser en påbnyggnadskurs)
  Läraren tar då upp henne som praktexempel på hur duktig hon är och hur hårt hon kämpat med språket (ja det har hon,där har hon varit enormt duktig) samt hur trevlig och ödmjuk hon är.

  Precis samma inställning som de flesta andra verkar ha om henne.

  Känns lite som att hon måste ha någon att trycka ner alt att hon är svartsjuk att jag fick fast jobb medan hon går på timmar därav att hon vill visa sig bättre?

  Lite så var hon när hon pluggade med. men varför just mig? jag har inte gjort henne en fluga förnär. Däremot mindes sambon när hon ringde hem till mig hela tiden för att kolla så jag gjort läxorna till grupparbetet (då snackar vi inte om att kolla läget utan verkligen KOLLA så jag pluggat)
 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:08 #41
  tettintott skrev 2009-04-02 08:27:52 följande:
  Nej herregud, alltså ska man jobba med människor som har psykiska problem så måste man ju palla trycket själv, det håller jag verkligen med om!Dels för brukarnas skull men även för sin egen, så frågan är ju hur länge hon kommer klara av det innan hon själv mår dåligt (eller dåligare).
  Personligen tycker jag inte hon är speciellt bra vad det gäller jobbet. Hon gör ju det som skall göras och så, och gör allt de äldre säger åt henne.

  MEn bemötandet mot brukarna är inte det bästa, hon säger själv att de inte är sjuka,inte har livskvalitet mm

  Samt att hon när jag jobbar verkligen gört allt precis tvärtemot och kollar upp vad jag gör hela tiden,som någon annan skrev hon hgör ju ingen nytta då,jag klarar mitt utan att hon behöver dubbelkolla mig.

  Räcker jag säger till en brukare att "efter maten skall vi måla naglarna" för att hon skall rusa iväg, ta neckelacket och molhålla det och sjä'v ta över.
  För en person med psykiska problem kan det bli stort,många har dåligt med tilliten och bara för att jag fick måla naglarna på denne är det inte alls säkert att denne tycker att andra personer är ok (ofta för stunden)

  och vad ger det för bild till brukarna?
 • Anonym (ElMan­o)
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:25 #42

  Men, om det nu är ett stort problem går det då inte att snacka med henne?
  Inte ur ett "brukar-perspektiv" utan ur ditt perspektiv...dvs "Jag känner/upplever...osv", och förklara hur du mår pga hennes sätt mot DIG.
  Du verkar ju ha koll på olika exempel då du upplever att hon misstror din förmåga!

 • Anonym (irrit­eraad) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:29 #43

  Anonym (ElMano) skrev 2009-04-02 12:25:46 följande:


  Men, om det nu är ett stort problem går det då inte att snacka med henne? Inte ur ett "brukar-perspektiv" utan ur ditt perspektiv...dvs "Jag känner/upplever...osv", och förklara hur du mår pga hennes sätt mot DIG. Du verkar ju ha koll på olika exempel då du upplever att hon misstror din förmåga!
  Skall göra ett tappert försök till,men nu senast när jag frågade henne vad hon egentligen sysslade med

  så sa hon "ja men du är inte van att köra rullstol"

  Så sa jag att "jag har jobbat i tio år i vården så jag vet nog vad jag kan och inte,behöver jag hjälp ber jag om den"

  Då bara stack hon och surade, tittar inte på en, vägrar prata
 • Anonym (hua)
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:34 #44

  det kan nog vara smart. ifrågasätt henne varför hon ifrågasätter dig:P

 • Tor 2 apr 2009 12:38 #45

  Har du möjlighet att prata med henne utan någon brukare, eller begära ett samtal mellan er två där chefen är närvarande för att medla?

  Att fråga varför hon ifrågasätter dig känns som en bra strategi för hon verkar ju ha fått för sig att du behöver hjälp med det mesta och inte klarar av att göra jobbet (eller mycket annat) på egen hand.
  Lite som att jag uppfattar det som en mamma-roll av något slag fast lite väl 'övertagande' för att det ska kännas bra.

  Den stora frågan är varför hon har fått för sig att du inte klarar av att ta ansvar utan att hon finns där och pushar på eller tar över eller tar hand om saker och kollar att det blev rätt.
  Skulle hon bara komma över Den spärren och se dig som en kunnig medarbetare som vet vad du sysslar med kanske det skulle lösa sig. Hon behöver ju inte se upp till dig, bara respektera att du kan göra ditt jobb.

 • Anonym (C)
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:39 #46

  Ts jag måste bara fråga, kanske lite ot men ändå.

  När ni jobbar har ni inte ett schema på vilka som tar han om vilka? Det låter mest som att alla tar hand om alla.

  Du kan prata med chefen och höra hur du ska göra för du känner dig överkörd mest hela tiden av *namn*. Ge konkreta exempel om varför. Du ska inte fråga chefen utan berätta, så här känner du.

 • Anonym (tjofl­öjt)
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 12:50 #47

  Anonym (irriteraad) skrev 2009-04-01 19:50:38 följande:


  vikarien ser mig som ung och liten och därför "tillrättavisar mig"
  Detta är ju garanterat vad problemet är. Haha, jag måste skratta till lite här för jag känner igen det så väl. Vissa har enorma problem med att en yngre person kan mer eller har vettigare idéer än dem, jag råkar ut för det hela tiden på mitt jobb.

  I ett nötskal så har hon mindervärdeskomplex och måste ständigt visa att hon är duktig, och speciellt mot de som egentligen borde ligga under henne i rang.
 • tettin­tott
  Visa endast
  Tor 2 apr 2009 18:01 #48

  Kan du inte prata med chefen och dra upp situationer där det skurit sig? Det ligger ju i dennes intresse att allt flyter på på avdelningen. Ev att du och den här tjejen och chefen har ett samtal ihop?

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!