• Äldre 3 Apr 21:28
    75621 visningar
    45 svar
    45
    75621

    Waldorf - bra eller dåligt?

    Hej,

    jag funderar på om mitt barn ska gå på Waldorfskola eller inte. Känner några som själva har gått, och känner några vars barn går nu, och jag undrar nu vad ni på FL tycker - är det ett bra alternativ?
    Jag gillar de mer konstnärliga inslagen, men är ganska frågande kring detta med ex. helgonen, vad är det egentligen?
    Hur klarar man sig på ex. universitet eller gymnasium då man gått på Waldorfskola? Ger de en lika bred utbildning som andra skolor, klarar man av att studera i andra miljöer sen?

  • Svar på tråden Waldorf - bra eller dåligt?
  • Äldre 5 Apr 10:35
    #11

    Om man vill höra annat än extremt negativa åsiketer om waldorf får man nog vända sig någon annanstanns än FL och fråga. För de som är kritiska är extremt högljudda och kommer alltid in i alla trådar där frågor om waldorf ställs. Jag tycker att en del av kritiken är berättigad, men vissa skeptiker verkar nästan lite fanatiska...
    Pedagogoiken kanske inte passar alla helt enkelt??

  • Sarame­dM
    Äldre 5 Apr 10:44
    #12

    Raz J skrev 2009-04-05 10:26:23 följande:


    Så, du anser att det är en sekt?
    De som ligger bakom ja,

    Men tyvärr vet de flesta inte att detta inte är skolor som alla andra

    Deras lärare får tex inte utbildas på unveristeten längre eftersom undervisningen inte vilar på vetenskaplig grund
  • Sarame­dM
    Äldre 5 Apr 10:48
    #13
    minimou skrev 2009-04-05 10:35:05 följande:
    Om man vill höra annat än extremt negativa åsiketer om waldorf får man nog vända sig någon annanstanns än FL och fråga. För de som är kritiska är extremt högljudda och kommer alltid in i alla trådar där frågor om waldorf ställs. Jag tycker att en del av kritiken är berättigad, men vissa skeptiker verkar nästan lite fanatiska...Pedagogoiken kanske inte passar alla helt enkelt??
    Nej håller man med om detta så ....

    Steiner underlät inte att beskriva ödet för dem som hamnar på efterkälken i den andliga och rasmässiga frammarschen. Han lärde att dessa olyckliga skulle ?degenerera? för att till sist dö ut. Som sin läromästare Madame Blavatsky avvisade han t.ex. att USA:s indianer hade utrotats som följd av de europeiska nybyggarnas verksamhet, utan hävdade att de dog ut som en följd av deras ?egen natur?. Han menade också att ?lägre? människoraser mera liknar djur än de liknar ?högre? människoraser. Aboriginerna i Australien är enligt antroposoferna avkomlingar av redan degenererade rester av den tredje rotrasen, lemurianerna, och tillbakabildas gradvis till apor. Steiner omnämnde dessa som ?förkrympta människor vilkas avkomma, de så kallade vilda folkslagen, idag befolkar vissa delar av jorden?
  • Sarame­dM
    Äldre 5 Apr 10:49
    #14
    Carbonmamma skrev 2009-04-05 10:30:55 följande:
    Hej!Vi ska sätta lill-killen i Waldorfförskola till årsskiftet. Har läst deras målbeskrivning ocg läroplan, "En väg till frihet" samt Christhild Ritter "Waldorfpedagogik". Utöver det har jag varit på studiebesök på tre Waldorfskolor och har nära kontakt med en lärare. Jag tycker detta passar oss och våran famil. Vi har en kille som mår jättebra av mindre grupper där han blir sedd och uppmuntrad för "HAN" inte jämförde med någon tvåårsgrupp där man ska kunna utföra vissa saker hit och dit bara för att man råkar vara si eller så gammal. Att kalla detta för en sekt tycker jag är fel, det är väl mer ett sätt att leva, att annamma en viss pedagogik. Men jag trort det är viktigt att man läser på innan, men de länkar som fanns här skulle jag knappast kalla för trovärdiga källor. Det är bla EN persons upplevelse, och visst, det finns säkert Waldorfskolor som är mindre bra och de som är jättebra, precis som med vilken kommunal skola som helst. Att sedan någon är missnöjd och bitter över att ha gått i Waldorfskola står ju för den personen och den personens erfarenhet från just DEN skolan.Nä, vill man ha mindre förekoleklass, här pratar vi om högst 8 barn på två lärare, med en närhet till natur och lugn så är nog Waldorf jättebra. Vi ska dessutom säöka till ett Waldorfkooperativ där man själv får vara delaktig i verksamheten och har stort inflytande på verksamheten. Det känns jättebra för mig iaf!
    Fakta vilka som ligger bakom och deras åsikter är fakta och inte upplevelser

    Vill man ha sina barn hos en sekt så får man väl det men man ska veta vad man utsätter dem för
  • Äldre 5 Apr 10:50
    #15

    Jag antar att du hittat denna tolkning hos de sk "Humanisterna"?

  • Sarame­dM
    Äldre 5 Apr 10:54
    #16
    minimou skrev 2009-04-05 10:50:10 följande:
    Jag antar att du hittat denna tolkning hos de sk "Humanisterna"?
    Nope det är citat av grundan Rudlof Steiner....

    Men du har ju helt rätt i att detta passar inte alla....
  • Carbon­mamma
    Äldre 5 Apr 10:56
    #17

    Waldorf är ingen sekt, skulle jag INTE säga, det är mer en pedagogik. Sedan är ju pedagogiken anpassad efter 2000-talet, så läs gärna årsplaneringen mm, och prata med personalen, de är jättebra att prata med. Kolla också om det kan finnas ett föräldrakooperativ, då har du ju eget inflytande på verksamheten!

  • Sarame­dM
    Äldre 5 Apr 10:58
    #18
    Carbonmamma skrev 2009-04-05 10:56:43 följande:
    Waldorf är ingen sekt, skulle jag INTE säga, det är mer en pedagogik. Sedan är ju pedagogiken anpassad efter 2000-talet, så läs gärna årsplaneringen mm, och prata med personalen, de är jättebra att prata med. Kolla också om det kan finnas ett föräldrakooperativ, då har du ju eget inflytande på verksamheten!
    De som ligger bakom waldorf är en sekt !
  • Äldre 5 Apr 11:16
    #19

    Personen


    SaramedM skrev 2009-04-05 10:48:35 följande:
    Nej håller man med om detta så ....Steiner underlät inte att beskriva ödet för dem som hamnar på efterkälken i den andliga och rasmässiga frammarschen. Han lärde att dessa olyckliga skulle ?degenerera? för att till sist dö ut. Som sin läromästare Madame Blavatsky avvisade han t.ex. att USA:s indianer hade utrotats som följd av de europeiska nybyggarnas verksamhet, utan hävdade att de dog ut som en följd av deras ?egen natur?. Han menade också att ?lägre? människoraser mera liknar djur än de liknar ?högre? människoraser. Aboriginerna i Australien är enligt antroposoferna avkomlingar av redan degenererade rester av den tredje rotrasen, lemurianerna, och tillbakabildas gradvis till apor. Steiner omnämnde dessa som ?förkrympta människor vilkas avkomma, de så kallade vilda folkslagen, idag befolkar vissa delar av jorden?
    Nu har jag funnit ursprunget till ditt inlägg. Personen bakom har tydligen gjort sin egna lilla tolkning av Steiners verk och lagt till och missförstått lite som han vill:
    www.defendingsteiner.com/refutations/Top_10_Things_Wrong.php
    www.americans4waldorf.org/MrStaudenmaier.html
  • Carbon­mamma
    Äldre 5 Apr 11:29
    #20
    SaramedM skrev 2009-04-05 10:58:48 följande:
    De som ligger bakom waldorf är en sekt !
    Ja, det är möjligt, men sedan har ju pedagogiken växt fram och det som lärs ut iaf på de tre skolor jag besökt kan jag inte alls likna vid någon som helst sektrörelse.
    Att döpa sina barn i kyrkan är också att utelämna sig eller barnet till en sekt, då prästen bla säger att barnet ska renas från synd etc etc.

    Det finns mycket som har varit dåligt förr men som är moderniserat och förbättrat och anpassat efter 2000-talet. Så jag tycker du har fel i att säga att de som har sina barn på Waldorf har barn placerade i en sekt.

    Till TS och er andra;
    Jag tror också att detfinns bättre och sämre varianter, privat och kommunalt, allt är nog beroende av lärare mm. Vet många föräldrar som har barn på samma skola/dagis men har heeelt olika uppfattning om densamma. Det kan ju vara personkemi mm som avgör. Vilken tid lärarna tar sig för barnet mm. Jag gick själv i en kommunal skola och jag hatade den. Min lärare i 4-6:an delade upp klassen i två läger, en del där de lite "finare" barnen gick, de hade stora villor, föräldrar som hade lite "bättre" jobb såm ex läkare, testpilot mm medan vi andra aldrig fick göra oss hörda och alltid sattes i andra hand och fick skuld för sådant som "de andra"gjort. Så, kan jag då säga att alla kommunala skolor är sådana, knappast - det var min lärare! Man kan inte dra alla och allt över en kam.
Svar på tråden Waldorf - bra eller dåligt?