Inlägg från: Danne74 |Visa alla inlägg
  • Danne74

    Någon som prövat Mossa GTI?

    Järnsulfat ifrån Lantmännen (numera Granngården) fungerar suveränt.

    Det är för övrigt detta som finns även hos Mossa GTI.

    Skillnaden med FerroGent är att det är skatteklassat som fodertillskott för svin och är därför betydligt billigare (183 kr/15 kg, räcker för 3000 kvm).

    När järnsulfaten är klassad som bekämpningsmedel klass 3 så är den högskattad och motsvarigheten (alltså i pulverform) heter "Grönare Gräs" men kostar 159 kr/5 kg, räcker 1000 kvm.

    Järnsulfat trollar dock inte bort mossan, den svartnar bara och släpper ifrån jorden så att den betydligt enklare kan räfsas upp eller tas bort med mossrivare och då på ett skonsammare sätt så att inte gräsmattan blir skadad eller sliten.

  • Danne74

    Att tillföra näring (gödsla) innan mossan är borta är ingen god idé eftersom mossan har lättare att absorbera näringen än vad gräset har.

    Risken är alltså stor att man gödslar mossan istället för gräset.

    Man måste ha en övervägande majoritet av gräs och inte mossa om det ska gå att gödsla bort mossan, men det är en tidskrävande och dyr process.

    Problemet med Mossa GTI och övriga preparat (Stroller Mossa F, Weibulls Mossa etc) är att de bara innehåller 12-20 viktprocent med järnsulfat.

    Man måste alltså dosera på rätt häftigt för att det ska hjälpa, själv ser jag bara dessa som underhållsprodukter snarare än probemlösare för en tidigare inte behandlad yta.

    Kör FerroMel/FerroGent istället, det är 100 %.

    Hönsgödsel fungerar annars bra men är dyrt, ett vanligt vallgödsel (NPK 21-3-10) fungerar lika bra och kostar i dagsläget 279 kr för 25 kg som räcker ca 1000 kvm.

  • Danne74

    Blå Korn innehåller för lite kväve (12 %), kör minst 20 % kväve på gräs.

Svar på tråden Någon som prövat Mossa GTI?