• Mandarina

    Vad är kommunism?

    Någon som kan förklara med egna ord lite pedagogiskt? Hänvisa inte till några sidor - isåfall kortfattade. beskriv gärna själv med egna ord.

    Tack så länge!

  • Svar på tråden Vad är kommunism?
  • Schnooglewookiemush

    Det jag förstått och fått förklarat av en "råkommunist" är att han tror på att alla ska vara lika. Ingen ska tjäna mer än någon annan, alla ska ha lika stor makt. Ingen ska vara rik, samtidigt som någon annan är fattig. Alla ska vara på samma plan, så att säga.


  • Schnooglewookiemush
    Gulletroll skrev 2009-04-18 11:07:37 följande:
    Tack
    Ingen fara.

    Vad jag har förstått så finns det många olika kommunister, och flera tror inte ens på att deras idelogi skulle funka i verkligheten. Jag vet även flera kommunister som tror på att våld kommer att lösa allt, slåss dem mot dem rika så får vi en fantastiskt värld.
    Min uppfattning om kommunism är inte positiv.
  • SkåneP

    Enkelt uttryckt

    Kommunism:
    Principen "från var och en efter förmåga åt var och en efter behov " där "förmåga" bestäms av en totalitär statsmakt.

    Liberalism:
    Principen "från var och en efter förmåga åt var och en efter behov " där "förmåga" bestäms av individen sjäölv.

  • Jane Roe
    SkåneP skrev 2009-04-18 12:15:25 följande:
    Enkelt uttrycktKommunism:Principen "från var och en efter förmåga åt var och en efter behov " där "förmåga" bestäms av en totalitär statsmakt.Liberalism:Principen "från var och en efter förmåga åt var och en efter behov " där "förmåga" bestäms av individen sjäölv.
    Det var riktigt enkelt skrivet :)
    ¤- Kärlek är Perser -¤
  • Mornie Alantie

    -Anarkism: Du har två kor. Du stjäl grannens tjur.
    -Socialism: Du har två kor. Staten tar den ena och ger till din granne.
    -Kommunism: Du har två kor. Staten tar båda och ger dig en andel av mjölken.
    -Kapitalism: Du har två kor. Du säljer den ena och köper en tjur. Du startar en farm.
    -Fascism: Du har två kor. Staten tar båda, skjuter den ena och säljer tillbaka den andra till dig.
    -Nazism: Du har två kor. Staten tar båda korna och skjuter dig.

    Tycker detta klassiska skämt faktiskt beskriver olika -ismer ganska bra

  • PiceaX
    SkåneP skrev 2009-04-18 12:15:25 följande:
    Liberalism:Principen "från var och en efter förmåga åt var och en efter behov " där "förmåga" bestäms av individen själv.
    Näe, det skulle innebära att om jag bestämmer att jag inte orkar jobba, så får jag det jag behöver ändå. Så funkar det ju inte.
  • Astarte

    Mornie Alantie skrev 2009-04-18 16:51:25 följande:


    -Anarkism: Du har två kor. Du stjäl grannens tjur.-Socialism: Du har två kor. Staten tar den ena och ger till din granne.-Kommunism: Du har två kor. Staten tar båda och ger dig en andel av mjölken.-Kapitalism: Du har två kor. Du säljer den ena och köper en tjur. Du startar en farm.-Fascism: Du har två kor. Staten tar båda, skjuter den ena och säljer tillbaka den andra till dig.-Nazism: Du har två kor. Staten tar båda korna och skjuter dig.Tycker detta klassiska skämt faktiskt beskriver olika -ismer ganska bra
    Haha, den där ska jag klippa ut och spara. Jag har en liknande kom-i-håg för religioner. Lite OT, men den är kul.'

    se.images.search.yahoo.com/images/view%3A%2F%2Fse.images.search.yahoo.com%2Fsearch%2Fimages%3Fei%3DUTF-8%26p%3D%2522religions%2Bof%2Bthe%2Bworld%2522%26meta%3Dvc%253D%26fr2%3Dtab-web%26fr%3Dyfp-t-501&w=458&h=561&imgurl=www.rustywalrus.com%2Ffile.php%3Fid%3D196&rurl=http%3A%2F%2Fwww.rustywalrus.com%2Fview.php%3Fid%3D196&size=68.3kB&name=file.php&p=%22religions+of+the+world%22&type=JPG&oid=271fefe2fe9d0c62&no=11&tt=765&sigr=11aj8f7tj&sigi=11345drve&sigb=13rg2tjc1
  • PiceaX

    Kommunismen hittades på i en tid, då liberalismen var helt oprövad. Demokrati i vår mening existerade knappt ens som tanke. Det som kritiseras i Kapitalet är den sortens råa kapitalism där den som har pengar bestämmer allt, och arbetaren är rättslös, som det var på den tiden. Nu när regler om mänskliga rättigheter finns är kommunismen helt ointressant som ideologi, vilket de flesta tycks ha förstått. Jag tycker faktiskt att dagens liberalism ligger närmare den bevisligen ouppnåeliga kommunism-utopin än 1800-talets gryende råkapitalism, om man ser till varje människas rätt bestämma över sitt eget liv.

Svar på tråden Vad är kommunism?