• Anonym (Kaffedraken)

    är vänsterpartiet liberalt?

    Att vänsterpartiet är socialistiskt vet jag. Men just det är de är ett feministiskt parti. Och att de är för varje människas rätt till valfri sexuell läggning. Och att de är för alla människors lika värde och åsikt osv... Betyder det att de är Liiite liberala eller har det inte alls med socialism/liberalism/konservatism att göra?

  • Svar på tråden är vänsterpartiet liberalt?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Allt beror ju på hur man definierar saker. Man skulle ju kunna säga att VP är ett sexualliberalt parti, men de passar inte in i den ursprungliga definitionen av "liberalismen". Liberalerna företrädde andra intressen, såg andra lösningar på samhällsproblemen och ser staten på ett helt annat sätt. Men det är klart i ordboksdefinitionen av liberal så kanske VP passar in när det gäller några frågor. Idag är många liberaler och socialister överens i frågor, ex. genusfrågor.

  • Anonym (Kaffedraken)

    De kan klassas som "socialliberaler", vilket betyder i stora drag att man har rätt till vissa saker oberoende av bakgrund och förutsättningar. Detta ska garanteras av staten och innefattar bland annat sjukvård och utbildning. De förespråkar mycket mer statlig inblandning i samhället än de så kallade klassiska liberalerna, som får anses ligga åt höger.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Nej, absolut inte.

    Vad gäller att de skulle vara sexualliberala så är det kvalificerat skitsnack. Vuxna människor tillåts idag inte att hantera sin sexualitet helt fritt; så länge sexualiteten ligger innanför ramarna för vad de tycker är ok så är det bra, annan sexualitet ska enligt dem förbjudas.

  • Anonym (Kaffedraken)
    DrKejs skrev 2009-04-26 18:37:59 följande:
    Nej, absolut inte.Vad gäller att de skulle vara sexualliberala så är det kvalificerat skitsnack. Vuxna människor tillåts idag inte att hantera sin sexualitet helt fritt; så länge sexualiteten ligger innanför ramarna för vad de tycker är ok så är det bra, annan sexualitet ska enligt dem förbjudas.
    Ge exempel! Eller är det de "lyckliga hororna" du är ute efter?
  • Anonym (Kaffedraken)
    sinkadus skrev 2009-04-26 18:54:26 följande:
    Ge exempel! Eller är det de "lyckliga hororna" du är ute efter?
    Du får gärna förklara för mig vad som är sexliberalt med att förbjuda två vuxna individers sexuella överenskommelse.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Att den ena SÄLJER sin kropp till en annan människa. Och JA jag vet att det finns sexarbetare som gärna organiserar sig i fackliga organisationer och som du kommer påstå VILL jobba med detta, men de flesta prostituerade gör det som en konsekvens av ekonomisk, psykisk och social utsatthet.

    I övrigt uppfattar jag Vp som ett liberalt parti när det kommer till queerfrågor.

  • Anonym (Kaffedraken)
    sinkadus skrev 2009-04-26 21:12:55 följande:
    Att den ena SÄLJER sin kropp till en annan människa. Och JA jag vet att det finns sexarbetare som gärna organiserar sig i fackliga organisationer och som du kommer påstå VILL jobba med detta, men de flesta prostituerade gör det som en konsekvens av ekonomisk, psykisk och social utsatthet. I övrigt uppfattar jag Vp som ett liberalt parti när det kommer till queerfrågor.
    Du kan inte cherrypicka liberalism
  • Anonym (Kaffedraken)
    sinkadus skrev 2009-04-26 21:16:11 följande:
    Cherrypicka i detta sammanhang betyder?
    Att det inte är liberalt att hota folk med våld för att de ingår avtal om att ha sex för pengar.

    Annars är väl vänsterpartiet hyfsat socialliberalt så länge som alla håller med, dvs accepterar genustänket och queertänket
  • Anonym (Kaffedraken)
    Nisseblubb skrev 2009-04-26 21:17:45 följande:
    Att det inte är liberalt att hota folk med våld för att de ingår avtal om att ha sex för pengar.
    Vem hotar vem med våld?

    Vi har en sexualköpslag sedan flera år tillbaka som demokratiskt klubbades igenom i riksdagen som kriminaliserar sexköp.
Svar på tråden är vänsterpartiet liberalt?