Trump hånar Emmygalans tittarsiffror
Forum Barns utveckling - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ni med barn som har talsvårigheter el talförsening!

  Sön 3 maj 2009 19:16 Läst 14838 gånger Totalt 11 svar
  MalieF­72
  Visa endast
  Sön 3 maj 2009 19:16

  Vill bara ni ska läsa detta...

  Jag har en kille som fyller 6 i år och nu é allt frid och fröjd!

  Men....när han var 2½ ca så började vi reagera på att han inte kunde "prata" el säga något ord alls,vi pratade med dom på bvc och svaret blev ,han é så liten....det kommer så småningom!
  På dagis började det gå utför...ingen förstod han och han blev klassad som en bråkstake bland sina kompisar!
  Tyvärr är det alltför vanligt...barn som inte kan bli förstådda på normalt sätt
  tar gärna till händera och "slår" sig fram;)
  Vi pratade med Bvc flera ggr och förklarade vår oro......vi sa;
  HAN VERKAR VILJA PRATA OCH TALA...MEN KAN INTE!

  Han blev ""klassad....han hade språksvårigheter och var försenad i sitt tal!!
  Pratade även med dagis om detta...men dom sa precis likadant;)

  När vi flyttade till grannkommunen,då var Alexander 3½ år....så gick han på ett nytt dagis och som det INTE funkade med de heller...som vanligt;)
  Men en dag kom en talpedagog dit och uppmärksammade Alexander direkt!

  Hon tyckte vi skulle söka en plats på språkdagiset här i byn och samtidigt fick han
  en plats till logopeden!

  Äntligen hände det något!!!

  Fick en plats på språkdagiset & vilket underbart dagis!!

  När vi kom ner till logopeden första ggr så testade hon han och uppmärksammade att han inte kunde sträcka ut sin tunga helt och skickade in en remiss till specialisterna på Lunds sjukhus;)
  Har ju 2 äldre killar som varit snabba i talet,så man var ju inte alls van vid något sådant!
  Aldrig uppmärksammat tungan ens....visste inte ens att sådana problem fanns!
  Inget problem man ser precis på barnet:(

  När han väl i sept 07,fick en operation för hans tungband satt "fast" ända fram
  och dom under operation klippte upp 2 ½ cm på tungbanet....så tog det exakt
  3 månader innan killen kunde prata helt rent!

  Och alla läkare som vi hade kontakt med var så arga...för detta är en rutinkoll man gör på BB av barnläk innan man får åka hem från BB!!!

  Hade bara den läkaren gjort sitt jobb,hade vi och Alexander sluppit flera år av helvete,svett och tårar....så ledsen man varit

  Nu ska han börja skolan till hösten,är en sympatiskt och go kille...tuff,men snäll;)
  (men humöret är ju efter sin mamma...hihi)
  Och han är längre fram i sin utveckling enl pedagogen som gjorde en utvärdering nu på han inför skolstarten,han kan hela alfabetet och kan både läsa och skriva!

  Att ett sådant slarv ska förstöra så mycket.....får tårar i ögonen när jag tänker på de:(

  Så ni som är föräldrar till barn med språkförseningar....stå på er och kräv att dom kollar så det verkligen är en talförsening och inte något enkelt man kan rätta till!

  Kram Marie


  (¯`♥.¸(¯`♥ Mina Älskade Barn ♥´¯)¸.♥´¯)
 • MalieF­72
  Visa endast
  Sön 3 maj 2009 19:18 #1
  MalieF72 skrev 2009-05-03 19:16:09 följande:
  Vill bara ni ska läsa detta...Jag har en kille som fyller 6 i år och nu é allt frid och fröjd!Men....när han var 2½ ca så började vi reagera på att han inte kunde "prata" el säga något ord alls,vi pratade med dom på bvc och svaret blev ,han é så liten....det kommer så småningom!På dagis började det gå utför...ingen förstod han och han blev klassad som en bråkstake bland sina kompisar!Tyvärr är det alltför vanligt...barn som inte kan bli förstådda på normalt sätttar gärna till händera och "slår" sig fram;)Vi pratade med Bvc flera ggr och förklarade vår oro......vi sa;HAN VERKAR VILJA PRATA OCH TALA...MEN KAN INTE!Han blev ""klassad....han hade språksvårigheter och var försenad i sitt tal!!Pratade även med dagis om detta...men dom sa precis likadant;)När vi flyttade till grannkommunen,då var Alexander 3½ år....så gick han på ett nytt dagis och som det INTE funkade med de heller...som vanligt;)Men en dag kom en talpedagog dit och uppmärksammade Alexander direkt!Hon tyckte vi skulle söka en plats på språkdagiset här i byn och samtidigt fick hanen plats till logopeden!Äntligen hände det något!!!Fick en plats på språkdagiset & vilket underbart dagis!!När vi kom ner till logopeden första ggr så testade hon han och uppmärksammade att han inte kunde sträcka ut sin tunga helt och skickade in en remiss till specialisterna på Lunds sjukhus;)Har ju 2 äldre killar som varit snabba i talet,så man var ju inte alls van vid något sådant!Aldrig uppmärksammat tungan ens....visste inte ens att sådana problem fanns!Inget problem man ser precis på barnet:(När han väl i sept 07,fick en operation för hans tungband satt "fast" ända framoch dom under operation klippte upp 2 ½ cm på tungbanet....så tog det exakt3 månader innan killen kunde prata helt rent!Och alla läkare som vi hade kontakt med var så arga...för detta är en rutinkoll man gör på BB av barnläk innan man får åka hem från BB!!!Hade bara den läkaren gjort sitt jobb,hade vi och Alexander sluppit flera år av helvete,svett och tårar....så ledsen man varit Nu ska han börja skolan till hösten,är en sympatiskt och go kille...tuff,men snäll;)(men humöret är ju efter sin mamma...hihi)Och han är längre fram i sin utveckling enl pedagogen som gjorde en utvärdering nu på han inför skolstarten,han kan hela alfabetet och kan både läsa och skriva!Att ett sådant slarv ska förstöra så mycket.....får tårar i ögonen när jag tänker på de:(Så ni som är föräldrar till barn med språkförseningar....stå på er och kräv att dom kollar så det verkligen är en talförsening och inte något enkelt man kan rätta till!Kram Marie
  Ursäkta slarvet.....skrev det snabbt med dottern i famnen...hihi;)
  (¯`♥.¸(¯`♥ Mina Älskade Barn ♥´¯)¸.♥´¯)
 • Sön 3 maj 2009 23:59 #2

  Jo, det är väl slarvigt att inte göra en undersökning ordentligt. Men jag tycker det låter lika slarvigt av senare läkare att förutsätta att undersökningen är gjord.

 • Mån 4 maj 2009 00:09 #3

  Min tjej är 3,5 och pratar rätt dåligt. Hon har inga s, f, v, r... Bvc skulle höra av sig i vår om logoped och jag ska verkligen ligga på. som tur är verkar det gå bra på dagis i alla fall...

  Hur sen var din grabb och på vilket sätt?

 • MalieF­72
  Visa endast
  Mån 4 maj 2009 20:55 #4

  han var bara sen i talet,inget annat...kunde inte forma bokstäverna
  men så fort han blev opererad så kom talet direkt!!


  (¯`♥.¸(¯`♥ Mina Älskade Barn ♥´¯)¸.♥´¯)
 • Junior­79
  Visa endast
  Lör 8 maj 2010 11:21 #5

  Jag skriver lite historia så ni vet hur knasigt det kan gå till.

  Jag har en 5 åring som har fått diagnos "uppmärksamhetsstörning UNS" (ligger under adhd). 5 åringen var tidigt med tal, krypa, gå osv

  Mitt andra barn som är 3½ år, han är sen i sitt tal. Jag har pratat med dagis ang om detta och de säger bara att de kommer. Sedan brukar talet vara sent för pojkar som börjar bli blöjfria. Jag tyckte det var konstigt eftersom våran 5 åring inte har haft några problem alls. MEN jag hörde av mig till BVC och fick en tid hos logoped.
  Vi har varit 3 gg hos logopeden och han har inte velat prata. Hon har däremot mätt hans tunga och strängen under, det visar sig att strängen är för kort, men enligt logopeden så gör man ej operation om man kan uttala bokstaven D och T. Min 3 åring kan uttala D och T men inte S och R... Han pendlar när han pratar i meningar som tex han kan säga: jag äpple, men han ska säga: Jag vill ha ett äpple.
  Han har även börjat få problem på dagis med hans "vänner" de förstår han ej och han har börjat få utbrott. Jag övertalade logopeden att komma till hans dagis där det är en trygg miljö som han känner igen. Så vi ska få en sista träff med henne efter hon har varit där. Hon har tydligen fått på sig akutfall som är viktigare.

  Jag har pratat med logopeden och frågat ang försening i uttalal hur det kan komma sig hon nämner att det finns forskning på att det kan ligga en diagnos i bakrunden??? Gissa om jag ifrågasätter henne.... Är SÅ trött på allt med diagnoser just nu efter som vi fortfarande har problem med BUP.

  Har däremot fått nummer till en privat läkare som jag ska kontakta på måndag ang talet.... Min lilla 3 åring visar inga symtom alls när det gäller någon diagnos allt.

 • 3 barns mor
  Visa endast
  Lör 8 maj 2010 21:26 #6

  får jag fråga dig ts hur gjorde dom operationen av tungbandet.  har en dotter som pratar dåligt. går vid logoped och har nu fått remiss och tid till en annan logoped som är mera utbildad på munmotorik och hon ska kolla ordentligt på dotterns mun och tungband enligt första logopden är tungbandet förkort så det ska nu kollas ordentligt. därför jag undrar hur operation går till. 

 • Tis 11 maj 2010 10:58 #7

  Min dotter är kan inte heller säga många ljud, eller har i varje fall svårt med många. Tungan har de aldrig vad jag vet tittat på. Går och tror att hon kanske hör dåligt men de har inte kollat öronen heller så jag vet inte vad jag ska tro. Det är ju ytterst tråkigt att se när hon inte blir förstådd av framförallt barnen - de vuxna kan hon oftast diskutera runt svåra ord på ett annat sätt. Ska helt klart höra om de kan kolla tungan, eller är detta något man kan göra själv? Min lilla är tyvärr livrädd för sjukvårdspersonal och det är inte ofta de har tid till att låta henne lugna ner sig ordentligt. Tack för informationen!

 • 3 barns mor
  Visa endast
  Tis 11 maj 2010 11:55 #8
  kutiom skrev 2010-05-11 10:58:18 följande:
  Min dotter är kan inte heller säga många ljud, eller har i varje fall svårt med många. Tungan har de aldrig vad jag vet tittat på. Går och tror att hon kanske hör dåligt men de har inte kollat öronen heller så jag vet inte vad jag ska tro. Det är ju ytterst tråkigt att se när hon inte blir förstådd av framförallt barnen - de vuxna kan hon oftast diskutera runt svåra ord på ett annat sätt. Ska helt klart höra om de kan kolla tungan, eller är detta något man kan göra själv? Min lilla är tyvärr livrädd för sjukvårdspersonal och det är inte ofta de har tid till att låta henne lugna ner sig ordentligt. Tack för informationen!
  enklaste och den första metoden logopeden kollade tungbandet på dottern va om man sträcker ut tungan  över överläppen upp mot näsan så ska det bli en spets på tungan om det inte blir det är eventuellt tungbandet för kort.
 • RosaNa­pp
  Visa endast
  Tis 11 maj 2010 12:06 #9

  Jag har fyra barn och har inte en gång varit med om att dom kollar tungbandet rutinmässigt på bb.

  Med det sagt så har jag en kille som hade kort tungband när han föddes. Det upptäckte vi när han var 6 månader. Då klipptes det. Han har varit sen i uttalet, men inte i språket. Vi går till logoped med jämna mellanrum och logopeden förklarade för oss att han helt enkelt väntat med uttalet till dess han känner att det är viktigt för honom. Han har lagt energi på grammatik, ordförståelse och ordförråd istället.

  Nu, när han snart är 3 börjar omgivningen förstå honom lite. Då har han pratat flerordsmeningar sen han varit 18 månader, men som sagt med mycket otydligt uttal. Den som förstått honom under den här tiden är jag.

  Inte en gång har logoped pratat om möjlig diagnos i grunden eller annat.

  Ville bara ge min syn på det hela. Dvs, det kan finnas flera orsaker till senare uttal/rent uttal etc och behöver inte vara annat än "normalt". Idag är killens tungband "normallångt", men hade det fortfarande varit kort  hade det fått klippas en gång till naturligtvis.

  Ts: hade inte killen svårt att äta när han var liten då? Min grabb klarade knappt av att äta vare sig från bröst eller flaska. Han fick inte ordentligt tag, orkade inte äta klart (trött i tungan) och var därmed småhungrig mest hela tiden. Åt lite, men fta. När vi började med gröt var det inte mycket som hamnade i munnen. Jag reagereade tyvärr inte tidigare på det, annars hade det ju varit lättare för grabben från början.

 • Tis 11 maj 2010 12:39 #10
  3 barns mor skrev 2010-05-11 11:55:12 följande:
  enklaste och den första metoden logopeden kollade tungbandet på dottern va om man sträcker ut tungan  över överläppen upp mot näsan så ska det bli en spets på tungan om det inte blir det är eventuellt tungbandet för kort.
  Tack! Detta ska jag testa.
 • Junior­79
  Visa endast
  Ons 12 maj 2010 16:22 #11

  Yes yes yes... Vi var hos den "nya" läkaren i veckan... Har nu fått remiss för att titta på hals och näsa. Sedan kommer vi få återbesök. Läkaren nämde utan att jag själv behövde ta upp det att detta är inge barn med diagnos, helt frisk men sen i uttalet. Hon fick en bra kontakt med min son och gav han utrymme och respekt.

  Gud vilken skillnad jämfört med logopeden vi har träffat....

Svara i tråden: Ni med barn som har talsvårigheter el talförsening!
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll