• RosaNapp

    Ni med barn som har talsvårigheter el talförsening!

    Jag har fyra barn och har inte en gång varit med om att dom kollar tungbandet rutinmässigt på bb.

    Med det sagt så har jag en kille som hade kort tungband när han föddes. Det upptäckte vi när han var 6 månader. Då klipptes det. Han har varit sen i uttalet, men inte i språket. Vi går till logoped med jämna mellanrum och logopeden förklarade för oss att han helt enkelt väntat med uttalet till dess han känner att det är viktigt för honom. Han har lagt energi på grammatik, ordförståelse och ordförråd istället.

    Nu, när han snart är 3 börjar omgivningen förstå honom lite. Då har han pratat flerordsmeningar sen han varit 18 månader, men som sagt med mycket otydligt uttal. Den som förstått honom under den här tiden är jag.

    Inte en gång har logoped pratat om möjlig diagnos i grunden eller annat.

    Ville bara ge min syn på det hela. Dvs, det kan finnas flera orsaker till senare uttal/rent uttal etc och behöver inte vara annat än "normalt". Idag är killens tungband "normallångt", men hade det fortfarande varit kort  hade det fått klippas en gång till naturligtvis.

    Ts: hade inte killen svårt att äta när han var liten då? Min grabb klarade knappt av att äta vare sig från bröst eller flaska. Han fick inte ordentligt tag, orkade inte äta klart (trött i tungan) och var därmed småhungrig mest hela tiden. Åt lite, men fta. När vi började med gröt var det inte mycket som hamnade i munnen. Jag reagereade tyvärr inte tidigare på det, annars hade det ju varit lättare för grabben från början.

Svar på tråden Ni med barn som har talsvårigheter el talförsening!