• Anonym
    Äldre 14 May 13:55
    5266 visningar
    73 svar
    73
    5266

    Vad är det för "krterier" som gäller för att soc ska ta ens barn ?

    klart att barnen får dela rum, de tar inte heller barn för att man har stökigt, då ska det vara MYCKET och äcklig smuts.

  • Anonym
    Äldre 14 May 14:11
    #2

    Ett omhändertagande kommer aldrig som en blixt från en klar himmel. Socialtjänsten ska innan ett barn placeras i annat boende än föräldrarna först försöka komma tillrätta med problemen och stötta föräldrarna. Utifrån vad du beskrivit behöver du int vara orolig för att barnen tas ifrån dig. Däremot kanske du kan behöva det stöd socialtjänsten kan erbjuda dig för att vara en bra förälder. Det kan gälla både din trångboddhet, men kanske allt att klara av det du kallar strul från dina stora barns sida. Lycka till.

  • Anonym
    Äldre 14 May 15:13
    #5

    I lagtexten står det:
    2 § Vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.

    I de skräckexempel man får höra här och från andra källor är det ju oftast bara en part som uttalar sig. Till syvende och sist är det ändå en förvaltningsdomstol som beslutar.

  • Anonym
    Äldre 14 May 15:14
    #6
    LykkeLee skrev 2009-05-14 15:07:24 följande:
    Men ibland när man läser om fall där soc omplacerat barnen så känns det ju som om det inte funnits mer brister än de jag har. Vill kontakta soc för att få hjälp men är rädd för att det blir spiken i kistan. Är livrädd för soc efter allt man har läst.
    Det ska du inte behöva vara. Min erfarenhet är att soc i de allra flesta fall är en professionell organisation, som verkligen vill och kan hjälpa. Om du känner att du behöver hjälp så kontakta dom och berätta hur du har det. Ett sådant agerande talar tydligt för att du är en bra och engagerad förälder, som även är beredd att ta svåra steg om det krävs för dina barn. Lycka till.
  • Anonym
    Äldre 14 May 19:22
    #11
    goddagens skrev 2009-05-14 15:19:58 följande:
    Men i ts fall gäller det struliga tonåringar - m.a.o barn som förmodligen skulle placeras enligt §3 "eget beteende" och då är det helt andra kriterier som gäller.Att en förvaltingsdomstol beslutar är helt oväsentligt när det gäller soc och LVU frågor.Men ts - i ditt fall är det nog rätt att söka hjälp innan situationen blir ohållbar?(personligen skulle jag dock vända mig åt annat håll än till soc - men det är mest med tanke även på de mindre barnens välbefinnande)Lycka till!
    Men hon säger ju att hon är rädd att soc ska tycka att hon brister i sitt föräldraskap, och då är det §2 som gäller. Och det är väl inte alls oväsentligt att det är en domstol som beslutar.
  • Anonym
    Äldre 16 May 01:58
    #15
    Anonym skrev 2009-05-14 14:11:10 följande:
    Ett omhändertagande kommer aldrig som en blixt från en klar himmel. Socialtjänsten ska innan ett barn placeras i annat boende än föräldrarna först försöka komma tillrätta med problemen och stötta föräldrarna. Utifrån vad du beskrivit behöver du int vara orolig för att barnen tas ifrån dig. Däremot kanske du kan behöva det stöd socialtjänsten kan erbjuda dig för att vara en bra förälder. Det kan gälla både din trångboddhet, men kanske allt att klara av det du kallar strul från dina stora barns sida. Lycka till.
    Jaha, det hände mig, från en dag till en annan så förändrades hela mitt liv utan att jag hade en aning.
  • Anonym
    Äldre 18 May 01:00
    #17
    Dr Mupp skrev 2009-05-17 02:30:02 följande:
    Det krävs mycket för att få barnen omhändertagna. LVU är sista instans.Kommer det in en anmälan till soc så tar de en första kontkat för att se om det finns fog för utredning. Många gånger slutar det där. Om det blir utredning så ska utredningen vara klar inom 4 månader och då pratar de med föräldrar, barn, skola/dagis, BVC och andra närstående. De har även möten där hela familjen är samlad för att se hur föräldrar och barn beter sig tillsammans. Efter utredning så kommer de fram om de skulle behöva nån stödinsats och familjen kan även själva lämna önskemål om hjälp. Om de tycker att de behövs nån hjälpinsats så erbjuder de tex stödfamilj, avlasningsfamilj, föräldrautbildning eller frivillig placering av barnet. Dessa är helt frivilliga men det rekommenderas att man tackar ja. Tackar man ja så får man ju den hjälp man behöver och förhoppningsvis löse sig problemen.Skulle man tacka nej så gör socialen en bedömining omhuruvida problemen kan vara tillräckliga för ett tvångsomhändertagande av barnet. Om de anser att det finns fog för LVU så blir det en rättegång och rätten bestämmer om det blir LVU eller inte. LVU blir det i grova fall eller fall där föräldrarna inte vill eller kan samarbeta med socialen. LVU blir det inte för att det är stökigt hemma.
    Jag har inte den erfarenheter du talar om. Det fanns inget jag kunde göra utan soc bara tog barnen ifrån mig.

    Sedan är det inte rätten som bestämmer om LVU heller utan det är länsrätten som ska döma ut det. Och man får inte heller LVU på sina barn för att man inte samarbetar med socialen.

    Min familj fick inte nån stödinsats, hela utredningen las ner utan åtgärd.
  • Anonym
    Äldre 18 May 01:23
    #19
    LykkeLee skrev 2009-05-18 01:14:53 följande:
    Ni ser ju.. en del säger att soc är monster som tar deras barn, sätter dom i utredningshem och ens liv blir förstört. På några sekunder är det värre än det någonsin varit. Det är ju DET jag är livrädd för!! Andra säger att dom är räddande änglar.. men vågar jag ta risken?? Visst är det väl hemskt att man inte ska våga säka hjälp? Jag är ingen dålig mamma. Ingenting fattas mina barn och jag får ständigt beröm för mina fina barn från dagis och skola.. men jag skulle vilja ha lite hjälp bara... men det kanske är det dummaste jag gör.. åh jag orkar snart inte mer...
    Jag sökte hjälp, men idag ångrar jag mig som f*n över det för det innebar att jag blev av med dem. Hade jag inte sökt hjälp hade jag inte mist dem.

    Det var som att dem verkligen hittade saker för att ta barnen bara för att, saker som advokaten inte ens kan förstå skulle vara något att anmärka på på det sättet som sociala gjort.

    Något utredningshem var aldrig aktuellt trots att jag föreslog det till sociala, inte heller fick jag träffa mina barn eller veta var dem befann sig och det vet jag fortfarande inte flera månader senare.

    Jag skulle med det som jag vet inte rekommendera någon att söka hjälp på det sättet på Barn & ungdomsdistriktet i sin hemkommun.
  • Anonym
    Äldre 18 May 01:42
    #23
    LykkeLee skrev 2009-05-18 01:25:23 följande:
    Åhhh.. fy fan vad hemskt!! Vilken mardröm!! Vad sökte du hjälp för då? Vad hade du för problem??
    Kan inte skriva det här för då kan jag inte vara anonym.
    Det är mycket som har gjorts fel i mitt ärende och mycket konstiga saker om jag fortfarande väntar på svar varför det har gjorts si och så, men ingen vill stå som skyldig, man svartmålas tyvärr som mamma och har alltid ett dåligt utgångsläge.
  • Anonym
    Äldre 18 May 01:45
    #24
    Queen70 skrev 2009-05-18 01:30:10 följande:
    mmm...eller hur.enda gången det kan komma som en blixt från en klar himmel är om det inkommit en akut anmälan om mycket allvarliga övergrepp som misshandel eller sexuellt utnyttjande eller vanvård av bebisar, där man bedömer att barnet måste tas ur miljön omedelbart tills man kan kontrollera om det finns nån substans i anmälan. I såna fall kan man inte riskera nåt utan tar det säkra före det osäkra, men även i såna fall brukar nån av förädrarna erbjudas att placeras på utredningshem tillsammans med barnet.
    Okej alla andra kanske erbjuds det, men inte jag trots att JAG föreslog det. Dem togs ifrån mig, dem väntade dock till ett bättre läge att ingripa förresten när ena vårdnadshavaren inte fanns närvarande i hemmet utan fick sig en trevlig överraskning lagom till helgen.
Svar på tråden Vad är det för "krterier" som gäller för att soc ska ta ens barn ?