• Äldre 19 May 13:06
    18775 visningar
    44 svar
    44
    18775

    SOS- alarm?

    Så här står det för att jobba som sos-operatör:

    SOS-operatör
    Det tar minst sex månader från anställning till färdig SOS-operatör.

    Man måste vara minst 23 år gammal och svensk medborgare för att arbeta som SOS-operatör.

    För att kunna söka plats som SOS-operatör/larmoperatör krävs vanligtvis att man har genomgått gymnasieutbildning.
    Man måste också behärska svenska och engelska i tal och skrift och det är bra att kunna kommunicera på flera språk.

    Det är en merit att ha tidigare erfarenhet och utbildning inom sjukvård, räddningstjänst eller polisyrket. Det är bra om man är utbildad sjuksköterska. Även datorvana är meriterande.

  • Äldre 30 Jan 16:45
    #10

    SOS Alarm har ett test på sin sida man kan göra för att se om man passar till yrket, kanske kan börja med att göra det.
    http://www.sosalarm.se/sv/System/Formulararkiv/Passar-jag-som-operator/

  • Äldre 31 Jan 07:00
    #13

    Ja även om det inte är något krav att vara ssk för att få jobb på SOS så ökar nog chansen för anställning betydligt.

  • Äldre 1 Feb 06:08
    #15

    Syftas det till det som varit som omtalat i media på sista tiden (exempelvis fallet med Emil) så räcker det nog med en gnutta sunt förnuft av sköterskan i fråga för att undvika att hamna i den situationen. Jag är inte ssk men efter att ha hört bandet från SOS så begriper ju vem fan som helst att ssk borde ha skickat en ambulans.

  • Äldre 2 Feb 06:21
    #17
    Scream2 skrev 2012-02-02 01:19:51 följande:
    Då har man noll koll på vad det innebär att jobba inom en sån pressad organisation som SOS alarm....att bli hotad på jobbet om man inte skickar en prio 1 ambulans omgående....är det en sån arbetsmiljö man vill ha? Pressad att ta supersnabba beslut per omgående för att nästa samtal väntar...krav från alla håll...och framför allt vetskapen om att Aftonbladets löpsedel är ju inte långt borta, en endaste dag...för även om man där och då ansåg man gjorde rätt, så kommer ju ALLTID nån att tycka de blivit åsidosatta...bara för att...
    Ja fast i just Emils fall kan du väl inte neka till att ssk gjorde en enorm felbedömning och det borde ha insetts redan utan facit i hand. Antar att du hört bandupptagningen?

    Sedan är det många yrken som innnebär både hot och risk att Aftonbladet nappar med ett löp....
  • Äldre 3 Feb 07:24
    #29
    Scream2 skrev 2012-02-02 21:13:00 följande:
    Varför hakar du upp dig på Emil fallet? Jag nämnde aldrig det...jag pratar om den generella situationen att jobba på SOS alarm i dagsläget! Inte om ssk gjort fel eller inte....

    Men vilken yrkesgrupp har florerat oftast på Aftonbladets och Expressens löp sista året? Om man ser till kategorin vi väljer en yrkesgrupp vi vill kasta så mkt skit på som möjligt och dessutom så onyanserat det bara går!!!! 
    Varför jag hakar upp mig, jo kanske för att just fallet med Emil har väl varit den mest centrala i media när det kommer till brister inom SOS. Och eftersom du lyfte fram den negativa bild media målar ut av yrket så är väl det fallet i allra högsta grad relevant.

    Och kommer det till fler yrkesgrupper som målats ut i media på sista tiden så hör även äldreomsorgen dit. Många yrken innebär som sagt hot, negativ bild i media där enbart brister lyfts fram och då oftast där bara ena sidan får komma till tals.

    Jag är undersköterska inom äldreomsorgen och läser dessutom till socionom, också en yrkesgrupp som hängs ut som personer som enbart förstör livet för andra och hot blir en del av vardagen. Men det innebär inte att jag inte vill jobba inom det.
  • Äldre 3 Feb 12:02
    #31

    Fast då är det väl ändå bra att folk trots det känner att de vill jobba på SOS? Hur skulle landet fungera utan SOS-operatörer och ambulanspersonal? Inte alls!

    Jag har personligen bara positiva erfarenheter av SOS och jag har varit i mycket kontakt med dem, både privat och i yrket.

  • Äldre 4 Feb 09:59
    #41
    Scream2 skrev 2012-02-03 22:24:30 följande:
    . Det blir ju bara pinsamt hur de letar upp folk som vill gråta ut...och när det blir sådär extremt onyanserat skäms jag å deras vägnar...Men artiklarna bidrar ju bara mer till sämre inställning från allmänheten....I väldigt många fall, går det väldigt bra! Det glöms ju totalt bort av hyenorna... 
    De körde ju en stor artikelserie med en massa människor som minsann hade dött pga brister hos SOS och ambulansen, grejen var bara att läste man artiklarna noga blev det skrattretande. En person tex hade fått vänta över en timma på ambulansen och hon dog minsann, grejen var bara att hon dog 17 dygn senare på sjukhuset i sviterna av en blodförgiftning. Tror inte att det faktum att ambulansen dröjde bidrog det minsta där, men så målades det ut. Och var det då folk som inte läste artikeln utan bara läste rubriken som skrek ut "Dessa dog pga SOS slarv" så blev det ju fullständigt fel uppfattning.
Svar på tråden SOS- alarm?