Forum Matlagning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Smörgåstårta

    Mån 17 maj 2004 10:32 Läst 24953 gånger Totalt 12 svar
    Mån 17 maj 2004 10:32

    Efterlyser de bästa fyllningarna för min och älsklingens födelsedag nästa vecka!

    Stort tack åt alla matfantaster!

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Mån 17 maj 2004 10:34 #0

    Blanda keso coh lite majonäs och hackade räkor och lax. Låter inte så gott kanske men är supergott.

  • Mån 17 maj 2004 10:43 #0

    Lager 1:
    Hackade räkor dill,citron majonäs salt o peppar

    Lager 2:
    Tonfisk ivatten(Väl avrunnen)fin hackad paprika och rödlök majönäs
    Salt o peppat

    Lager 3:
    fin hackad rökt lax majonäs lite vispad grädde pepparot citron

    Slösa inte med grädde och majonäs utan det ska bara vara så det håller i hopa ingredienserna,annars blir det för stabbigt!
    Kan bytas mot cremefraich för en syrligare och friskare smak.

    Lägg ihopa tårtan dagen före så den får stå och gotta till sig,
    garnera på serveringsdagen

  • LindaH­elen
    Visa endast
    Mån 17 maj 2004 10:50 #0

    man använder hönökaka som bröd
    på första lagret så har jag skinka/picnicbog som jag hackar i små bitar och blandar i majonäs
    på andra laget så tar jag bostongurka och mosar i hop med leverpastej om det blir för tjock konsistens så tar jag i lite grädde
    ovanpå så lägger jag förs ett ganska tunt lager med grädde sen gurka räkor tomat granera med cirton och dill
    alla som jag har bjudit på detta har tyckt att den smakar underbart funkar nästan ännu bättre dagen efter

  • dexter­swife
    Visa endast
    Mån 17 maj 2004 10:59 #0

    Jag har alltid Polarkaka som stomme. Kan verkligen rekommendera detta eftersom den är lite fluffig och blir perfekt om tårtan får stå med fyllningen över natten! Jag gör en väldigt traditionell tårta.

    1. Skinka, grädde, majonnäs
    2. leverpastej, bostongurka, grädde, majonnäs (liten mängd)
    Dekorerar med strimlad sallad på kanterna, skinka, ost, ägg, räkor, dill och lite rom av något slag.

    MMmmmmmm.... Gravidmagen börjar bli hungrig!!!!

  • Mån 17 maj 2004 12:43 #0

    Här är en sida med en hel massa smörgåstårterecept

    home.swipnet.se/~w-37418/mat.html

    Hoppas du hittar något du gillar!

    MVH
    Amanda

  • Fre 28 maj 2004 12:42 #0

    smörgåstårta!!!! Mummms! Min storfavorit!!

    Jag gör alltid min tårta dagen innan, och börjar med att pensla alla bröden med mjölk. Var inte rädda för att ta mycket, för det ser bara geggit ut, det blir bara saftigt! Brukar ha två fyllningar, ena med mimosasallad Och andra med ägg och skinka. toppar gör jag med ost skinka och handskalade räkor, och med olika grönsaker och citron.

    Mimosafyllning:

    3,5dl gräddfil
    3,5dl vispad grädde
    2dl majonäs
    konserverad fruktcoctail efter smak (oftast 2 burkar)

    Ägg/skinkfyllning:

    3,5dl gräddfil
    3,5dl vispad grädde
    2dl majonäs
    8ägg
    skinka efter smak (personligen gillar jag rökt)
    salt och peppar efter behag

    blanda ytterligare en sats med 3,5dl vispad grädde, 3,5dl gräddfil, 2dl majonäs men detta smetas på utanpå tårtan.

    Låt tårtan vila till dagen efter i kylskåp, och garnera med sallad runtom på sidorna och på toppen börjar man med att ta skivade gurkor som är skurna med ett snitt intill mitten och som "står på varsitt ben" fortsätt med skinka utspritt lite varstans och därefter skivad ost med tandpetare, toppa tandpetarna med ex. rädissor. lägg på tomater eller andra grönsaker. Toppa allt med räkor (se till att grönsakerna och skinkan ligger luftigt så tårtan ser hög ut)placera skivade citroner med ett snitt likadant som gurkorna och strö lite dill över. som pricken över i:et, pressa lite citronsaft överallt. Tycker själv att dekorationen är viktig, så ögat får njuta likamycket som magen!!

    lycka till!!!!!!

  • Fre 28 maj 2004 12:52 #0

    jag brukar blanda majonäs och cream fraich och sen ha i skinka och rödlök i den ena

    Den andra fyllningen blir det majonäs och creamfraich med ägg och crabfish

  • Fre 28 maj 2004 14:04 #0

    Jag tackar så mycket för alla recept och idéer.

  • Pompel­ipossa
    Visa endast
    Mån 21 jun 2004 16:33 #0

    Man kan även ha tex philadelphiaost i en fyllning med en aning cremefraiche istället för majonäs. En bra lightvariant :)

  • Mån 21 jun 2004 16:35 #0

    1:a leverpastej
    2:a mjukost, hackad rökt skinka, hackade ägg.
    3:e grädde med kaviar i.
    O valfritt på toppen, men ett måste för mig är räksallad!

  • Mån 21 jun 2004 17:23 #0

    Hej på dig!

    Har du hunnnit få ihop din smörgåstårta än?

    Om inte har du ett annat recept här:

    Formfranska, jättefranska brukar va bra, skär bort alla kanter.
    Du bestämmer sälv hur stor den ska va och ungefär hur mycket fyllning där efter.

    Den ska göras dagen innan så den saftar till sig.

    Gör ett klister av lättcremefraiche och lite majonnäs , du kan också använda 8% fraiche i, blanda så du har en bunke med klister som jag kallar det, det ska du använda mellan alla lager att smörja den med.

    Smöra alla bröd.
    Lägg på första lagret med formfranska, lägg lite klister på,

    Lager1. Ett lager ost, gärna någon mild som inte tar all smak, port salut kanske.
    Röra: Ägg , dill, majonnäs, cremefraiche, lite grovmalen svartpeppar om man vill.
    ett gäng bröd på igen som är smörade, klister på och sen
    Lager2. Röra: Leverpastej, bredbar, hackad gurka eller bostongurka, cremefraiche och lite lite majonnäs i, gör en smet som du kan bre ut. tjock men bredbar.
    ett gäng bröd på igen som är smörade, klister på och sen
    Lager3. Röra: Skinka, cremefraiche, lite majonnäs, lägg i lite på känn så du känner att det smakar majonnäs men inte för mycket.
    Jag brukar ha rökt skinka, kan du ju välja vad du vill ha.

    Om man vill ha tre lager så är den ju nästan färdig nu, då är det bara ett lager smörgås till på och sen klister men om du vill ha ett till så brukar jag lägga ett lager skinka innan leverpastejen och blanda i lite pepparrot i, i såna fall så kan man utesluta majonnäsen i det lagret.

    Så nu har du en fin tårta som ska smörjas med klister överallt och sen plastas in i plastfolie, använd inte ugnsfolie då den gärna fastnar med små flagor kvar på tårtan.

    Dagen efter så smörjer du den lite till med klistret och klär den med ost, gör pepparrotsgrädde , vispa grädde och blanda i lite pepparrot och lägg i skinkrullar som du lägger ovanpå tårtan, räkor, gurka tomat, och citron.

    Världens godaste smörgåstårta som alla älskar och ursprungsreceptet kommer från min morfar som var köksmästare och som han brukade göra dom sen har jag modifierat det lite så det blivit lite lite bättre.

    Det är lite svårt med ingredienserna för jag gör på känn men ett gäng cremefraiceburkar 3 stora burkar i alla fall minst tror jag och i burk majonnäs, ett stort paket med leverpastej, brukar köpa lulles, 1-2 gurkor,eller en burk bostongurka, skinka , 600 g kanske, i pkt dill, ägg en 20 st kanske.
    Så svårt jag brukar handla massa och i regel göra två så det blir lite annat då, massa räkor ovanpå i alla fall.

    Formfranska tar du så mycket du behöver, beror ju på hur många lager och hur stor den ska va, brukar göra på unsplåt, så du får räkna, det försvinner ju lite när man skär väck kanterna.

    Har jag glömt nåt eller blev det alldeles snurrigt så fråga om du tyckte den verkade bra!

    För den som vil så kom ihåg att alla grejerna kan man ha lightgrejer istället och det blir minst lika gott!

    Ha det gott och Lycka Till!

  • vadska­jaghet­adå
    Visa endast
    Mån 21 jun 2004 17:25 #0

    hej du kan ju kolla i min dagbok hur jag brukar göra