James Corden ber om ursäkt för pussbild
Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ja, min mun är sned och ojämn men jag vill inte göra något åt det! Inte okej?

  Ons 20 maj 2009 13:01 Läst 3341 gånger Totalt 12 svar
  Ons 20 maj 2009 13:01

  Varje gång jag är hos tandläkaren påpekar han hur sneda tänder jag har och att jag biter snett, och säger att "med en tandställning och några tandutdragningar skulle du kunna få ett jättefint bett!"

  VARFÖR kan man inte få vara som man är? Jag har full förståelse för att folk vill fixa till sina tänder men jag vill INTE! Och varje gång jag varit hos tandläkaren så känner jag mig fulast i världen eftersom jag fått höra vad snygg jag "skulle kunna" bli.

  Jag blir helt nedbruten av det här och har börjat fokusera mer och mer på mina tänder och min mun på ett negativt sätt.
  Jag som älskade mig själv innan och accepterade mig till hundra procent. Men tydligen är jag inte tillräckligt snygg, har jag fått inpräntat i mig.

  Finns det ingen som helst beredskap i tandvården att bemöta folk som faktiskt är nöjda som de är?

 • Ons 20 maj 2009 13:04 #1

  Förlåt tandläkaren. I Sverige har vi så bra tandvård att det är ovanligt med människor med sneda tänder. Han förutsätter nog bara att du också vill ha raka tänder och inte behöva vara lite udda. Han försöker ju hjälpa dig, men det blir ju ändå fel i slutänden.

  Jag tycker du ska säga till nästa gång att du inte är intresserad av någon tandställning och att du är nöjd som du är och allt du vill att han ska kolla är din tandhygien.

 • Angel1­978
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:06 #2

  Så länge det inte är något som du själv mår dåligt av ska du ju inte spendera otaliga tusenlappar på att få något åtgärdat som du inte vill..
  Låter ju nästan som att de vill fixa det för att tjäna lite pengar..

  Men om du biter snett, får du inte ont i huvudet/käken/tänderna då? bara en undran..?

  Nästa gång de propsar på att få göra iordning din mun, fråga dem varför du inte duger som du är? Lider inte du ska ju absolut inte de heller lida!!

  Stå på dig!

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:07 #3

  Ja, jag ser inte sneda tänder som något fult utan som något personligt. Jag går ju inte omkring och ser ut som något helvete utan ser faktiskt ganska normal ut ändå. Men det är tydligen inte tillåtet.

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:08 #4
  Angel1978 skrev 2009-05-20 13:06:46 följande:
  Så länge det inte är något som du själv mår dåligt av ska du ju inte spendera otaliga tusenlappar på att få något åtgärdat som du inte vill..Låter ju nästan som att de vill fixa det för att tjäna lite pengar..Men om du biter snett, får du inte ont i huvudet/käken/tänderna då? bara en undran..?Nästa gång de propsar på att få göra iordning din mun, fråga dem varför du inte duger som du är? Lider inte du ska ju absolut inte de heller lida!!Stå på dig!
  Nej jag har inte ont i huvudet/käken. Jag har lite krånglig käkled på ena sidan men inget jag inte kan leva med.

  Fattar inte varför det ska vara så svårt för dem att acceptera ett "Nej tack men jag säger till om jag ändrar mig"
 • Tjimtj­om
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:08 #5

  Min första tanke när du skriver "fint bett" är att han menar att du kanske sliter snett eller nåt o att han vill åtgärda det. Hade han menat kosmetiskt fint borde han väl sagt fint leende.
  Ibland undrar jag om läkare tänker som resten av oss
  Min gamla husläkare sa att jag hade fina skenben

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:12 #6
  Tjimtjom skrev 2009-05-20 13:08:36 följande:
  Min första tanke när du skriver "fint bett" är att han menar att du kanske sliter snett eller nåt o att han vill åtgärda det. Hade han menat kosmetiskt fint borde han väl sagt fint leende.Ibland undrar jag om läkare tänker som resten av oss Min gamla husläkare sa att jag hade fina skenben
  Nej han menade estetiskt för han sa andra saker om mitt utseende i samband. Verkligen analyserade min ansiktsform osv.

  /Ful
 • Ons 20 maj 2009 13:17 #7

  Men är det bara en estetisk grej då eller är det mer? Jag jobbar inom tandvården och man har en skyldighet att berätta om nåt är fel (inte bara rent utseendemässigt då) och vad som finns för behandling så att patienten kan göra ett informerat val. Är det bara estetiskt och du inte har ont av det behöver du ju inte lyssna på honom/henne men är det mer än så så kanske du skulle ta till dig det för du kan få problem längre fram av ett snett bett. Det är väl antagligen det din tandläkare försöker få fram, så att du inte ska komma dit om 10 år och säga att "det här hade jag ingen aning om kunde hända, varför har du inte sagt nåt om det?"

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:30 #8
  CarlHerman skrev 2009-05-20 13:17:00 följande:
  Men är det bara en estetisk grej då eller är det mer? Jag jobbar inom tandvården och man har en skyldighet att berätta om nåt är fel (inte bara rent utseendemässigt då) och vad som finns för behandling så att patienten kan göra ett informerat val. Är det bara estetiskt och du inte har ont av det behöver du ju inte lyssna på honom/henne men är det mer än så så kanske du skulle ta till dig det för du kan få problem längre fram av ett snett bett. Det är väl antagligen det din tandläkare försöker få fram, så att du inte ska komma dit om 10 år och säga att "det här hade jag ingen aning om kunde hända, varför har du inte sagt nåt om det?"
  Det är väl aldrig bra att bita snett, kan ju ge problem. Men tandläkarna fokuserar så mycket på mitt yttre. "Tänk vad fin du skulle kunna bli"
  Det gör mig sjukt ledsen.
 • Anonym (me2)
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:47 #9

  Jag har varit med om nästan precis samma sak. Jag hade visserligen ett ganska stort fel som gjorde att mitt utseende kanske påverkades lite mer än i ditt fall. Jag visste om det innan tandläkaren tog upp det och kände väl att jag inte var den snyggaste människan i världen, men efter att man gång på gång tog upp det vid mina tandläkarbesök började jag fokusera mer och mer på det och kände mig till slut som om jag var totalt missbildad i ansiktet. Och för dem räckte det inte med att säga "det här, det här och det här kan man åtgärda", utan man gick in i detalj på hur FIN jag skulle bli om man sågade av käken här, här och här och sen låste ihop dem tills det fick läka. Jag gick därifrån gråtandes och panikslagen Detta sa man till mig när jag var runt 18 år gammal, dvs. mitt under gymnasietiden då man är ganska känslig, och jag blev snudd på deprimerad och ville hela tiden dölja mitt utseende.

  Det hela ledde till att jag fick både tandställning och gjorde en operation - och idag är jag jätteglad att jag gjorde dem för jag är mycket mer nöjd med mitt estetiska utseende och vet att jag kan få färre problem än om jag inte gjort ingreppet. Men sättet man presenterade det hela på från första början var nästintill traumatiserande!

 • Tjimtj­om
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 13:52 #10
  Anonym skrev 2009-05-20 13:12:51 följande:
  Nej han menade estetiskt för han sa andra saker om mitt utseende i samband. Verkligen analyserade min ansiktsform osv. /Ful
  Men då är han ju enbart dum.
  Är du nöjd med ditt utseende så är det allt som betyder nåt
 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 maj 2009 15:09 #11
  Anonym (me2) skrev 2009-05-20 13:47:08 följande:
  Jag har varit med om nästan precis samma sak. Jag hade visserligen ett ganska stort fel som gjorde att mitt utseende kanske påverkades lite mer än i ditt fall. Jag visste om det innan tandläkaren tog upp det och kände väl att jag inte var den snyggaste människan i världen, men efter att man gång på gång tog upp det vid mina tandläkarbesök började jag fokusera mer och mer på det och kände mig till slut som om jag var totalt missbildad i ansiktet. Och för dem räckte det inte med att säga "det här, det här och det här kan man åtgärda", utan man gick in i detalj på hur FIN jag skulle bli om man sågade av käken här, här och här och sen låste ihop dem tills det fick läka. Jag gick därifrån gråtandes och panikslagen Detta sa man till mig när jag var runt 18 år gammal, dvs. mitt under gymnasietiden då man är ganska känslig, och jag blev snudd på deprimerad och ville hela tiden dölja mitt utseende.Det hela ledde till att jag fick både tandställning och gjorde en operation - och idag är jag jätteglad att jag gjorde dem för jag är mycket mer nöjd med mitt estetiska utseende och vet att jag kan få färre problem än om jag inte gjort ingreppet. Men sättet man presenterade det hela på från första början var nästintill traumatiserande!
  Ok vad roligt att du är nöjd. Får jag fråga vad du hade för fel?

  Jag tänkte inte alls på mina fel innan tandläkaren sa något och ingen annan hade påpekat dem heller.

  Skönt att du vet vad jag pratar om i alla fall.
 • Ons 20 maj 2009 15:33 #12

  Jag har också sneda tänder. Tandläkaren ville att jag skulle fixa till dem när jag gick i högstadiet med rälstandställning och allt vad det var - då hade jag redan fått dra ut flertalet tänder och haft en annan tandställning tidigare för att jag hade för trångt i munnen och jag kände bara att nej, nu vill jag inte mer.

  Så nu har jag lite glipor där hörntänderna skulle ha suttit (med det har vuxit ihop litegrann) + att i underkäken så sitter en tand nästan bakom en annan. Känns dock helt okej, syns inte så mycket om man inte tittar inuti munnen och har aldrig haft några problem av det. Mina visdomständer rymdes till och med längst bak.

  Nu är det ett tag sedan någon tandläkare ville fixa till det =) De brukar istället säga att jag har fina och välskötta tänder.

  Så känner du inte något negativt av det, så fixa inte om du inte vill, det är ju frivilligt =)

  Däremot önskar jag att någon tandläkare hade erbjudit mej att få bleka tänderna när jag var yngre, har tre fula vita fläckar på framtänderna =/

Svara i tråden: Ja, min mun är sned och ojämn men jag vill inte göra något åt det! Inte okej?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll