Inlägg från: thecarseatlady |Visa alla inlägg
  • thecarseatlady

    BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!

    Jag vill också ha den bland mina favoriter. :o)

    Har jag redan länkat till detta? Minnet är så kort.... aapnews.aappublications.org/cgi/content/full/30/4/12-a

    Rekommendationen har nu äntligen ändrat i USA! Nu ska alla barn sitta bakåtvända till minst 2-års ålder, istället för 1-års ålder som tidigare har rekommenderats. Deras kombistolar klarar oftast av bakåtvänt åkande till ca15kg. Jag tycker att detta är ett stort steg i rätt riktning och hoppas att resten av världen följer efter! :o) (de brukar ju oftast göra det...)

  • thecarseatlady
    Finesse skrev 2009-05-26 12:50:19 följande:
    men hur kan han då gå ut i svensk tv och säga att det inte spelar någon roll.. så om jag trycker ner en 24 kg tung unge i den stolen så funkar det ändå, trots att den bara är godkänd till 18 kg?
    Joico skrev 2009-05-26 12:55:19 följande:
    Han menade nog inte som han sa egentligen.. han borde verkligen förtydligat att det är 4 år som gäller och att det är viktigt att hålla gränsen OCH att det faktiskt finns stolar som klarar mer. Nej, du ska inte trycka ner en unge på 24kg i en stol som bara är godkänd till 18kg.
    Men det är ju nåt konstigt med Besafes märkning och godkännanden, det har ju diskuterats här förut. Jag har aldrig förstått det helt, men har även läst på engelska sidor att Besafe har varit/är godkända till 25kg enligt svenska test, men bara till 18kg enligt europeiska... Där sa de också att man lugnt kan använda Besafes stolar till 25kg, fast det står 18kg på dem... Så jag vet inte alls vad som gäller, men kanske det var nåt av det som mannen syftade på när han sa att det inte är så noga med viktgränsen på 18kg?

    Tack för klippet förresten!! :o)
  • thecarseatlady

    Wohooo! Det börjar sprida sig allt mer över världen!! :o)

    The British Medical Journal har nu kommit ut med en rapport där de rekommenderar att alla föräldrar i Storbritannien har sina barn bakåtvända i bilen till minst 4års ålder; www.bmj.com/cgi/content/full/338/jun11_2/b1994

  • thecarseatlady
    Pirog skrev 2009-06-22 10:40:46 följande:
    jättebra tråd, synd bara att de som vänder sina barn tidigt gör det ändå, är det inte för att spara nån hundralapp på att man får en gratis framåtvänd stol, så är det för att man helt enkelt är för dum för att inse att man har sitt barns välbefinnande i sina händer,vilket innebär ansvar.Det ansvaret medför i sin tur att om olyckan är framme och man varit snål/dum,så är det faktiskt förälderns fel om barnet skadas allvarligt
    Ja, jag har också problem med det just nu. Har kontakt med en del föräldrar som verkar tänka så konstigt. Bara för att barnen kan ärva kläder, spjälsäng, skötbord och annat av varandra, så verkar många föräldrar tycka att det är lika självklart att låta barnen ärva varandras bilstolar. Dvs. att när andra barnet behöver en bilstol så blir det första barnet utan, oavsett hur litet det är. Som om det inte gick att köpa varsin bilstol åt barnen, för sånt har man ju inte råd med...(fast samma föräldrar inte har några problem med att lägga 800? på en barnvagn, eller så kan de äga så många barnvagnar att de kunde börja dela ut..) Oftast får man då höra att jo, jag vet att det är säkrast med bakåtvänt åkande, och jag skulle nog vilja ha barnen bakåtvända, MEN......
    *suck och stön*
  • thecarseatlady

    Måste också berätta att 6,5åringen provsatt vår nyinköpta Two-way idag! Och han var inte för lång för stolen ännu!!! Han är 128cm lång!! Alltså nästan 130cm lång, var tvungen att mäta honom nyss då han har vuxit så mycket. Shit alltså, där får alla som klagar på att barnen är så långa att de inte ryms att sitta bakåtvända!(när de är knappa metern långa!)
    Jag ska lägga in ett foto så fort jag kan.

  • thecarseatlady
    stockrosen skrev 2009-06-22 21:40:24 följande:
    Vill han sitta där? Jag tror att våra son kommer sitta länge i vår bilstol (secura heter den nuförtiden)
    Jo, han skulle mer än gärna sitta bakåtvänd, han är väldigt avundsjuk på lillebror som får sitta så. Dels vet han ju att det är säkrare att sitta bakåtvänt och dels tycker han att det är lite häftigt... ;o) Men tyvärr är det rätt länge sen han blev 25kg, så two-wayn är nog urvuxen på vikten. Jag var bara så säker på att han inte skulle rymmas i stolen, för jag har bara läst att barn kan använda two-wayn tills de är 115-120cm långa. Men tydligen går det även med barn som är 10cm längre än så. :o)
  • thecarseatlady
    Joico skrev 2009-06-22 23:08:28 följande:
    meh hallå, koooort
    Talar du med mig?! ;o) Tänkte pina dig en stund till.... he, he...
  • thecarseatlady

    Har inte fått in bilden ännu....sorry!

    Tänkte bara klistra in vad jag nu har forskat fram om bakåtvända/framåtvända bilstolar och sidokrockar. Efter denna info så blir det ju ÄNNU viktigare att ha barnen bakåtvända så länge det går. (mår illa när jag tänker på 6- och 8-åringen i sina framåtvända bältesstolar...men man kan ju inte göra mer än så för dem....och bara hoppas att sidoskyddet ger lite skydd iaf.)

    "Forskning har visat att barn även vid sidokollisioner är mycket bättre skyddade i bakåtvända bilstolar än i framåtvända. Detta beror på att det i de flesta sidokollisioner även finns en uppbromsning i längsled, då bilen som blir påkörd i sidan oftast har en hastighet framåt vid påkörningen, som då bromsas upp. Barnet i den bakåtvända stolen pressas då in i stolen samtidigt som det rör sig mot sidan som blir påkörd. Barnet skyddas därför av bilbarnstolens struktur. Det framåtvända barnet kastas istället framåt ur stolen så att barnets huvud, nacke och ryggrad blir oskyddade. "

    Scary, huh?!

  • thecarseatlady
    norgesessan skrev 2009-06-24 15:20:28 följande:
    Hoppas kid+en klarar av det bättre än dom med dårligt nackstöd..
    Ja, jag säger det samma! För det är ju verkligen stor skillnad på nackstöden på olika stolar. Vår Akta bältesstol har ju inget stöd på sidorna alls jämfört med Britax stolar...
    Joico skrev 2009-06-24 20:21:35 följande:
    Säkra bilbarnstolar får ny märkning www.aftonbladet.se/bil/article5425649.ab
    Alltså va?! Det där läste jag om för nästan ett år sen så jag trodde att plusmärkningen redan fanns...men tydligen först till hösten. Jättebra är det ju förstås!! Sedan T-märkningen försvann så kan ju föräldrar lätt tro att en billig framåtvänd skräpstol är lika säker som en Britax Secura t.ex. Då de båda har samma märkning menar jag.

    Tutilure; det låter som att din son skulle kunna använda en two-way bakåtvänd ungefär tills han börjar i skolan... ;o) Hur lång och tung är han? Jag säger som de andra, jag har 10gånger hellre min son bakåtvänd i en lite enklare stol än framåtvänd från 4år. Min syster ska lägga in bilder på min 6-åring i en two-way också, men han är 128cm lång. :o)
  • thecarseatlady

    Om man skrev lite kortare inlägg så skulle man hinna se att man redan har fått svar på det man frågar om... ;o)

Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!