Tio smartaste hundraserna – är din med på listan?
Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • käken knakar - varför?

  Sön 31 maj 2009 20:41 Läst 53132 gånger Totalt 37 svar
  Sön 31 maj 2009 20:41

  Hej, för en vecka sen ungefär började käken "knaka" när jag gapar eller tuggar över något större. MYCKET irriterande, och har aldrig haft det så innan. Gör lite ont också så undrar helt enkelt - har du haft samma problem och kan någon förklara vad det är - jag vet ju inte ens vart vända mig för hjälp med detta, tandläkare, vårdcentral ellel vad?

 • Lör 1 okt 2011 11:15 #21

  lider av samma sak å gick till tandläkarn. han förklarade att det e brosket som "knäpper" och det går itne att göra något åt...
  kan få bettskena om jag får huvudvärk av det men annars e det bara att leva med det..  tyvärr..

  har blivit van efter 1,5 år.....

  lycka till! 

 • slinky­wookie
  Visa endast
  Lör 1 okt 2011 11:25 #22

  TMJ syndrome. Har alltid haft lite funny kaft, den laser sig i maxlage sa jag far jucka den i sidleds for att kunna stanga munnen. Knapper pa morgnarna.

  Hade en period for nan manad sen da jag var extremt stressad och slutkord pa grund av jobb-situation (svimmade ett par ganger helt utan anledning) och kaklederna gjorde rejalt ont. Kandes som oron-vark, fast oronen var inte omma utan det gjorde ont strax nedanfor. Kunde inte tugga ordentligen, absolut inte oppna munnen helt och det knaka och gnissla. Hemskt. Tror jag bet ihop kakarna pa natterna.

  Medvetet slappnade av i kakarna pa dagtid, alltsa bara lat munnen vara. Bet inte ihop tanderna utan gjorde allt for att inte anvanda kakarna. Sma tuggor, forsiktigt bitande. Och Ipren/Alvedon.

  Gick over efter nan vecka, det varsta. Nu har jga bara mitt gamla vanliga, men ingen smarta.

  Tror det gar att operera felaktiga kakleder men ditt later mer som inflammation, som den som jag hade. Kanske massageterapeut kan hjalpa?

 • Lör 4 maj 2013 18:04 #23

  Själv fick jag knäppningarna idag. Sitter de kvar hela livet tror jag att jag blir galen.

 • Mån 6 maj 2013 11:47 #24

  Intressant att så många har samma problem.

  Mitt är borta nu så där helt av sig självt....skumt.
  Gissar att det kommer tillbaka...anledningen till knäppningarna kan nog variera.
  Mycket störigt att ha...   

 • Mån 6 maj 2013 12:56 #25

  Jag har haft en knakande käke i snart 10år efter en misshandel där jag ådrog mig en spricka som röntgades och sedan konstaterades det att det inte var något som det skulle behöva göras något åt. Såhär i efterhand vet jag inte om jag håller med, men jag har fått veta att det är ofarligt iallafall och gillar läget:)

 • Mån 6 maj 2013 13:02 #26

  Jag har knäppningar i käken och ibland låsningar, och överlag rätt mycket smärta/spänningar från käken. Efter utredning på tandläkarhögskolan och magnetkameraröntgen konstaterades att jag har artros och skleros i båda käklederna. Inte så mycket att göra åt, men blir det riktigt illa kan man operera bort disken som är rätt knölig nu. Jag fick bettskena trots att jag varken biter ihop eller gnisslar tänder, ett par tusen jag lika gärna kunnat spola ner i toaletten. Begär utredning om era besvär kvarstår, är mitt tips!

 • Elin 885
  Visa endast
  Mån 6 maj 2013 13:04 #27
  Rockelina skrev 2009-05-31 20:41:04 följande:
  Hej, för en vecka sen ungefär började käken "knaka" när jag gapar eller tuggar över något större. MYCKET irriterande, och har aldrig haft det så innan. Gör lite ont också så undrar helt enkelt - har du haft samma problem och kan någon förklara vad det är - jag vet ju inte ens vart vända mig för hjälp med detta, tandläkare, vårdcentral ellel vad?
  jag har haft det och det växte bort när jag var runt 25.
  Jag har ADHD/AS/DYSLEXI, men jag är snäll egentligen =)
 • Lör 31 aug 2013 12:14 #28

  Hej alla!!!

  Jag vet inte om det är någon som är här och tittar och svarar på frågorna, men jag har samma problem att min käke knakar och låser sig på morgonen när jag vaknar. Jag har haft det i nästan 2 månader nu och vill kunna få bort det på något sätt. Tack! svara snälla.


  Bäÿs
 • Anonym (Ty)
  Visa endast
  Lör 31 aug 2013 14:59 #29

  Det kallas TMJ, och det kan bla kirapraktor rätta till om det inte gå över självmant. Jag har också haft så, för länge sen. Rätt lustigt, men en gång skulle jag ner och ge min dåvarande make en najsig bj, när jag gapade för att stoppa in snorren i munnen knakade plötsligt mina käkar till ordentligt. Då sa jag att "yea, don't flatter yourself now ( you're not THAT big) och vi brast båda ut i gapflabb och skrattade så pass att vi fick allt vänta lite med att slutföra akten.

 • Lör 12 okt 2013 19:13 #30

  Jag har haft det i ca 2-3 och det gör så himla ont.. Jag brukar inte kunna bita på äpplen för det knakar och gör jätte ont. Jag har gått till en specialist men dom gör ingetiing åt det. När jag sover brukar jag också gnissla på något sätt. Jag undrar var det är och hur kan man få bort det. Väldigt irriterande är det när man knappt  kan gapa ibland. Men som tur är går det bort ibland dock kommer det tillbaka :/

 • Lör 3 jan 2015 21:48 #31

  Har haft knäppningar i högra käket i 9 månader. Alltid när jag äter. Först var det bara när jag åt hårt bröd, men nu är knäpper det vid varje tugga jag tar. Är orolig att käket låser sig helt enkelt. Överväger gå till läkare, men ni alla som har samma problem, fick inte så mycket hjälp, som är verkligen beklagligt. Väldigt jobbigt är det, fast det gör inte direkt ont.

 • Ons 21 jan 2015 10:24 #32

  Har också problem med käkleden. Då den knakar,fastnar och gör väldigt ont. Ja har pratat med en specialist från Stockholm och då sa han att käkleden var ur led då jag är överrörlig. Men jag har ett papper liggandes här hemma som jag tror skulle vara mycket till hjälp för andra också. Det är en massa övningar som man kan göra. Då ska tydligen besvären försvinna. Jag kommer nog ha det här i hela mitt liv men måste ändå träna. Är ju bara 17 år.

 • Fre 27 feb 2015 14:21 #33

  Jag är 16 och har samma problem. Fick ett papper med en massa övningar och en remiss till käkkirurgen.

 • Anonym (Lol)
  Visa endast
  Tis 24 mar 2015 08:30 #34

  I övningarna ska man skjuta fram underkäken så man har tänderna mot varandra, sedan gapa och stänga munnen till samma läge. Det ska man göra 15 gånger och 6-7 gånger per dag. Övningen ska man göra ganska sakta. Och sen när man har gjort så i 2-3 veckor så kan man minska övningarna så man bara gör dom 3-4 gånger per dag. När man gäspar ska man inte öppna munnen helt utan man ska sätta handen under käken och typ hålla emot, den "övningen" när man gäspar är bara för dom som är överrörlig i käken men den andra övningen kan alla göra. Undvik att tugga tuggummi och tugga i onödan eftersom det anstränger käken och då blir det aldrig bättre. Hoppas att det här hjälper någon iallafall

 • Anonym käke
  Visa endast
  Tis 31 mar 2015 19:33 #35

  Har samma problem, är 13 år dock. Har haft detta problem sedan några år tillbaka skulle jag tro (har haft det så länge jag kan minnas...) man vänjer sig med tiden, det är endast omgivningen som undrar vad det är som låter så fort jag öppnar munnen, hehe. Förut hade jag ont och så men det går över.

  Var hos tandläkaren, hen sa att det är för att jag växer, men min pappas käke låter likadant så jag jag undrar jag...

  Idag så fick jag dock ett karateslag över käken, det var inte meningen antar jag. Så nu låter det som om något ligger löst i käken. Det gör däremot SJUKT ont. Ingenting jämfört med att vara käkknäppare. Kan inte prata, öppna munnen, äta osv. Svullet tror jag.

 • Ons 22 apr 2015 21:40 #36

  Det beror på att man knäcker nacken eller att man har haft tandställning och inte använta skenan, men det är otroligt sjuk grej och irre..

 • Tor 5 nov 2015 07:57 #37

  Jag har exakt samma sak. Jag vet inte så mycket om det, men du vänjer dig. Om jag gissar rätt så är det bara på höger sidan det knäcker? Tips:

  -Försök att inte öppna käken, t.ex när du sover.

  -Ibland låser käken sig, så bit ihop, dra underkäken så långt vänster du kan, och öppna. Då knäpper det till och käk"låset" försvinner.

  Sen om det är SJUKT irriterande. Kan du ta handen och trycka där det knäcker. Då slutar det knäcka ----varning---- VET EJ om det är farligt! Så gör det bara i "nödfall"

  Välkommen in i käk knäckar klubben ;)

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!