Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • käken knakar - varför?

  Sön 31 maj 2009 20:41 Läst 30779 gånger Totalt 30 svar
  Sön 31 maj 2009 20:41

  Hej, för en vecka sen ungefär började käken "knaka" när jag gapar eller tuggar över något större. MYCKET irriterande, och har aldrig haft det så innan. Gör lite ont också så undrar helt enkelt - har du haft samma problem och kan någon förklara vad det är - jag vet ju inte ens vart vända mig för hjälp med detta, tandläkare, vårdcentral ellel vad?

  Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
 • Tis 2 jun 2009 09:02 #11

  Om man är stressad så kan man få det här syndromet. Men oftast så kommer det bara av sig självt
  Missy M skrev 2009-06-02 08:46:36 följande:


  Trodde jag var ensam med det här problemet:P Jag var till nån käkdoktor och fick veta att de berodde på psyket, haha de är nått jag inte tror på men efter att jag sagt emot så länge så gav jag med mej och spelade med på hennes historia.. Men min käke låser sig ibland både i öppet och stängt läge men mitt kommer och går och störs inte direkt av det längre...
 • Tis 2 jun 2009 09:07 #12

  Hej, vad kul se så många svar.
  MissyM och Nomina - psykiskt problem, njaee det tror jag inte så mycket på
  Igår försökte jag ringa och boka tid hos tandläkare men det är ju kört, är så långa telefonköer att jag gav upp på tredje försöket. Ringde sjukvårdsupplysningen istället och sköterskan jag pratade med hade också haft detta problem. Hon tipsade om denna sida med lite gympa för käken:
  www.lj.se/index.jsf&nodeId=26152&childId=1730

  Står så här där innan de beskriver gympan:
  ....................................................................................
  Patientinformation om käkleds-knäppning

  Den typ av käkledsknäppning som du har, orsakas av att den broskskiva som ligger mellan käkleden och skallen har hamnat i ett litet felaktigt läge. Orsaken till detta är oftast någon form av överbelastning av käkleden.

  Detta kan vara en följd av att du pressar eller gnisslar tänder, ovanor som man ofta inte är medveten om eller ägnar sig åt när man sover. Det kan också vara orsakat av att du har fått ett slag mot käken eller bitit ihop snett. Den här typen av knäppningar är mycket vanliga och nästan alltid helt ofarliga, även om de kan vara mycket irriterande. Ibland försvinner de helt av sig själva men ofta måste man sätta in en behandling för att få bort eller minska knäppningen.
  ...............................

  Det jag inte fattar är hur jag kan ha överbelastat käken. Jag gnisslar inte tänder (sambon har inte hört nåt iaf), fattar inget och är sååå rädd för att behöva ha det så är för evigt. Gör ju ONT och knakar så fort jag ska äta nåt eller gäspar. Sköterskan kunde t.o.m höra det över telefonen igår....gaaaah

  Ni som har det - går det inte att få BORT. har ju aldrig haft det innan hur kan det plötsligt bara uppkomma plötsligt så där...

 • Tis 2 jun 2009 09:12 #13

  Kämpar på med käkledsgympan så länge, testa ni med så ser vi om det funkar

 • Tis 2 jun 2009 14:32 #14

  Rockelina - Nej jag tror heller inte på att det är psykiskt möjligen stress så att man spänner sig i kroppen. Som sagt så kommer och går mitt de kan hålla i sig i några dagar för att sen vara bort väldigt långa perioder. Jag tror gympan nog kan vara bra för att få musklerna starkare i käken.

 • Tis 2 jun 2009 16:31 #15

  Mitt ex hade extremt käk-knak och knäppande, och ibland gick käken helt i "baklås" så att han inte kunde röra den. Visade sig vara en liten benbit som lossnat och "skramlade omkring" därinne. När de opererat bort biten funkade käken som vanligt igen.

 • grisek­no
  Visa endast
  Tis 2 jun 2009 16:37 #16

  Kanske inte ska skriva här, eftersom jag inte blivit av med mitt käkknäpp...trots att jag haft det i ca 15 år...
  Blev bättre när jag började med bettskena, jag har inte lika ont längre, men knakar gör det...väldigt mycket. Blir inte bättre av att jag är en typisk käkspännare när jag blir stressad...
  Måste ibland knaka medvetet för att "mjuka" upp, liksom...

  Jag tyckte det var enormt jobbigt i början...men som med så mycket annat har jag lärt mig att leva med det.


  Ta mig som jag är, jag är ju bara en liten gris...
 • Fre 21 jan 2011 17:54 #17

  Jag har en bettskena, som jag använder flitigt. trots det så har jag precis fått samma problem =(


  vaniljkrans.blogg.se/ - En snurrom från det underliga- fakta eller bittert?
 • Fre 21 jan 2011 17:55 #18

  Jag har precis samma, har haft det så länge jag kan minnas..


 • Fre 21 jan 2011 18:07 #19

  Jag har samma, just nu är det inte så illa, men tidigare så kanstrade och knakade det så pass att jag hörde det när jag åt knävckebröd tex, om andra hörde det vet jag inte faktiskt

  Iaf, så blev det så för min del att en dag så kunde jag inte öppna munnen, jag fick knäcka till käken neåt mot vänster, då gick det. Det gjorde inte ont. Så efter att ha gjort så i några dagar så kände jag hur allt liksom tänjdes ut och sen kunde jag inte öppna munnen alls. Då hade glidplattan, menisken i leden lagt sej utanför leden. Jag hade väldigt mkt huvudvärk och även ont från leden under tiden jag gick med detta. Det tog tio månader innan jag blev opererad och under de månaderna så jobbade jag på som vanligt, språklärare och pratade ju väldigt mkt. Helgerna gick åt till att vårda ond led och huvudvärk. Fick även cortison i musklerna i ansiktet då de blev inflammerade. Hela underkäken lutade åt vänster, såg rätt knasigt ut.
  Ingen här visste vad detta var, doktorn som röntgade trodde att jag fått stryk, eller slagit mej, men till slut kom jag till käkkirugen i Mölndal och där fick jag så småningom hjälp.
  Käkarna knäppte o knastrade i många år innan detta hände och jag har dessutom en reumatisk sjukdom, så kanske var det pga den som detta hände.
  Helt bra blir jag aldrig i käken. Kan öpnna munnen tre cm ist för de 5 som är normalt. Har ont ibland men i det stor hela blev det rätt bra ändå


 • taking­contro­l
  Visa endast
  Lör 1 okt 2011 10:03 #20

  jag var precis hos tandläkaren  och trodde att jag skulle vi en visdomstand på vänster sida för de gjorde så ont i bland när jag gäspar eller tuggar jag på höger sida gör de ont på vänster käke. jag fattade inte varför, tandläkaren sa att det inte var pga visdomstand och så fick jag informations papper om "Käkledsknäppning och Upphakningar av käken". Jag har inte så stora problem att de låter när jag äter de gör bara ont när jag gäspar för stort ibland. Men de är ju lite drygt för övningarna man ska göra tycker jag är lite skumma, jag förstår inte riktigt och då känns de så konstigt att sitta i typ 5 min och göra rörelser som man inte vet om man gör rätt ens? Får hoppas att de blir bättre.

 • Lör 1 okt 2011 11:15 #21

  lider av samma sak å gick till tandläkarn. han förklarade att det e brosket som "knäpper" och det går itne att göra något åt...
  kan få bettskena om jag får huvudvärk av det men annars e det bara att leva med det..  tyvärr..

  har blivit van efter 1,5 år.....

  lycka till! 

 • slinky­wookie
  Visa endast
  Lör 1 okt 2011 11:25 #22

  TMJ syndrome. Har alltid haft lite funny kaft, den laser sig i maxlage sa jag far jucka den i sidleds for att kunna stanga munnen. Knapper pa morgnarna.

  Hade en period for nan manad sen da jag var extremt stressad och slutkord pa grund av jobb-situation (svimmade ett par ganger helt utan anledning) och kaklederna gjorde rejalt ont. Kandes som oron-vark, fast oronen var inte omma utan det gjorde ont strax nedanfor. Kunde inte tugga ordentligen, absolut inte oppna munnen helt och det knaka och gnissla. Hemskt. Tror jag bet ihop kakarna pa natterna.

  Medvetet slappnade av i kakarna pa dagtid, alltsa bara lat munnen vara. Bet inte ihop tanderna utan gjorde allt for att inte anvanda kakarna. Sma tuggor, forsiktigt bitande. Och Ipren/Alvedon.

  Gick over efter nan vecka, det varsta. Nu har jga bara mitt gamla vanliga, men ingen smarta.

  Tror det gar att operera felaktiga kakleder men ditt later mer som inflammation, som den som jag hade. Kanske massageterapeut kan hjalpa?

 • Lör 4 maj 2013 18:04 #23

  Själv fick jag knäppningarna idag. Sitter de kvar hela livet tror jag att jag blir galen.

 • Mån 6 maj 2013 11:47 #24

  Intressant att så många har samma problem.

  Mitt är borta nu så där helt av sig självt....skumt.
  Gissar att det kommer tillbaka...anledningen till knäppningarna kan nog variera.
  Mycket störigt att ha...   

 • Mån 6 maj 2013 12:56 #25

  Jag har haft en knakande käke i snart 10år efter en misshandel där jag ådrog mig en spricka som röntgades och sedan konstaterades det att det inte var något som det skulle behöva göras något åt. Såhär i efterhand vet jag inte om jag håller med, men jag har fått veta att det är ofarligt iallafall och gillar läget:)

 • Mån 6 maj 2013 13:02 #26

  Jag har knäppningar i käken och ibland låsningar, och överlag rätt mycket smärta/spänningar från käken. Efter utredning på tandläkarhögskolan och magnetkameraröntgen konstaterades att jag har artros och skleros i båda käklederna. Inte så mycket att göra åt, men blir det riktigt illa kan man operera bort disken som är rätt knölig nu. Jag fick bettskena trots att jag varken biter ihop eller gnisslar tänder, ett par tusen jag lika gärna kunnat spola ner i toaletten. Begär utredning om era besvär kvarstår, är mitt tips!

 • Elin 885
  Visa endast
  Mån 6 maj 2013 13:04 #27
  Rockelina skrev 2009-05-31 20:41:04 följande:
  Hej, för en vecka sen ungefär började käken "knaka" när jag gapar eller tuggar över något större. MYCKET irriterande, och har aldrig haft det så innan. Gör lite ont också så undrar helt enkelt - har du haft samma problem och kan någon förklara vad det är - jag vet ju inte ens vart vända mig för hjälp med detta, tandläkare, vårdcentral ellel vad?
  jag har haft det och det växte bort när jag var runt 25.
  Jag har ADHD/AS/DYSLEXI, men jag är snäll egentligen =)
 • Lör 31 aug 2013 12:14 #28

  Hej alla!!!

  Jag vet inte om det är någon som är här och tittar och svarar på frågorna, men jag har samma problem att min käke knakar och låser sig på morgonen när jag vaknar. Jag har haft det i nästan 2 månader nu och vill kunna få bort det på något sätt. Tack! svara snälla.


  Bäÿs
 • Anonym (Ty)
  Visa endast
  Lör 31 aug 2013 14:59 #29

  Det kallas TMJ, och det kan bla kirapraktor rätta till om det inte gå över självmant. Jag har också haft så, för länge sen. Rätt lustigt, men en gång skulle jag ner och ge min dåvarande make en najsig bj, när jag gapade för att stoppa in snorren i munnen knakade plötsligt mina käkar till ordentligt. Då sa jag att "yea, don't flatter yourself now ( you're not THAT big) och vi brast båda ut i gapflabb och skrattade så pass att vi fick allt vänta lite med att slutföra akten.

 • Lör 12 okt 2013 19:13 #30

  Jag har haft det i ca 2-3 och det gör så himla ont.. Jag brukar inte kunna bita på äpplen för det knakar och gör jätte ont. Jag har gått till en specialist men dom gör ingetiing åt det. När jag sover brukar jag också gnissla på något sätt. Jag undrar var det är och hur kan man få bort det. Väldigt irriterande är det när man knappt  kan gapa ibland. Men som tur är går det bort ibland dock kommer det tillbaka :/