• Vår stora lillbebis

    Skadad i kattslagsmål??

    Hej!
    Undrar om det är någon vars utekatt brukar hamna i slagsmål?
    Vår kastrerade hankatt har varit utekatt i några månader nu och har flertal gånger slagits med en katt här i området och fått sårskador som vi fått åka till veterinären med och fått antibiotika.
    Är det vanligt att de skadar sig så mycket i slagsmål, jag menar så att man måste söka vård??

  • Svar på tråden Skadad i kattslagsmål??
  • Max mamma

    Nja...visst händer det...oss har det inte hänt ngn gång (peppar,peppar).
    Våran Selma har varit i slagsmål ett par ggr men inte så att vi behövt åka till vet.
    det har gått över av sej självt.

  • kaksmulan

    Oh ja! Jättevanligt! Katterna måste göra upp rangordningen och det brukar behövas ett par slagsmål ifall båda katterna är lite stridiga av sig. Tyvärr är det ofta en del skador som behövs innan de ger med sig...

    Vår nuvarande katt har vi det senaste året haft hos veterinären kanske sju gånger eller något sådant. Penicillin har han fått fyra gånger.


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • emme 86

    Vår stora lillbebis skrev 2009-06-07 18:21:07 följande:


    Hej!Undrar om det är någon vars utekatt brukar hamna i slagsmål?Vår kastrerade hankatt har varit utekatt i några månader nu och har flertal gånger slagits med en katt här i området och fått sårskador som vi fått åka till veterinären med och fått antibiotika.Är det vanligt att de skadar sig så mycket i slagsmål, jag menar så att man måste söka vård??
    Våra katter var innekatter i 2år innan dem fick gå ut (när vi flyttade till ett bättre område utan bilar o stora vägar) o dem hamnade ofrivilligt i slagsmål med dem andra katterna i området hela tiden. Dom blev bitna vilket resulterade i stora varbölder som vi fick uppsöka veterinär för många gånger.
    Vi frågade vår vet om det är vanligt o det sa hon att det är framförallt om dom vart innekatter innan för då har dom inte värt sig att slåss o försvara sig.
    Men dem lär sig oftast efter ett tag, för våra tog det nästan 1år o har nu klarat sig bra o skämmer iväg andra katter.
  • Vår stora lillbebis

    emme 86 skrev 2009-06-07 18:33:36 följande:


    Vår stora lillbebis skrev 2009-06-07 18:21:07 följande:
    Våra katter var innekatter i 2år innan dem fick gå ut (när vi flyttade till ett bättre område utan bilar o stora vägar) o dem hamnade ofrivilligt i slagsmål med dem andra katterna i området hela tiden. Dom blev bitna vilket resulterade i stora varbölder som vi fick uppsöka veterinär för många gånger.Vi frågade vår vet om det är vanligt o det sa hon att det är framförallt om dom vart innekatter innan för då har dom inte värt sig att slåss o försvara sig. Men dem lär sig oftast efter ett tag, för våra tog det nästan 1år o har nu klarat sig bra o skämmer iväg andra katter.
    Ja men så är det ju för oss också, han var inne i drygt ett år innan vi flyttade till villa och han nu är ute.
    Han har också blivit biten och så blir det varböld.... så tråkigt, idag åkte vi akut eftersom han vägrade äta och dricka.
  • Vår stora lillbebis
    kaksmulan skrev 2009-06-07 18:29:29 följande:
    Oh ja! Jättevanligt! Katterna måste göra upp rangordningen och det brukar behövas ett par slagsmål ifall båda katterna är lite stridiga av sig. Tyvärr är det ofta en del skador som behövs innan de ger med sig...Vår nuvarande katt har vi det senaste året haft hos veterinären kanske sju gånger eller något sådant. Penicillin har han fått fyra gånger.
    Aha, ja då är han kanske inte en sån oturskatt iallafall... min sambo har börjat prata om att katten inte passar som ute katt osv så jag blev lite fundersam!
  • emme 86

    Vår stora lillbebis skrev 2009-06-07 18:39:10 följande:


    emme 86 skrev 2009-06-07 18:33:36 följande:
    Ja men så är det ju för oss också, han var inne i drygt ett år innan vi flyttade till villa och han nu är ute. Han har också blivit biten och så blir det varböld.... så tråkigt, idag åkte vi akut eftersom han vägrade äta och dricka.
    Ja det är tråkigt när man ser att dem har ont o är ledsna, men dom lär sig, det tar lite tid bara. Sen är det ju URTRÅKIGA pengar att lägga ut för det är ju inte billigt precis. Vi gjorde så sista gångerna att vi rengjorde bölden med koksalt och en liten spruta(utan nål naturligtvis), sprutade in koksaltet i bölden precis som dem gör hos vet och behandlade med överbliven pencillin. För oss har det alltid blivit över några tabletter efter varje omgång som vi sparat, men det beror ju på vad man får utskrivet förstås.
  • Silverjag

    Jag tror att slaksmål händer när de kommer inpå en okastrerad hanes revir. Vi har en grannkatt som inte är kastrerad och han jagar våran kastrerade katt fast han inte är något hot. :) Vi trode våran katt var halt men det visade sig att han var inflamerad i muskeln och hade massa var. Det blev att äta antibiotika i 3 veckor.

  • emme 86

    Kom på att vi fick pencillin på tub oxå som man slutade in i bölden o det funkade skitbra! Man behövde aldrig använda så mycket så en tub håller sig lääänge!

  • kaksmulan
    emme 86 skrev 2009-06-07 18:45:50 följande:
    Vår stora lillbebis skrev 2009-06-07 18:39:10 följande: Ja det är tråkigt när man ser att dem har ont o är ledsna, men dom lär sig, det tar lite tid bara. Sen är det ju URTRÅKIGA pengar att lägga ut för det är ju inte billigt precis. Vi gjorde så sista gångerna att vi rengjorde bölden med koksalt och en liten spruta(utan nål naturligtvis), sprutade in koksaltet i bölden precis som dem gör hos vet och behandlade med överbliven pencillin. För oss har det alltid blivit över några tabletter efter varje omgång som vi sparat, men det beror ju på vad man får utskrivet förstås.
    oftast räcker det med att tvätta ur bölderna och såren de får. Bölderna brukar komma drygt 24 h efter slagsmålet och när man ser dem (eller märker att de blött ned soffan {#lang_emotions_yell}) så kan man "tömma" bölderna och skölja ur dem med saltlösning. Blir katten slö och inte äter efter det så tar man dem till veterinären för penicillin. Så gör vi i alla fall som oftast. Katter har en fantastiskt förmåga att läka själva!
    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • emme 86
    kaksmulan skrev 2009-06-07 18:49:15 följande:
    oftast räcker det med att tvätta ur bölderna och såren de får. Bölderna brukar komma drygt 24 h efter slagsmålet och när man ser dem (eller märker att de blött ned soffan ) så kan man "tömma" bölderna och skölja ur dem med saltlösning. Blir katten slö och inte äter efter det så tar man dem till veterinären för penicillin. Så gör vi i alla fall som oftast. Katter har en fantastiskt förmåga att läka själva!
    Ja det funkar kanske för vissa, men inte på mina katter. Vi har försökt utan pencillin men de går inte. Vi tömmer o rengör och sen läker det o blir till en böld igen under som blir ännu större o vandrar iväg. Så jag rekomenderar att använda pencillin i vilket fall.
Svar på tråden Skadad i kattslagsmål??