Forum Matlagning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Vi som bakar med baksten

    Tis 9 jun 2009 09:51 Läst 17776 gånger Totalt 13 svar
    SweSpr­ew
    Visa endast
    Tis 9 jun 2009 09:51

    Är det fler än jag som upptäckt vilken otrolig skillnad det blir på brödet när man använder en baksten i ugnen?

    Trodde det var lite väl mycket snack innan jag testade och nu skulle jag inte kunna klara mig utan!

    Vill gärna ha lite tips på något som är extra bra just för oss bakstensägare. Surdegar är jag redan säker på, pizza har jag inte provat men förstår att det kommer att bli som natt och dag och småfrallor har jag testat flera gånger.
    Men nåt bra recept på Naan-bröd, hällbröd, nån maträtt kanske? Vad har ni för idéer?

  • Mozart­s Nachtm­usik
    Visa endast
    Tis 9 jun 2009 09:53 #1

    oh baksten lät intressant. har du länk?

  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Tis 9 jun 2009 10:19 #2

    Mozarts Nachtmusik skrev 2009-06-09 09:53:23 följande:


    oh baksten lät intressant. har du länk?
    Absolut! Skrev lite om den tidigare:
    matgeek.se/2009/06/09/min-basta-van-bakstenen/
  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Fre 10 jul 2009 17:19 #3

    Bumpar den här - det måste ju finnas fler som upptäckt vilken skillnad det blir med en baksten :)

  • Fre 10 jul 2009 20:15 #4

    hur gör man??? lägger plåten på stenen eller bröden på stenen?

  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Fre 10 jul 2009 20:20 #5

    En Tjej skrev 2009-07-10 20:15:04 följande:


    hur gör man??? lägger plåten på stenen eller bröden på stenen?
    Man lägger in brödet direkt på den heta stenen. Det blir som att ha en stenugn hemma.
    Istället för att brödet bara får värme från luften blir det även en induktionseffekt vilket gör att vätskan i degen förångas hastigare och då växer brödet bättre.

    Jag visste att det skulle bli skillnad, men det är verkligen som natt och dag.

    Matbröd jäser jag i jäskorgar och sen lägger jag ett bakplåtspapper på dem, ovanpå det en skärbräda och sen vänder jag runt allt.
    Av med korgen, ett par snabba snitt i brödet och så skickar jag in brödet och bakplåtspappret på stenen. Enkelt och smidigt :)
  • Fre 10 jul 2009 20:22 #6
    SweSprew skrev 2009-07-10 20:20:18 följande:
    En Tjej skrev 2009-07-10 20:15:04 följande:
    Man lägger in brödet direkt på den heta stenen. Det blir som att ha en stenugn hemma. Istället för att brödet bara får värme från luften blir det även en induktionseffekt vilket gör att vätskan i degen förångas hastigare och då växer brödet bättre.Jag visste att det skulle bli skillnad, men det är verkligen som natt och dag. Matbröd jäser jag i jäskorgar och sen lägger jag ett bakplåtspapper på dem, ovanpå det en skärbräda och sen vänder jag runt allt.Av med korgen, ett par snabba snitt i brödet och så skickar jag in brödet och bakplåtspappret på stenen. Enkelt och smidigt :)
    å vad de låter bra..jag lovar pitabröd borde blir mycke bättre, de måste ha jättevarm ugn, nu gör jag så jag värmer plåtarna på 300 o läger in pitan på dem men ändå så bubblar de inte alltid som de ska
  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Fre 10 jul 2009 21:10 #7

    Jamen exakt!
    Pitabröd trycker ner värmen i plåten och eftersom den är gjord av tunn plåt så svalnar den snabbt och då blir de inte lika bubbliga.
    Stenen lagrar massor av värme och överför det till bröden vilket gör att du får så fina pitabröd.

    Ska testa att baka pizza på den snart - det ska enligt andra bli så nära man kan komma att ha en riktigt stenugn :)

  • Fre 10 jul 2009 21:20 #8

    hmmm.. är de dyra i inköp?

  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Fre 10 jul 2009 23:42 #9

    En Tjej skrev 2009-07-10 21:20:20 följande:


    hmmm.. är de dyra i inköp?
    De är inte dyra om man ser till över tid eftersom de förmodligen håller en livstid.
    Jag köpte min från Bagaren och Kocken - bit.ly/Re7Ot
    Landade på lite drygt 600:- med frakt. Visst slit att släpa hem den från Posten så klart :)

    Alternativet är att gå till en stenhuggare och be dem karva ut en bit granit. Funkar ju lika bra.
  • Lör 11 jul 2009 12:36 #10

    Mmm, verkar intressant. Men jag ska satsa på en bra bakmaskin. Så i så fall får bakstenen bli något jag önskar mig. För jag bakar även en del i ugn.
    I länken du gav hittade jag förresten Romtopf som jag tipsade om i en annan tråd. Kopierar in länken där...

  • SweSpr­ew
    Visa endast
    Lör 11 jul 2009 14:53 #11
    MBert skrev 2009-07-11 12:36:30 följande:
    Mmm, verkar intressant. Men jag ska satsa på en bra bakmaskin. Så i så fall får bakstenen bli något jag önskar mig. För jag bakar även en del i ugn. I länken du gav hittade jag förresten Romtopf som jag tipsade om i en annan tråd. Kopierar in länken där...
    Jag kan förstå varför man skaffar en bakmaskin eftersom man får hembakt bröd som är betydligt nyttigare än butiksköpt och det utan att det tar alldeles för mycket tid att tillreda.
    Men personligen känner jag att mycket av charmen med baket försvinner. Vill ha bröden personliga, ordentlig skorpa och gärna lite knöliga. Känns svårt med en bakmaskin.

    Ah, missade helt att det finns en tråd om Romtopf :) Ska genast kika in där!
  • Lör 11 jul 2009 15:10 #12
    SweSprew skrev 2009-07-11 14:53:09 följande:
    Jag kan förstå varför man skaffar en bakmaskin eftersom man får hembakt bröd som är betydligt nyttigare än butiksköpt och det utan att det tar alldeles för mycket tid att tillreda. Men personligen känner jag att mycket av charmen med baket försvinner. Vill ha bröden personliga, ordentlig skorpa och gärna lite knöliga. Känns svårt med en bakmaskin.Ah, missade helt att det finns en tråd om Romtopf :) Ska genast kika in där!
    Tja, det var ingen tråd om romtopf utan någon som inte visste vad som skulle göras med alla jordgubbar och då tipsade jag om romtopf.

    Jag ser bakmaskinen som ett komplement till vanlig bakning. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.
    Bakmaskinen får stå för det dagliga brödet (som annars kanske blivit köpt), och vanlig brödbakning görs då och då. Och ibland kan man kombinera det så att bakmaskinen får blanda och jäsa och så bakas det i ugn för att få en annan form på brödet (t.ex. bullar).

    Personliga kan bröden i bakmaskin bli ändå eftersom man själv kan komponera ihop recept och ta vad man har hemma. Och ordentlig skorpa blir det! (T.o.m. så det frågas i bakmaskinstrådarna hur man får det mjukt som butiksbröd). Det som saknas är den personliga formen (och knölarna ) då...
  • Lör 8 okt 2011 00:51 #13

    Eftersom jag är en snåljåp vägrade jag att betala dryga 500 för min sten. jag hittade en lagom stor marmorskiva på en loppis för 80kr och den funkar hur bra som helst. Kolla gärna lite på min blogg: http://mrfluga.blogspot.com/ Där skriver jag en hel del om bakning och matlagning.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll