• SweSpr­ew
    Äldre 9 Jun 09:51
    19947 visningar
    13 svar
    13
    19947

    Vi som bakar med baksten

    Är det fler än jag som upptäckt vilken otrolig skillnad det blir på brödet när man använder en baksten i ugnen?

    Trodde det var lite väl mycket snack innan jag testade och nu skulle jag inte kunna klara mig utan!

    Vill gärna ha lite tips på något som är extra bra just för oss bakstensägare. Surdegar är jag redan säker på, pizza har jag inte provat men förstår att det kommer att bli som natt och dag och småfrallor har jag testat flera gånger.
    Men nåt bra recept på Naan-bröd, hällbröd, nån maträtt kanske? Vad har ni för idéer?

  • Svar på tråden Vi som bakar med baksten
  • SweSpr­ew
    Äldre 9 Jun 10:19
    #2

    Mozarts Nachtmusik skrev 2009-06-09 09:53:23 följande:


    oh baksten lät intressant. har du länk?
    Absolut! Skrev lite om den tidigare:
    matgeek.se/2009/06/09/min-basta-van-bakstenen/
  • SweSpr­ew
    Äldre 10 Jul 17:19
    #3

    Bumpar den här - det måste ju finnas fler som upptäckt vilken skillnad det blir med en baksten :)

  • SweSpr­ew
    Äldre 10 Jul 20:20
    #5

    En Tjej skrev 2009-07-10 20:15:04 följande:


    hur gör man??? lägger plåten på stenen eller bröden på stenen?
    Man lägger in brödet direkt på den heta stenen. Det blir som att ha en stenugn hemma.
    Istället för att brödet bara får värme från luften blir det även en induktionseffekt vilket gör att vätskan i degen förångas hastigare och då växer brödet bättre.

    Jag visste att det skulle bli skillnad, men det är verkligen som natt och dag.

    Matbröd jäser jag i jäskorgar och sen lägger jag ett bakplåtspapper på dem, ovanpå det en skärbräda och sen vänder jag runt allt.
    Av med korgen, ett par snabba snitt i brödet och så skickar jag in brödet och bakplåtspappret på stenen. Enkelt och smidigt :)
  • SweSpr­ew
    Äldre 10 Jul 21:10
    #7

    Jamen exakt!
    Pitabröd trycker ner värmen i plåten och eftersom den är gjord av tunn plåt så svalnar den snabbt och då blir de inte lika bubbliga.
    Stenen lagrar massor av värme och överför det till bröden vilket gör att du får så fina pitabröd.

    Ska testa att baka pizza på den snart - det ska enligt andra bli så nära man kan komma att ha en riktigt stenugn :)

  • SweSpr­ew
    Äldre 10 Jul 23:42
    #9

    En Tjej skrev 2009-07-10 21:20:20 följande:


    hmmm.. är de dyra i inköp?
    De är inte dyra om man ser till över tid eftersom de förmodligen håller en livstid.
    Jag köpte min från Bagaren och Kocken - bit.ly/Re7Ot
    Landade på lite drygt 600:- med frakt. Visst slit att släpa hem den från Posten så klart :)

    Alternativet är att gå till en stenhuggare och be dem karva ut en bit granit. Funkar ju lika bra.
  • SweSpr­ew
    Äldre 11 Jul 14:53
    #11
    MBert skrev 2009-07-11 12:36:30 följande:
    Mmm, verkar intressant. Men jag ska satsa på en bra bakmaskin. Så i så fall får bakstenen bli något jag önskar mig. För jag bakar även en del i ugn. I länken du gav hittade jag förresten Romtopf som jag tipsade om i en annan tråd. Kopierar in länken där...
    Jag kan förstå varför man skaffar en bakmaskin eftersom man får hembakt bröd som är betydligt nyttigare än butiksköpt och det utan att det tar alldeles för mycket tid att tillreda.
    Men personligen känner jag att mycket av charmen med baket försvinner. Vill ha bröden personliga, ordentlig skorpa och gärna lite knöliga. Känns svårt med en bakmaskin.

    Ah, missade helt att det finns en tråd om Romtopf :) Ska genast kika in där!
Svar på tråden Vi som bakar med baksten