• 060810

    Epilepsitråden 8

    Epilepsitrådens skyddsängel Vilmer vakar över våra barn. Saknar er ellie2. Tack för allt stöd.

    Välkommen till Familjelivs epilepsi tråd där vi diskuterar allt om epilepsi, misstänkt epilepsi, leva med epilepsi eller om du bara vill beklaga dig eller har frågor/är nyfiken om epilepsi. Ni är alla välkommna.
    Tonen i tråden är trygg och varm och om någon uttrycker sig klumpigt försök att "missförstå rätt".
    Nedan följer en kort beskrivning av några av oss som tjattrar här mest.

    Mopsan:Lusk 5år. Enda diagnos svår epilepsi som uppkom nov -08. Grand mal & myokloniska anfall. Har gått in i status epilepticus förut. provat karbamazepin (trimonil) och levetiracetam (keppra) nu lamotrigin (lamictal) och stesolid vid behov men restriktivt. EEG, EKG, blodprover, CT, MR, SPECT, video EEG. De har funnit epileptisk aktivitet efter många EEG. Kärnsjukhuset i Skövde & Drottning silvias barnsjukhus.

    Morrisey: Emil 1 år. Har grav hjärnskada, cvi (hjärnsynskada), ryggmärgsbråck, hydrocephalus och svårbehandlad ep. Började krampa efter syrebrist vid en operation (det var då han blev hjärnskadad). Fick IS vid ca 7 mån ålder, som försvann efter behandling med synachten och sabrilex. Har nu anfall i form av frånvaroattacker och att han rycker till ibland och spänner sig ibland. Behandlas med topimax och sabrilex och just nu räcker det. Universitetssjukhuset i Lund och Malmö allmäna sjukhus.

    Kryztina:Wilmer 3,5 år partiell epilepsi. Fick de första kramperna när han var 9 månader gammal. Han gjorde då sk.omfamningsrörelser med armarna och benen i upprepade serier. Läkarna befarade att det var Infantil Spasm- han behandlades FÖR SÄKERHETS SKULL med Sabrilex och kramperna försvann. Men eeg visade ep-aktivitet vid sömn. När han var 13 månader gjordes nytt eeg och läkarna kunde nu utesluta IS helt utan det är någon form av partiell epilepsi som han har p g a att han fick grav syrebrist vid födseln. Ny medicin- ergenyl som han har ätit sedan dess. Wilmer är sen i grovmotoriska utvecklingen samt talet (ung. på en 2 årings nivå), förståelsen är något sen men finmotoriken funkar normalt. Han har bara haft kramper några gånger det senaste året. Det som händer nu är att han kräks, snurrar runt på stället och att ögonen åker upp till vänster och fastnar där som om han stirrade. Han tuggar också och smackar. Vi har nu påbörjat medicinbyte p g a att läkaren inte är helt nöjd då han fortfarande har lite anfall fatän han äter maxdos Ergenyl för sin vikt. Han äter nu både Ergenyl och Trileptal. Han ahr inte haft några kramper sedan vi började med Trileptalen men humöret har påverkats till det sämre..Målet är att efter ca 6 månader kunna sätta ut Ergenylen helt.

    Myran 10 månader. Saknar huvuddiagnos, men har svår epilepsi och infantil spasm (fn under kontroll dvs ingen hypsarytmi), synnedsättning, LKG-spalt, microcefali, mycket sen psykomotoriskt, matförbud via munnen och istället nässond i väntan på knapp. Utredningar som gjorts är bla MR, CT, 14 eegn varav 3 video mm mm). Hennes ep är mycket svårbehandlad, står fn på Fenemal, Nitrazepam och Sabrilex samt Stesolid vid behov. Har även haft Absenor och Keppra. Har alla möjliga sorters anfall från små myokloniska till frånvaro och stora tonisk-kloniska. Har ibland svårhävda tonisk-kloniska (framförallt vid feber) och hade senaste ett långt status i maj. Diagnostiserades med IS i maj 2009 (hade då många IS-kramper om dagen i serier om ca 60) är fn under kontroll med stor dos Sabrilex. Hör till Drottning silvias och har varit/är ofta inlagd tidvis pga kramper.

    Smuliz: Amanda 1år, saknar huvuddiagnos (misstänkt mitokondriell sjukdom), har absens-EP (har aktivitet under sömn lite överallt i hjärnan), utvecklingshämmad, utreds fortfarande. Gjort MR, en massa EEG, hjärn-UL, ryggmärgsprov, urinprov, blodprover. Väntar nu på en muskelbiopsi uppe i stockholm, samt hjärt-UL pga blåsljudet, efter sommaren.Äter Absenor och Iktorivil. Går på USÖ i Örebro.

    Schnappi i magen: Mino 1 år. Saknar diagnos än så länge. Står misstänkt epilepsi i hans journal, men enligt mig en klar diagnos.Han har allt från grand-mal anfall till frånvaroattacker och ryckningar. Även skrikanfall och ett där han försöker liksom sätta sig upp i sömnen och rör sig i konstiga banor.Fick första anfallet 18 september 2008, började med medicin 8 maj 2009. Gjort otaliga undersökningar där man inte hittat något fel på honom. Gjort 2 eeg undersökningar, båda med bra resultat. Gjort mr, LP, ögonundersökning, urinprov och en massa blodprover. Säkert annat med, men det minns jag inte nu. Han är lite sen i utvecklingen och väldigt sen med sitt tal. Ca 6 månader.. :( Äter Trileptal. Går på CSK Kristianstad.

    3busfrön: M 12 år. Har en Partiell eplepsi samt Aspergerssyndrom. Har lätta men svårbehandlade kramper. Har tagit 6 år och många mediciner för nå en relativ krampfrihet. Har använt Absenor, Orfril Long, Lamictal, Keppra, Hemolepsin äter nu Trileptal och Topimax. Har gjort 2 CT, 4 MR. ca 20 EEG, 1 7dygns EEG. Fick sina första kramper vid 4 års ålder. Har bara aktivitet på EEG under sömn. Har oftast kramper i form av huvudvärk, syn-,lukt-, hörselhallucinationer. Men kan även få ryckningar på här och där. Går på Mälarsjukhuset.

    Little fisch: Ida 4år Diagnos Autism med utvecklingstörning grad ospeciferad men ligger på en nivå att vara 1-2 år. Vätske fylld Cysta i ryggmärgskanalen. Epilepsi generell aktivitet i hela hjärnan. Har kramper och anfall även bort anfall..syn hallucinationer.. Trappar nu ner Absenor och Insättning på Lamictal.Gjort sömn eeg och MR.Går på USÖ i Örebro.

    Längtar: Noah 18 månader Epilepsi som började februari-08.Har gjort 2 EEG,det första visade inget det andra var ett sömn EEG som visade partiell epilepsi i pannloben.Äter Tegretol.Har oftast grand mal anfall när han ska vakna.Går på barnmottagningen i Simrishamn och gör EEG på csk i kristianstad.

    AnnaSC: Axel 2år 2 mån CP skada samt epilepsi. Har haft ep. sedan födseln. Som mest haft 200-300 frånvaro anfall per dygn. Har även under våren -09 haft ett antal grand mal anfall. Ep. kommer från hjärnblödningen som han fick pga den grava syrebristen vid förlossningen. Har Lamictal 25mg morgon o kväll, Iktorivil 1½droppe morgon o kväll samt 1 droppe em, Ergenyl 3ml morgon o kväll (ska nu till 4ml). Har haft fenemal (första månaderna) och även Trileptal, men de är utfasade. Har gastrostomi där han får all näring genom o även medicinerna. Har gjort många EEG, ultraljud av hjärna (de första veckorna), ultraljud o EKG för blåsljudet på hjärtat, magnetröntgen, sväljningsröntgen. Hör till USIL (universitetssjukhuset i Lund).

    lillis23: mamma till Elliot snart 1 år som fick epelepsi efter en infarkt i hjärnan i samband med förlossningen. Fick blodförgiftning efter att vattnet gått och det dröjde tre dygn till Elliot föddes. I samband med infarkten fick han kramper och hade flera tillfällen med andningsuppehåll de första dygnen. Fick fenemal.
    Därefter dröjde det 5 månader innan nästa kramper, konstaterades Infantil Spasm i feb -09 som behandlades med Sabrilex och Absenor. Sen maj syns inte IS längre på EEG och nu har han sekundsnabba kramper, kramper då han "försvinner" och bara sitter och stirrar framför sig, kramper då han ligger och sparkar med ben och armar och är helt borta, osv osv....har just nu 2,5ml absenor morgon och kväll, samt Iktoviril 2 drp till kvällen och Stesolid vid behov. Har inte hittat rätt dos än och ep är inte under kontroll. Har dagligen ca 10-15 anfall, jämfört med IS som var som värst 250/dag. Gör EEG minst var tredje vecka. Har problem med motoriken på höger sida och kan inte sitta själv än. Svårt med att äta och klarar inte av mkt folk.

    Tjiho: Mamma till Eddie 1år 9 mån. Eddie har Infantil spasm som kom fr en klar himmel då han var 8 veckor, utv normalt innan dess. Han har gjort mängder av EEG o alla utom då han stått på högkortisonbeh. har visat på en klar "Hypsbild"annars även annan EP aktivitet. Har gått igenom flertalet MRT, CT, ryggmärgsprov, 1 muskelbiopsi, blodprover har skickats land o rike runt o inget som kunnat utvisa orsaken,men den senaste und. var PET-kamera 4 tim under narkos där man tror sig ha hittat en liten avvikelse i höger temporallob (vet ej vad det betyder än riktigt), nu väntar vi på remiss till Lund för ännu en MRT med kraftigare magnetfält för att titta närmare på det. Eddie har testat 18 olika mediciner med de han äter nu, många mediciner fungerar tvätom på honom, så även Ketogen kost som fick honom att krampa mer. Under svåra perioder har han ca 20 serier/dygn med mellan 20-130 dykningar i vardera. Just nu har han varit IS fri i 2 v o vi håller andan, har endast varit IS fri en gång tidigare o det var också under kortisonbeh. men då kom det tillbaka över en natt då beh var avslutad. Äter nu Keppra, Lamictal, Topimax, Nitrazepam, Betapred, Lanzo,och Melatonin. Hans utv följer hans anfall så det går mycket fram o tillbaka men han är den tappraste Prins som finns för mej, han är en riktig liten kämpe o är det bästa som hänt mej:)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-23 07:32
    LÄNK TILL VÅR TRÄFF-TRÅD!! :)

    www.familjeliv.se/Forum-3-60/m45001916.html

  • Svar på tråden Epilepsitråden 8
  • Puff 2008

    Ellie, blir alltid lika glad att se dina inlägg!! Självklart att Vilmer är trådens skyddsängel. Att du tar dig tid att läsa om våra små och till råga på allt komma med tips! Skall försöka lägga Ospolot på minnet...(minnet är ju inte vad det en gång var
    Har också ju koständringar i tankarna (ketogen) eftersom Myran ju bara har nässond och snart knapp så kan vi ju själva reglera vad/när/hur mycket hon äter.
    Kram!

    Mopsan...suck. Vad skall man säga? Tänker på er...
    Tror du Lusk kände på sig? Med tanke på vad han sa..."inte nu men sen"?

  • LittleFish

    Mopsan: Fy de låter inte bra alls..Varade anfallet så länge menar du så ni fick åka in?
    Ida tar med som sagt lamictal och hon har konstiga anfall nu..börjar med att hon tittar åt alla håll och låter konstigt..sen kniper med ögonen och slår sig på huvet sen blir hon som en säck.. varar max i 5 sekunder varken krampar eller blir stel fattar inte är de ett anfall eller vad? Tycker min dotter har blivit en hellt annan människa sen hon börja med epilepsi medecinen hellt sjukt asså.. Nått mer hon har börja med är att hon flåsar så ..vet inte hur jag ska förklara hel skumt.
    Hoppas de gick bra me lusken och att de bara var för tillfället.

  • Smuliz

    Va tråkigt det är att läsa att barnen förändras när de börjar med EP-medicinerna Jag tyckte ju att Amanda också förändrades, blev mer rastlös i kroppen och slapp i musklerna m.m.

    Men nu vet jag ju inte, om det är pga hennes ev. diagnos eller om det är medicinerna också, som gör det.

    Svårare å se, när dom är så små när dom börjas med medicinering...

    Synd att det inte finns en mirakelmedicin mot EP, utan biverkningar.

    Här bävar jag för bilresan imorgon (hon HATAR åka bil...) vi ska nämligen ta en tripp till Kolmården Men det är över 2 timmars bilresa dit.

    Men vi får hoppas det går bra!

    Ha en bra fortsatt helg till er alla!

  • 060810

    Mopsan:
    NEJ vad är det du skriver!! :(
    Hoppas att ni får komma hem snart igen och jag lider verkligen med er!

    Mino har förändrats till det bättre sen han började med medicinen, om man tar bort gnället förståss. Men han sover mycket bättre nu, är lite lugnare i sig själv. Skrattar mer, har tagit språng i utvecklingen! Ja medicin för oss har varit dunderkuren!!
    Kan berätta att lilleman kröp hela vägen upp för min mammas trappa idag och det är en hel del trappsteg!! Åh jag lyste av stolthet och när han kom upp så satte han sig på golvet och klappade händerna! (som han gör när han tycker han varit duktig).
    Mitt lilla monster vad stolt jag blev när jag såg detta! Sen har vi kommit fram till att Mino använder väldigt mycket tecken och sånt i sin komunikation med oss, har inte tänkt på det innan.
    Men han tar handen till munnen när han är hungrig, lägger sig på golvet när han är trött, petar på oss när han vill ha uppmärksamhet. Sen även att han klappar händerna när någon gjort något som han tycker är bra.
    Snacka om att ungen utvecklas nu! Helt sjukt!! Och detta säger jag är tack vare medicinen för det har hänt så mycket på bara 6 veckor som han haft den.

    Sen är det 1 vecka sen imorn som senaste anfallet var, får se hur länge det håller den här gången.

  • Mopsan

    Uppdate

    Lusk kör nu hela registret förutom grand mal och myokloniska får han numera atoniska och absenser MEN "bara" ett grand mal idag än så länge. Han var tvungen att åka in pga sin kramp historik det var en ok kramp inget jätte dramatiskt. Han hade totalt and stopp i dryga 2min! Men förutom det så var det ok.
    Han har haft väldigt mkt för sig ida vad gäller de andra sorters kramperna så vi får se vad som händer.
    Kände Lusk på sig??? hmmm ja vet inte en del av mig tror det men sen har han ju haft så himmla mkt annan aktivitet så jag tror det kan vara svårt att skilja dem åt. Är nervös inför natten då han de senaste gångerna "föredragit" natt kramper.
    Har ingen aning om vad som ska ske.

    Ellie2
    Underbara du. Jag saknar så dina inlägg i tråden du har ett väldigt stort kunnande vad gäller allt detta. Jag "snaknar" (=Lusk uttryck för saknar) dig och dina inlägg så mkt här. Känner mig så dum. Du är ju samma person som förut men det är svårt att finna rätt ord. Hur går det för dig? Det är nog det jag allra helst vill veta men alla försök att formulera det på ett vettigt sätt låter bara dumt. Jag tänker dagligen på dig och Vilmer. Alla här på forumet har lämnat ett väldigt stort intryck på mig och jag oroar mig så mkt för hur det går för alla här. Och visst vet jag att det är allvarliga saker vissa mer andra mindre men fortfarande allvarligt men det är ändå så ofattbart och fruktansvärt orättvist vad som drabbade er.
    Vad ska jag säga jag hoppas du lyckas gå vidare och leva ett lyckligt liv men jag inser ju själv att det bara är klyschor. Eftersom jag själv aldrig varit och förhoppningsvis aldrig kommer behöva befinna mig på det ställe i livet där du befinner dig så kan jag heller aldrig få en rättvis insikt i hur det måste vara kan enbart föreställa mig. Men jag beundrar så din styrka och framförallt ditt stora medkännande för alla andra. Tusen tack för att du är du.

  • 060810

    Här verkar det bli skrikanfall i natt... det gnälls redan en hel del.. :( han är så orolig just nu och ligger och piper om varannat.. ja det är ju snart söndag så varför inte liksom.. :(

    Orkar inte höra honom skrika!! :(
    Håller han på i mer än 1 timme nu kommer han nog få stesolid för första gången för det är så jobbigt att höra honom skrika när jag inte kan göra ett jota för honom..
    Undrar liksom om han har ont eller vad detta skrikandet kan bero på..

    Får ju inte tag på ep-sköterskan heller, sökt henne i 2 veckor utan resultat! :( Så får han skrikis i natt eller något annat så måste jag åka in imorn för att höra hur vi ska göra med medicinen.. Vill inte åka in!

  • Smuliz
    060810 skrev 2009-06-20 21:50:11 följande:
    Mopsan:NEJ vad är det du skriver!! :( Hoppas att ni får komma hem snart igen och jag lider verkligen med er!Mino har förändrats till det bättre sen han började med medicinen, om man tar bort gnället förståss. Men han sover mycket bättre nu, är lite lugnare i sig själv. Skrattar mer, har tagit språng i utvecklingen! Ja medicin för oss har varit dunderkuren!!Kan berätta att lilleman kröp hela vägen upp för min mammas trappa idag och det är en hel del trappsteg!! Åh jag lyste av stolthet och när han kom upp så satte han sig på golvet och klappade händerna! (som han gör när han tycker han varit duktig).Mitt lilla monster vad stolt jag blev när jag såg detta! Sen har vi kommit fram till att Mino använder väldigt mycket tecken och sånt i sin komunikation med oss, har inte tänkt på det innan.Men han tar handen till munnen när han är hungrig, lägger sig på golvet när han är trött, petar på oss när han vill ha uppmärksamhet. Sen även att han klappar händerna när någon gjort något som han tycker är bra.Snacka om att ungen utvecklas nu! Helt sjukt!! Och detta säger jag är tack vare medicinen för det har hänt så mycket på bara 6 veckor som han haft den.Sen är det 1 vecka sen imorn som senaste anfallet var, får se hur länge det håller den här gången.
    Gud vad härligt med en massa framsteg Love to hear it!

    Vill så gärna drabbas av det själv, men det står stilla på den fronten...

    Hoppas du/ni slipper skrik-anfall i natt.
  • 060810

    Ja framstegen är så härliga, detta trodde jag inte för ett tag sen, men nu bara brakar det loss, ja krypningen upp för trappan i a f och hans små sätt att visa vad han vill med. För mig jätteframsteg! :)
    Nu väntar jag bara på att han ska lära sig gå med.. :p och prata! :p

    Jaja det kommer när det kommer.
    Hoppas med på att slippa skrikis i natt, för blä fy funken vad de är jobbiga..

    Jag håller mina tummar för att Amanda ska få göra framsteg hon med, och att det inte är någon mito sjuka hon har! Tänker på er alla här inne varje dag. *minst en gång om dagen*

  • 2små2stora
    Mopsan: fy vad trist att det kom ett grandmal.

    Schnappi hoppas på en lugn natt.

    Själv sitter jag på jobbet och har det just nu lugnt men det skulle visst komma en bebis inom 1 tim så vi får se hur länge det är lugnt.
    ~~Michael -97, Joachim -98 och Johanna -07 ~~
  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-20 23:20:34 följande:
    Ja framstegen är så härliga, detta trodde jag inte för ett tag sen, men nu bara brakar det loss, ja krypningen upp för trappan i a f och hans små sätt att visa vad han vill med. För mig jätteframsteg! :)Nu väntar jag bara på att han ska lära sig gå med.. :p och prata! :pJaja det kommer när det kommer.Hoppas med på att slippa skrikis i natt, för blä fy funken vad de är jobbiga.. Jag håller mina tummar för att Amanda ska få göra framsteg hon med, och att det inte är någon mito sjuka hon har! Tänker på er alla här inne varje dag. *minst en gång om dagen*
    Sitter och ler när jag läser om denna duktiga pojke. Så kul att höra solskens historier mitt i allt detta. Du får tänka intensivt på hans o din stolthet över hans framsteg inatt om det blir jobbigt. Men ta och fundera på att ringa in om han kör en sån där lång skrik inatt. Det är inte roligt att vara på sjukhus men det kanske kan vara värt det?
Svar på tråden Epilepsitråden 8