• 060810

    Epilepsitråden 8

    Epilepsitrådens skyddsängel Vilmer vakar över våra barn. Saknar er ellie2. Tack för allt stöd.

    Välkommen till Familjelivs epilepsi tråd där vi diskuterar allt om epilepsi, misstänkt epilepsi, leva med epilepsi eller om du bara vill beklaga dig eller har frågor/är nyfiken om epilepsi. Ni är alla välkommna.
    Tonen i tråden är trygg och varm och om någon uttrycker sig klumpigt försök att "missförstå rätt".
    Nedan följer en kort beskrivning av några av oss som tjattrar här mest.

    Mopsan:Lusk 5år. Enda diagnos svår epilepsi som uppkom nov -08. Grand mal & myokloniska anfall. Har gått in i status epilepticus förut. provat karbamazepin (trimonil) och levetiracetam (keppra) nu lamotrigin (lamictal) och stesolid vid behov men restriktivt. EEG, EKG, blodprover, CT, MR, SPECT, video EEG. De har funnit epileptisk aktivitet efter många EEG. Kärnsjukhuset i Skövde & Drottning silvias barnsjukhus.

    Morrisey: Emil 1 år. Har grav hjärnskada, cvi (hjärnsynskada), ryggmärgsbråck, hydrocephalus och svårbehandlad ep. Började krampa efter syrebrist vid en operation (det var då han blev hjärnskadad). Fick IS vid ca 7 mån ålder, som försvann efter behandling med synachten och sabrilex. Har nu anfall i form av frånvaroattacker och att han rycker till ibland och spänner sig ibland. Behandlas med topimax och sabrilex och just nu räcker det. Universitetssjukhuset i Lund och Malmö allmäna sjukhus.

    Kryztina:Wilmer 3,5 år partiell epilepsi. Fick de första kramperna när han var 9 månader gammal. Han gjorde då sk.omfamningsrörelser med armarna och benen i upprepade serier. Läkarna befarade att det var Infantil Spasm- han behandlades FÖR SÄKERHETS SKULL med Sabrilex och kramperna försvann. Men eeg visade ep-aktivitet vid sömn. När han var 13 månader gjordes nytt eeg och läkarna kunde nu utesluta IS helt utan det är någon form av partiell epilepsi som han har p g a att han fick grav syrebrist vid födseln. Ny medicin- ergenyl som han har ätit sedan dess. Wilmer är sen i grovmotoriska utvecklingen samt talet (ung. på en 2 årings nivå), förståelsen är något sen men finmotoriken funkar normalt. Han har bara haft kramper några gånger det senaste året. Det som händer nu är att han kräks, snurrar runt på stället och att ögonen åker upp till vänster och fastnar där som om han stirrade. Han tuggar också och smackar. Vi har nu påbörjat medicinbyte p g a att läkaren inte är helt nöjd då han fortfarande har lite anfall fatän han äter maxdos Ergenyl för sin vikt. Han äter nu både Ergenyl och Trileptal. Han ahr inte haft några kramper sedan vi började med Trileptalen men humöret har påverkats till det sämre..Målet är att efter ca 6 månader kunna sätta ut Ergenylen helt.

    Myran 10 månader. Saknar huvuddiagnos, men har svår epilepsi och infantil spasm (fn under kontroll dvs ingen hypsarytmi), synnedsättning, LKG-spalt, microcefali, mycket sen psykomotoriskt, matförbud via munnen och istället nässond i väntan på knapp. Utredningar som gjorts är bla MR, CT, 14 eegn varav 3 video mm mm). Hennes ep är mycket svårbehandlad, står fn på Fenemal, Nitrazepam och Sabrilex samt Stesolid vid behov. Har även haft Absenor och Keppra. Har alla möjliga sorters anfall från små myokloniska till frånvaro och stora tonisk-kloniska. Har ibland svårhävda tonisk-kloniska (framförallt vid feber) och hade senaste ett långt status i maj. Diagnostiserades med IS i maj 2009 (hade då många IS-kramper om dagen i serier om ca 60) är fn under kontroll med stor dos Sabrilex. Hör till Drottning silvias och har varit/är ofta inlagd tidvis pga kramper.

    Smuliz: Amanda 1år, saknar huvuddiagnos (misstänkt mitokondriell sjukdom), har absens-EP (har aktivitet under sömn lite överallt i hjärnan), utvecklingshämmad, utreds fortfarande. Gjort MR, en massa EEG, hjärn-UL, ryggmärgsprov, urinprov, blodprover. Väntar nu på en muskelbiopsi uppe i stockholm, samt hjärt-UL pga blåsljudet, efter sommaren.Äter Absenor och Iktorivil. Går på USÖ i Örebro.

    Schnappi i magen: Mino 1 år. Saknar diagnos än så länge. Står misstänkt epilepsi i hans journal, men enligt mig en klar diagnos.Han har allt från grand-mal anfall till frånvaroattacker och ryckningar. Även skrikanfall och ett där han försöker liksom sätta sig upp i sömnen och rör sig i konstiga banor.Fick första anfallet 18 september 2008, började med medicin 8 maj 2009. Gjort otaliga undersökningar där man inte hittat något fel på honom. Gjort 2 eeg undersökningar, båda med bra resultat. Gjort mr, LP, ögonundersökning, urinprov och en massa blodprover. Säkert annat med, men det minns jag inte nu. Han är lite sen i utvecklingen och väldigt sen med sitt tal. Ca 6 månader.. :( Äter Trileptal. Går på CSK Kristianstad.

    3busfrön: M 12 år. Har en Partiell eplepsi samt Aspergerssyndrom. Har lätta men svårbehandlade kramper. Har tagit 6 år och många mediciner för nå en relativ krampfrihet. Har använt Absenor, Orfril Long, Lamictal, Keppra, Hemolepsin äter nu Trileptal och Topimax. Har gjort 2 CT, 4 MR. ca 20 EEG, 1 7dygns EEG. Fick sina första kramper vid 4 års ålder. Har bara aktivitet på EEG under sömn. Har oftast kramper i form av huvudvärk, syn-,lukt-, hörselhallucinationer. Men kan även få ryckningar på här och där. Går på Mälarsjukhuset.

    Little fisch: Ida 4år Diagnos Autism med utvecklingstörning grad ospeciferad men ligger på en nivå att vara 1-2 år. Vätske fylld Cysta i ryggmärgskanalen. Epilepsi generell aktivitet i hela hjärnan. Har kramper och anfall även bort anfall..syn hallucinationer.. Trappar nu ner Absenor och Insättning på Lamictal.Gjort sömn eeg och MR.Går på USÖ i Örebro.

    Längtar: Noah 18 månader Epilepsi som började februari-08.Har gjort 2 EEG,det första visade inget det andra var ett sömn EEG som visade partiell epilepsi i pannloben.Äter Tegretol.Har oftast grand mal anfall när han ska vakna.Går på barnmottagningen i Simrishamn och gör EEG på csk i kristianstad.

    AnnaSC: Axel 2år 2 mån CP skada samt epilepsi. Har haft ep. sedan födseln. Som mest haft 200-300 frånvaro anfall per dygn. Har även under våren -09 haft ett antal grand mal anfall. Ep. kommer från hjärnblödningen som han fick pga den grava syrebristen vid förlossningen. Har Lamictal 25mg morgon o kväll, Iktorivil 1½droppe morgon o kväll samt 1 droppe em, Ergenyl 3ml morgon o kväll (ska nu till 4ml). Har haft fenemal (första månaderna) och även Trileptal, men de är utfasade. Har gastrostomi där han får all näring genom o även medicinerna. Har gjort många EEG, ultraljud av hjärna (de första veckorna), ultraljud o EKG för blåsljudet på hjärtat, magnetröntgen, sväljningsröntgen. Hör till USIL (universitetssjukhuset i Lund).

    lillis23: mamma till Elliot snart 1 år som fick epelepsi efter en infarkt i hjärnan i samband med förlossningen. Fick blodförgiftning efter att vattnet gått och det dröjde tre dygn till Elliot föddes. I samband med infarkten fick han kramper och hade flera tillfällen med andningsuppehåll de första dygnen. Fick fenemal.
    Därefter dröjde det 5 månader innan nästa kramper, konstaterades Infantil Spasm i feb -09 som behandlades med Sabrilex och Absenor. Sen maj syns inte IS längre på EEG och nu har han sekundsnabba kramper, kramper då han "försvinner" och bara sitter och stirrar framför sig, kramper då han ligger och sparkar med ben och armar och är helt borta, osv osv....har just nu 2,5ml absenor morgon och kväll, samt Iktoviril 2 drp till kvällen och Stesolid vid behov. Har inte hittat rätt dos än och ep är inte under kontroll. Har dagligen ca 10-15 anfall, jämfört med IS som var som värst 250/dag. Gör EEG minst var tredje vecka. Har problem med motoriken på höger sida och kan inte sitta själv än. Svårt med att äta och klarar inte av mkt folk.

    Tjiho: Mamma till Eddie 1år 9 mån. Eddie har Infantil spasm som kom fr en klar himmel då han var 8 veckor, utv normalt innan dess. Han har gjort mängder av EEG o alla utom då han stått på högkortisonbeh. har visat på en klar "Hypsbild"annars även annan EP aktivitet. Har gått igenom flertalet MRT, CT, ryggmärgsprov, 1 muskelbiopsi, blodprover har skickats land o rike runt o inget som kunnat utvisa orsaken,men den senaste und. var PET-kamera 4 tim under narkos där man tror sig ha hittat en liten avvikelse i höger temporallob (vet ej vad det betyder än riktigt), nu väntar vi på remiss till Lund för ännu en MRT med kraftigare magnetfält för att titta närmare på det. Eddie har testat 18 olika mediciner med de han äter nu, många mediciner fungerar tvätom på honom, så även Ketogen kost som fick honom att krampa mer. Under svåra perioder har han ca 20 serier/dygn med mellan 20-130 dykningar i vardera. Just nu har han varit IS fri i 2 v o vi håller andan, har endast varit IS fri en gång tidigare o det var också under kortisonbeh. men då kom det tillbaka över en natt då beh var avslutad. Äter nu Keppra, Lamictal, Topimax, Nitrazepam, Betapred, Lanzo,och Melatonin. Hans utv följer hans anfall så det går mycket fram o tillbaka men han är den tappraste Prins som finns för mej, han är en riktig liten kämpe o är det bästa som hänt mej:)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-23 07:32
    LÄNK TILL VÅR TRÄFF-TRÅD!! :)

    www.familjeliv.se/Forum-3-60/m45001916.html

  • Svar på tråden Epilepsitråden 8
  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-19 11:16:03 följande:
    Ni med barn som har sk. skrikanfall. Hur är de? Hur vet ni att det är ett anfall och inte något annat?Mino har ju såna perioder på nätterna och han skriker i upp till 3 timmar och man får ingen kontakt med honom och det går inte att lugna honom och han spänner sig och slappnar av, spänner sig och slappnar av...Något ni känner igen? Ger ni Stesolid vid såna här tillfällen?
    Lusk har ju fått en del sånt. (lyckligtvis inte nu på ett tag) Den där gången han sprang in i väggen o det blev jag tillsagd att köra i honom steso.Men då hade han just haft grand mal o det hade troligen inte släppt. Men som du skriver det är djäkligt svårt att veta. Har bara kört i steso den gången med ett sånt utbrott. Han gör så mkt nu vad jag förståt va? Vad säger sjukhuset i frågan?
  • Jontesfru
    060810 skrev 2009-06-19 11:14:15 följande:
    Vet inte hur jag ska tolka ditt inlägg Anna..Hade du skickat hem Mino efter en kräkning där det inte finns ett spår av kräk någonstans på honom?Jag vet inte hur situationen var, om han busat mycket innan, precis ätit eller vad det kan vara, för Mino har sura uppstötningar som han får när han busar mycket efter maten. Kan ju ha varit det som kom ut med ju..Tycker att det borde funnits mer spår om han var magsjuk och även att han skulle vara dålig även igår och idag, men ingenting, han är hur frisk som helst.Jaja de ringde, finns inte mycket mer att göra åt det, men jag ska prata med dem på måndag och höra vad som hände.
    NEJ det hade jag inte för hade han kräkt så hade det ju synts! och ett barn kan ju kräkas om de stojjar för mycket precis efter maten (fråga mig det är jag expert på när det gäller Axel vi måste hålla honom still i minst 30 min efteråt) men då är det ju inte sjukdom. Möjligtvis om det är första gången man är med om en sak att man ringer o frågar mamman eller pappan om han/hon brukar göra så o då inte nödvändingvis för att de ska hämta hem utan för att höra med dem som känner barnet bäst, förälder.

    Jag menade med mitt inlägg mest att det nog tyvärr inte är helt ovanligt att personal ringer hem någon där de vet att föräldern är hemma för att få mindre barn på förskolan, men det förstår jag inte hur man kan göra!

    Jag är nog rätt snurrig just nu i mitt skrivande det är lite för mycket runtomkring just nu! Men jag håller med dig schnappi i din irritation över påersonalen. Klargör för dem på måndag att det finns en anledning att du är sjukskriven och att de bara ska ringa om det verkligen är sjukdom det handlar om!
    Mamma till Anton 12år och Axel 2 år
  • 060810

    Okej, men då tolkade jag dig rätt i a f, kanske inte lät så i mitt svar. :p

    Jag ska verkligen prata med dem på måndag för det känns som att de ringer för att slippa ha honom där.. Han kräver ju lite mer än de andra barnen om man säger så.. Han är minstingen, kan inte gå, inte äta själv, inte prata... Ja en massa saker..
    Jag får ju inte ha honom hemma heller för FK om de skulle kontrollera... :( Det är så jäkla jobbigt allt med fk och deras kontroller.. de har redan kontrollerat några gånger att min mamma hjälper till coh så.. skitjobbigt och då behöva kanske stå till svars inför fk för att dagis ringer för en sån skitsak är påfrestande på en redan påfrestad liten mamma..

    Mopsan:
    Får inte tag i sköterskan på sjukan.. Hon skulle ringt mig för typ 2 veckor sen, men inget händer... :(
    Blir så trött på att vänta hela tiden... funderade på att åka upp igår, men ville inte riskera att bli inlagd eller nåt nu över midsommar...
    Så jag får försöka ringa på månadag igen.. Sen blir det piss och helvete hela juli när barnmottagningen är stängd... Då får man ju inte tag på NÅGON... Hur ska man klara det??!

  • Jontesfru

    Nu har jag semester fram till den 16 augusti och sen kanske jag är personlig assistent till Axel istället... hoppas hoppas!

    Fast jag har inte semester härifrån... det hade inte gått.


    Mamma till Anton 12år och Axel 2 år
  • 060810

    haha semster härifrån!! det går då inte!!
    jag var borta en dag och fick ju abstinens!

    Mopsan:
    Hur går det för Lusken idag? Tänker så mycket på er och hoppas er midsommar blir bra!

    Ja det gäller förståss er alla!
    Glad midsommar önksar Mino med familj! :)

  • Puff 2008

    Glad midsommar till er alla i tråden. Hela Myrfamiljen hälsar!

  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-19 12:38:22 följande:
    haha semster härifrån!! det går då inte!!jag var borta en dag och fick ju abstinens!Mopsan:Hur går det för Lusken idag? Tänker så mycket på er och hoppas er midsommar blir bra!Ja det gäller förståss er alla!Glad midsommar önksar Mino med familj! :)
    Hmmmm Lusk ja 18 dagar idag! Han är snäll idag dåligt tecken? Känner mig nojjig o smått hysterisk. Hans blodådror runt huvudet o halsen har blivit jätte stora! Låter skit löjligt Men alltså han har som ett lila spindelnät över hela huvudet med synliga blodådror. Ocj ja o Lusken har ju en skämtsam jargong om epilepsin i dagligt tal. Och då kan man fråga honom så här "hörru ska du ha nån epilepsi idag då?" så säger han alltid det att nej han ska aldrig ha det mer. Frågade honom alldeles nyss då tittade han på mig grav allvarligt o sa "inte nu men sen." Bara jaha. Nej ja är sjåpig. Hoppet börjar växa sig stort till lamictalen.

    Hoppas ni alla inkl oss får en kramp fri underbar midsommar!!!
  • Smuliz
    Jontesfru skrev 2009-06-19 09:26:10 följande:
    Ang. att fröknar ringer hem ett icke friskt barn så skäms jag. Fast jag skickar aldrig hem någon bara för att mamma är hemma! Men jag vet de som gör det tyvärr. Är ett barn sjukt ska det vara hemma, men är det friskt så ringer man ju inte hem....Jag har såklart ringt hem o sagt till när barn kräker etc men då brukar det ju vara en rejäl hög med kläder i en påse också... Men man kan skicka hem barn med HÖG feber som kräker o få utskällning av föräldrar att vi inte klarar vårt jobb. Men ett sjukt barn har det inte bra på förskolan ( o då pratar jag inte FH) har man feber o eller kräker så behöver man ligga i sin säng hemma. Jag är inte sjuksköterska jag är förskollärare brukar jag svara. Sen kan ett barn som varit helt orkeslöst o så på förskolan orka mycket mer hemma men det är för att det oftast är högre tempo i en förskola.GLAD MIDSOMMAR!Anna o familj
    Tror inte heller att du är en "sån" fröken Men tyvärr så finns de dom som gör så, för att "slippa undan lite barn".

    Håller helt med dej, hur du ser på vilka barn som borde vara kvar på dagis och som borde vara hemma.

    Trevlig midsommar!
  • ellie2

    Hoppas att ni har en lugn midsommarhelg!

    Är djupt rörd över att lille Vilmer numera är trådens skyddsängel, gulle ni!!!!

    Läser då och då och följer ert kämpande och håller tummarna för att det ska bli lite bättring för era små.

    Myran: Vilket helsike ni har. Beundrar er att ni orkar. Måste vara tufft att se lillmyran må så dåligt och att de inte hittar nåt som funkar bra. Vi hade inte heller nån bra upplevelse av sabrilex. Gjorde inte så stor nytta, han blev mest så sänkt av den. Blev som en ny kille när den togs bort.
    Kan tipsa om en medicin som vi provade, som vad jag förstod inte används så mycket i sverige. Ospolot. Den har lite liknande effekt som ketogen kost. Man blir lite sur i blodet och det kan ha en positiv inverkan. Vi provade som sagt men eftersom Vilmer redan hade ketogen kost blev han för sur och mådde dåligt av den. men kanske den kan funka på lillmyran... Annars är det en "snäll medicin" med lite biverkningar. Sedan är jag ju såklart en förespråkare av ketogen kost eftersom det var vändningen för Vilmers ep och återkommande IS. Fördelen med ketogen kost är att man ofta kan ta bort en del mediciner och i vissa fall alla och det känns ju underbart. Det är ju en hel del preparat som stoppas i våra barn och man undrar ofta hur de skulle vara om de var medicinfria.

    Kram på er alla

Svar på tråden Epilepsitråden 8