• Äldre 24 Jun 09:17
    34562 visningar
    73 svar
    73
    34562

    Ni som bor utomlands, vad saknar ni mest i svensk matväg?

  • Svar på tråden Ni som bor utomlands, vad saknar ni mest i svensk matväg?
  • Örnie
    Äldre 24 Jun 13:35
    #1

    Egentligen saknar jag bara salt sill, för här i Tyskland finns i princip allt. Förr fick jag ofta tag på sill, men nu är det ganska hopplöst i södra Tyskland. Nej, jag vill inte ha några små burkar med färdiginlagd sill, utan göra jobbet själv. Mycket godare... Ja, i o f sig är det lite fiskbrist överhuvudtaget, jämfört med svenska Västkusten. Fast jag utgår från att fisksituationen är bra mycket bättre i norra Tyskland. Annars kommer jag inte på något särskilt. Brukar i o f sig köpa med lite smörgåskex från Sverige, men jag är inte så beroende av det. Även ansjovis är lite svårt att få tag på sedan drygt ett år tillbaka, men på IKEA brukar det finnas. Det är tyvärr så att livsmedelskedjorna gör listor på vad affärerna får beställa och sen kommer de inte över annat. Min man lyckades t o m få tillstånd att handla hos en grossist, på jakten efter sill. Men inte heller där fanns det. Till slut köpte han några enorma, orensade salta sillar till ockerpris. Det bidde inte mycket filé kvar av de sillarna när de rensats. Men midsommaren var räddad.

  • född80
    Äldre 25 Jun 21:58
    #2

    Salt smör, punchpraliner och nypotatis. (Bor i Tyskland)

  • Tuplan
    Äldre 25 Jun 21:59
    #3

    Lättfil! ( bor i USA) Saknar oxå riktig ost !!

  • Äldre 25 Jun 23:31
    #4

    Inte så mkt alls, ibland får jag sug efter vissa saker men det brukar gå över. Häromdagen var jag sugen på falukorv, men det är ju inte ens gott :)
    Naturgodis i lösplock ska jag köpa när jag är i Sverige nästa gång.
    Annars saknar jag nästan fler saker härifrån när jag är i Sverige.

  • Gates
    Äldre 25 Jun 23:36
    #5

    Vanlig filmjolk och messmor! Och sirapslimpa!

    Tips till Tuplan: Buttermilk fran Safeway ar valdigt lik svensk lattfil. Har provat alla mataffarers olika marken, men den smakar bast!

  • mli00
    Äldre 27 Jun 11:08
    #6

    Bröd saknar jag! Även om det tyska brödet egentligen är långt mycket bättre än det svenska...
    Lösgodis saknar jag också

  • Äldre 27 Jun 12:45
    #7

    Hönökaka, smaksatt crème fraiche (fast nu har det börjat dyka upp här, men bara i ett par olika smaker), smågodis, gott kaffe, falukorv. Kommer säkert på mer Har ett IKEA i närheten så det går att få tag på en hel del tack och lov.

  • majocu
    Äldre 27 Jun 12:53
    #8

    Egentligen ingenting.

    Saker som visserligen finns här, men som är bättre och billigare i Sverige är t ex knäckebröd, lingonsylt och kaviar. Det brukar jag köpa med eller be besök ta med. Men det är mest som bonus.

    (södra Tyskland)

  • Äldre 27 Jun 17:05
    #9

    Goda korvar och kräftor. Kräftor finns det förvisso gott om, men inte hela kokta i dill. Här äter man bara rumpan och oftast grillade eller stekta i vitlök.
    Annars går det att få tag på det mesta när det gäller svensk mat.
    Bor på Island.

  • Äldre 30 Jun 08:42
    #10

    Jag saknar fortfarande mycket efter 11 ar utomlands! De aren jag bodde i London var det mycket lattare da man hade Ikea och man hade mojlighet att aka hem oftare, men sen jag flyttade till Sydafrika for 2 ar sedan ar det varre - har finns det endast knackebrod pa vissa butiker....

    Saknar nyponsoppa, smaksatta teer, svenskt godis, svenskt brod - ja valdigt mycket listan skulle kunna bli lang! Men jag maste saga att jag saknar lika mycket for England nu!!

Svar på tråden Ni som bor utomlands, vad saknar ni mest i svensk matväg?