• lokisse

    Varför uppkom seden att täcka sin kropp?

    fast oftast är det svalare att ha slöja och en stor vid "klänning" än att inte ha nagot alls.


    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Queen70 skrev 2009-06-29 14:08:49 följande:
    Är Burkor alltid svarta?
    oftast bla...
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse

    jag gissar pa att det är en mode grej...
    här ser man ofta svettiga bank killar i kostym eller tjejer som sitter i sina sma kjol och jacka kombis och det lär ju inte vara svalare.. viserligen är det oftast folk som kommer direkt fran jobbet och tar en efterjobbet schopingtur eller kanske gar ut och käkar ihop men enda?


    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Queen70 skrev 2009-06-29 14:43:23 följande:
    Jo jag tycker den där finskaromer kjolen är vedervärdig. Den är tillochmed värre än man kan tro, den väger TON..det är inte bara tyget som tynger, utan runt midjan sitter det som nån slags ring som väger massor..Jag lovar att denna kjol DUNSAR i golvet när man släpper den, även där funderar jag på om det egentligen inte handlar om att "handikappa" kvinnan på nåt vis....En sari däremot är utmärkt sval.Marina 99 01 skrev 2009-06-29 14:40:34 följande:
    fast den far du välja själv om du vill ha men har du valt att ta pa den far du inte ha nagot annat mer
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse

    fast enligt koranen och bibeln med för den delen sa ska även männ skyla sina kroppar och hur ofta ser man en muslimsk man som knatar runt i bermudas???


    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Queen70 skrev 2009-06-29 15:35:37 följande:
    det kan man ju aldrig veta, eftersom en man i bermudas eller en kvinna i bikini inte signalerar muslim på samma sätt som om man bär sjal. Så de tänker man ju inte på.
    klart men om det är en familj som man vet är muslimsk eller männen som är i sälskap med dom förslöjade kvinnorna. där ser man sällan kortbralle klädda män...
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Mamma 2b skrev 2009-06-29 15:49:13 följande:
    Du jag BEGRIPER inte hur shimpanser har med saken att göra. Har läst ordblinds inlägg 4 gånger men det går inte in. Kvinnor är vackra och män kan därmed inte kontrollera sina lustar för de vill stoppa sina snoppar i allt som är fint. Ungefär som aporna alltså, som sätter på sina honor bakifrån. Okeej... Så huruvuda jag missuppfattar med "flit" eller ej kan du ta och fundera över för dig själv.
    det är för att mäniskan och chimpanserna är dom enda (vad man vet) som har sex för att det är skönt inte enbart av fortplantnings syfte.. dom flästa religioner vill inte att det ska vara sa utan man ska bara ha sex för att fa barn... därav restriktionerna inom klädseln och där kom chipansen in i bilden (och det var bakifran)
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    k girl skrev 2009-06-29 16:17:58 följande:
    Den institutionaliserade pederasti som brukades av hellenisterna var ingenting som förekom i romarriket. Kvinnorna hade en högre ställning i Rom än vad de hade i Grekland, där de hade praktiskt taget samma status som slavar. Den grekiska pederastin hade heller ingenting med kvinnor att göra, eller "synd", eller att det var "kvinnans fel". Varifrån har du fått det? Tvärtemot var man-och-pojke-relation det finaste förhållande man kunde ha, det upphöjdes och var i vissa delar av det hellenistiska riket obligatoriskt. Det handlade inte om män som inte kunde "kontrollera" sig; pederasti/homoeroticism var till exempel en del av den apolloniska kultur där självkontroll var inte bara en dygd, utan centralt för trosutövningen.
    intressant!!!
    mera mera mera suger at mig som en svamp
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:03:26 följande:
    det är inte sant, många fler djur än så har sex för att det är skönt, t.ex delfiner
    nja det är sant men hos chipanserna vet man om det fast här är en rolig artikel


    "En ny bok: Så gör djur. Det är inte bara människan som har allt slags sex bara för njutnings skull."


     


    Bruce Bagemihl:
    Biological Exuberance. Animal Homosexuality and Natural Diversity
    (St. Martin´s Press, New York)


    Naturen är ren och oskuldsfull, det är bara människan som är perverterad
    - Jag har ingen bögnoja men tycker att homosexualitet är så djävla fel för att det är emot naturen. Det har blivit för accepterat. Jag har aldrig sett två lejonhannar vara förälskade.

    Just lejon är en av de mest utforskade djurarterna och även om inte den svenska allmänheten sett hanlejon som varit kära i varandra så har biologerna det.


    Hanlejon har ett avancerat homosexuellt umgänge. De är också ömsinta och bildar par. Lejonhannar har till och med längre och mer intima förhållanden än deras "heterosexuella" fränder. Naturen är mer mångskiftande än vad teverutorna i Hässelby visar.


    Den amerikanske biologen Bruce Bagemihl har under mer än tio år sammanställt forskningsresultat om djurs sexualitet. Resultatet har blivit ett 750 sidor stort vetenskapligt bokverk, Biological Exuberance. Animal Homosexuality and Natural Diversity, som med en nästan sövande noggrannhet går igenom allt vad djur gör, om inte i sänghalmen så väl ute i gröngräset.


    Bagemihls mission är att lyfta fram naturens enorma överflöd av variationer och fokusera på homosexualitet bland djur. Men i förbifarten får man reda på allt vad djur gör. Och hur.


    För gör gör de. Bagemihls till synes ändlösa djuriska exempelsamling innehåller paralleller till praktiskt taget allt sexualliv människor uppvisar. Möjligen med undantag av hårdare sadomasochism (och att binda varandra går till och med de mångkunniga aporna bet på).


    Annars är våra närmaste släktingar oss rätt lika i sexuellt avseende. Schimpanserna är till exempel mycket lössläppta. Särskilt dvärgschimpansernas relationer är väl utforskade. De flesta är bisexuella. Men en del, speciellt honor, tycks föredra andra av sitt eget kön som sexpartner. Uppåt hälften av samtliga sexualkontakter är riktade mot samma kön.


    Aporna har oralsex, båda könen, i alla kombinationer. De har analsex, vanliga samlag och onanerar, enskilt eller tillsammans. Schimpanserna är riktiga sexatleter. Somliga ställningar är så avancerade att de skulle få tipsen i människornas sexhandböcker att verka triviala. Vad sägs om manliga schimpansers vana att hängande i en gren, buk mot buk, onanera genom att gnida sig mot varandra?


    Dvärgschimpanserna har också utvecklat ett sinnrikt teckenspråk för att kunna förhandla sig till vad de vill. Att sluta och stänga armarna framför sig betyder till exempel, "sära på benen".


    Bagemihl punkterar noggrant alla våra vanföreställningar om vad djur gör. Det är inte bara människor som har sex för ren njutning. Djuren njuter också utan tanke på att fortplanta sig.


    Varje kull lejonungar kan ha föregåtts av uppemot 1 500 påsättningar, för varje rede med ägg kan de amerikanska tornfalkarna ha gjort det 700 gånger. För om det bara var barn som gällde skulle djur inte heller ha sex direkt efter att de fött fram, ha sex med icke könsmogna individer eller med djur som redan dött.


    Djur får också orgasm under akten, även om många biologer försökt förklara bort det. För hannar lanseras teorin att orgasmen är den "mekanism" som gör att spermierna transporteras ordentligt. Jaha. Men det förklarar inte varför honorna har en clitoris och också får orgasm.


    Så pågår diskussionen genom historien. Så mycket krut har lagts ned på att få djur monogama och barnalstrande att många forskare inte sett något annat. Har det utlagda mönstret ändå inte stämt måste det förklaras bort. Bagemihl staplar exempel på hur inskränkta forskare försökt få djurvärlden att framstå som något ur drottning Viktorias moralkodex.


    Om lusten varit problematisk har djurens homosexualitet varit ett ännu större bekymmer för deras utforskare. Bortförklaringarna är legio. Djurens beteende har i stället handlat om dominans, om övning, och brist på partner av motsatta könet. Fallbeskrivningarna är fulla av "pseudopar", "falska" påsättningar och "pseudosexuella handlingar".


    Alla förklaringar bemöter Bagemihl noggrant, metodiskt och med åtskilliga exempel. Han undrar varför djuren måste tvingas in i en heterosexuell fålla när de nu så uppenbart inte vill vara där.


    En amerikansk expert på tjockhornsfår våndades i två år över sina upptäckter. Hur skulle han förklara att "alla dessa magnifika djur var bögar"? Tjockhornsbaggar är mycket maskulina i sin framtoning, rejält byggda med stora tunga horn. Efter att ha laborerat i två år med omskrivningar som "aggrosexuellt beteende" och påstått att sexualitet och aggressioner bland fåren inte gick att skilja slängde forskaren sina formuleringar över bord och berättar: "Jag publicerade aldrig smörjan och det är jag glad för." Och fortsätter: "Till slut bestämde jag mig för att kalla saker vid dess rätta namn och erkänna att baggarna levde i huvudsakligen homosexuella förhållanden."


    Men de flesta forskare är inte lika ärliga. En del berättar för Bagemihl att de förtiger sina observationer för att inte själva bli beskyllda för att vara homosexuella.


    Men vanligen handlar det alltså om att djurens beteende ska passas in i teorierna, inte tvärtom. En av de mer långsökta förklaringarna på lesbiska aktiviteter mellan djurhonor är att de gör det för att få hannar mer intresserade.


    Bagemihl citerar en rapport: "Att se en hona bestiga en annan sägs få ekorrapornas hannar sexuellt upphetsade och så sägs det också vara bland många andra arter, till exempel män som ser pornografisk film innehållande lesbiska aktiviteter."


    Nå, att vissa män blir upphetsade av sådan porrfilm må ju vara sant, men Bagemihl skriver torrt att det vore löjligt att tro att lesbiska skulle ha sex för att få i gång trötta heterosexuella män.


    Forskningsvärldens förutfattade meningar leder också till rent felaktiga slutsatser.


    En tysk ornitolog var den förste att berätta om emuernas kärleksliv. De australiska strutsfåglarnas kärleksliv beskrevs ingående. Tråkigt bara att det var två hannar ornitologen observerat. Trots att de var i fångenskap hade han inte brytt sig om att kontrollera fåglarnas kön.


    Det är svårt att studera djur i dess naturliga miljö. Speciellt i forskningens barndom gjordes därför många observationer i djurparker. Då kunde det önskade beteendet beskrivas och det oönskade förklaras bort - med just fångenskapen. Att få djur att föröka sig i zoologiska trädgårdar är ibland svårt. Bagemihl menar att ett skäl kanske varit att man trott att det ska bli ungar bara för att man ställt två djur av olika kön i samma bur. Har det inte blivit något har man letat förklaringar i fångenskapen, mathållningen eller miljön. Men kanske är det så enkelt att det tvångsgifta paret föredrar djur av sitt eget kön, eller faktiskt inte alls vill.


    För tvärtemot vad många tror reproducerar sig inte alla djur som har möjlighet. Bland vissa arter som giraffer är det upp till 75 procent av individerna som inte deltar i reproduktionen av rasen. Bland sjölejon så många som 80 till 95 procent. Men att inte vilja ha barn hindrar dem inte från ett rikt sexualliv. Med sitt eget kön eller med sig själva. Djur är nämligen också flitiga onanister. Lejon gör det med framtassen, fladdermöss föredrar baktassarna, valrossar måste ta till labbarna och babianer till och med svansen. Hjortar och sebrahingstar har det lite svårare. De måste kröka rygg så att de kan gnida sig mot magen.


    Och inte leder detta till någon kris i befolkningsfrågan, arterna förökar sig rätt lagom ändå. Många djurarter som exempelvis sjölejon använder sig för säkerhets skull av "abort" för att reglera antalet födslar. Förhållandevis många honor, ofta samtidigt och sent i havandeskapet framkallar på något sätt dödfödda foster. Fåglar slänger ut ägg ur boet, medan apor tros äta fosterfördrivande växter.


    De flesta arter fostrar dock fram tillräckligt många individer till vuxen ålder. Ibland är det just de homosexuella djuren som lyckas bäst. Bland de australiska svarta svanarna är till exempel en tiondel av paren manliga. Den kombinerade styrkan hos två hannar gör att de ofta lyckas skaffa sig ett större och rikare revir. Därmed kan de erbjuda sina telningar en bättre start i livet än vad många dem underlägsna olikkönade paren kan. Äggen eller hela redet har de samkönade paren också krigat till sig, men i gengäld ruvar de flitigt, något som deras heterosexuellt inriktade manliga artfränder är mindre angelägna att ägna sig åt. Så visar en studie att de enkönade svanparen lyckades få fram "sin" avkomma i 80 procent av fallen, medan de olikkönade bara kom upp i 30 procent.


    Att använda djur som slagträ i mänskliga moraldebatter förefaller efter en läsning av Bagemihls bok som ganska meningslöst. När djurens påstådda moral får direkta konsekvenser för artens överlevnad blir det absurt. 1995 upplyste en biolog vid US Fish and Wildlife Service (en amerikansk statlig myndighet med ansvar bland annat för utrotningshotade djur) den reaktionäre senatorn Jesse Helms om att den rödhövdade hackspetten borde räddas från utrotning. I argumentationen anförde biologen hackspettsartens "family values", alltså att den var monogam och hade långa heterosexuella parförhållanden. Något som passar in i den kristna högerns samhällsbild.


    Nu visar forskning att denna hackspetts moral är avsevärt lägre än vad biologen påstod. Skilsmässor, otrohet, incest, nya familjebildningar och utomäktenskapliga barn tillhör vardagen. Skulle då arten vara mindre värd att rädda därför att den inte lever upp till en moralistisk politikers önskningar om naturens sanna väsen?


    Bruce Bagemihls bok sönderfaller i två delar eller snarare tre. Den sista halvan är en konkret artbeskrivning över observerade beteenden med omfattande register och notapparater. I den första argumenterar han för sina teser mycket slagkraftigt och med noggranna exempel. Så långt är allt trovärdigt.


    Det är först mot slutet av argumentationen som Bagemihl tycks förlora sig i sin egen entusiasm. Plötsligt överger han noggrannheten och börjar plädera för ett paradigmskifte. Han noterar att ursprungsbefolkningarna, till exempel indianer och eskimåer, stod närmare naturen än vi och därför var mindre fördomsfulla mot djurens beteenden. Sedan rasar han vidare över kaosteori och postdarwinism för att försvinna in i något som för mig mest liknar new age. Slutligen landar han hos den franske filosofen Georges Bataille, varför verkar han inte riktigt veta själv. Det är lite synd, eftersom Bagemihl här blottar sig onödigt för sina kritiker.


    Men huvuddelen av verket är strikt vetenskapligt och väl värt att läsa. Bagemihl ställer många föreställningar om naturens logik hos oss vanliga dödliga fullständigt på huvudet.


    Lennart Kuick


     


     


    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Queen70 skrev 2009-06-29 17:20:02 följande:
    Och jag är ju inne på att alla såna seder EGENTLIGEN handlar om att kontrollera kvinnan (oftast) och sedan försöker rättfärdiga reglerna på olika sätt....Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:18:14 följande:
    fast i den romska kulturen är alla underkroppar lika orena om det inte handlar om mens förstas för det är typ mega orent
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:29:23 följande:
    inte sant allsfertil kvinnas är mest oren, sen mannensett barn är rent överallt
    kan det vara olika inom olika delar da kanske för jag har lärt mig att alla vuxna är lika orena barn är rena och mens är super orent.
    man bör inte ga förbi sittande varken som man eller kvinna efersom man da tvinagr dessa att vara med sit ansikte i underkropps höjd....
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:39:28 följande:
    en man kan inte orena en kvinna, men en kvinna kan orena en man för vi är mer orena just pga vi har mens..män tgar oss inte ens i hand pga att vi kan ha mens. En kvinna får aldrig gå förbi framför en sittande man, då blir han oren
    ok intressant da har jag fatt lära mig fel!!!
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:02:52 följande:
    från var har du lärt dig?
    en vännina fran förr som även hon var roma. tyvärr förlorade vi kontakten efter skolan hon gifte sig och fick barn sa hon hade annat att gjöra än att hänga pa caffer med mig och dom andra i klicken men hon har lärt mig allt jag kan om roma.
    och enligt henne var männ och kvinnor lika wuzha...
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:17:33 följande:
    hon kanske var annan roma än mig, hos oss är kvinnorna mer orena än män. Varifrån kom hon??
    hon  var svensk {#lang_emotions_tongue_out}  hennes familj vandrade in nagangang pa 1800 talet...
    dom kanske hade anpasat reglerna allt efter som... det enda som var lite skumt var att tjejerna hade ett eget badrum.... fast ganxska praktiskt... man fick inte ga pa männens toa för da blev alla mareime.
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:27:56 följande:
    då måste hon ha skojat med dig för att inte det skulle uppfattas som ojämställdt tyvärr gör vi ofta så, säger saker som inte är sanna för att det ska inte uppfattas som stötande. Men där ser du, om en kvinna går på männens toa så blir alla marimé, så utan att hon sa det direkt så visade det då att män är mer vuzo än kvinnor..och om kvinor var lika vuzi som män så skulle ju vi också få ha byxor!
    fast hon menade att kvinnan som gar dit även hon blir mareime...

    fast da borde ju mänen fa ha kjol om dom vill ....
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:55:30 följande:
    fast kjolen är till för att vi kvinnor är mer bivuzi än männen! Skulle inte finnas nån poäng med kjolen ifall män o kvinnor var lika. Och ja, kvinnan blir också marimé för hon har ju brutit mot renhetsreglerna då hon förorenar männens toalett. I rumänien där många caldarari fortfarande bor i läger och t.ex man badar i en flod, så badar männen alltid på ett ställe övanför kvinnorna, eftersom kvinnorna annars skulle förorena vattnet för dem.
    spännande!
    som sagt det kan ju ha vrigt nagon för svenskning av reglerna med tanke pa att deras släkt levt som bofasta i flera generationer eller nagot annat...
    väldigt intressant i alla fall kan tilläga att min väninna innan hon gifte sig hade byxor och först efter giftemalet hade kjol och det utan underkjolar.
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:59:57 följande:
    sen så är ju naturligtvis män bivuzo också, och måste tänka på alla regler gentemot de äldre, som är vuzo.
    ja det känner jag till hon hade en väldig respekt för äldre hennes farfar var typ kung i familjen alla gjorde allt han ville typ innan han han säga det högt. men han var redan da 80 bast och sag ut som om han tänkte fortsätta leva tills han blev minst 230 ar. han behövde bara titta pa folk för att fa som han ville höjde aldrig rösten eller sa. jätte trevlig bodde i största sovrummet och hans sma barnbarn turades om att halla honom sälskap
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 19:09:28 följande:
    ja, jag upplever de svenska romerna som mindre hårda i reglerna än vi som kommit nyligt från rumänien, även om vi tillhör samma klan...en del svensk-romska tjejer har inte ens kjol längre efter giftemålet, till skillnad från i rumänien där man har det direkt från då man får sin mens. Arrangerade äktenskap har väl också fallit bort mycket bland de svenska romerna, iaf som vi rumänska har, där man arrangerar bort barn redan i 5-årsåldern ibland. Min mormors mor är svensk roma, men av den gamla generationen, hennes man är fransk, och min mamma har gift sig med en rumänsk roma, min far. Så blandat kan det se ut, och därmed så är inte levnadssätten enhetliga heller, inte ens inom samma klan.
    jätte spännande!
    i min kompis fall var det nog ett halv arangerat äktenskap skulle jag gissa pa dom blev typ i hopfösta redan i sandladan för att lära känna varandra men det var inget tvang utan kärlek som avgjorde att dom valde varandra
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 19:18:32 följande:
    jag hade också en som var mer eller mindre utvald åt mig, eller jag åt han, men jag var rebell o rymde med en icke-romsk man..ej populärt. Efter skilsmässan från han har jag levt själv i några år innan jag lät släkten arrangera ett nytt äktenskap för mig..min man nu kommer från rumänien, är frånskild han också..det var ett krav från min sida, för många ser ner på frånskilda tyvärr.
    ohhh men du blev benadad efter det??
    finns det inte nagot typ ting där man kan bli wuzha igen???
    jag har glömt sa mycke jätte mycke som dyker upp i bakhuvet när man pratar med dig
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 19:24:17 följande:
    ja, i domstolen, "kris"..men det tog mer än ett år innan nån pratade med mig, då hade jag hunnit få barn o allt och var gift med mannen muslimskt..
    ja just det kris!!!
    hart att man inte kan prata med sin familj särskilt för nagon som är sa hart anknuten till familjen som roma är....
    snorkrakornas barn heter snorungar
Svar på tråden Varför uppkom seden att täcka sin kropp?