• Queen70

    Varför uppkom seden att täcka sin kropp?

    Jag funderade igår när jag var på djurpark med familjen. Det var stekHETT...gick knappt å röra sig. Och där såg jag ett par mammor kuta efter sina yrväder, iklädda tajt polo i svart med långa ärmar som gick ned en bit över handlederna, över detta en löst hängande tunika och en sjal lindad runt huvud, hals och panna. Det såg så FRUKTANSVÄRT hemskt ut. Jag har inget emot religionsfrihet och att man får ha på sig vilka kläder man vill, men i rådan situation igår så skulle jag nästan jämställa den där klädordningen med tortyr. I alla fall så fick det mig att fundera. I och med att denna klädkod uppkommit i väldigt varma länder, så funderade jag ¨på om det i själva verket handlade mer om att kontrollera kvinnans rörelsefrihet än att skydda henne från mannens blickar på hennes kropp, för vem fan orkar hitta på dumheter eller ens gå ut ur huset i den munderingen om man inte måste.

  • Svar på tråden Varför uppkom seden att täcka sin kropp?
  • Queen70

    Och jag är ju inne på att alla såna seder EGENTLIGEN handlar om att kontrollera kvinnan (oftast) och sedan försöker rättfärdiga reglerna på olika sätt....

    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:18:14 följande:


    eller som i min kultur, täcka benen pga underkroppens orenhet. Jag skulle vilja påstå att skälen till att täcka kroppen är olika, det finns inte bara ett svar på frågan.
  • lokisse
    Queen70 skrev 2009-06-29 17:20:02 följande:
    Och jag är ju inne på att alla såna seder EGENTLIGEN handlar om att kontrollera kvinnan (oftast) och sedan försöker rättfärdiga reglerna på olika sätt....Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:18:14 följande:
    fast i den romska kulturen är alla underkroppar lika orena om det inte handlar om mens förstas för det är typ mega orent
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • Marina 99 01
    lokisse skrev 2009-06-29 17:23:26 följande:
    fast i den romska kulturen är alla underkroppar lika orena om det inte handlar om mens förstas för det är typ mega orent
    inte sant alls

    fertil kvinnas är mest oren, sen mannens

    ett barn är rent överallt
  • Marina 99 01
    Queen70 skrev 2009-06-29 17:20:02 följande:
    Och jag är ju inne på att alla såna seder EGENTLIGEN handlar om att kontrollera kvinnan (oftast) och sedan försöker rättfärdiga reglerna på olika sätt....Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:18:14 följande:
    ja, kanske det är så..fast ibland kan det ge kvinnor mer makt också
  • k girl

    Du har rätt i att man bör kunna ifrågasätta och diskutera varför man gör/klär sig på ett visst sätt. Personligen är jag sjukt less folk som slentrianmässigt säger att muslimska kvinnor är förtryckta p g a slöjan, men de kan inte se hur högklackat/urringat på ett sätt kan ses som en andra sidan av myntet - för själva klär de sig ju "av egen fri vilja". Rent teologiskt kan ju dock en trossats eller en sedvana förändras i sitt syfte, även om den har väldigt kvinno-/sexualitetsfientligt ursprung.

    Det vi i väst idag uppfattar som kontrollerande är i mångt och mycket praktiker som har utvecklats/skärpts i och med modernisering och globalisationsprocesser. Det finns gott om exempel på länder och regioner där kvinnoförtrycket handlar om regimen, styret, inte om religionen (även om man gör det i religionens namn). Man får därtill hålla i minnet att en lära och en praktik inte nödvändigtvis går hand i hand. Vi människor är experter på att utveckla olika strategier och mönster för att hantera påbud, som senare utvecklas vidare. Exempel på det finns till exempel i sydamerikanska länder, där folktron lever hand i hand med katolicismen.

  • Ord blind
    lokisse skrev 2009-06-29 17:18:42 följande:
    "En ny bok: Så gör djur. Det är inte bara människan som har allt slags sex bara för njutnings skull."
     
    Bruce Bagemihl:Biological Exuberance. Animal Homosexuality and Natural Diversity (St. Martin´s Press, New York)
    Intressant!! :)
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:29:23 följande:
    inte sant allsfertil kvinnas är mest oren, sen mannensett barn är rent överallt
    kan det vara olika inom olika delar da kanske för jag har lärt mig att alla vuxna är lika orena barn är rena och mens är super orent.
    man bör inte ga förbi sittande varken som man eller kvinna efersom man da tvinagr dessa att vara med sit ansikte i underkropps höjd....
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • Marina 99 01
    lokisse skrev 2009-06-29 17:37:38 följande:
    kan det vara olika inom olika delar da kanske för jag har lärt mig att alla vuxna är lika orena barn är rena och mens är super orent.man bör inte ga förbi sittande varken som man eller kvinna efersom man da tvinagr dessa att vara med sit ansikte i underkropps höjd....
    en man kan inte orena en kvinna, men en kvinna kan orena en man för vi är mer orena just pga vi har mens..män tgar oss inte ens i hand pga att vi kan ha mens. En kvinna får aldrig gå förbi framför en sittande man, då blir han oren
  • k girl
    Queen70 skrev 2009-06-29 17:20:02 följande:
    Och jag är ju inne på att alla såna seder EGENTLIGEN handlar om att kontrollera kvinnan (oftast) och sedan försöker rättfärdiga reglerna på olika sätt.... Marina 99 01 skrev 2009-06-29 17:18:14 följande:
    Men det är helt enkelt inte sant.
    Visst är många av dem sprungna ur en kultur där kvinnligheten och det kvinnliga nedvärderades, men långt ifrån allt handlar om "kontroll" utan bara om synen som fanns på kvinnor, män och/eller sexualitet. Även inom judendomen finns dylika klädkoder; där ärvs judenheten på mödernet och inte på fadernet vilket annars är en klassisk anledning att kontrollera den kvinnliga sexualiteten. Samma strikta klädkoder finns för män. Den judiska läran är också, till skillnad från den katolskt-kristna, prosexuell.
  • Marina 99 01
    k girl skrev 2009-06-29 17:41:46 följande:
    Men det är helt enkelt inte sant.Visst är många av dem sprungna ur en kultur där kvinnligheten och det kvinnliga nedvärderades, men långt ifrån allt handlar om "kontroll" utan bara om synen som fanns på kvinnor, män och/eller sexualitet. Även inom judendomen finns dylika klädkoder; där ärvs judenheten på mödernet och inte på fadernet vilket annars är en klassisk anledning att kontrollera den kvinnliga sexualiteten. Samma strikta klädkoder finns för män. Den judiska läran är också, till skillnad från den katolskt-kristna, prosexuell.
    just judendomen är intressant, de har många och stränga regler
Svar på tråden Varför uppkom seden att täcka sin kropp?