• Äldre 30 Jun 15:13
    7040 visningar
    26 svar
    26
    7040

    Återbetalningsskyldig till socialen - hur funkar det?

    Det låter inte rätt.

    De pengar han får i slutet av juli ska täcka kostnaderna för augusti. Så är det även med socialbidrag. Det socialbidrag han fick i slutet av juni ska täcka för juli. Därför ska han inte bli betalningskydllig.

  • Äldre 1 Jul 09:21
    #14
    Anti3nd skrev 2009-07-01 06:57:18 följande:
    Ja, naturligtvis blir det ett lån, då han har medel (lön) att betala med. Men eftersom man har en månads innestående lön så "Lånar" soc således ut medel i ett tidigare skede för att han ska kunna betala viktiga räkningar och ha mat iväntan på inkomst. Med andra ord; de griper in vid kris.
    Fast så får de inte göra. De pengar han får i lön i juli ska täcka augusti månads räkningar. juli månad täcks av det har fick i försörjningstöd.

    Lån kan det endast bli om man ska få pengar retroaktivt. Tex att man sökt föräldrapeening från första juni men pga handläggningstiden inte får pengarna förrän i slutet av augusti. Då ska de pengar man skulle ha fått i juli och juni betalas tillbaka till soc.
  • Äldre 1 Jul 09:29
    #17
    Anti3nd skrev 2009-07-01 09:26:01 följande:
     Nja... De räknar lön för arbetad månad. Lönen i Juli-månad är för arbetad tid i Juni. Alltså är han avlönad för Juni coh inte Juli. Eftersom han kommer att ha lön den månad han INTE arbetar (September) då han studerar och länen är från Augusti kommer han alltså att ha lön + studiebidrag/lån (eller vad han har). Det räknar såklart det sociala in och är inte skyldiga att försörja en avlönad månad, dvs Juni.
    Fast då kommer de istället bli tvungna att ge han bidrag för de månader han får lön eftersom han genom att betala tillbaka till soc inte kommer att ha råd att betala sina andra räkningar.

    Och soc ska räkna pengar som man får månaden innan för att täcka innetående månad. De kan alltså inte förutsätta att man ska betala julimånads räkningar och mat med pengar han får i slutet av juli.
  • Äldre 1 Jul 10:17
    #25
    Anti3nd skrev 2009-07-01 10:10:28 följande:
    Om hans existensminimum är 8000 kr och han får, t ex ut 11 000 kr i lön i juli, så har han lånat 8000 som går till juni månad och det blir alltså ett minimum på 3000 kr till upp till existens minimum. Alltså fårhan låna 6000 kr till. Antigen sker detså med direkt återbetalning eller så får han betala tillbaka på lånet med medel utöver existens minimum, eller då han har dubbla inkomster + extra i September. Enklare uttryckt; soc kräver återbetalning av lånet när han har kommit ikapp och KAN betala, allt uträknat utifrån hur hög lön han har kontra hans existensminimum. Ännu kortare sagt; han lånar vad han har rätt till - han betalar tillbaka när han kan.
    Nej däremot om han har norm på 8000 och får en lön på 11000 så får soc ta 3000 och sen är lånet betalt. De kan nämligen endast ta överskottet och endast första månaden.
Svar på tråden Återbetalningsskyldig till socialen - hur funkar det?