• jahopp
    Äldre 3 Jul 21:42
    40937 visningar
    56 svar
    56
    40937

    Hur får man tvillingar??

    Kanske lite dum rubrik.
    Men jag har hört två olika versioner på detta.
    Den ena är att tvilling "gener" bara överförs av tjejer och att de alltid hoppasr över en generation.
    Och sen den andra är att vem som hellst kan få tvillingar och att de inte alls har med gener o anlag att göra?

    Någon som har setn koll på detta o kan förklara??

  • Svar på tråden Hur får man tvillingar??
  • Mamma matte hustru
    Äldre 3 Jul 21:44
    #1

    Mina fastrar är tvillinagar och de har två döttrar var en av döttrarna har fått tvillingar 2 gånger. Min farmor hade med tvillingar i sin syskonkull.

  • Äldre 3 Jul 21:45
    #2

    www.tvillingklubben.se/twins/qa.asp

    Här hittar du endel o läsa

  • Äldre 3 Jul 21:46
    #3

    Vem får tvillingar?

    Det finns flera faktorer som orsakar tvåäggstvillingar. Kvinnans ålder när hon föder barn har stor betydelse. Över trettio ökar chansen markant att få tvillingar. Benägenheten att två ägg lossnar vid ägglossning ökar helt enkelt när kvinnan blir äldre. Ärftligheten har betydelse, se ovan.

    Antalet tvillingfödslar varierar kraftigt mellan olika folkslag. Asiater föder färre tvillingar än västerlänningar och svarta befolkningar föder mycket fler.

    Om kvinnan har fött många barn tidigare har hon också större chans att få tvillingar. Detta kan dock tyckas hänga ihop med åldern också. När man fött 4-5 barn så är man nog en bit över trettio redan.

    Är det ärftligt att få tvillingar?

    Att få tvåäggstvillingar är mycket ärftligt. Benägenheten att kvinnan vid ägglossningen släpper två ägg istället för ett är ärftlig. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling eller har tvillingar i släkten, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kanske en dag får tvåäggstvillingar.

    En enda - svensk! - undersökning har gjorts för att undersöka huruvida även benägenheten att föda enäggstvillingar går i arv. Resultatet visade att kvinnor som själva var enäggstvillingar hade mer än dubbelt så stor chans att själva föda enäggstvillingar än resten av befolkningen. Nästa studie, undersökte enäggstvilling mäns chans att bli pappor till enäggstvillingar. Men det visade sig att pappor inte kan påverka kvinnan att få enäggstvillingar.

    Hur blir det tvillingar?

    När två ägg blir befruktade av två spermier blir det tvåäggstvillingar. I dessa fall får tvillingarna olika arvsmassa genom att olika ägg från modern smälter ihop med olika spermier från fadern. Tvåäggstvillingar är i princip inte mer lika varandra än vanliga syskon.

    Enäggstvillingar blir det när en spermie befruktat ett ägg och detta ägg senare delar sig. De två fostren, som då blir resultatet, får identiskt lika arvsmassa och blir mycket lika varandra.

    Generellt brukar man säga att i Sverige är cirka 30% av alla tvillingar som föds enäggs och 70% tvåäggs. Ökande genomsnittsålder hos kvinnan när hon föder barn ökar dock också andelen tvåäggstvillingar.

  • Äldre 3 Jul 21:47
    #4

    Joo de har med gener och anlag att göra. Jag själv skulle vilja ha tvillingar =)
    www.barntotal.se/faktabank_foer_dig_som_aer_gravid/tvillingar/dubbelt_upp!_att_vaenta_tvillingar/
    Här kan du läsa lite om tvillingar..
    "Vem får tvillingar?
    Flera faktorer ger upphov till tvåäggstvillingar - en av dem är kvinnans ålder. Ju äldre hon är desto större är benägenheten att släppa två ägg vid ägglossningen. Om kvinnan är över trettio år ökar den benägenheten avsevärt. Om hon har fött flera barn tidigare ökar också chansen att hon får tvillingar men det kan sannolikt också bero på att kvinnan då rimligtvis är äldre. I och med att provrörsbefruktning, så kallad IVF, blev möjlig för cirka tjugo år sedan har antalet tvillingfödslar också ökat. Anledningen är att man implanterar flera befruktade ägg för att öka kvinnans chans att bli gravid. Under de senaste åren har dock tekniken förfinats och numera implanteras färre ägg per fertilitetsförsök, ofta bara ett eller möjligtvis två. Att få tvåäggstvillingar är dessutom mycket ärftligt. Kvinnans benägenhet att släppa två ägg vid ägglossningen, istället för ett, är ärftlig. Mannen kan däremot inte påverka möjligheten att bli far till tvillingar. Däremot kan han föra över ärftligheten till sin dotter. När det gäller kvinnor som själva är enäggstvillingar är ärftligheten inte helt säkerställd men en svensk studie pekar på att kvinnor som själva är enäggstvillingar har ungefär dubbelt så stor chans att föda enäggstvillingar som resten av befolkningen. "
    Google is you best friend on the internet :P

  • Äldre 4 Jul 11:30
    #5

    Finns tvillingar i släkten kan det spridas men som i mitt fall. Min farfars mor var tvilling. Hon förde genen vidare till min farfar, han kan själv inte få tvillingar utifrån gener efter som han är man och dom kan inte påverka det. Han förde genen vidare till min pappa som hade samma förutsättningar. Min pappa i sin tur fick en dotter (mig) som såklart fick genen också.
    Eftersom jag är tjej kan det då bli tvillingar och det blev det.

    En man kan ju aldrig påverka om det blir 2 barn. Vare sig med gener eller på något annat vis. För det är ju kvinnan som har två "färdiga" ägg eller så delar sig det befruktade ägget.
    Hänger du med?:)

    Jag TROR att det är så att det bara är tvåäggs som går i släkten. Och enäggs är en "slump" typ. men jag är inte 100.
    Däremot KAN alla få tvillingar, man behöver inte ha det i gener osv för att kunna få det, det bara ökar chanserna/risken:)


    jahopp skrev 2009-07-03 21:42:05 följande:
    Kanske lite dum rubrik. Men jag har hört två olika versioner på detta. Den ena är att tvilling "gener" bara överförs av tjejer och att de alltid hoppasr över en generation. Och sen den andra är att vem som hellst kan få tvillingar och att de inte alls har med gener o anlag att göra? Någon som har setn koll på detta o kan förklara??
  • Tränin­gsexpe­rten
    Äldre 4 Jul 12:57
    #6

    Det är nog sällsynt, 1500 fall på runt 100 000 per år
    Dvs enbart 1,5 % får twins.


    Olga Rönnberg är personlig tränare och arbetar med gravida och nyblivna mammor. Hon vet vad mammakroppen behöver för att må bra.
  • lillam­inismi­lla
    Äldre 4 Jul 14:31
    #7

    Vi gjorde så att vi hade sex

  • Äldre 4 Jul 14:37
    #8

    Min morfars bror har fyra döttrar som är födda i två tvillnigpar. Varenda en av de fyra systrarna har själva fött tvillingar, så ja det måste ha med ärftlighet att göra.

  • Äldre 4 Jul 16:19
    #9
    Violiejolie skrev 2009-07-04 14:37:06 följande:
    Min morfars bror har fyra döttrar som är födda i två tvillnigpar. Varenda en av de fyra systrarna har själva fött tvillingar, så ja det måste ha med ärftlighet att göra.
    Är dem döttrarna enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar??
  • Chokla­dmarän­g
    Äldre 23 Jul 07:47
    #10

    Hej!

    Eftersom jag alltid velat ha tvillingar, blev jag jätteglad när jag hörde att min killes farmor är tvilling, och han själv haft en tvilling som dog i magen.

    MEN nu när jag läst på lite om det blir jag fruktansvärt ledsen!

    Finns det INGEN risk i världen att min killes sperma kan påverka så vi får tvillingar? Ingen alls!? :'(

    Jag menar, borde inte hans pappa kunnat påverka att hans mamma väntade tvillingar, när pappans mamma är en tvåäggstvilling?

    Vet ej om min kille var två- eller enäggs, ska fråga när jag 'får chansen'.

Svar på tråden Hur får man tvillingar??