Dr Phil körde på skateboardåkare
Forum Myndighetskontakt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Borgenär?

  Lör 4 jul 2009 19:44 Läst 8748 gånger Totalt 11 svar
  Lör 4 jul 2009 19:44

  En kompis har frågat mig om jag vill bli borgenär åt henne så hon kan få en lägenhet.
  Hon har skulder till kronofogden som hon betalar av varje månad och då vill hyresvärden att hon har en borgenär.

  Min kompis och hennes två barn, 3 år och 6 år, bor just nu inneboende hos en kompis som själv har tre barn. Väldigt trångt alltså.

  Det enda som krävs för att hon ska få den här andra lägenheten är en borgenär.

  Jag undrar då vad det innebär att vara borgenär? Vad har jag för rättigheter och/eller skyldigheter m.m.?

 • Lör 4 jul 2009 19:45 #1

  rent krasst, skiter hon i betala hyran eller helt enkelt inte kan får du göra det och har accepterat det då du skriver under papper om borgenär..

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 4 jul 2009 19:48 #2

  okej men om hon inte har pengar kommer hon få hjälp av soc att betala hyran.

  hur länge kommer jag vara borgenär? är det tills hon flyttar eller tills hon betalat allt till kronofogden?

 • Lör 4 jul 2009 19:50 #3

  jo men missköter hon sig på något sätt så blir det du som får stå för kalaset.. jag vet inte hur längde du behöver stå för det, lättaste är och fråga bostadsbolaget..

 • Lör 4 jul 2009 20:00 #4

  Ställ inte upp!
  Min mamma gjorde det till sin bästa vän. Hon misskötte inbetalningarna vilket inte kom fram förrens hon dog. Tror min mamma kämpat med den skulden i 10-15 år.

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 4 jul 2009 21:35 #5

  puffar lite.

  nån som kan berätta mer om vad det innebär att vara borgenär?
  inte bara säga om jag ska var det eller inte.

 • Anonym (nej)
  Visa endast
  Lör 4 jul 2009 21:52 #6

  Om din vän av någon anledning inte betalar hyran, så är det meningen att du ska betala den, kan inte du betala den så går hyran till kronofogden i ditt namn och det blir din skuld.
  Är du borgenär så får du ta smällarna om hon missköter sig.
  Skulle inte rekommendera att gå in som borgenär då du kan bli väldigt skuldsatt, din vän har ju uppenbarligen redan skuldsatt sig och på så sätt visat att hon inte kan sköta sin ekonomi, vågar du riskera hela din ekonomi?
  Har du råd att betala hennes hyra om hon inte gör det?
  Även om hon får pengar av soc så kan hon ju rent krasst skita i att betala hyran och då sitter du med den räkningen sen.

 • Lör 4 jul 2009 21:56 #7

  Att vara borgenär innebär att någon (gäldenären) är skyldig dig pengar, dvs du är fordringsägaren. Borgensman är det rätta ordet för det du menar (dvs den som tar på sig att betala skulden och gäldenären inte skulle göra det).

 • Safir7­3
  Visa endast
  Lör 4 jul 2009 22:03 #8
  Anonym skrev 2009-07-04 19:48:20 följande:
  okej men om hon inte har pengar kommer hon få hjälp av soc att betala hyran. hur länge kommer jag vara borgenär? är det tills hon flyttar eller tills hon betalat allt till kronofogden?
  Om Soc ska hjälpa henne med hyran, så får DE vara borgenären.

  Jag skulle bestämt avråda dig från att gå i borgen för det här! I praktiken blir det alltså så att du skaffar en lägenhet åt henne och ser till att betala den om hon inte gör det. Hon kan strunta fullständigt i att betala hyran och i lugn och ro bo kvar eftersom DU då betalar den åt henne. Och det är du som blir jagad och kan hamna hos kronofogden om du inte har råd att betala hennes hyra.

  Hänger du med?

  Du kommer att få vara borgenär tills att hon flyttar. Hennes tidigare kronofogdsskulder ska inte du borga för, utan endast den här lägenhetshyran. Men hamnar den hos kronofogden, så gör du det oxå. Och du blir då skuldsatt, kanske i lång tid framöver och din privatekonomi går i stöpet. Medans hon kan skaffa sig en ny lägenhet och fortsätta med sitt liv.

  Det här med borgen ska man vara mycket, mycket försiktig med. VILL man hjälpa en vän / familjemedlem med att vara borgenär, så ska det handla om ett belopp som man kan både ha och mista. Alltså, det ska inte spela nån roll egentligen för en om man får en extra utgift i månaden.

  Man ska absolut inte borga för lägenheter eller stora lån om man inte själv har mycket bra och stabil ekonomi, med stora marginaler och stora belopp över varje månad. Belopp som man själv inte behöver, utan lika gärna skulle kunna festa upp, så att säga.
 • Lör 4 jul 2009 22:12 #9

  Tror du att soc betalar hyran för din kompis om soc ser att hon har en som gått i borgen för sig om hon inte klarar hyran?:-O
  Och att ens redan nu innan hon fått hyra vara osäker på om hon klarar hyran? Det borde väl den som redan ligger hos fogden ha större koll på än så.....:-O

  Men du kan ju googla på borgenär, det finns massor av länkar om det.
  Här är en av dem: www.boplats.se/CM/Templates/Article/general.aspx

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 4 jul 2009 22:27 #10

  tack för era svar!

  nu förstår jag lite mer vad det innebär. jag ska fundera till måndag har jag lovat så får fundera lite till, men det låter väldigt osäkert det där.
  min ekonomi är inte riktigt den stabilaste i världen och skulle hon inte betala en månad så har jag inte råd att betala åt henne.
  på henne lät det som att hon pratat med soc och att allt var lugnt med dom att hon skulle få från dom men jag vet ju inte. nu har hon ett jobb så får ju hoppas hon får fortsätta jobba där.

  men ja som sagt, jag ska fundera lite till nu när jag vet mer vad det innebär!

 • Lör 4 jul 2009 22:37 #11
  Anonym skrev 2009-07-04 22:27:11 följande:
  tack för era svar!nu förstår jag lite mer vad det innebär. jag ska fundera till måndag har jag lovat så får fundera lite till, men det låter väldigt osäkert det där.min ekonomi är inte riktigt den stabilaste i världen och skulle hon inte betala en månad så har jag inte råd att betala åt henne.på henne lät det som att hon pratat med soc och att allt var lugnt med dom att hon skulle få från dom men jag vet ju inte. nu har hon ett jobb så får ju hoppas hon får fortsätta jobba där.men ja som sagt, jag ska fundera lite till nu när jag vet mer vad det innebär!
  Har du själv den ekonomin så hade du ändå inte FÅTT åta dig detta.
Svara i tråden: Borgenär?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll