• Kusin Knase

    Velar hit och dit!

    GAH, att det kunde bli så svårt, detta?! Jag ändrar mig varje timme känns det som! Blir det Colombia eller ett afrikanskt land, tro? Eller Indien? Just nu känner jag mest för Colombia och Nigeria, med Etiopien som god trea och Indien som stark bubblare. Hur tusan bestämmer man sig?!

    Vi är i den delikata, lyxiga situationen att vi står först i alla våra köer, och frågan är om vi gör rätt som nu under sommaren låter allt vara vilande och sen ser i höst vem av alla konsulenter som hör av sig först och ger klartecken för att börja samla papper. Hmmm. Jag vet ju att det bli rätt i slutänden, men det är ändå svårt!

    Fördelar med Colombia:
    * Vi gillar Sydamerika (fast vi har bara varit i Brasilien så egentligen vet vi inte ett dyft!).
    * Vi umgås med colombianer, både adopterade och invandrade av första och andra generationen.
    * Bra magkänsla...

    Nackdelar med Colombia:
    * Vi kan många språk, men inte spanska! Så det måste vi isf lära oss i turbofart...
    * Det tar nog lite längre tid än de afrikanska länderna, och barnen är nog lite äldre?

    Fördelar med Nigeria:
    * Engelska gäller -- fast man vet ju inte om det gäller barnet, såklart.
    * Vi vet inget om Nigeria! (En stor fördel, då vi älskar att lära nytt.)
    * Bra magkänsla...
    * Proceduren är relativt kort (?!).
    * Barnen är relativt små (?!).

    Nackdelar med Nigeria:
    * Vi vet inget om Nigeria! (Nackdel pga fördomar om Afrika.)
    * (Svårt detta, och jättetabu -- men ett kolsvart barn när vi bor i ett "vitt reservat" som denna by är? Och komma som kolsvart till en extremt ljushyllt familj? Vilken utmaning att få detta barn att känna sig som en av oss! Både positivt och negativt ju. Och det kanske är fler som vågar adoptera afrikaner i vår by efter oss? Sen vet jag naturligtvis att det inte finns något som säger att ett afrikanskt barn är mörkare än ett från Colombia eller att det hehöver vara något som helst problem! Vi i vår familj och släkt ser det iaf inte som något negativt, tvärtom, det kanske är det som räknas?)

    Flummigt, men ville bara få ur mig lite. Tankar, reflektioner, vilka för- och nackdelar ser ni, ni som själva har adopterat från något av dessa länder respektive ni som, liksom jag, egentligen inte vet någonting?!

  • Svar på tråden Velar hit och dit!
  • majsalotta

    Kusin Knase skrev 2009-08-08 09:58:09 följande:


    Aaah, visst ja, det hade jag glömt, att Flodputte också adopterade därifrån! Nej men grattis, vad härligt!! Och nu har ju vi gått ur den kön också, så nästa gång det uppdateras hoppar ni väl upp ytterligare litegrann!
    Vi har redan skrivit på avtalet och får börja samla papper om ett par veckor! Tydligen går dom inte bara efter ködatum utan ser också till vilken ålder man kan tänka sig på barnet. Eftersom det ofta kommer lite äldre barn och syskongrupper från Etiopien får vi skicka våra handlingar redan nu trots att vi egentligen ligger på ungefär plats 30 i sverigekön! Det känns säkert bittert för dom som köat längre men vi är superglada och eftersom vi troligen kommer att få ett ändre barn så "konkurrerar" vi ju heller inte om samma barn som dom som vill ha ett litet barn. Nu måste vi dock vänta på att landansvarig kommer tillbaka från sin semester för det är visst bara hon som kan skicka fakturan på de första 10.000 som vi måste betala innan vi får instruktionerna för papperssamlandet . Märklig organisation där dom inte ens kan skicka en faktura för att en person har semester...

    Hoppas, hoppas att ni snart får skicka era papper till Colombia! Spännande, spännande. Min man blir snart 43 så det var inget möjligt alternativ för oss, annars skulle jag mycket väl kunna tänka mig sydamerika för det är en helt okänd kontinent för mig!
  • Mula69

    Min man skulle varit 40 när pappren skulle kommit in så han passerade 39 innan vi ens fick börja...

    Nu fick vi ju vårt underverk från Sydkorea istället och där räcker det att man är under 44 år vilket ju passar oss bättre.

    Colombia låter underbart! Stort grattis igen!

    Kusin Knase skrev 2009-08-08 09:55:54 följande:


    För gammal... hur gammal var han då? Vi blir 39 i början av nästa år och vid den åldern måste väl papperen vara godkända i landet (?), enligt vad jag har förstått, men jag vet inte, aC säger att det är lugnt. Så det får vi ju verkligen hoppas. (Äldre föräldrar kan ansöka om äldre barn, står det på hemsidan, men vi har ju redan en tvååring så så värst gammalt kan ju inte syskonet vara.)
  • Kusin Knase
    majsalotta skrev 2009-08-08 10:49:02 följande:
    Kusin Knase skrev 2009-08-08 09:58:09 följande:
    Vi har redan skrivit på avtalet och får börja samla papper om ett par veckor! Tydligen går dom inte bara efter ködatum utan ser också till vilken ålder man kan tänka sig på barnet. Eftersom det ofta kommer lite äldre barn och syskongrupper från Etiopien får vi skicka våra handlingar redan nu trots att vi egentligen ligger på ungefär plats 30 i sverigekön! Det känns säkert bittert för dom som köat längre men vi är superglada och eftersom vi troligen kommer att få ett ändre barn så "konkurrerar" vi ju heller inte om samma barn som dom som vill ha ett litet barn. Nu måste vi dock vänta på att landansvarig kommer tillbaka från sin semester för det är visst bara hon som kan skicka fakturan på de första 10.000 som vi måste betala innan vi får instruktionerna för papperssamlandet . Märklig organisation där dom inte ens kan skicka en faktura för att en person har semester...Hoppas, hoppas att ni snart får skicka era papper till Colombia! Spännande, spännande. Min man blir snart 43 så det var inget möjligt alternativ för oss, annars skulle jag mycket väl kunna tänka mig sydamerika för det är en helt okänd kontinent för mig!
    Intressant att läsa om hur det kan gå till i olika länder.

    Och intressant resonemang du har, att du skulle kunna tänka dig ett land/en kontinent som är helt okänd för dig! För att det är så kul att lära sig något nytt, är det så du menar?

    Vi kände så om Afrika (hur väl känner ni själva till Afrika?), det var jättespännande att läsa på om Etiopien och Nigeria, och vi kände mer och mer för båda de länderna ju mer vi läste. Men sen, ja, nä, så blev det inte så ändå. (Som det ser ut nu!)
  • mammamys06

    Kusin Knase, hur länge får man vänta på bb från Colombia då? Är det genom ICBF ni ska skicka eller La Casa? För det är väl flera års väntetid via vanliga kön genom ICBF?


    Victor född september -06, broster bf julafton 2009
  • Kusin Knase
    mammamys06 skrev 2009-08-09 18:06:59 följande:
    Kusin Knase, hur länge får man vänta på bb från Colombia då? Är det genom ICBF ni ska skicka eller La Casa? För det är väl flera års väntetid via vanliga kön genom ICBF?
    Hmmm, nu blev jag jätteförvirrad, ICBF? Är det de statliga barnhemmen? Vi ska försöka få adoptera ett barn från något privat barnhem. (Vad är La Casa?)

    På hemsidan står det att det tar 6 mån till drygt ett år att få BB efter att handlingarna godkänts i Colombia.
  • elsa77

    Kusin Knase skrev 2009-08-09 22:29:20 följande:


    Hmmm, nu blev jag jätteförvirrad, ICBF? Är det de statliga barnhemmen? Vi ska försöka få adoptera ett barn från något privat barnhem. (Vad är La Casa?)På hemsidan står det att det tar 6 mån till drygt ett år att få BB efter att handlingarna godkänts i Colombia.
    www.lacasa.nu är en egen organisation
    Lycka till!
  • Kusin Knase
    Smulan1973 skrev 2009-08-09 23:13:53 följande:
    Kusin Knase skrev 2009-08-09 22:48:34 följande:
    Japp
    Aha! Aldrig hört talas om! Väldigt vad alla vet! *s*

    Nej, vi har bara varit med i AC sen -06, och BFA sen nån gång i år.
  • Emeli

    Kusin Knase skrev 2009-08-09 22:29:20 följande:


    Hmmm, nu blev jag jätteförvirrad, ICBF? Är det de statliga barnhemmen? Vi ska försöka få adoptera ett barn från något privat barnhem. (Vad är La Casa?)På hemsidan står det att det tar 6 mån till drygt ett år att få BB efter att handlingarna godkänts i Colombia.
    Jag förstår att du blev förvirrad. Så här är det: man kan dels adoptera från ICBF i Colombia, dvs de staliga barnavårdsmyndigheterna, dels från ett antal privata barnhem som har myndigheternas auktoriation att förmedla adoptioner. AC förmedlar årligen ett litet antal adoptioner från ICBF och från sju privata barnhem (fyra i Bogotá, två i Medellín och ett i Cali). De flesta AC-barnen kommer via de privata barnhemmen. FFIA förmedlar bara barn från ICBF. "La Casa de la madre y el niño" är namnet på ytterligare ett barnhem i Bogotá, och vill man adoptera från det barnhemmet vänder man sig till organisationen "La Casa" i Sverige.

    Det är ICBF som har de riktigt långa köerna i landet, men å andra sidan inga köer i Sverige. Till barnhemmen är det kö i Sverige, men sedan tar det i allmänhet ½ - 1 år innan man får BB. Barnhemmen tar inte emot fler ansökningar än de behöver, därför är det vämtetid i Sverige.

    Grattis till ett underbart val av land! Colombia har för evigt en speciell plats i mitt hjärta. Och vilka barn,... helt underbara. Så ljuvliga!
  • mammamys06
    Kusin Knase skrev 2009-08-09 22:29:20 följande:
    Hmmm, nu blev jag jätteförvirrad, ICBF? Är det de statliga barnhemmen? Vi ska försöka få adoptera ett barn från något privat barnhem. (Vad är La Casa?)På hemsidan står det att det tar 6 mån till drygt ett år att få BB efter att handlingarna godkänts i Colombia.
    Aha, då förstår jag! Då blir det antagligen genom AC som har privata barnhem eftersom ni inte ska gå genom La casa för har BFA också privata barnhem? Är inte så insatt vare sig i Colombia eller BFA:s kontakter

    Vad spännande, ja, då är det inte alltför långt kvar för er då ju, skönt
    Victor född september -06, broster bf annandag jul 2009
  • Kusin Knase
    Emeli skrev 2009-08-10 03:51:09 följande:
    AC förmedlar årligen adoptioner från sju privata barnhem (fyra i Bogotá, två i Medellín och ett i Cali). De flesta AC-barnen kommer via de privata barnhemmen. Till barnhemmen är det kö i Sverige, men sedan tar det i allmänhet ½ - 1 år innan man får BB. Barnhemmen tar inte emot fler ansökningar än de behöver, därför är det vämtetid i Sverige.
    Tack!! Jag grejade i ditt inlägg för att ta fram det som är aktuellt för oss. Vi adopterar via AC från något privat barnhem, alltså! Tack så mycket för klargörandet.

    Vi har ju som sagt stått i kö länge i Sverige så vi hamnade direkt först i alla våra köer när vi väl valde länder -- alltså står vi först i Colombia nu när vi valde det (och har gått ur de andra köerna).

    Tack för gratulatoinerna! Det känns bra.

    Mammamys: Se svaret till Indras dotter ovan. BFA gick vi med i nu mest som säkerhet, om AC skulle gå i konkurs eller så! (Jag vill gärna ha ytterligare ett syskon om några år om allt går som det ska men min man inte, så vi får se om vi någonsin utnyttjar vår köplats hos BFA.)
  • mammamys06
    Kusin Knase skrev 2009-08-10 11:25:34 följande:
    Tack!! Jag grejade i ditt inlägg för att ta fram det som är aktuellt för oss. Vi adopterar via AC från något privat barnhem, alltså! Tack så mycket för klargörandet.Vi har ju som sagt stått i kö länge i Sverige så vi hamnade direkt först i alla våra köer när vi väl valde länder -- alltså står vi först i Colombia nu när vi valde det (och har gått ur de andra köerna).Tack för gratulatoinerna! Det känns bra.Mammamys: Se svaret till Indras dotter ovan. BFA gick vi med i nu mest som säkerhet, om AC skulle gå i konkurs eller så! (Jag vill gärna ha ytterligare ett syskon om några år om allt går som det ska men min man inte, så vi får se om vi någonsin utnyttjar vår köplats hos BFA.)
    Det är väldigt smart att stå i flera organisationer om man planerar för syskon i framtiden
    Victor född september -06, broster bf annandag jul 2009
  • Kusin Knase
    mammamys06 skrev 2009-08-10 13:43:52 följande:
    Det är väldigt smart att stå i flera organisationer om man planerar för syskon i framtiden
    Mm... _Jag_ gör det iaf... så får vi se om man kan lyckas omvända hr arbetsnarkoman ännu lite mer!

    chat: Tack!
  • Tellus1977
    Kusin Knase skrev 2009-08-01 11:19:11 följande:
    Tellus: Haha, där händer det, som jag bävat för, att en Indienförespråkare skulle lägga sig i också! Jag veeeeet, jag gillar ju yogafilosofin, ayurveda etc, och äääälskar indisk mat (den västerlandsmodifierade iaf...)... så visst vore det intressant och kul med Indien också! *s* Men _just nu_ är det inte ett prioriterat land här... men man vet ju aldrig! *ambivalent*
    Hi hi, det är lugnt! {#lang_emotions_wink} 
    Jag förstår hur du känner inför Colombia, jag har ju också väntat barn därifrån tidigare! {#lang_emotions_tongue_out}
    Strot lycka till! {#lang_emotions_flower}
  • Kusin Knase
    Tellus1977 skrev 2009-08-13 02:04:24 följande:
    Hi hi, det är lugnt!  Jag förstår hur du känner inför Colombia, jag har ju också väntat barn därifrån tidigare! Strot lycka till!
    Tack!
  • Kusin Knase
    Tellus1977 skrev 2009-08-13 02:04:24 följande:
    Hi hi, det är lugnt!  Jag förstår hur du känner inför Colombia, jag har ju också väntat barn därifrån tidigare! Strot lycka till!
    Skickade ju innan jag var klar.

    Vad hände med Colombia?
  • Sally

    Är bara nyfiken - får ingen rättsida på La Casas hemsida. Hur lång är kön i sverige där? Hur lång väntetid sedan är det i landet? Någon som kan La Casa?

    (Ska inte adopterar därifrån, bara undrar...)

Svar på tråden Velar hit och dit!