Inlägg från: Themis |Visa alla inlägg
  • Themis

    Hur begär man ut sin journal?

    Patientjournallagen

    16 § En journalhandling inom enskild hälso- och sjukvård skall på begäran av patienten så snart som möjligt tillhandahållas honom eller henne för läsning eller avskrivning på stället eller i avskrift eller kopia, om inte annat följer av 2 kap. 8 § andra stycket eller 9 § första stycket lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område.
    ---
    Du ringer bara tidbokningen på kliniken där du fått vård och så får de be en sekreterare skriva ut journalen åt dig eller nåt. Dom ska i alla fall ha koll på vilka läkare som varit inblandade!

    Ibland får man betala för journalkopia, ibland skickar de med posten ibland inte, det är helt olika vilket landsting man bor i.

    (Slå ihop skiten för fan så det blir konsekvent! )

    Det är också bäst att begära ut journaler om alla större händelser direkt, för långt i efterhand kan det ta evigheter att få tag i dem-efter ett antal år skickas pappren till ett centralarkiv i tjotahejti (minns inte längre för det var några år sen jag tjafsade med detta senast).

    Ber om ursäkt för irritationen men jag tycker att vårt samhälle är undermåligt vad gäller journaltillgänglighet och hantering.

Svar på tråden Hur begär man ut sin journal?