Inlägg från: Dr Mupp |Visa alla inlägg
  • Dr Mupp

    Ska det kosta att åka Ambulans

    Nej!

    Jag har redan betalt vården via skatten, så jag ska inte behöva betala den två gånger.

  • Dr Mupp
    Clobberella skrev 2009-07-11 07:14:09 följande:
    Det KOSTAR alltid att åka ambulans. Frågan är ju bara vem som ska stå för den kostnaden. Kanske finns det annat inom sjukvården så är bättre att lägga pengar på än just transport, så jag tycker nog att det är helt ok att patienten får betala. (Jag antar att soc går in och står för kostnaden om man verkligen inte har råd?)
    Alla som har dålig ekonomi lever inte på soc.
  • Dr Mupp
    Clobberella skrev 2009-07-11 07:30:41 följande:
    Dr Mupp skrev 2009-07-11 07:28:26 följande: Nej men om man verkligen inte har råd att betala ambulansräkningen så kanske det är dags att vända sig dit?
    Även om man inte är beviljas socbidrag? Kan ju vara skulder eller annat som gör att man lever fattigt.
  • Dr Mupp
    Chiliräkan skrev 2009-07-11 10:15:11 följande:
    Klart det ska kosta pengar, det gör ju även besöket på akuten när du kommer in och du betalar ju även för varje övernattning du gör. Den skatt man betalar täcker ju på långa vägar inte kostnaderna. Det är ohyggligt många som ringer ambulans helt i onödan. Ambulans ska användas när man absolut inte kan ta sig till sjukhus själv via taxi eller på annat sätt. Dvs man ska ha livshotande skador eller ett livshotande sjukdomstillstånd, eller vara i akut behov av smärtlindring. Om man inte tycker att transporten till sjukhus är värt tex. 150:- , så undrar jag om man verkligen är så allvarligt sjuk. Det kan ju inte vara många gånger i sitt liv man behöver ta sig till sjukhus via ambulans, om man nu inte har något kronisk allvarlig sjukdom, då kanske högkostnadsskyddet kan gälla. Det är inte abmulanssjuksköterskorna som bedömmer vilka som får åka med eller inte, om dom har blivit utlarmade så måste dom ta med sig patienten om den själv inte vägrar. Det är SOS Alarm (112) som bedömmer graden av allvarlighet och kallar ut ambulansen. Jag har behövt tillkalla ambulans en gång i mitt liv och det var när min pappa fick hjärtinfarkt, jag hade gladeligen betalat för den transporten.
    Och det finns de som inte har råd att åka till akuten heller. Som struntar i sjukvård för det kostar för mycket. Bla min pappa som bröt ett finger. De fanns inte en chans att de hade haft råd med akutenbesök, röntgenavgift (det kostar att röntga här) och diverse återbesök. Tråkigt nog växte fingret ihop snett och han har problem med fingret.

    Jag menar bara min ridolycka drog iväg på närmare 1000 kr ned alla besök på sjukan. Då hade jag inte räknat med medicinerna för 500 kr
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-11 13:26:16 följande:
    Spotanta tanken blev då...har man råd att rida... Det kostar att vara sjuk, så är det. Men vi betalar ju bara en liten bråkdel av de verkliga kostnaderna. Alltså om det vore helt gratis att gå till akuten, då hade vi haft jätteproblem. Nu tänker ivarjefall en del av Sveriges befolkning till innan de söker vård. Måste jag? Ja, och då har pengarna inte så stor betydlese. Ingen nekas ju vård när de väl står där och då får man en räkning. Och så får man väl lösa det sen då, hur den räkningen skall betalas. Dessutom finns det ett högkostnadssystem i Sverige, både på vård, mediciner och sjukresor.
    Jag är vuxen och har egen ekonomi. Och råd att betala mina olyckor. Min pappa har sin ekonomi. Har är inte ansvarig min ekonomi och jag är inte ansvarig för hans. min ridolycka påverkade inte hans ekonomi. Det jag bara föröskte visa var att en olycka inte precis är billig. 1500 kr är för många en omöjligt summa att betala. Precis som akutens 300 också kan vara det.

    Men det är lätt att säga att alla har råd när man själv aldrig suttit och valt mellan sjukbeösk eller mat. Då är det lätt att tro att alla kan hosta fram pengar.
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-11 13:34:06 följande:
    Var nånstans satte jag din ridolycka i samband med din pappa? Du klagade ju för att det var för dyrt så jag antog att du ansåg du själv hade problem att betala dina räkningaar. Det framgår inte nåt annat. Men nu förtydligar du, tack! Som jag skrev, man söker vård när man verkligen behöver och sen får man fixa den räkningen i efterhand, ingen som är akut sjuk eller skadad behöver hosta upp 300 kr i akutens lucka. Sånt löser sig i efterhand. Men att det kostar 300 kr kan ju också gör att dom som faktiskt inte behöver söka akuten inte heller gör det. Hur skulle det se ut i väntrummen om det var gratis? Va tror du?
    Lever man på gränsen har man inte 300 nästa månad heller. Eller 350 som det blir om man tar faktura.
  • Dr Mupp

    Egentligen är ju problemet löst enkelt om man gör så att ambulanspesonalen får neka när de inte handlar om akuta fall.

  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-13 00:16:58 följande:
    Ingen har pratat om 500 kr och det kommer en räkning. Men det är ingen ide att dividera vidare om vi ändå inte har möjlighet att mötas eller få förståelse för varandras åsikter.
    Ett brutet ben med tillhörande ambulandfärd kostar här 150+300+100 = 550 kr.

    Lever man så att man måste vänd apå varje krona är 550 kr mycket pengar.
  • Dr Mupp

    Petra med små skrev 2009-07-13 23:46:20 följande:


    men om vi ser det så.....varför ska jag behöva betala 80 kronor om dagen när jag ligger på IVA? (som eg kostar sådär 20 -30 000 per dygn)
    Egentligen tycker jag inte man ska behöva det heller. Vården är betald via skattesedeln. Om politikerna sen skötte den ordentligt istället för att slösa bort så mycket i den tröga lanstingsformen så skulle patienterna inte behöva betala för samma sak två gånger.
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-13 23:58:46 följande:
    Men om det blir gratis att åka till akuten...va händer då?
    Tja om det är gratis på akuten och kostar på VC lär det ju knökfullt på akuten, men är det gratis överallt så kommer det ju inte påverka.

    Det är ju gratis för barn, hur ofta åker man in i onödan med sina barn på sjukan?
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-14 00:12:15 följande:
    100 - 150 kr på VC och 300 på akuten. Ung dom siffrorna ligger det väl på idag. Varierar en del, det vet jag. Tänkte mer om alla vård skulle vara gratis. Dvs alla betalar via skattsedeln, något som inte alla utnyttjar och vissa överutnyttjar...
    Hur många åker till VC och akuten i onödan med sina barn, det är ju gratis.
  • Dr Mupp

    Petra med små skrev 2009-07-14 00:38:15 följande:


    Jag är ganska sne över att VC inte tar emot barn under 1 år här... då måste man till akuten tyvärr
    Nej, bara att ringa bankliniken. Man behöver bara åka till akuten om det är akut.
  • Dr Mupp
    Petra med små skrev 2009-07-14 00:57:00 följande:
    Ok men här där jag bor så blirman hänvisad till akuten om man har ett barn under 1 år. Även om jag säger att det är öroninflammation så hänvisar de mig till akuten....helt galet att sitta med bebis i väntrummet på sjukhus!
    Här får man tid upp till barn (har bara behövt åka en gång) om barn under 6 månader behöver icke akut vård. Efter 6 månader tar VC över. På akuten hör endast akutfallen hemma. Så vi har åkt in med barn som kruppat och sonen när han föll i trappan och vi inte riktigt kunde få kontakt med honom.
  • Dr Mupp
    gryning2 skrev 2009-07-15 18:05:14 följande:
    Ja jag tycker det är rätt att man får betala. Det finns ju folk som är "stammisar" och ringer ambulans flera gånger per månad, kanske för att de känner sig ensamma. Tror att en del sånt kan förhindras av en avgift.
    Fast 150 kr tar inte bort det. Säg 500 kr och det börjar svida lite hos de flesta. Eller varför inte 1000 så åker ingen onödan. 150 kr påverkar endast de absolut fattigaste. Men det är klart, det är kanske bättre att de dör undan så vi slipper packet.
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 15:48:20 följande:
    Ok..jag utgår från att alla ljuger och fuskar..jag är bitter och cynisk och har bestämt mig. Jag har upplevt det jag beskriver! Till skillnad från dig. Ambulans åker man om man är i livsfara. JA! Problemet: Alla inser inte det utan åker ambulans för att det är bekvämt! Trots att de kunde fått skjuts eller tom åkt buss till akuten! Ja, jag är väl då en tragiskt, cynisk ambulanssjuksköterska som ska hålla käften och köra kreti och pleti som söker för bakfyll, ont i tån, sträckt sig i nacken och det gör såååå ont... Fast ibland räddar jag ju ett och annat liv, kan smärtlindra patienten vars ben gått av på 3 ställen, lindra oro, ångest och smärta hos hjärtinfarktspatienten och underlätta för hjärtat så han överlever tills vi kommer fram, köra snabbt och effektivt så att barnet med ofriluftväg kan mötas upp av narkosläkare så snabbt som möjligt och jag kan göra en himla massa andra saker också! Men kalla mig cynisk när jag tycker folk utnyttjar ambulansen så den inte är disponible när den verkligen behövs. Det är både ett egenansvar hos varje svensk men även dax att låta oss som jobbar få ta beslut om när vi kan få NEKA folk som utnyttjar OSS!
    Då kommer frågan vad är livsfara? Måste man vara sekunder från döden eller är det ok att åka med brutet ben och stort blödande sår?
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 16:45:41 följande:
    Ett brutet ben KAN vara förenat med livsfara Även ett stort blödande sår...
    Och det ska patienten själv kunna avgöra? Jag är glad att du inte jobbat i ambulansen där jag bor. Din inställning till patienter känns obehaglig.
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 16:50:06 följande:
    Ja jag vet, cynisk är jag också... Men lyssna...ett brutet ben...kan vara allt från lillfingret till bilaterala femurfrakturer och även bäckent (dvs förenat med livsfara...). Och syfter du på ben som en egen kroppsdel så finns det helt stabila frakturer där det är fullt möjligt att ta sig till akuten själv. Man går väl på symtom? Ligger du och vrider dig av smärta eller konstaterar du att nåt är inte bra och det är enbart en rtg som kan tala om vad som inte är bra....
    jag har aldrig behövt besluta om ambulans. Det var inte jag som ringde. I mitt fall var det en misstänkt överarmsfaktur som sen visade sig vara en spricka i skulderbladet (överarmen hade däremot mjukskador). På det ett glipande sår i knät som behövdes göras rent och sys. Rent krasst hade jag kunnat ringa min pappa och be han köra mig. Men gången innan då jag föll av en häst och ringde honom så krampade jag i bilen. Han vill inte vara med om fler sånna turer. I ambulansen fick jag smärtlindande och varma filtar för att hålla koll på shocken.
    Vi åkte utan blåljus. Ok resa eller inte?
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 17:24:48 följande:
    Men det kostar ju på akuten! Är inte det en klassfråga isåfall? Fler har ju behov av att få hjälp där än att åka med ambulans?
    Och akutvård är en klassfråga. Vår är över huvutaget en klassfråga. De finns dem som inte har råd att gå till läkaren eller ta ut viktiga mediciner.
Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans