Inlägg från: Vasen |Visa alla inlägg
  • Vasen

    Ska det kosta att åka Ambulans

    150 kr är ju verkligen en väldigt låg avgift. Det räcker väl att bo en mil eller så från sjukhuset för att det ska bli billigare med ambulans än taxi? Har mycket svårt att tro att en sån struntsumma skulle innebära mindre ambulansringande. Jag tror det skulle bli tvärtom istället, lättare att ringa ambulans om man kan betala för det. Får nog mer karaktären av en (billig) servicetransport än en sjukvårdsinsats på det viset.

  • Vasen
    NoMercy skrev 2009-07-14 11:22:47 följande:
    Ring 112 och stöna fram att du har bröstsmärta så kommer ambulansen med blåljus, sen att du hade lite ont i tån och kräver att få åka med...ja då är det inte mkt vi kan göra utan måste köra. OCH JAG LOVAR!!!! DET HÄNDER!!!!!
    Men varför anmäls och åtalas dessa nöjesåkare då inte? Lagen finns, och troligtvis skulle tåonda Sara, 34, som väste fram att hon inte kunde andas i SOSoperatörensöra få lite lagom stora löpsedlar när hon döms till ett års fängelse. Skulle nog få folk att tänka lite mer än en liten pytteavgift, som är billigare än taxi i de flesta fall. För att inte tala om att då skulle verkligen de som inte behövde ambulans få betala, de som behöver slipper.
  • Vasen
    NoMercy skrev 2009-07-14 12:54:10 följande:
    Har du en länk till den lagen? Problemet är nog att den där tån är tillräckligt för att det inte skulle räcka till. Och vad är det som säger att Sara, 34 inte står på sig och hävdar att hon hade ont i bröstet när hon ringde men det flyttade sig ner till tån? Däremot när man ringer och säger att det brinner där och där, men att det inte gör det, då är det falsklarm. Alt det har skett stor trafikolycka där och där. Ja du fattar man ljuger om något som öht inte har skett.
    Anna Odell blev väl åtalad för falsklarm om jag inte minns fel? Trots att hon inte ens ringde själv till räddningstjänsten. Hon låtsades ha en psykos.

    Låtsas man ha bröstsmärtor och sen plötsligt har ont i tån när ambulansen dyker upp bör man väl hamna i samma kategori?

    Jag kan förövrigt inte se hur 150:- skulle avskräcka en bedragare av det slaget att utnyttja ambulansen? Det bör väl bli en billigare transport än taxi om det inte är så att man befinner sig strax utanför sjukhusområdet, så risken är väl att fler ringer ambulansen om det är något man har möjlighet att betala en summa för.
  • Vasen
    NoMercy skrev 2009-07-15 14:43:27 följande:
    Taxi till sjukhus kostar också 150 kr. Sjukresa. Nu är jag inte insatt i vad Anna Odell blev dömd för, men det handlade ju om något helt annat i grunden. Där fanns det ju uppsåt men personen vi hamnar hos vet ju att dom inte får ambulans för ont i tån, men det är ju bekvämaste sättet att åka, och det ser ju bra ut inför grannar om det kommer ambulans med blåljus och inte en taxi....typ... Men får du mer info, berätta gärna.
    Nog är det uppsåt om man låtsas vara i en situation som kan vara livshotande för att få ambulanstransport? Jag har mycket få erfarenheter av såväl akut som annan sjukvård men jag föreställer mig att SOSpersonalen ställer en del frågor till personen som ringer. Inte kan det väl gå till så att man ringer och beställer en ambulans?

    (Här i Malmö där jag bor dyker det ibland upp artiklar i tidningen där personer nekats ambulans och vid något tillfälle dött för att SOS inte har förstått vad personen i andra änden sagt, därav mitt antagande att SOSpersonalen pratar med de som ringer).

    Nåväl, om man då under samtalet till den milda grad överdriver och hittar på så att man får ambulans för en ond tå måste det vara uppsåt. Man kan ju inte av misstag påstå sig ha svårt att andas om man i verkligeheten har slagit i tån. Om man sen låtsas hela vägen in till sjukhuset och efter en lugnande undersökning tillägger att man har lite ont i tån, kan den undersökas också? finns det väl inga som helst skillnader i det och Anna Odells beteende(ja, det fanns en konstnärlig meningen bakom Anna och lathet/snålhet? i det andra fallen).

    Eller menar du att personerna som överdriver inte låtsas när ambulansen kommer, utan öppet medger att de lurades litegranna? Då verkar det enklaste väl vara att ambulansen åker därifrån?
    På det stora hela tycker jag att de som arbetar med ambulans och akutsjukvård bör få större befogenheter att neka uppenbara kverulanter och lögnare vård, jag tror det skulle vara mer effektivt än en liten avgift.

    Jag tror helt enkelt inte att avgifter är ett sätt att styra beteenden på. Jag tror att låga avgifter (och om man inte tar bort högkostnadsskyddet är alla avgifter inom svensk sjukvård låga) kan ha den lustiga lilla effekten att fler känner att det är legitimt att utnyttja den sjukvård som känns bekvämast för ögonblicket. Man betalar ju, att det är en mycket liten del av den verkliga kostnaden tror jag ingen kommer att se som avhållande på något vis. Man kan ju bara se på klagomålen om förskolan där man betalar pyttelite vilket inte avhåller ganska många från att bli upprörda över att det finns diverse regler om när barnen får vara där. Man betalar ju och borde då få göra som man vill.

    Höga avgifter kan ju däremot naturligtvis få bort nöjesåkare, men då får man ju det problemet att en massa människor inte kommer att ha råd att får vård, inte så lyckat samhällsmässigt.
  • Vasen
    NoMercy skrev 2009-07-16 13:16:25 följande:
    www.familjeliv.se/Forum-5-175/m45564123.html Inlägget var väldigt långt, en tycker ändå det har mkt vettigt att säga. Alla kan hamna i urakut ekonomisk knipa, många har tagit några år på sig att utveckla den, och då kanske det handlar om eget ansvar....
    Men tror du verkligen inte att är ett väldigt trubbigt verktyg att ha en liten avgift för ambulansfärder? Är det alldeles säkert så att det är just de individer som tycker att 150 kr är dyrt som larmar ambulans i onödan tex? Det kan ju lika gärna vara folk som tycker att 150 kr är en mycket billig kostnad för nöjet att få åka ambulans? Då hamnar man ju i sitsen att ambulansen ändå är upptagen när hjärtinfarkten kommer? Samtidigt som då de som har det riktigt illa ställt (om än kanhända pengarna är uppdruckna, upprökta och bortspelade på trav och de därmed är alldeles oansvariga typer) råkar illa ut?
  • Vasen

    Fast nu förstår jag faktiskt inte problemet alls längre. Om det är folk som inte luras, utan vanliga Svenssons som ringer 112 och ärligt berättar om vad de lider av är det väl på larmcentralen problemet ligger? Då är det väl de som skickar ut ambulans där den inte behövs?

  • Vasen

    NoMercy- Du har några gånger skrivit att folk vill betala kontant när de åkt i din ambulans, så jag utgår från att du arbetar i ett landsting där det kostar att åka ambulans? Har det varit gratis tidigare där du arbetar? Så du kan göra en bedömning alltså om det blivit färre som ringer efter ambulans efter avgiftens införande?

Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans