• NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 01:38
    15559 visningar
    163 svar
    163
    15559

    Ska det kosta att åka Ambulans

    I vissa landsting kostar det att åka ambulans (ca 150 kr, precis som en sjuktaxiresa), i andra är det gratis.
    Studier visar att ca 35% av alla ambulanstransporter sker med patienter som inte har något behov av prehospital vård (Hjälte mfl , 2007, fler artiklar på gång).
    Dock är inte de siffrorna relaterade till om det kostar eller inte i området där studien är gjord.

    Skall det kosta pengar att åka ambulans? Är det första omhändertagandet i en akut situtation (som kan vara det som räddar liv) värt 150 kr? Kan det till viss del stävja det "onödiga" åkandet? Så att ambulansen är ledig när någon med livshotande symtom verkligen behöver den?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-11 01:43
    Motivera ditt svar såklart!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 13:23
    #21
    Yosa skrev 2009-07-11 13:16:57 följande:
    Äpplen och Päron skrev 2009-07-11 13:13:36 följande: det bedömmer SOS, inte den enskilde ambulanssjuksköterskan.
    Det är lite olika riktlinjer i olika delar av Sverige. Sen FÅR jag INTE neka men det går ju alltid att föra en dialog och på så vis få pat att förstå att vi kanske ska ta en sjukresa istället. Men då är jag mkt noga med att försäkra mig om att pat är nöjd med det beslutet.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 13:26
    #23
    Dr Mupp skrev 2009-07-11 13:16:22 följande:
    Och det finns de som inte har råd att åka till akuten heller. Som struntar i sjukvård för det kostar för mycket. Bla min pappa som bröt ett finger. De fanns inte en chans att de hade haft råd med akutenbesök, röntgenavgift (det kostar att röntga här) och diverse återbesök. Tråkigt nog växte fingret ihop snett och han har problem med fingret.Jag menar bara min ridolycka drog iväg på närmare 1000 kr ned alla besök på sjukan. Då hade jag inte räknat med medicinerna för 500 kr
    Spotanta tanken blev då...har man råd att rida...
    Det kostar att vara sjuk, så är det. Men vi betalar ju bara en liten bråkdel av de verkliga kostnaderna.
    Alltså om det vore helt gratis att gå till akuten, då hade vi haft jätteproblem. Nu tänker ivarjefall en del av Sveriges befolkning till innan de söker vård. Måste jag? Ja, och då har pengarna inte så stor betydlese. Ingen nekas ju vård när de väl står där och då får man en räkning. Och så får man väl lösa det sen då, hur den räkningen skall betalas.
    Dessutom finns det ett högkostnadssystem i Sverige, både på vård, mediciner och sjukresor.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 13:28
    #24
    Äpplen och Päron skrev 2009-07-11 13:26:01 följande:
    Ok, då förstår jag! Men man måste ju ringa SOS för att få en ambulans. Menar du att de överdriver när de pratar med SOS och sen kan inte ambulanspersonalen neka när de väl är där?
    Nu var inte frågan ställd till mig, en ja så är det! I en annan tråd skrev en ambualnssyrra om hur de på utlarmet fick det som att kvinna blöder kraftigt. När de kom fram visar det sig att hon blöder från en finne....
    Och det var väl iof ett ganska extremt exempel (och ibland, dock ganska sällan är det tvärtom, det som låter lite är jättestort).
    Sen kan inte patienten kräva att bli körd till akuten, är VC alt jouren öppen bestämmer jag som ssk vart vi åker.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 13:34
    #26
    Dr Mupp skrev 2009-07-11 13:30:02 följande:
    Jag är vuxen och har egen ekonomi. Och råd att betala mina olyckor. Min pappa har sin ekonomi. Har är inte ansvarig min ekonomi och jag är inte ansvarig för hans. min ridolycka påverkade inte hans ekonomi. Det jag bara föröskte visa var att en olycka inte precis är billig. 1500 kr är för många en omöjligt summa att betala. Precis som akutens 300 också kan vara det.Men det är lätt att säga att alla har råd när man själv aldrig suttit och valt mellan sjukbeösk eller mat. Då är det lätt att tro att alla kan hosta fram pengar.
    Var nånstans satte jag din ridolycka i samband med din pappa? Du klagade ju för att det var för dyrt så jag antog att du ansåg du själv hade problem att betala dina räkningaar. Det framgår inte nåt annat. Men nu förtydligar du, tack!
    Som jag skrev, man söker vård när man verkligen behöver och sen får man fixa den räkningen i efterhand, ingen som är akut sjuk eller skadad behöver hosta upp 300 kr i akutens lucka. Sånt löser sig i efterhand.
    Men att det kostar 300 kr kan ju också gör att dom som faktiskt inte behöver söka akuten inte heller gör det. Hur skulle det se ut i väntrummen om det var gratis? Va tror du?
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 14:16
    #29
    Dr Mupp skrev 2009-07-11 14:08:25 följande:
    Lever man på gränsen har man inte 300 nästa månad heller. Eller 350 som det blir om man tar faktura.
    Då tänker jag vara rak och säga att det finns ett socialt skyddsnät i Sverige, som inte alltid fungerar optimalt, men om det inte hjälper någon som brutit fingret...ja...för trots allt så vill jag påstå att överhängande delen av alla svenskar har råd att , eller ivarjefall borde prioritera sin hälsa. Sen prioriterar en del saker som i förlängningen försämrar sin hälsa (där finns det inget försvar att man inte har råd att gå till dr). Sen finns det som som helt enkelt har det rejält taskigt ställt, det vet jag, men som sagt, då finns det ett skyddsnät och kan man visa att så här ser det ut, jag kan inte betala räkningen pga detta och detta...då är jag övertygad om att det i de allra allra flesta fall löser sig.
    Hur man än vrider och vänder så kommer alltid en liten liten del att hamna utanför. Men att istället se akuten översvämmad av folk som går dit för att det är gratis, det är då ingen lösningen som gör livet bättre för den lilla gruppen.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 17:18
    #34
    JA77 skrev 2009-07-11 17:03:28 följande:
    Äpplen och Päron skrev 2009-07-11 13:26:01 följande: Inte neka, men personalen kan behandla på plats (t.ex. andningsbesvär) och sedan bedöma att patienten inte behöver åka till sjukhus.
    i samråd med patienten. Vill pat med måste vi ta med. Men vi kör till den vårdnivå vi anser lämpligast.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 19:02
    #38
    Yosa skrev 2009-07-11 19:00:54 följande:
    Håller helt med dig i det. Visst kan man föra dialog med patienten och sen i samråd med denne välja att dte atr sig till sjukhus på annat sätt. Det jag menade var att om SOS skickat en bil, patienten vill in så får inte den enskilde sköterskan säga nej. Även om man ibland kan tycka att det är rena taxin
    Precis. Jag får inte säga nej om patienten absolut vill åka.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 19:02
    #39
    NoMercy skrev 2009-07-11 19:02:08 följande:
    Precis. Jag får inte säga nej om patienten absolut vill åka.
    MEN jag bestämmer var vi åker.
  • NoMerc­y
    Äldre 11 Jul 19:08
    #44

    Personligen tycker jag iden med att dom som verkligen hade ambulansbehov slipper betala och andra får en räkning inte är fel. Men HUR ska det bedömmas? Det kommer bli väldigt godtyckligt och hur kommer patienter bete sig mot personalen?
    Och jag som ambulanspersonal ser ju en sak, patienten uppfattar en annan. Jag kan försöka förklara för pat att du behöver inte, men 4 anhöriga står runtomkring och triggar pat till att "bli sjukare".
    Många åker ambulans utifall att...jag kan förstå, men jag kan inte förstå hur man inte kan tänka ett steg längre och inse att om jag upptar den här ambulansen så kanske nån som verkligen är i behov får vänta, och dör...(jag har varit med om det).
    Sen är sjukvårdsupplysningen hemskt duktiga på att rekommendera ambulans....men det är för mig väldigt konstigt att dom får säga RING, dom som inte ens ser pat, men vi som ser patienten får inte säga, ta ett annat transportmedel.
    Men det börjar bli mer och mer i Sverige som i USA, man får sluta tänka som syrra, bara kör, för annars är ju risken att du blir anmäld för dåligt bemötande el nåt.

Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans