• NoMercy

    Ska det kosta att åka Ambulans

    I vissa landsting kostar det att åka ambulans (ca 150 kr, precis som en sjuktaxiresa), i andra är det gratis.
    Studier visar att ca 35% av alla ambulanstransporter sker med patienter som inte har något behov av prehospital vård (Hjälte mfl , 2007, fler artiklar på gång).
    Dock är inte de siffrorna relaterade till om det kostar eller inte i området där studien är gjord.

    Skall det kosta pengar att åka ambulans? Är det första omhändertagandet i en akut situtation (som kan vara det som räddar liv) värt 150 kr? Kan det till viss del stävja det "onödiga" åkandet? Så att ambulansen är ledig när någon med livshotande symtom verkligen behöver den?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-11 01:43
    Motivera ditt svar såklart!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans
  • Bums

    Jag tycker att är det akutfall där personen själv inte kan ta sig till sjukhuset ska det va gratis. Men har personen möjlighet att själv ta sig till sjukhuset utan fara för sitt liv så tycker jag det ska kosta om denna ändå åker ambulans.
    Svarade alltså annat.

  • Yosa

    .


    lillgrodan2010 skrev 2009-07-11 17:17:30 följande:
    Jag anser att vissa av resorna skall bekostas av patienten själv. När ambulansen befinner sig i en situation där det blir en sk sjuktransport iställt för akuttransport så anser jag att patienten kan betala själv. Prio 1 och 2 =gratis, piro 3 och 4 beskostas av patienten. Ofta blir ambulanser utskickade av fel anledningar av SOS-alarm, en prio1 kan lätt vara en prio 3 eller4 när ambulansen kommer fram, detta pga att SOS missuppfattat patienten eller att patienten uppgett felaktiga uppgifter. I dessa fall så anser jag att patienten skall bekosta resan.
    Hur det är här är jag osäker på. Alltså om man betalar avgift oavsett vilken prio det är
  • NoMercy

    Personligen tycker jag iden med att dom som verkligen hade ambulansbehov slipper betala och andra får en räkning inte är fel. Men HUR ska det bedömmas? Det kommer bli väldigt godtyckligt och hur kommer patienter bete sig mot personalen?
    Och jag som ambulanspersonal ser ju en sak, patienten uppfattar en annan. Jag kan försöka förklara för pat att du behöver inte, men 4 anhöriga står runtomkring och triggar pat till att "bli sjukare".
    Många åker ambulans utifall att...jag kan förstå, men jag kan inte förstå hur man inte kan tänka ett steg längre och inse att om jag upptar den här ambulansen så kanske nån som verkligen är i behov får vänta, och dör...(jag har varit med om det).
    Sen är sjukvårdsupplysningen hemskt duktiga på att rekommendera ambulans....men det är för mig väldigt konstigt att dom får säga RING, dom som inte ens ser pat, men vi som ser patienten får inte säga, ta ett annat transportmedel.
    Men det börjar bli mer och mer i Sverige som i USA, man får sluta tänka som syrra, bara kör, för annars är ju risken att du blir anmäld för dåligt bemötande el nåt.

  • Vifsla

    Om man inte behöver åka ambulans så ska man åka sjukbil som kostar 40 kr per person ( i dalarna)
    Ambulansen ska vara gratis.

  • NoMercy
    Vifsla skrev 2009-07-11 19:09:36 följande:
    Om man inte behöver åka ambulans så ska man åka sjukbil som kostar 40 kr per person ( i dalarna)Ambulansen ska vara gratis.
    Självklart. Men hur ska folk förstå vilket som är vilket och för vilka sjukdomar och symtom?
  • NoMercy
    NoMercy skrev 2009-07-11 19:10:25 följande:
    Självklart. Men hur ska folk förstå vilket som är vilket och för vilka sjukdomar och symtom?
    Alltså inte självklart att ambulans ska vara gratis
  • Dr Mupp

    Egentligen är ju problemet löst enkelt om man gör så att ambulanspesonalen får neka när de inte handlar om akuta fall.

  • Vifsla
    NoMercy skrev 2009-07-11 19:10:25 följande:
    Självklart. Men hur ska folk förstå vilket som är vilket och för vilka sjukdomar och symtom?
    Ja det är väl det som är frågan. Jag har kört både sjukbil och taxi. Och jag har kört folk för allt möjligt. Tex en tjej som höll på att sakta kvävas åkte sjukbil, ambulansen mötte oss på halva vägen som tur var.
    När jag körde taxi ringde en tant och hon ville att jag skulle köra hennes man till akuten. Han hade ont i hjärtat men hon ville inte störa ambulansen.
    Jag sa faktiskt bestämt nej, det enda jag inte kör är hjärtpatienter.
Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans