• Äldre 17 Jul 07:53
    1485 visningar
    7 svar
    7
    1485

    vad menas med delad vårdnad/ensam vårdnad!

    Antingen har man gemensam vårdnad- båda föräldrarna är gemensamt ansvariga för barnets vårdnad, skolgång, hälsa,gemensamt kommer överens om var barnet ska bo osv. Eller så har man enskild vårdnad- där en förälder bär ansvar över ovan nämnda saker men där man har en skyldighet att informera och underrätta den andre föräldern om saker som rör barnet och som kan anses vara av betydelse. Detta gäller exempelvis skolgång, flyttning och sjukdom.. Umgänget påverkar inte av vårdnaden. Barnet har rätt till umgängen med den förälder barnet inte lever med. Angående rätt att bestämma så brukar man säga att, oavsett vårdnadsform, så har den förälder som har barnet ansvar och beslutanderätt för vem barnet träffar, vad man gör osv.

  • Äldre 17 Jul 08:20
    #7
    Dimitra skrev 2009-07-17 08:03:32 följande:
    Härligt att se att jag inte helt tappat minnet "Delad vårdnad innebär att föräldrarna var och en, ensamma har vårdnaden om olika barn i en syskonskara." Delad vårdnad är alltså inte detsamma som gemensam vilket många tycks tro.
    Nej, det skulle vara enklare om alla använde de faktiska orden istället för omskrivningar som beskriver hur de tycker att det är. Det blir genast mycket svårare att förstå vad någon menar och det blir lätt missuppfattningar.
Svar på tråden vad menas med delad vårdnad/ensam vårdnad!