Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • Pucko Buffy

    Välkomna alla gamla och nya sköldpaddor till den nya tråden.

    Kram PB

  • Pucko Buffy

    Hallå alla sköldisar. Jag måste bara berätta att jag träffade min doktor på VC igår och han är faktiskt riktigt bra. Det är inga konstigheter med honom och man känner att han lyssnar på en och tar en på allvar. Jag är lite ledsen över att han ska gå i pension nu i höst, men har jag tur så jobbar han kvar lite på deltid ett tag till. Nu väntar jag på nya provsvar både på tyreodea och B12 samt folsyra. Något är fortfarande vajsing så nu återstår det att se vad proven säger. Jag tror faktiskt min kära doktor har läst på lite om min sjukdom och det känns väldigt bra.

    Sköt om er och massor av kramar PB

  • Pucko Buffy

    Tjipp tjejer tillbaka efter en skåne resa där jag promenerat i skogen och plockat svamp. Känner mig mer eller mindre som en zombie, men det är en skön trötthet och inte som den vanliga hypotröttheten, som jag jämför med ett svart monster som kryper på en bakifrån. Ser att det varit fart i tråden och det är väldigt kul.

    Vill dock påminna om att tänka lite på hur vi skriver till varandra här. Tonen i vissa inlägg har inte varit riktigt trevlig.

    Sen till er nya som kommit hit. Det är ingen här som är läkare än mindre specialist. På sin höjd kanske vi arbetar inom vården. Vi skriver svar och ger tipps på det vi vet genom egna erfarenhet och det vi har läst oss till/fått information av läkarna. Det vi skriver här är dock ingen vetenskaplig fakta. Är man orolig för något man läst här eller någon annan stanns på nätet, så är mitt råd att kontakta en läkare för svar. Precis som med allt annat på nätet måste man vara källkritisk och använda sitt egna sunda förnuft. Ibland när det hänvisas till referensvärden m.m, så får man antingen googla eller gå tillbaka själv till trådstarten eller till tidigare trådar för att hitta ev länkar.

    Mvh PB

  • Pucko Buffy
    kulan2010 skrev 2009-07-26 22:01:51 följande:
    Mamma 2b : Det verkar vara det jag måste göra. Men det är ju konstigt att spec mvc här har samma referenser om dom nu ska vara lite mer kunniga. Först och främst ska jag ringa min BM imorgon. Vet inte vad hon kan göra eftersom jag ändå har en tid på torsdag till min doktor men jag kan prova tjata litegrann i alla fall. Under vilken kategori ligger endokrinologi? Försöker hitta nåt telefonnummer till dom på sjukhuset men "endokrinolog" finns ej.
    Invertes medicin brukar de tillhöra alt medicinkliniken. Brukar stå tillsammans med diabetesavdelningen.
  • Pucko Buffy
    Alfonsina skrev 2009-07-26 22:26:23 följande:
    Sitter snart här och gråter efter allt googlande. Hade ingen aning om detta när jag vaknade imorse och nu kanske jag får ett sjukt barn. Om jag ens får ett barn eftersom missfallsrisken är så hög. Jag vill höja min dos NU känns det som. Känner mig otroligt deppad och ledsen. Står överallt att man inte får bli gravid om man inte är "färdigbehandlad" och det är ju inte jag! Men det har ingen sagt.
    Förstår om du blir orolig över alla råd och direktiv du hittar på nätet. Först och främst det är mycket som spelar in vid en graviditet och det är mycket som kan gå fel men oftast går det bra och det är tur det.

    Sen så är 2 i TSH ett rekomendationsvärde och inget absolut värde som måste följas slavsikt. Men forskning visar att kvinnor blir lättare gravida om TSH ligger under 2 än över där av rekomendationen. Det finns massor av kvinnor som ligger i övre spannet för rekomendationen kring TSH vilket oftast är 4,5 - 5,5, som både blir gravida och går igenom hela graviditeter utan att varken de eller barnet tar skada.

    Har man ett lite lätt för höjt TSH värde, så tar oftast barnet det som den behöver och det är du som gravid kvinna som får ta smällen av det högre TSH värdet, genom att bli extra trött. Äter man levaxin sedan tidigare och är hyggligt inställd så ska det inte vara någon större fara för barnet.

    Mår du inte dåligt dvs känner dig väldigt trött och orkeslös och dina värden inte är jättehöga så tror faktiskt inte jag att du behöver oroa dig jätte mycket för dina TSH och T4 värden. Håll koll på dem och ha en öppen dialog med din läkare så ska du nog se att allt går bra. Är du jätteorolig så bör du ringa till sjukvårdsupplysningen i din kommun för att få ett svar där ifrån.

    Lycka till med kommande bebis och glöm inte njuta av din graviditet.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy

    De här länkarna har jag lagt in i tidigare trådar. Skickade dem till nuffsan för ett tag sedan och nu lägger jag in dem här igen. Lägger in dem även i TS så man kan gå dit och läsa.

    Mvh PB

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Pucko Buffy
    Heahog skrev 2009-07-27 09:38:30 följande:
    Tyvärr funkar inte några av länkarna i TS.Såg att ett symptom är depression oxå, vilket jag haft i många år.Allt det här har ställt till det för mig & gör det fortfarande & jag blir sällan trodd av någon. Folk tisslar & tasslar gärna att jag inte jobbar för att jag inte vill, jag klarar inte alltid av att städa hela hemmet för att jag måste vila mitt i osv.Att jag sen är ensamstående till 2 utan avlastning, varav den äldsta börjar bli tonåring, gör det inte lättare heller.. Har dessutom skolios & ont i ryggen & har ca 1 gång i veckan spänningshuvudvärk som snabbt går över i migrän...Jag ska ringa vårdcentralen idag & be dom kolla mina värden igen när jag ändå är där för min nacke.Är det vanligt blodprov eller nåt annat de tar för att kolla sköldkörteln?
    Om inte länkarna funkar kopiera och klistra in. Jag kan gå in på dem så då bör ni också kunna det.
  • Pucko Buffy

    Mamma 2b skrev 2009-07-27 16:04:47 följande:


    Får jag ställa en fråga, om det är nån som känner till riskerna. Är det alltså större risk för mf om man har överproduktion och inte är helt rätt inställd eller är det liknande risk för underproduktion (om man inte är helt rätt inställd?) men om man redan ätit levaxin?Och hur osmart är det egentligen att bli gravid innan man är helt totalt rätt inställd på underprod?
    Det kan vara risk även vid hypo. Men det beror helt på hur sjuk man har varit innan man började med levaxinet och hur pass bra man svarat på medicineringen. JAg fick totalförbud för graviditet under ett år av min endokrinolog.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14