• schmul­an
    Äldre 24 Jul 12:37
    129097 visningar
    1340 svar
    1340
    129097

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Nu har jag hittat tillbaka hit.

    Ang måltider och viktnedgång har jag funderat en hel del under sista tiden. Efter min sköldkörtel blev bortopererad har min kropp inte helt oväntat hamnat i underfunktion. Ämnesomsättningen är alltså låg. Jag försöker att äta regelbunder för att på så sätt hålla igång ä-omsättningen men jag är mer fundersam över om jag ska äta snabba eller sega kolhydrater, eftersom kroppen ändå arbetar så sakta....

    Äter idag 125 mikrogram Levaxin. Hoppas snart få ordning på värden.

    Lycka till alla ni andra med att finna balansen!

  • schmul­an
    Äldre 24 Jul 19:48
    #11
    NoMercy skrev 2009-07-24 12:49:51 följande:
    Nu vet jag inte, utan spekulerar bara Men jag antar att du jobbar för att hålla din vikt? Inte minska? När man äter kolhydrater så stiger ju blodsockret, olika fort beroende på vilken typ av kolhydrater, vitt mjöl, socker osv får blodsockret att stiga snabbt, kroppen producerar insulin (ett hormon) som får blodsockret att sjunka till en normal nivå. Insulinet är även ett hormon som enkelt förklarat hjälper fettet att komma in i cellerna. Äter du långsamma kolhydrater så får du inte lika stort insulinpåslag. Högt insulin gör ju också att sockret sjunker fortare och man blir snabbare sugen igen. När det gäller att kroppen går långsammare i sin förbränning tror jag det bästa är att välja långsamma (snabba är aldrig nyttiga om man ska vara krass, förutom vid långdistansträning typ). Dessutom ät nyttiga fetter, var inte fettskrämd och välj lightprodukter: Du blir mättare av de fullfeta och äter på sikt mindre kalorier (tror jag ) Istället kan du dra ner på kolhydrater öht.
    Tack! Du gjorde mig mer klok!
  • schmul­an
    Äldre 26 Jul 20:17
    #44
    Ziitoo skrev 2009-07-26 19:25:10 följande:
    Jag har själv överfunktion av sköldkörteln och har käkat Thacapzol och Levaxin sen sista april nu ungefär. Jag rasade 15kg på tre veckor, och detta efter min förlossning med dottern. Fick även yrsel så gick till VC och det visade sig att pulsen låg på 131 =O Tog blodprov och javisst, överfunktion. Jag har en liten undran, finns det  någon/några här som opererats? I så fall, vill ni tala om hur denna operation går till. Jag har inte blivit tillfrågad om en utan dom vill avakta till september nästa år(ska käka medicinen så länge). Men som jag förstått det så får man inte bli gravid så länge man käkar medicin?
    Hej!

    Jag fick överfunktion efter graviditeten och åt medicin i nio månader innan jag till slut opererade bort sköldkörteln. Precis som du skriver bör man inte bli gravid när man medicinerar. Jag mådde bra vid medicineringen när jag väl fått in den rätt. Men jag valde att operera mig för att inte riskera att få återfall i samband med en ny graviditet eller efter nästa. Jag var helt enkelt för otålig. Sedan har vi problem med sköldkörteln i släkten så jag tyckte att jag lika gärna kunde ta bort den istället för att gå och vara orolig för återfall.

    Började med Tiotil för att dämpa /stänga av sköldkörteln och åt sedan Levaxin. På så sätt fick sköldkörteln "vila". Operationen var för 3 månader sedan och jag har mått mest bra. Direkt efter operation var det toppen. SEdan var det svårt att ställa in rätt Levaxindos så jag hamnade på underfunktion men har nu justerat och äter 125 mikrogram och börjar känna mig riktigt bra igen.

    Svarar gärna på frågor om det är något du undrar över. Jag har även en blogg att läsa. :)
  • schmul­an
    Äldre 26 Jul 20:21
    #45
    3barnsmor35 skrev 2009-07-25 08:54:30 följande:
    Halloj! =) Jag fick en son för 7 veckor sen, nu propsade min gyn på att jag skulle halvera dosen. Gissa vad som kom tillbaka efter 1 vecka? Tröttheten, svettningarna, huvudvärken...kul nästan jämt
    Grattis till din son! Hoppas, hoppas att du kan få hjälp med att må bra i kroppen. Så viktigt att orka och kunna känna och fokusera på bebis när de äntligen kommer!

    KRAM!
  • schmul­an
    Äldre 26 Jul 20:23
    #47
    NoMercy skrev 2009-07-24 22:17:25 följande:
    Så lite så!
    Om man vill gå ned några kilo och slimma till lite? Några tips?
  • schmul­an
    Äldre 26 Jul 20:24
    #48
    Ziitoo skrev 2009-07-26 20:22:57 följande:
    Hej och tack för ditt svar =) Precis som jag misstänkte så får man inte bli gravid =( och nu har jag även blivit rädd för att jag kanske inte kan bli det igen pga sköldkörteln. Läste i någon tråd på Fl om någon som fått problem i och med sköldkörteln. Lite frågor har jag minnsan. Hur går operationen till? Hur lång tid tar den? och vad för bedövning ges? Jag är enormt rädd för allt som har med sjukhus och göra. Jag har gått igenom en operation i hela mitt liv och det var KS:et. Är det en blogg på FL du har eller på blogg.se eller något? Läser gärna, om du skrivit om sköldkörteln.
    Jag skriver ett meddelande till dig istället med min bloggadress så får du svar på det mesta!

    Man blir nedsövd och efteråt klarade jag mig på alvedon
  • schmul­an
    Äldre 6 Aug 20:33
    josse83 skrev 2009-08-03 20:48:07 följande:
    Hej! Skönt att hitta denna tråd hoppas jag kan hoppa in en sväng. Fick idag svar på provsvaren från i fredags, och det visade på hypertyreos. Hade ett värde på 44, det måste ju vara T4värdet. Tog T3 idag.. resten vet jag inte alls. Remitterad till Medicinkliniken här i stan och har fått Proprolol eller vad det nu hette.. orkar inte springa och kolla. Samma sak som Inderal sades det. Gått ner cirka 6 kg på 2 månader, inte så mycket. Har en puls på ungefär 90-110. Och det syns att sköldkörteln är stor... den trycker lite på matstrupen vilket är lite jobbigt.. Undrar vad som väntar mig nu och hur länge jag kommer få vänta innan kallelsen till medicin kommer!
    Hej!

    Det är verkligen som att slängas tillbaka i tiden när jag läser ditt inlägg!
    För precis ett år sedan fick jag komma till medicinmottagningen efter att de hade konstaterat att jag hade Hyper. Jag lämnade prover den 14:e juli och den 15 augusti tror jag det var, kom jag till min läkare. Så under en månad försökte jag att varva ned och ta en dag i taget. Har du några frågor om min resa jag gjort så svarar jag gärna. Idag mår jag bra. Har en sköldkörtel mindre men njuter av livet.

    Sköt om dig!
  • schmul­an
    Äldre 6 Aug 20:38

    Mulle Meck skrev 2009-08-04 13:12:10 följande:


    Hej allesammans! Nu efter att ha mått skit i flera år pga min Hyper så blir det operation fick jag besked om idag hos min doktor. Blev sjuk i december -05 med ett då omättbart T4 på över 100...........................................Ja, ni förstår att jag mådde dåligt. Blev behandlad med Thacapzol samt Levaxin i 18 månader och blev frisk och gravid 2 månader senare. Har en liten guldklimp här nu på 14 månader som förhöjer min vardag. Återfall till denna sjukdom i juni i år T4 "bara" 60. Nu blir det som sagt operation och jag blir frisk iallafall. Någon med erfarenhet av operation berätta gärna allt! Blir man sjukskiven länge? Hoppas inte! Snälla dela med er av era erfarenheter! Jag känner mig båda glad och ledsen!
    Hej!

    Usch så tråkigt att höra att det kommit tillbaka. Det var min största rädsla gällande sjukdomen så jag valde att operera bort sköldkörteln i april. Jag mår bra idag. Värderna har åkt lite upp och ned men det känns som det börjar bli rätt nu. På måndag ska jag lämna blodprov för andra gången efter operationen.

    Jag studerade distanskurser när jag opererades så jag hade planerat in och arbetat bort en del grejer i skolan. Läkaren nämnde sjukskrivning två veckor men jag använde mig inte av det utan vilade en vecka och var sedan tillbaka i gamet.

    Jag svarar på frågor om det är något du undrar över
  • schmul­an
    Äldre 6 Aug 20:48
    Hallonsnören skrev 2009-08-06 20:37:30 följande:
    Ni som har operarat er. Har ni opererat bort hela eller halva sköldkörteln? Om man bara opererar bort halva sköldkörteln hur stor är då risken att man får återfall? Kan man själv välja om man vill att dom ska ta bort hela även fast dom bara vill ta bort halva för att se om den andra halvan börjar producera rätt mängd. Jag har överproduktion.
    Hej!

    De opererade bort hela min sköldkörtel för att ta bort risken för återfall. Jag tycker att det känns skönt att veta för rädslan för återfall är det som gjorde att jag valde att operera mig. Under operationen kom de åt de fyra bisköldkörtlarna som sitter runt sköldkörteln. Det medförde att jag fick lite stickningar i händer och ben men det var övergående och idag är det som vanligt.
  • schmul­an
    Äldre 6 Aug 22:30
    josse83 skrev 2009-08-06 22:03:11 följande:
    Schulman: Hej! Tack för svaret Idag har jag varit på medicinkliniken. Kom till en mycket bra läkare! Han förklarade mycket för mig osv... däremot pratade han nästan för mycket för nu har jag snurrat till det med hur jag skulle göra med medicinerna. Fick Thacapzol som jag ska ta 4 st 2 gg om dagen i 6 veckor.. sedan ska jag ta 2 st 2 gg om dagen tills vidare.. sen TROR jag att jag ska börja ta Levaxin efter 6 veckor?! Men på lappen står det att det är from idag, men var nästan säker på att han sa att jag skulle börja om 6 veckor... ska ringa imorgon.. bra minne eller inte! Så du är opererad? Hur kommer det sig att det blev operation till slut?
    Vad skönt att du fick komma så fort!!!! Jag kan inte svara på hur läkarna har tänkt men i mitt fall fick jag Tiotil (eftersom jag då sa att jag ammade, men detta slutade jag med innan jag stoppade i mig någon medicin). Tiotil fick jag äta för att dra ned produktionen som även i mitt fall blivit galen. Jag hade alltså Hyper (Graves sjukdom). Jag började medicinera med Tiotil och sedan när mina värden blivit tillräcklig låga (enligt dem) så fick jag börja med Levaxin. De skrev aldrig ut Lexavin på recept till mig vid första besöket. Innan jag började med Levaxin fick jag underproduktion eftersom Tiotilen dämpade min produktion för mycket.

    Innan jag opererade mig hade jag bra värden. Åt både Tiotil och Levaxin och mådde bra. Jag valde att operera mig för att jag inte ville riskera att få återfall vid eventuell graviditet (som jag snart önskar ska bli verklighet) eller efteråt. Jag vägrade må sämre igen när jag kände hur bra jag kunde må. Jag kände inte att jag kunde tänka mig att äta Tiotil eller något liknande om jag skulle få överproduktion med en bebis i magen. Sedan var jag alldeles för otålig för att medicinera så länge utan högre garanti för att inte få återfall som jag förstått är vanligt vid graviditeter framförallt.
  • schmul­an
    Äldre 8 Aug 08:26
    LitenKyckling skrev 2009-08-08 03:55:01 följande:
    Hej! Har struma (underfunktion) och har en fråga ..Om man har bra värden (äter levaxin) ökar det då ändå risken för missfall? Är det vanligt att först ha förstorad sköldkörtel, och efter operationen få underfunktion?
    Som jag har förstått det så är det vanligt att få underfuktion eftersom det efter en operation (om sköldkörteln opereras bort) inte finns någon sköldkörtel som kan producera hormonet. Då äter man istället Levaxin och det kan ta ett tag innan rätt nivå ställs in. Om man däremot opererar bort delar av sköldkörteln bara så vet jag inte hur det påverkar.

    Vad jag har hört så finns det ökad risk för missfall om hormonnivåerna inte är bra i kroppen. Kontakta specialister inom området vid sjukhuset där du bor så kan du få bättre svar och hjälp.
  • schmul­an
    Äldre 8 Aug 08:39
    Hallonsnören skrev 2009-08-06 20:54:08 följande:
    Men var det någongång tal om att dom bara skulle ta bort halva? Mig vill dom bara ta bort halva på, vad jag vet i dagsläget. Men jag är tveksam till att låta dom göra det. Jag vill helst ta bort hela så man tar bort risken för återfall. Orkar inte gå igenom den här sjukdommen en gång till....
    Hej!

    Nej, det var aldrig tal om att bara ta bort halva sköldkörteln, i mitt fall. Läkaren sa att de inte gör det längre. Men det skiljer sig kanske åt beroende på sjukdom och landsting.
  • schmul­an
    Äldre 13 Aug 14:17
    milja08 skrev 2009-08-13 07:21:39 följande:
    Ingen här som opererat bort sköldkörteln och kan berätta lite om det?
    Hej!

    Jag har opererat bort sköldkörteln och är mycket nöjd med mitt beslut. Opererade mig i slutet av april och mår idag bra. Inväntar besked om mina värden efter att ha lämnat blodprov i början av veckan.

    Valde att operera mig efter att ha ätit medicin Tiotil och Levaxin i cirka nio månader. Operationen gick bra och snabbt. lades in på morgonen kl 07. opererades 08 vaknade vid 11-12 och låg på uppvaket till cirka 17. kom hem nästa dag vid kl 13.

    De tog bort hela sköldkörteln och jag behövde alvedon och brustabletter (kalcium) under natten. Bara en dag efteråt kändes det som en förkylning i halsen och sedan blev det bättre och bättre. stramade lite runt såret men har läkt bra.

    Vad vill du veta?
  • schmul­an
    Äldre 14 Aug 14:05
    milja08 skrev 2009-08-13 18:51:19 följande:
    Tack för svar Schmulan! Jag oroar mig lite för om rösten påverkas vilket jag har hört att den kan göra om de råkar komma åt stämbanden, är lite beroende av den i mitt jobb så att säga, men är inte sångerska Vet du hur vanligt det är att rösten påverkas vid sådana här operationer? Har de efter operationen sagt något hur länge man måste vänta innan man vill försöka skaffa barn? Vi var mitt uppe i ivf behandlingar då det upptäcktes att jag fått tillbaka Graves.
    Hej!

    Gällande rösten är det fortfarande siffror och inga garantier. Även om risken är väldigt liten, så finns den. Jag fick spela in min röst under mitt besök innan operationen. Till min stora glädje så hade jag kvar min röst efter operationen. Det var också det jag var mest rädd för då jag oroade mig för att inte kunna prata med min dotter. I vissa fall uppstår en heshet som är övergående som jag förstått det. Lite hes och öm är man i halsen efteråt om jag minns rätt då man ändå har haft ett rör ned i halsen. Läkarna nämnde risken men jag valde att fokusera på vad operationen skulle ge mig och hur mycket bättre jag skulle må.

    Gällande barn och graviditeter har jag inte fått mer info än att det är önskvärt att ens TSH och T4 värden har stabiliserat sig. Jag vill gärna känna att jag landat i kroppen efter operationen och medicineringen. Fått in rätt värden som är önskvärda för en liten bebis att bo i min mage igen. Som jag förstått det så brukar doserna höjas i början av graviditeten och då är det ju bra att ha ett stabilare utgångsvärde.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14