• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • Alfonsina

    Hej på er!

    Jag hoppas att ni kan ge mig lite klarhet och råd. Jag börjar från början och så hoppas jag att någon orkar ta sig tid att hjälpa mig lite.

    Jag har gått till privat gyn sedan flera år tillbaka. Hon såg på första besöket att jag har en förstorad sköldkörtel och tog prover som hon sedan skickade remiss på till min VC. Väl där så fick jag höra att jag inte ser ut som någon med låg ämnesomsättning (är väl normalviktig men åt det övre hållet). Och så nya prover men de tyckte inte att de var lönt att medicinera. Detta har skett 3 gånger sedan 2004. Gyn testar, remiss och VC bryr sig inte.

    I april var jag hos min gyn för att ta ut spiralen. Hon frågade hur det hade gått med senaste remissen (okt 2008) och jag sa att det var samma svar som tidigare. Då skrev hon ut Levaxin åt mig då hon inte trodde att jag skulle bli gravid utan. Mitt värde (vet inte vilket, TSH?) låg runt 7 sa hon.

    Fick börja med 0,25 mg och testades 28 maj, låg då på 4,7 (inga antikroppar sa hon?) och fick öka dosen till 0,50 mg. Testade 2 juli och då var värdet 3,5 och hon sa att vi avvaktar till augusti så att vi ser om det går ner ytterligare. Hon ville ha mig runt runt 2,5 för att det skulle vara optimalt för en graviditet.

    Den 17 juli testade jag positivt (ÄL den 4 juli) och nu har jag läst lite på nätet och förstått att bebisen kan ta skada om man inte ligger rätt? Känner mig väldigt orolig, ska ringa BM imorgon för att få tid till inskrivning. Ska givetvis tala om detta då och jag ska också ringa min gyn när de öppnar igen (3 aug). Min gyn har tyvärr ingen mödravård så därför blir det såhär dubbelt och krångligt.

    Vad ska jag tänka på, HUR ska jag tänka?`Är det kört för denna bebis? Riskerar jag missfall? Fick väldigt ont i magen av att googla men där står ju inga värden. Vad är dåliga värden som riskerar fel på bebisen?

    Någon som kan informera mig lite?

  • Heahog

    Vilken intressant tråd jag hamnat i!

    Jag har i flera år fått höra av bekanta att jag kan ha fel på sköldkörteln, men vanligt blodprov på vårdcentralen visade inget.

    Jag är konstant trött, stressad, har ofta kort tålamod, har fått sämre minne (skyllt på amningshjärna i 12 år nu), är rätt frusen av mig, underviktig, inte speciellt hungrig av mig, men när jag äter så ÄTER jag. Har torrt hår som lätt slits, naglar som lätt spricker & flikar sig, torr hud (här hjälper inte skrubbning), har haft olika hudeksem som sedan försvunnit osv.

    Nu vet inte jag vad symptomen är eller hur man får reda på om man har nåt fel på sköldkörteln, så jag hoppas ni kan tipsa mig :)

  • Ziitoo

    Jag har själv överfunktion av sköldkörteln och har käkat Thacapzol och Levaxin sen sista april nu ungefär. Jag rasade 15kg på tre veckor, och detta efter min förlossning med dottern. Fick även yrsel så gick till VC och det visade sig att pulsen låg på 131 =O Tog blodprov och javisst, överfunktion.

    Jag har en liten undran, finns det  någon/några här som opererats? I så fall, vill ni tala om hur denna operation går till. Jag har inte blivit tillfrågad om en utan dom vill avakta till september nästa år(ska käka medicinen så länge). Men som jag förstått det så får man inte bli gravid så länge man käkar medicin?


    Emmi Isabell ♥ Mammas och pappas lilla älskling!
  • schmulan
    Ziitoo skrev 2009-07-26 19:25:10 följande:
    Jag har själv överfunktion av sköldkörteln och har käkat Thacapzol och Levaxin sen sista april nu ungefär. Jag rasade 15kg på tre veckor, och detta efter min förlossning med dottern. Fick även yrsel så gick till VC och det visade sig att pulsen låg på 131 =O Tog blodprov och javisst, överfunktion. Jag har en liten undran, finns det  någon/några här som opererats? I så fall, vill ni tala om hur denna operation går till. Jag har inte blivit tillfrågad om en utan dom vill avakta till september nästa år(ska käka medicinen så länge). Men som jag förstått det så får man inte bli gravid så länge man käkar medicin?
    Hej!

    Jag fick överfunktion efter graviditeten och åt medicin i nio månader innan jag till slut opererade bort sköldkörteln. Precis som du skriver bör man inte bli gravid när man medicinerar. Jag mådde bra vid medicineringen när jag väl fått in den rätt. Men jag valde att operera mig för att inte riskera att få återfall i samband med en ny graviditet eller efter nästa. Jag var helt enkelt för otålig. Sedan har vi problem med sköldkörteln i släkten så jag tyckte att jag lika gärna kunde ta bort den istället för att gå och vara orolig för återfall.

    Började med Tiotil för att dämpa /stänga av sköldkörteln och åt sedan Levaxin. På så sätt fick sköldkörteln "vila". Operationen var för 3 månader sedan och jag har mått mest bra. Direkt efter operation var det toppen. SEdan var det svårt att ställa in rätt Levaxindos så jag hamnade på underfunktion men har nu justerat och äter 125 mikrogram och börjar känna mig riktigt bra igen.

    Svarar gärna på frågor om det är något du undrar över. Jag har även en blogg att läsa. :)
  • schmulan
    3barnsmor35 skrev 2009-07-25 08:54:30 följande:
    Halloj! =) Jag fick en son för 7 veckor sen, nu propsade min gyn på att jag skulle halvera dosen. Gissa vad som kom tillbaka efter 1 vecka? Tröttheten, svettningarna, huvudvärken...kul nästan jämt
    Grattis till din son! Hoppas, hoppas att du kan få hjälp med att må bra i kroppen. Så viktigt att orka och kunna känna och fokusera på bebis när de äntligen kommer!

    KRAM!
  • Ziitoo
    schmulan skrev 2009-07-26 20:17:05 följande:
    Hej!Jag fick överfunktion efter graviditeten och åt medicin i nio månader innan jag till slut opererade bort sköldkörteln. Precis som du skriver bör man inte bli gravid när man medicinerar. Jag mådde bra vid medicineringen när jag väl fått in den rätt. Men jag valde att operera mig för att inte riskera att få återfall i samband med en ny graviditet eller efter nästa. Jag var helt enkelt för otålig. Sedan har vi problem med sköldkörteln i släkten så jag tyckte att jag lika gärna kunde ta bort den istället för att gå och vara orolig för återfall.Började med Tiotil för att dämpa /stänga av sköldkörteln och åt sedan Levaxin. På så sätt fick sköldkörteln "vila". Operationen var för 3 månader sedan och jag har mått mest bra. Direkt efter operation var det toppen. SEdan var det svårt att ställa in rätt Levaxindos så jag hamnade på underfunktion men har nu justerat och äter 125 mikrogram och börjar känna mig riktigt bra igen.Svarar gärna på frågor om det är något du undrar över. Jag har även en blogg att läsa. :)
    Hej och tack för ditt svar =)
    Precis som jag misstänkte så får man inte bli gravid =( och nu har jag även blivit rädd för att jag kanske inte kan bli det igen pga sköldkörteln. Läste i någon tråd på Fl om någon som fått problem i och med sköldkörteln.

    Lite frågor har jag minnsan. Hur går operationen till? Hur lång tid tar den? och vad för bedövning ges? Jag är enormt rädd för allt som har med sjukhus och göra. Jag har gått igenom en operation i hela mitt liv och det var KS:et.

    Är det en blogg på FL du har eller på blogg.se eller något? Läser gärna, om du skrivit om sköldkörteln.
    Emmi Isabell ♥ Mammas och pappas lilla älskling!
  • schmulan
    NoMercy skrev 2009-07-24 22:17:25 följande:
    Så lite så!
    Om man vill gå ned några kilo och slimma till lite? Några tips?
  • schmulan
    Ziitoo skrev 2009-07-26 20:22:57 följande:
    Hej och tack för ditt svar =) Precis som jag misstänkte så får man inte bli gravid =( och nu har jag även blivit rädd för att jag kanske inte kan bli det igen pga sköldkörteln. Läste i någon tråd på Fl om någon som fått problem i och med sköldkörteln. Lite frågor har jag minnsan. Hur går operationen till? Hur lång tid tar den? och vad för bedövning ges? Jag är enormt rädd för allt som har med sjukhus och göra. Jag har gått igenom en operation i hela mitt liv och det var KS:et. Är det en blogg på FL du har eller på blogg.se eller något? Läser gärna, om du skrivit om sköldkörteln.
    Jag skriver ett meddelande till dig istället med min bloggadress så får du svar på det mesta!

    Man blir nedsövd och efteråt klarade jag mig på alvedon
  • Mamma 2b

    Varför skulle man inte få bli gravid för att man käkar levaxin? Eller ni kanske pratar om nån annan medicin?


    ~ Längtan är stor, men vägen är lång ~
  • kulan2010

    Alfonsina: Jag tror absolut inte att det är kört för din bebis! BM kommer säkert ta nya prover och sedan slussa dig vidare till en läkare som kan ge dig nya order om dosering.

    Här vart jag bor finns det inte något annat referansvärde för gravida vilket har gjort mig väldigt orolig då jag nu ligger på 3,6 i tsh. Innan graviditeten låg jag på tsh 0,08. Gyn, BM och läkare säger att det är helt normalt för en gravid med hypotyreos att ligga på 3,6 och överallt annars läser man att man INTE ska ha högre än 2,0.
    Fritt t 4 låg i övre referensintervallet kring 18-19 tror jag. Jag får verkligen panik! Kan någon förklara för mig hur dom ser att jag ligger bra till i min levaxin dosering. Det måste ju vara enbart fritt t4 dom går efter på mig.
    Om jag skulle höja min levaxindos på eget bevåg, då skulle TSH sjunka. Men vad händer med fritt t4? Höjs det eller sjunker det?
    Och finns det referensvärden för just fritt t4 vid graviditet?

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14