• ThereseNyman

    Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??

    Min lilla dotter är 10 månader, o har aldrig somnat själv, förutom när man vaggat henne i vagnen, eller om hon är riktigt trött om man bara lagt henne ner i vagnen.

    På kvällarna SKA hon somna hos mig, efter välling, vilket börjar ohållbart både för mig, pappan o bebisen.

    Vi pratade om det fram o tillbaka, 5 mm var nog enda lösningen.

    Ikväll provade vi, o det är helt klart att det var jättejobbigt att höra sitt allt skrika o skrika... Men vad gör man??
    I alla fall, det tog 40 min sen sov hon så gott i sin säng.

    Nu undrar jag, hur länge måste man hålla på så här? Kommer det ta mindre tid imorgon?

    Vill Endast ha svar av er med egna erfarenheter.

    Negativ kritik av denna metod, hänvisar jag nån annanstans!

  • Svar på tråden Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??
  • closetomyheart
    ThereseNyman skrev 2009-08-10 22:05:52 följande:
    HUR orkar ni fortsätta???
    Och HUR klarade du av att låta ditt barn skrika sig helt slut??? HUR kunde du strunta i hennes förtvivlade skrik???

    (tredje inlägggget)
    I'm in love with a fairytale, even though it hurts..
  • ThereseNyman

    Beyond Eternity skrev 2009-08-10 22:18:40 följande:


    Och HUR klarade du av att låta ditt barn skrika sig helt slut??? HUR kunde du strunta i hennes förtvivlade skrik??? (tredje inlägggget)
    Jag struntade INTE i hennes skrik, o nej, jag körde ingen "ren" 5 mm utan jag gick in ca var 3:e - 4:e minut till henne, klappade o pussade på henne, berättade att jag älskade henne, stoppade sedan om henne igen, o gav henne nappen.
  • BängtRagnhild
    ThereseNyman skrev 2009-08-10 22:23:48 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-08-10 22:18:40 följande: Jag struntade INTE i hennes skrik, o nej, jag körde ingen "ren" 5 mm utan jag gick in ca var 3:e - 4:e minut till henne, klappade o pussade på henne, berättade att jag älskade henne, stoppade sedan om henne igen, o gav henne nappen.
    Då är det ju inte 5mm...
  • Ord blind

    Att folk börjar om efter 73 sidor, jag måste bara säga WOW att ni inte har något bättre för er... Tycka vad man vill om 5 mm men orka lägga ner så mycket energi på andra människor! Lägg den på er själv i stället. Blir mer harmoni i livet på det sättet! :) Lycka till! :D

  • Ewe86
    Beyond Eternity skrev 2009-08-10 22:04:08 följande:
    Klart det fungerar, barn som utsätts för detta eller liknande "ignorera-metoder" där barnet skriker sig helt slut, ger till slut upp, för INGEN lyssnar på deras förtvivlade skrik.Barnet har helt enkelt lärt sig att det inte är lönt att uttrycka sig i vissa lägen för de blir ändå ignorerade.Har hon  tur så får hon inga djupare men, har hon otur så kan detta prägla henne negativt i vissa situationer i vuxen ålder.....
    w0rd
  • ankaplanka
    ThereseNyman skrev 2009-08-10 21:34:18 följande:
    TACK alla som stöttat mig, o accepterat mitt beslut i detta. Till alla er andra; lägg ner energi på annat, o säg ALDRIG mer att jag är en hemsk förälder, jag vill mitt bästa för alla mina tre barn! Nu har vi testat 5 mm ett tag, och det funkar kanon! Min lilla tjej är nu en liten tjej som somnar på egen hand i sin egen säng på en endaste gång! Hon visar tydligt när hon vill sova, oftast runt nio på kvällen. Ett par gånger i helgen har jag nästan velat att hon skulle ha somnat hos mig i famnen, men se, det vill hon inte! Krånglar som bara den, gnäller o bökar runt.... När man sedan lagt ner henne i sängen har hon somnat på stört! Min vackra lilla flicka, mamma älskar dig!
    Va skönt att höra... :D
    Vi började också för några dagar sedan, (läste din tråd och bestämde mig) vi körde också en egen mildare form av metoden. Hon har aldrig sovit bättre, lägger ner henne i sängen när hon är trött runt 20 tiden...somnar själv och inatt sov hon hela natten utan ett uppvak. Känns jätteskönt nu när både hon å jag är utvilade på dagarna. Har fått en gladare tjej!
  • Fru LB
    ThereseNyman skrev 2009-08-10 21:34:18 följande:
    TACK alla som stöttat mig, o accepterat mitt beslut i detta.Till alla er andra; lägg ner energi på annat, o säg ALDRIG mer att jag är en hemsk förälder, jag vill mitt bästa för alla mina tre barn!Nu har vi testat 5 mm ett tag, och det funkar kanon!Min lilla tjej är nu en liten tjej som somnar på egen hand i sin egen säng på en endaste gång!Hon visar tydligt när hon vill sova, oftast runt nio på kvällen.Ett par gånger i helgen har jag nästan velat att hon skulle ha somnat hos mig i famnen, men se, det vill hon inte! Krånglar som bara den, gnäller o bökar runt.... När man sedan lagt ner henne i sängen har hon somnat på stört!Min vackra lilla flicka, mamma älskar dig!
    Grattis till att det gick så bra för er!!! Kul att få läsa hur det gick tillslut och inte bara en massa tjafs.

  • ankaplanka

    Fru LB skrev 2009-08-17 07:46:25 följande:


    Grattis till att det gick så bra för er!!! Kul att få läsa hur det gick tillslut och inte bara en massa tjafs.
    Tack för positiv kritik, de e man ju inte bortskämd med i den här tråden :)
    Det känns skönt att vi lyckades...de blev en total förbättring för hela familjen. Skulle inte tveka att rekommendera metoden då man faktiskt kan göra om den som man själv tycker och känns bra.
  • Me like coffee

    Nu har jag inte riktigt läst igenom allt som stod i denna tråd men jag ser att du TS redan i inlägget undanber dig negativ kritik av metoden. Varför då? Är du inte intresserad av att få både positiva och negativa aspekter av metoden?

    Jag ska inte döma dig för jag vet inte hur din situation ser ut men ändå kan jag inte låta bli att fråga: Tänk om det faktiskt är så att ditt barn lär sig att mamma inte svarar på de signaler som hon sänder ut och därmed slutar att signalera sina behov. Tycker du fortfarande att det känns ok att köra metoden? Är det värt att riskera?

  • Ewe86

    Vill oxå bara lägga ett till inlägg i denna tråd.. För när jag fick reda på att barn faktiskt kan skadas av s.k. skrikmetoder.. Så gick jag raka vägen till bibloteket å lånade boken "somna utan gråt" av Elisabeth Pantley.. Å gud vilken bra bok.. Där finn verkligen allt sömnplaner, sömntips, sömnfakta.. Ja allt man kan tänka sig.. Å man kan få barnet att sova lika snabbt å lika bra med hennes metoder å man slipper låta sitt barn skrika.. Tänk er inte en minut av skrikande å barnet somnar ändå.. =)..
    Det måste väl ändå vara värt en läsning iaf??

  • ankaplanka
    Ewe86 skrev 2009-08-17 11:03:36 följande:
    Vill oxå bara lägga ett till inlägg i denna tråd.. För när jag fick reda på att barn faktiskt kan skadas av s.k. skrikmetoder.. Så gick jag raka vägen till bibloteket å lånade boken "somna utan gråt" av Elisabeth Pantley.. Å gud vilken bra bok.. Där finn verkligen allt sömnplaner, sömntips, sömnfakta.. Ja allt man kan tänka sig.. Å man kan få barnet att sova lika snabbt å lika bra med hennes metoder å man slipper låta sitt barn skrika.. Tänk er inte en minut av skrikande å barnet somnar ändå.. =).. Det måste väl ändå vara värt en läsning iaf??
    Hur vet man om/att barn kan skadas av skrikmetoder?
    Kollade med Bvc-sköterskan + läkaren om de finns nån studie som påvisar någor sådant och de hade de aldrig hört.
  • Catti41
    ankaplanka skrev 2009-08-17 11:51:23 följande:
    Hur vet man om/att barn kan skadas av skrikmetoder?Kollade med Bvc-sköterskan + läkaren om de finns nån studie som påvisar någor sådant och de hade de aldrig hört.
    Man kan uttrycka det tvärtom. det finns inga studier som visar att barn INTE skadas av skrikmetoder. Däremot finns det många studier och forskning som visar att små hjärnor troligen skadas av skrikmetoder, tex vad man vet om vad som händer i kroppen och hjärnan när man upplever stress (och att övergivet skrika utan att förstå vad som händer är troligen det mest stressfyllda som man kan uppleva) och att det leder till att man i framtiden är mer sårbar för stress än vad personer är som inte behövde skrika ensamma som barn.

    Den här länken kan jag tipsa om.
    www.drbenkim.com/articles-attachment-parenting.html
  • ankaplanka

    Läste inlägget.
    Förstår att folk tänker efter en andra gång efter att läst detta.
    De har jag full förståelse för...
    I vårt fall ångrar jag ändå inte att vi gjorde som vi gjorde, eftersom vi ändå hade vår egen metod. (vill inte kalla den 5mm, den hade vi inte fixat fullt ut) Vi fick en gladare tjej efteråt som kan somna om själv om natten.
    Men e man osäker ska man tänka över de hela, absolut!

  • lillamuan

    usch jag blir så otroligt ledsen över att det faktiskt finns föräldrar som låter sina älskade barn skrika sig till sömns! man har själv varit ledsen och legat i sängen som vuxen och gråtit över något och då vill man verkligen inte vara ensam med en stängd dörr. jag förstår inte hur man som förälder kan höra på sitt älskade fina barns skrik utan att gå in till det. jag vill inte höra att detta faktiskt händer. det är sånt som får mig till att krama extra hårt på min dotter usch


    Elin 080219 och Benjamin 090613
  • Me like coffee
    lillamuan skrev 2009-08-17 12:12:30 följande:
    usch jag blir så otroligt ledsen över att det faktiskt finns föräldrar som låter sina älskade barn skrika sig till sömns! man har själv varit ledsen och legat i sängen som vuxen och gråtit över något och då vill man verkligen inte vara ensam med en stängd dörr. jag förstår inte hur man som förälder kan höra på sitt älskade fina barns skrik utan att gå in till det. jag vill inte höra att detta faktiskt händer. det är sånt som får mig till att krama extra hårt på min dotter usch
    Håller med dig fullt ut!
  • Ewe86
    ankaplanka skrev 2009-08-17 11:51:23 följande:
    Hur vet man om/att barn kan skadas av skrikmetoder?Kollade med Bvc-sköterskan + läkaren om de finns nån studie som påvisar någor sådant och de hade de aldrig hört.
    Men orka argumentera.. Läs boken så lipper du köra med skrikmetoder.. Då somnar barnet lika snabbt å du behöver inte låta det skrika en enda sekund..
    Det dumma med skrikmetoder är oxå att så fort barnet kommer in i en ny "fas" .. t.ex mardrömmar, tänder, separationsångest osv.. så måste man börja om igen... Då är det väl bättre och tryggare att prova på nåt som fungerar genom alla faser.. Det är iaf min åsikt.. å man dör inte av att läsa en bok..
    Å som sagt som nån annan skrev här inne så finns det stuier som bevisar att det skadar å som bevisar att det inte skadar.. Sen väljer man själv vilken man vill tro på.. Själv har jag bestämt mig för att jag inte vill chansa..
  • ankaplanka

    Ja e inte ute efter att argumentera. Tvärtom...har läst forskningen och förstår att folk väljer att inte göra metoden.

Svar på tråden Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??