• KattenKorven

    Man beklagar inte "sorgen"

    Är det bara jag som reagerar på hur många det är som "beklagar sorgen" här på FL? Sorgen är en känsla, det ska man inte beklaga att någon säger. Däremot kan man beklaga det som inträffat. Dvs till exempel beklaga förlusten vid ett MF.

    Jag fattar att alla bara vill väl, men ändå...

  • Svar på tråden Man beklagar inte "sorgen"
  • uniMog

    öh.. jag trodde att det var ett allmänt vedertaget begrepp vid förluster?


    I can Cum Lauder
  • KattenKorven

    Ja, men också felaktigt. Och faktiskt ganska otrevligt om man tänker efter. Om något tråkigt har hänt beklagar man alltså att den andra personen känner sig ledsen.

  • uniMog

    Man beklagar sorgen som någon utsatts för. Det är väl ganska naturligt att inte vilja att personer är ledsna?

    Visst är "beklagar förlusten" ett mer korrekt uttryck men också... hm.. personligare och mer påträngande. På gott och ont.


    I can Cum Lauder
  • Signatur

    Fast nu är det det begreppet som är vedertaget som det artiga att säga i Sverige. Man är ledsen för att den andra har drabbats av sorg. I det här fallet är inte sorgen enbart känslan utan ska snarare ses som ett substantiv. Det är en stor sorg att t ex mista en nära anhörig. Varför skulle det vara otrevligt att säga?

  • giftgrodan

    Nej, det är definitivt inte fel. Man beklagar att personen upplever sorg och vad som har hänt.

    gifva (konventionellt) uttryck åt sitt deltagande i (ngn sorg) l. vid (ngn sorglig händelse); kondolera. Han gjorde visit för att beklaga sorgen. Jag beklagar din förlust.
    SERENIUS (1734, under c o n­d o l e). Din sorg beklagar jag .. af allt hjerta. TEGNÉR 6: 107 (1829).
    En hop beklagare af sorgen. MELIN Jesu lef. 3: 204 (1849,. 1860). S. b. u. .. (be­tyder)
    Sorgens beklagande undanbedes. S. b. ö. s. .. Sorgens beklagande ökar saknaden. LINDER Regl. 63

    och under sorg:

    c) om sorg orsakad av närstående persons, i sht anhörigs bortgång; äv. bildl.;
    jfr 2?4. Få sorg. Djup sorg. Beklaga sorgen.
    Upp. 18: 7 (NT 1526; bildl.). Gunno Evrelius Dahlstjerna .. (försökte) i sin Kunga­ skald .. beskrifva Fosterlandets sorg vid Carl XI:s död. BROOCMAN SvSpr. 96 (1810).
    SIWERTZ Tråd. 257 (1957).
    ? särsk. i ordspr. l. ordstäv.
    Kiärt Barn giör sorgen swår. GRUBB 825 (1665). "Gud ske lof för en så billig sorg" ? sa' bonden, miste hustrun. HOLMSTRÖM Sa ' han 34 (1876).

  • KattenKorven

    På DN är de inte direkt överens om vad som ska sägas. Magdalena Ribbing, expert på hyfs och etikett, menar att man beklagar förlust och inte sorg. Hittar inte just den fråga på sajten så jag kan tyvärr inte länka.

    Giftgrodan: vad exakt är det du har klistrat in i ditt inlägg?

  • Maggis
    KattenKorven skrev 2009-08-06 14:11:21 följande:
    Ja, men också felaktigt. Och faktiskt ganska otrevligt om man tänker efter. Om något tråkigt har hänt beklagar man alltså att den andra personen känner sig ledsen.
    Varför är det otrevligt att beklaga att någon är ledsen? Att något tråkigt hänt som gjort personen ledsen (för det är ju faktiskt det man i förlängningen beklagar). Det är dessutom ett vedertaget begrepp  och jag ser varken det felaktiga eller otrevliga i det.
    //Maggis
  • KattenKorven

    Maggis: För mig betyder "jag beklagar sorgen" att någon tycker att det är synd att man ÄR ledsen. Inte att det hänt något som GJORT en ledsen. Alltså att man beklagar reaktionen istället för orsaken.

  • bara lilla jag

    Fast man beklagar ju sorgen.. Man beklagar ju att sorgen inträffat att man måste ha den känslan om du förstår hur jag menar.. Sorg är ju något som ingen vill känna så man beklagar att personen måste känna det.. Så jag tycker att det är helt rätt uttryck.. Men vill man så kan man ju säga beklagar förlusten eller beklagar bortgången om man tycker att det känns fel med att beklaga en känsla .. Men jag tycker att du har fel i din ts..

Svar på tråden Man beklagar inte "sorgen"