• Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 08:16
    62874 visningar
    33 svar
    33
    62874

    Min 5 månaders bebis sover så dåligt.. Tips & råd, tankar och idéer önskas...

    Slå alla tankar på att du "vänjer" honom vid något som du kommer att få göra för all framtid - så fungerar inte små barn. De är inte manipulativa och det går faktiskt ganska lätt att skapa nya vanor för barn. Så, behöver ditt barn vyssjas för att känna trygghet är det det du ska göra, risken är annars att du bara skapar mer otrygghet och ger dig själv ännu större problem.

    Jag skulle tippa på att det är tanden som spökar i grund och botten, sedan kanske han också lider lite av reflux? Det blir värre när man ligger ner men lättar när man sitter upp (bärs), samma symptom får du av öroninflammation, tryck lite på snibben vid hörselgången, reagarar han med smärta är det öroninflammation.

    Prova att höja fotänden på sängen och se om det hjälper.

    Är det första gången maken är bortrest? Det är inte omöjligt att han också reagerar på denna förändring, du är säkert också mer oroligt och - helt omedvetet säkert - så är du lite annorlunda, barnet känner av detta och reagerar på det. Bär så mycket du kan under dagarna, då kan han väl få sova i bärselen (vilken har du?) - han är ju så stor att han kan sova i selen på ryggen och då kan du ju göra nästan vad du vill under tiden.

  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 08:45
    #18
    The butterfly skrev 2009-08-07 08:21:29 följande:
    Hej.. Javisst, vill jag att mitt barn ska känna sig tryggt men jag undrar om det inte kan finnas andra sätt för att få honom att sova lite bättre? Jag är helt slutkörd pga allt bärande och sömnbristen man får pga det... Ja, saken är den att det är första gången sambon är bortrest så här pass länge. Så både jag och gossen här hemma känner nog av det. Hans första tand tittade upp dagen efter sambon hade åkt så det kanske kan vara en blanding av båda? Jag har en babybjörn, inte alls vänligt mot ryggen känns det som. Och den kan man nog inte vända på, måste jag nästan kolla upp... Tack för ditt svar..
    Då tycker jag att du bums skaffar dig en sele som slipper plåga din rygg och som gör att din kille kan få bli buren så mycket han vill.

    Kolla in begagnatmarknaden, på t.ex. www.sjalbarn.se eller nya på t.ex. www.edenbaby.se Det går dessutom ganska ofta att hitta på både tradera och blocket.

    titta t.ex. efter manduca som jag tycker är en bra sele om man vill bära på både mage och rygg eftersom den går att korsa i ryggen, MEN om du själv är väldigt liten och späd kan det vara svårt att spänna den ordentligt, edenbaby har en jättebra översikt över olika selar och när de passar bra.

    Jag förstår att du är slutkörd, det blir man. Försök hitta lite extra krafter och släpp prestige och andra "måsten" just nu, låt bli tvätt och städ och allt annat och fokusera bara på att hitta ett sätt som gör att din kille SOVER, sover han på din mage när du ligger i soffan så sov så då, huvudsaken just nu är att du hittar ett sätt som fungerar, när ni båda är lite mer utvilade kan du fundera på om du vill ändra på något och i så fall vad. Tänk inte så mycket på vad du "borde" göra eller "hur det ska vara", lyssna på DITT barn, vad säger HAN till dig? Sätt dig ner och försök att verkligen KÄNNA vad det är han vill säga dig, jag är övertygad om att du kan kommunicera med ditt barn, även om det är ordlöst, men det krävs att man går in i hela situationen ganska förutsättningslöst och utan förväntningar och bara LYSSNAR.

    Hitta lite mer kraft så klarar du att vända det här!!
  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 08:46
    #19
    The butterfly skrev 2009-08-07 08:22:25 följande:
    Hej, tack för ditt svar.. Jo, han får gröt som sista måltid, men jag har även provat att hoppa över det ifall det skulloe bero på det, samma sak. Jag ger banangröt. Jag ammar på nätterna.. Flaska på dagen..
    äter han sig riktigt mätt på natten eller snuttar han mest? Om du bara ammar på natten kan det ju finnas risk att han inte klarar att öka produktionen tillräckligt nu?
  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 09:21
    #25
    viseversa skrev 2009-08-07 08:48:38 följande:
    Så du menar att ts barn skulle känna sig otrygg om hon slutade vagga? Det tror jag inte ett dyft på. Finns andra sätt att ge närhet på. Ligga bredvid klappa sjunga och bara finnas där. Visst ts barn gillar att vaggas men det betyder inte att det är det enda som ger barnet trygghet. Det har blivit en vana och visst är det mysigt för barnet. Men jag tror knappast hennes barn skulle bli otrygg av att det mönstret bryts. Att ligga nära mamma ger också trygghet.Visst barn ska vara trygga men som mamma måste man få må bra också. Man kan inte ge upp sig själv och all sin sömn för att ens barn måste vaggas till sömns. Ts måste tänka på sig själv också. OCH på sin onda rygg.Hon måste ju orka med dagarna också eftersom ett barn är ett heltidsjobb. och försök att jobba 24 timmar om dygnet på 2 timmars osammanhängande sömn!Får hon som mamma sova så kommer hon bli en lugnare med harmonisk mamma och det i sin tur gör barnet lugnare och tryggare. Kan säga att mina barn är VÄLDIGT trygga människor fast vi inte vaggat dom någonsinn. Tror inte det ligger i att vagga eller inte utan mer hur man är som mamma och om man ger sina barn den närhet dom behöver.
    Vi är inte överens i denna fråga och jag har ingen avsikt att "gräla" om det här med dig heller.

    Jag anser inte att man på något sätt alls kan skämma bort eller ge en 5-månaders bebis dåliga vanor.

    Och nej, allt är inte tillåtet "bara för att mamma ska må bra".

    Om ett barn gillar att vaggas, varför ska man inte vagga det då? Finns det något slags egenvärde i att INTE göra det som man vet att ens barn mår bra av? Så, om det finns andra sätt också? Då kan man väl göra alla? Varför vill man inte göra ALLT för att ens barn ska må bra?

    Jag är också övertygad om att man klarar extremt mycket mer än vad man till en början tror - men man måste TRO PÅ SIG SJÄLV och sin FÖRMÅGA och sluta upp att "anta" en massa om hur saker och ting "bör" vara, DET är den största fällan dagens föräldrar går i, att man lyssnar för mycket på andra som säger "om du gör så blir det så här" eller "om du inte gör så får du aldrig" - typ. Istället för att bara sätta sig ner och lyssna på SITT barn och skita i vad andra tycker om det. So What om man får bo i soffan i en vecka, vad gör det om hundra år?

    Barnen är små en så extremt kort tid (även om det känns som eoner när man sitter där), de ändrar sig också från dag till dag, det som fungerar idag fungerar inte i morgon och så håller det på. Man måste liksom vara beredd att bara flyta med och ta dagen som den kommer, inte planera för mycket och inte tro en massa
  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 09:21
    #26
    The butterfly skrev 2009-08-07 09:09:06 följande:
    Han äter en ordentlig gång och sen andre gången snuttar han mest, bara för att. Verkar inte hungrig.
    tar han napp?
  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 09:25
    #28
    The butterfly skrev 2009-08-07 09:12:29 följande:
    Ja, jag är rätt liten till kroppen. Men ska kika runt på andra alternativ, skulle vilja ha en bärsele där jag kan ha honom på ryggen hur som helst. Tack för dina tips. Ja, han vill gärna ha närheten, så han sover ju jätte bra i bärselen på mig. Och det går an på dagarna men jag kan ju inte gärna sitta med honom i bärselen på nätterna Och sova med honom på mig går inte, han kravlar runt så mycket. Jag har provat att ha honom på mig på magen men han är så stor och vill gärna inte ligga stilla så jag vågar inte somna så. Han skulle säkerligen kunna trilla ner då.. Tack för ditt svar.
    har du en lekhage eller kan du låna en? Då kan du lägga dig där och slumra och så kan han krypa omkring bäst han vill han kanske rentav somnar han med?

    Eftersom han sover bra i bärselen låter det ju som om upphöjd sängände skulle kunna fungera, har du borttagbar sida på spjälsängen? kan du ställa den precis intill din säng?
  • Brunel­lo
    Äldre 7 Aug 09:29
    #29
    The butterfly skrev 2009-08-07 09:24:08 följande:
    Ja, han tar nappen jätte bra. Vill ha den hela tiden Mest på dagarna.
    Tar han napp men ändå vill snutta på bröstet så låter det ju faktiskt som om han har lite uppstötningar - kanske har han lite reflux ändå? Läs lite om det och se om du känner att det stämmer.
Svar på tråden Min 5 månaders bebis sover så dåligt.. Tips & råd, tankar och idéer önskas...