Sven-Ingvars på Sverigeturné
Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Biverkningar SSRI-preparat

  Mån 17 aug 2009 12:37 Läst 13021 gånger Totalt 18 svar
  Anonym (Söker svar)
  Visa endast
  Mån 17 aug 2009 12:37

  Har en depression, kommer att få medicin utskriven men är livrädd för biverkningarna! Får man leva med dessa under hela tiden man tar medicinen eller går de över allteftersom? Sertralin, sitalopram det som diskuterats .. läst lite kring dessa på nätet .. är det värt det?
  Vem f*n kan/vill leva med yrsel, dubbelseende, illamående, darrningar, minskad sexlust etc .. Aldrig testat nåt sånt här .. sk*tskraj men vill samtidigt må bättre. Har man kvar det här hela tiden??
  Tröstande ord från nån?

 • Mån 17 aug 2009 13:28 #1

  Jag har ätit Citalopram tidigare och har precis börjat igen...
  De biverkningar jag fått har gått över på ca 1-2 veckor..Trötthet, illamående och gäspningar (hela tiden=))..)

  Muntorrhet hade jag mer el mindre under hela tiden jag åt dem..

  Jag mådde verkligen JÄTTEDÅLIGT när jag började förra gången och efter ca 3 veckor mådde jag betydligt bättre!!! Det var så skönt!
  Nu har jag börjat igen eftersom läkarna tror jag slutade för tidigt sist, och att jag ev är på väg ner igen..så att man ska stoppa det innan det blir som sist.

  Lycka till, du ska se att det går bra!

 • Mån 17 aug 2009 15:53 #2

  Tar också Citalopram, har gjort ca 6 månader nu.
  Mådde skitkasst de första 2 veckorna.
  Fick det mot pms, panikångest, social fobi,oro.
  Så panikångest-attackerna blev värre, gäspade, yrsel, ökad oro mm mm.

  Så helt plötsligt en dag upptäckte jag att jag mådde bra .
  Så det är helt klart värt att stå ut de här första veckorna .

 • Mån 17 aug 2009 19:04 #3

  Hej!
  Det är helt klart värt det i de flesta fall. Det är inte ens säkert att du får några biverkningar alls. Jag har provat Zoloft, Efexor, Lyrica och nu har jag Fluoxetin och har inte märkt av några direkta biverkningar alls utom av Lyrican som jag inte tålde utan svullnade upp i armar och ben och mage efter en tid.
  Började med medicinering främst mot utmattningssyndrom, i vilken jag hade mkt ångest och mkt annan skit rent ut sagt. Ville egentligen ha medicin men som väl är tog jag emot den.

 • Mån 17 aug 2009 19:07 #4

  Jag har gått på många olika mediciner och eftersom det är just SSRI-medicin du tar upp frågan kring så kan jag ju säga som så att jag fick en biverkning av den medicinen och den satt i hela tiden - det var att jag inte hade någon sexlust alls. visst, man kunde ju pressa sig till att ha sex - men då fick jag ingen orgasm.

  Men om man mår dåligt och har en depression så underlättar det för din egen del och även för de som behandlar dig om du går på en dos ssri.

 • 060102 Ronja
  Visa endast
  Mån 17 aug 2009 20:47 #5

  Finns ju mer än en tablett alla har väl itne samma bivärkning??
  jag har ätit många olika tabletter.
  citalopram ´varade kanske en vecka med konstig sömn hehe men annars inget försök att inte känna efter.
  sen bytte jag till efexor för jag tyckte inte citalopramen va bra ( försvag)
  men efexorn gav mej bara gäspningar i bivärkningar så folk tror jag e trött jämt :P men det är jag inte...

  Försök att INTE känna efter det blir bara värre om man går och letar symtom.

 • Tor 20 aug 2009 21:17 #6

  Jag äter Mirtazapin, och den är väl typ den enda där inte dom sexuella biverkningarna finns.. Jag valde just dom här för det! Visst, jag fick tjata.. Jag fick Zoloft först, det är ju ett förstahandsval dock.

  Och illamående är mycket sällsynt när det gäller Mirtazapin har jag läst :)

 • Tor 20 aug 2009 21:47 #7

  Finns ett forum som handlar om just biverkningar o utsättningssymtom. Googla på Uppsala o öppet forum.

 • Miss Maya
  Visa endast
  Tor 20 aug 2009 21:59 #8

  Ha! Ett sådant skitsnack! Jag åt Remeron och den aktiva substansen är just Mirtazapin. Sexlusten försvann inte helt, men däremot förmågan att få orgasm. Den har inte återhämtat sig än idag, FEM ÅR senare!

  Jag gick också jävligt snabbt upp i vikt av eländet, fast läkaren försökte bortförklara det. Sju kg på några veckor. Jag minns inga drömmar hela första året efter att jag åt medicinen (bara i några månader). Jag blev verkligen helt bedövad av den. Den bedövade hela min person. Och tyvärr, satt de i när jag slutade med skiten också.


  TeAmo skrev 2009-08-20 21:17:30 följande:
  Jag äter Mirtazapin, och den är väl typ den enda där inte dom sexuella biverkningarna finns.. Jag valde just dom här för det! Visst, jag fick tjata.. Jag fick Zoloft först, det är ju ett förstahandsval dock. Och illamående är mycket sällsynt när det gäller Mirtazapin har jag läst :)
 • Fre 21 aug 2009 08:43 #9

  Miss Maya skrev 2009-08-20 21:59:08 följande:


  Ha! Ett sådant skitsnack! Jag åt Remeron och den aktiva substansen är just Mirtazapin. Sexlusten försvann inte helt, men däremot förmågan att få orgasm. Den har inte återhämtat sig än idag, FEM ÅR senare! Jag gick också jävligt snabbt upp i vikt av eländet, fast läkaren försökte bortförklara det. Sju kg på några veckor. Jag minns inga drömmar hela första året efter att jag åt medicinen (bara i några månader). Jag blev verkligen helt bedövad av den. Den bedövade hela min person. Och tyvärr, satt de i när jag slutade med skiten också.
  Ja o tyvärr är det inget läkarna informerar om. Mig ville de sätta på piller o när jag frågade vaför så sa de bara 'Du mår bättre'. Inget om biverkningar, utsättningssymtom o om det kan ligga kvar i tiden långt efter. De målade upp en rosaskimmrande bubbla om hur bra piller var...inget om baksidan.
 • Fre 21 aug 2009 11:33 #10

  jag tar sertralin. biverkningarna var inte roliga men gick över på en dryg vecka. totalt värt det! det har räddat mitt liv.

 • Fre 21 aug 2009 11:38 #11

  Jag hade inga biverkningar alls.

  Får man det så försvinner de snabbt och är inte så dramatiska som de låter i bipacksedeln.

  Försvinner de inte så kan man byta preparat.


  Jag kramar dig mest när du förtjänar det minst, för det är då du verkligen behöver det.
 • Miss Maya
  Visa endast
  Fre 21 aug 2009 11:40 #12

  Varför blev jag aldrig av med dem då? Inte ens när jag slutade med medicinen? Är jag någon form av medicinskt missfoster?


  Eisa skrev 2009-08-21 11:38:49 följande:
  Jag hade inga biverkningar alls. Får man det så försvinner de snabbt och är inte så dramatiska som de låter i bipacksedeln. Försvinner de inte så kan man byta preparat.
 • Fre 21 aug 2009 11:42 #13

  Miss Maya skrev 2009-08-21 11:40:18 följande:


  Varför blev jag aldrig av med dem då? Inte ens när jag slutade med medicinen? Är jag någon form av medicinskt missfoster?
  du är väl den där 0,000001% som det inte gäller
 • Anonym (8)
  Visa endast
  Fre 21 aug 2009 11:45 #14

  Jag åt Seroxat och fick biverkningar. Ingen sexlust och kunde inte få orgasm, tog lång tid efter att jag slutat med medicinen innan min sexlust började likna det den var innan.
  En annan biverkning jag fick var att jag pressade ihop käkarna hela tiden och även under nätterna. Det sitter fortfarande kvar och har givit mig en del problem när det gäller tänderna.

 • Fre 21 aug 2009 11:46 #15

  Anonym (8) skrev 2009-08-21 11:45:38 följande:


  Jag åt Seroxat och fick biverkningar. Ingen sexlust och kunde inte få orgasm, tog lång tid efter att jag slutat med medicinen innan min sexlust började likna det den var innan.En annan biverkning jag fick var att jag pressade ihop käkarna hela tiden och även under nätterna. Det sitter fortfarande kvar och har givit mig en del problem när det gäller tänderna.
  samma här!!! jävla käkar!
 • mina små kämpar
  Visa endast
  Fre 21 aug 2009 11:52 #16

  jag åt citalopram under ca 1 år, när jag började med dem var jag smal och fin sedan började jag gå upp, på 1 år var det ca 14 kg, de var väldigt svåra kg att bli av med när jag väl slutat med citalopramen

 • Fre 21 aug 2009 12:14 #17

  Jag har både provat ett antal sorter själv och haft vänner som provat diverse. Det mest genomgående som går att säga är att olika människor reagerar väldigt olika.... Så både löften och goda råd är svårt att ge....

  Men om jag ska säga något.. Det finns många som haft jobbigt i början men fått bra effekt eftersom. Så jag skulle rekomendera att uthärda även jobbiga biverkningar i två veckor för att se om de ger med sig.
  OM man får effekt så brukar det vara fett värt det. Då kan en del biverkningar kännas uthärdliga också. Men det ska man avgöra själv! Och man ska inte uthärda biverkningar och halvdan effekt för länge. Är det bra så ska det kännas bra, så bra att man inte tvekar att fortsätta, och det ska det göra inom den första månaden. Har man inte fått effekt då (tydlig effekt så man märker det själv, inte halvdant "kanske, men dom säger att jag ser piggare ut") så är det okej att ge upp den här medicinen och prova en annan eller någon annan behandlingsmetod. Har man fortfarande jobbiga biverkningar efter en månad, men fått effekt, kan det vara lämpligt att byta till ett annat SSRI. Olika SSRI har ofta samma effekt på depressionen, men kan ha väldigt olika biverkningar (personlig erfarenhet, jag har fått helt olika biverkningar av olika mediciner, tyvärr dock inte fått bra effekt av någon av dom). Men uthärda inte biverkningar för länge. Första veckorna kan vara jobbiga, men sen ska det ge sig. Det är förvisso inte många som har kvar biverkningar efter avslutad medicinering, men enstaka får det och då har de ofta ätit medicinen längre än en månad.

  Men prova. Det kan bli en verklig förändring, och då är det ett lätt sätt att må bättre. Blir det inte bättre, sluta igen, alla mår inte bättre av medicin. Sätt dock gärna ett eller två utvärderingsdatum innan du börjar, så du har bestämt när du ska känna efter om det hjälpt eller inte. Jag skulle sätta att efter två veckor ska jag känna efter att de värsta biverkningarna lagt sig och efter en månad ska jag utvärdera om jag mår bättre och annars sluta och kräva nån annan hjälp istället.

  Lycka till, hoppas du hör till dom som mår bättre av medicin. Depression är inte kul.

 • Fre 21 aug 2009 12:44 #18
  Anonym skrev 2009-08-21 11:42:52 följande:
  Miss Maya skrev 2009-08-21 11:40:18 följande:
  du är väl den där 0,000001% som det inte gäller
  Är det verkligen så låg procenttal? Jag är skeptisk.
Svara i tråden: Biverkningar SSRI-preparat
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll