• Äldre 17 Aug 16:56
    23976 visningar
    61 svar
    61
    23976

    Vill köpa hus men får inte låna pengar till kontantinsats, pantbrev och lagfart :( Hur gör vi då?

    Som frågan, vi har inga andra pengar att ta av, huset vi säljer är + - 0 för det andra huset. . .

  • Svar på tråden Vill köpa hus men får inte låna pengar till kontantinsats, pantbrev och lagfart :( Hur gör vi då?
  • Äldre 21 Aug 12:59
    #41

    Ari Gold skrev 2009-08-21 07:22:37 följande:


    Men om ni betalar till er själva när ni bor i hus, hur kommer det sig då att ni har mer lån än huset är värt?Antingen måste ni ha gjort en väldigt dålig affär från början, eller också har ni strölånat på huset till annat?Normalt sett tjänar man ju annars på att äga en fastighet, och jag kan tänka miog att det bidrar till bankens skeptiska inställning att ni gått back på tidigare husägande. Den bank ni har jut nu har ju tex. mindre í säkerhet än vad de lånat ut vilket innebär en risk för dem.
    Nej vi köpte huset väldigt billigt men vi har renoverat en hel del. Men som sagt detta hus vi har nu kommer vi behöva låna upp till ca 1,8 miljoner för att renovera tak, byta panel på huset bygga ut, nödvändigt och bygga om därför tog vi beslutet att köpa ett annat hus där vi är nöjd med planlösning, panelen är bra osv det blir billigare för oss i längden. Vi kommer behöva låna till 1.1 miljon om vi köper det andra huset. Vi ser det långsiktigt!
  • Ari Gold
    Äldre 21 Aug 15:38
    #42

    Jag försöker bara förklara hur banken ser det.

    Att ni varken sparat något, amorterat ner lånet eller kunnat renovera utan att låna sänder ju en signal om att ni har en för tight boendekostnad i förhållande till er ekonomi. Då drar banken öronen åt sig, de vill ju ha säkerhet för sitt lån.

    Satsa på något billigare tycker jag.


  • Argo
    Äldre 21 Aug 17:09
    #43
    ettplustack skrev 2009-08-20 23:18:31 följande:
    Men vi bor billigare i hus än i lägenhet ...

    ... Vi kommer att ha en kostnad på ca 6600 kr i månaden ...
    Ni är två st unga vuxna, knappt ute ur föräldrahemmet. Skulle ni välja att bo i en etta/tvåa istället för i en villa skulle ni vara nere på 2500-3000 i månaden. Max.

    På 1-2 år hade ni sparat ihop till handpenningen.
  • Äldre 21 Aug 17:12
    #44

    Kolla Ikanobanken, har hört att man kan låna till kontantinsatsen där, man måste amortera där men inte så mkt.

  • Ari Gold
    Äldre 21 Aug 20:07
    #45

    Det låter så himla präktigt att säga det. Men ni bor för dyrt.

    Om man varken har råd att spara, amortera eller renovera utan lån så bor man för dyrt.

    Vad skulle hända om plötsligt er värmepanna gick sönder eller något annat akut? Hur ska ni kunna betala det när ni varken har sparade medel eller ett övervärde i huset att låna på?

    Man måste ha marginaler om man har hus, det behövs en buffert antingen genom ett rejält sparkapital eller ett upparbetat övervärde i fastigheten att låna på (vilket man skapar genom att amortera eller genom att renovera utan lån).


  • Äldre 21 Aug 23:39
    #46

    Ari Gold skrev 2009-08-21 20:07:33 följande:


    Det låter så himla präktigt att säga det. Men ni bor för dyrt.Om man varken har råd att spara, amortera eller renovera utan lån så bor man för dyrt. Vad skulle hända om plötsligt er värmepanna gick sönder eller något annat akut? Hur ska ni kunna betala det när ni varken har sparade medel eller ett övervärde i huset att låna på?Man måste ha marginaler om man har hus, det behövs en buffert antingen genom ett rejält sparkapital eller ett upparbetat övervärde i fastigheten att låna på (vilket man skapar genom att amortera eller genom att renovera utan lån).
    Vi har det inte toppen i ekonomin nej men vi klarar oss. inte så att vi kan spara massa pengar men jag har pluggat färdigt om 1,5 år och är i princip garanterad jobb, vi tänker inte låta detta hindra oss nu. Visst vi kommer ha det sparsamt just nu men om 1,5 år har vi det väldigt bra. Men jag har fått de svar i denna tråd som jag har efterfrågat. Vi kommer ta Swedbank med 90 % av husets värde ooch låna till kontantinsats osv på en annan bank med borgensman/borgenär om det behövs. Men vi har inte bestämt oss än, vi ska titta på huset nästa vecka. Men det var ju inte råd om vår ekonomi jag undrade, det kan jag starta en annan tråd för om jag anser att det behövs, vi klarar oss så som vi har det nu och skulle aldrig sätta oss i en lägenhet.
  • zophij­a
    Äldre 22 Aug 09:11
    #47

    kolla först bara att ni fortfarande får lånet om ni har lån hos en annan bank..
    Så att det inte krockar mitt på vägen..

  • Äldre 22 Aug 11:58
    #48
    zophija skrev 2009-08-22 09:11:25 följande:
    kolla först bara att ni fortfarande får lånet om ni har lån hos en annan bank..Så att det inte krockar mitt på vägen..
    Ja jag ska kolla upp detta ordentligt så klart. Men det får bli efter fredag när vi har tittat på huset. Då har vi tid att åka till swedbank och prata med democh om vi blir beviljade lånet där frågar vi om vi kan ta ett blanco lån någon annan stans hos en annan bank, vad de tycker om det
  • Äldre 22 Aug 21:10
    #49
    ettplustack skrev 2009-08-22 11:58:41 följande:
    Ja jag ska kolla upp detta ordentligt så klart. Men det får bli efter fredag när vi har tittat på huset. Då har vi tid att åka till swedbank och prata med democh om vi blir beviljade lånet där frågar vi om vi kan ta ett blanco lån någon annan stans hos en annan bank, vad de tycker om det
    Har ni ingen buffert alls?
  • linhen
    Äldre 22 Aug 21:18
    #50

    Det där med att man betalar till sig själv när man har hus är ju rent bullshit. Den högsta kostnaden (för det mesta - inte nu kanske) är ju räntan och den tar ju banken rakt av.

    Vad är det för utbildning du läser?

Svar på tråden Vill köpa hus men får inte låna pengar till kontantinsats, pantbrev och lagfart :( Hur gör vi då?