• RiNan

    Kattlåda till hund?

    Va???!! Säkert det du tänkte när du såg rubriken.

    Men det är vad jag undrar. Kan ni tänka er att ha kattlåda till er valp (om det är en liten valp)? Menar då inte för att ägaren är för lat för att gå ut med hunden i samma syfte som man har tidningspapper etc. Jag tycker att idén känns rätt främmande och fel på något sätt men egentligen, varför inte?

    Läste lite om valpar nyss när jag satt och surfade runt och ett allmänt tips vad gäller rumsrenhetsträning är ju att ha en tidning vid dörren dit du tar valpen ifall du ser att något är på gång och du inte hinner springa ut med den i tid. På så sätt lär sig valpen även att ta sig mot dörren när den blir nödig och du lär känna igen signalerna. Samma tips gäller även för att undvika småpölar under natten. Då kissar hunden på pappret bredvid dörren.

    Så då åter till frågan, kan ni tänka ha en kattlåda istället för tex tidningspapper? Har sett att vissa har sådana skydd som man använder på sängarna inom vården eftersom de suger upp bra och valpen inte går därifrån med blött på fötterna men sådana har inte alla tillgång till.

    Och självklart går man även ut med hunden. Efter mat, lek, vila etc men är det något ni skulle kunna tänka er? Varför/varför inte?

  • Svar på tråden Kattlåda till hund?
  • parvati

    Nej!
    Hur ska man då lära hunden var man gör sina behov?
    Hundar behöver motion.
    Att skydda sin lägenhet under valptiden är ju något helt annat.

  • Tokern

    Hm, det känns som en valp skulle hitta på så mycket mer i en låda med kattsand än bara att uträtta behov :) Det är nog roligt att gräva i! Jag gissar på mycket kul för valpen, och mer städ för husse/ matte. Jag har inte använt tidningar åt mina, så för mig känns det överflödigt. Det har räckt med att vara snabb. Visst, det har blivit någon olycka men då har vi gått ut genast ändå utan att tillrättavisa och rumsrenheten har kommit ganska snabbt.

  • hundpuss

    Jag har aldrig ens använt tidningspapper.

    Kattlåda måste vara ett skämt.

    Har tråden hamnat här av misstag? Hade passat bättre i sandlådan. (Eller ska jag säga kattsanden?)

  • Johans Pillerill

    Åh, det låter som en dum idé... Känns som det tar mer tid att lära hunden "gå på lådan" än att bli rumsren o gå ut...

    Som de ovan skrivit så har inte jag heller använt tidningar till valparna, utan försökt varit snabb... och köpt en snusk-mopp som fått ta smällen när jag inte hunnit med...

  • hundpuss

    Johans Pillerill skrev 2009-08-19 01:19:11 följande:


    och köpt en snusk-mopp som fått ta smällen när jag inte hunnit med...
    Annars funkar det med hederligt hushållspapper, rengöringsspray och en wettextrasa samt ett leende på läpparna och tankegången "thats life".

    Det är en VALP, den kommer kissa inne nån gång.

    Snacka om att göra den förvirrad med en kattlåda.

    Jag tror också att det heter KATTlåda av en anledning.

    Är denna tråden seriös?
  • RiNan

    Ja tråden är seriös. Säger inte att jag ska sätta min valp på kattlåda utan att när jag sökte information om valpar, uppfostran etc såg jag en hel del tips om kattlådor samt att tom någon veterinär rekommenderat det till någon där valpen kissade ofta. Plus att både kattlåda och tidning ger hunden riktlinje om vart den kan kissa på natten när familjen sover. Sen tar man ju givetvis bort allt sådant när hunden lärt sig visa tecken på när den är nödig och när ägaren lärt sig läsa signalerna. Där de två lärt sig att kommunicera med varandra helt enkelt.

    Startade denna tråden för att se hur folk verkligen gör och om någon använder sig av kattlåda. Vore faktiskt intressant att se om någon gör det och om det funkat bra. När jag tänker på det så ser jag framför mig en bild där vovven gräver i lådan och sanden flyger överallt. Vad gäller tidningspapper så är det inte det minsta ovanligt. De flesta här säger att de inte använder sig av det men de flesta som köper valp har tidningspapper lite här och var.

    Själv tror jag på idén att ha tidningspapper vid dörren så att man kan ta valpen dit om man försent upptäcker att den är på väg att uträtta behov på säg parketten. För uppriktigt sagt så är det nog ingen som ser varje behov i tid och då får man skvättar lite här och var. Inte för att det är något fel med det eftersom det tillhör valpstadiet men enligt det jag läst så lär sig valpen då att ta sig mot dörren när den är nödig och då blir det ännu lättare att se signalerna och då hinner man ut. Hela träningen går ju ut på att lära hunden att kissa ute inte på att undvika skvättar inne och då är väl bra om man lär hunden att ta sig mot dörren?

    Men är det uppriktigt ingen här som testat kattlåda? Vi kommer nog ha tidning vid dörren eller sånt underlägg till sängen som absorberar som finns inom vården. Så att hunden lär sig att ta sig mot dörren.

  • Tokern

    RiNan, det räcker med att ta ut valpen när den har sovit, ätit, lekt eller det var länge sedan samt direkt i samband med olyckor för att den ska lära sig att ha förväntan på utgång dvs "säga ifrån" och gå till dörren. Mina valpar har inte kissat på nätterna. Vi har gått ut sent, och sedan direkt när vi vaknat innan vi själva kissat. Visst har det skett olyckor, men inte i någon större utsträckning. Det har alltid varit oaktsamhet från vår sida, aldrig att valpen inte signalerat genom att leta plats.

  • hundpuss
    RiNan skrev 2009-08-19 10:14:13 följande:
    Plus att både kattlåda och tidning ger hunden riktlinje om vart den kan kissa på natten när familjen sover.
    Men du kan inte sova fulla nätter när du har en valp.
    Jag sov två timmar i taget, satte klockan, sen var det bara att knalla ut. Så får man hålla på ett tag , sen kan man utöka antalet timmar när man märker att det funkar.

    Valpen ska ut efter mat, sovstund och lek. Och hundra gånger där mellan.
    Man ska helt enkelt inte ge hunden möjlighet att göra "fel".

    Har aldrig använt tidningspapper, det funkar kanon med wettextrasa och rengöringsspray.

    Kattlådan ger inte hunden en riktning, den gör hunden med största sannolikhet förvirrad.

    Vad gör du den dagen din vuxna hund pinkar i hörnan där kattlådan brukade stå?
  • Tant Herta

    Jag hade en St Bernhard som gärna kissade i kattlådan! Som vuxen alltså, jag vet inte varför han gjorde det!

    Men visst kan man ha låda istället för papper om man inte hinner ut med valpen!

Svar på tråden Kattlåda till hund?