• JA77

    Blanda ipren och panodil? Snabba svar tack.

    konkelbär skrev 2009-09-01 19:59:16 följande:
    Enligt apoteket ska man inte blanda dessa två nej.
    Du har fel. Vad har du fått denna uppgift ifrån?
  • JA77
    HäxanSurtant3 skrev 2009-09-01 20:09:01 följande:
    ja man kan varva paracetamol (panodil eller alvedon) med ipren (Acetylsalisylsyra) då de verkar på helt olika sätt. ASA är en COX-hämmare som hämmar syntesen av thromboxan och prostaglandiner medans paracetamol har en annan faktiskt delvis okänd verkningsmekanism. www.internetmedicin.se/dyn_main.asp Man ska dock inte ge ipren till spädbarn under en viss ålder,tror det är under 6 mån ska inte ska ha det..? Plus barn som har ont i magen ska inte heller ha det. Då TS barn bara är 7 månader hade jag rådfrågat en läkare först.
    Ipren är ibuprofen, inte acetylsalicylsyra. Däremot tillhör de gruppen NSAID.
  • JA77
    HäxanSurtant3 skrev 2009-09-03 00:33:41 följande:
    men är cox hämmare båda två. Ibuprofen är dessutom en hämmare av både cox1 och cox2. Skrev ASA då folk brukar veta vad det är och då verkningsmekanismen i stort sett är den samma som ibuprofen så spelar det ju inte så där väldigt stor roll för en lekman.
    Men det är ändå risk att folk förstår fel. Ska man förklara för en lekman ska man beskriva det generiska namnet och dess funktion, samt att de fungerar liknande som preparat X. Men att skriva att Ipren ÄR acitylsalicylsyra är fel.
Svar på tråden Blanda ipren och panodil? Snabba svar tack.