Hjärtlig klubbkänsla med Sgt. Pepper's Lonely...
Forum Barnomsorg - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Aktiviteter på dagis? Hur har ert barn det på sin förskola?

  Fre 11 sep 2009 23:46 Läst 8428 gånger Totalt 13 svar
  0Drago­nfly0
  Visa endast
  Fre 11 sep 2009 23:46

  Min son har börjat på en ny förskola på annan ort och har snart gått där i 1 år. Han säger att han trivs och tycker det är roligt men jag har börjat agera lite på att de inte gör något utanför dagis. De sitter inne tills det är dags för dem att gå ut på gården en stund innan lunch.
  Men de gör inga aktiviteter som att gå iväg till skogen, biblioteket, andra lekplatser. Det är ett kommunal förskola och på de andra förskolorna i samma rektorsområde har de gympa 1 gång i veckan, går till skogen och hittar på mycket mer än vad detta dagiset gör. Vet inte om det är fröknarna som är lata o struntar i vilket eller om det är något annat hinder som inte man vet om.
  * Nu undrar jag vad har era barn för aktiviteter på deras förskolor?
  * Ska man "nöja" sig med att de bara stannar kvar på förskoleområdet och om inte vad skulle ni gjort för att förbättra detta?
  Jag vill ju att min son ska ha samma möjligheter som andra barn har och få en rolig och stimulerande dag på förskolan. Man betalar ju ändå samma avgift.

 • Fre 11 sep 2009 23:48 #1

  hur är det med personaltätheten? Stora barngrupper?

 • Abando­ned
  Visa endast
  Fre 11 sep 2009 23:54 #2

  När dottern gick på kommunalt dagis så gjorde dom nada, dom var inte ens ute alla dagar. Dom var 2,5 pedagog på 20 barn i åldrarna 1-4 år.

  När vi bytte till ett privat dagis så blev vi smått "chockade" över allt dom gjorde där. Dom gick på utflykt en gång i veckan, hade rörelse en gång i veckan, övade på en teater som de visa upp för oss föräldrar. Dom bakade och bjöd på föräldrafika. Dom jobbade mot temat "vatten". Dom var 2,5 pedagog på 22 ungar, i åldrarna 4-5 år.


  ♥ Panda - Anne M - Fragile Angel - EXPOSED - Neurotic - Abandoned ♥
 • Fre 11 sep 2009 23:56 #3

  Våra barn har många aktiviteter. De går på skogspromenad varje tisdag några timmar. De är ute nästan hela dagarna, på gården eller i skogen brevid gården. De har även åkt buss iväg på tex teater och även spontant åkt iväg till djuraffären för att köpa mer fisk till akvariet De har flera fester som återkommer varje termin (som såpbubblefest, gårdsfest, skördefest, korvgrillning) och teman varje termin där de gör vissa projekt (förra terminen var temat skräp och de fick bygga saker med gamla burkar, tidningar osv). De har även gjort två teaterföreställningar.

  Om du känner dig missnöjd med aktiviteterna på er förskola kan du väl vända dig till personalen och fråga varför de inte har några planerade aktiviteter? Eller till rektorn? Du kan ju också engagera dig i föräldrarådet om nått sånt finns och själv ge förslag till förskolan.

 • Fre 11 sep 2009 23:57 #4

  På våran förskola försöker de ha en utflyktsdag per vecka. Då går de oftast till skogen eller en lekpark utanför gården.
  De har en 5-års grupp som ibland går iväg och åker skridskor eller träffar en annan 5-årsgrupp eller liknande.
  Annars är det inte så ofta de gör något.
  Har förstått att många andra förskolor gör mer (inom samma kommun), men tycker det är skönt att de kan ta det lite lugnt också.
  De är ute på gården väldigt mycket också.

 • Fre 11 sep 2009 23:57 #5

  Kan tillägga att vi har kommunalt dagis med ca 15 barn (ålder 1-5) och 3 vuxna. (tidigare var de ca 20 barn och 4 vuxna).

 • Lör 12 sep 2009 00:01 #6

  Vi har kommunalt dagis och de är 3,4 tjänster på 19 barn på avdelningen.


  Måste säga att de är mycket påhittiga där, skogen varje torsdag och dessutom varannan tisdag. Biblioteket var tredje onsdag, bak, pyssel och ett tema varje termin (denna termin syr de egna indianband till huvudet och målar kaktusar i ateljen. Vi ska få komma på indianfest i november!)
  Dessutom går de i tre grupper ned och fikar på vårt chokladeri en gång per termin.
  Sedan har tre-åringarna egen grupp varje måndag, fyra-åringarna och femåringarna likaså.
  Vi har två föräldrar varje år som hjälper till att "planera" in aktiviteter tillsammans med förskolelärarna så de får lite ideer från oss och vi får lite större insyn i hur den pedagogiska verksamheten är uppbyggd.
  Kanske kan vara något för er?
 • MinaFi­naste
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 00:02 #7

  PÅ dotterns dagis har dom skogspromenad eller utflykt till någon lekplats utanför dagis på måndagar och gympa varje tisdag "naturrutan" på onsdagar där dom lär sig om växter och djur i skogen på torsdagar spelar fröknarna teater för barnen med ett speciellt tema som barnen på fredagarna får bygga nästa veckas kuliss till. Förra terminen hade dom tex ludde teater där barnen fick bygga broar och drakar i papper. Dom har även Fredagsmys på fredagar med lite popcorn och saft på förmiddagen.

 • 0Drago­nfly0
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 00:02 #8

  I min sons grupp så är de nu ca 19 st, ålder 1-5 år. De är 4 st ordinarie fröknar och 1 som arbetstränar. I denna grupp så är det nog ca 7-8 st som är där 15-timmar.

 • Lör 12 sep 2009 00:07 #9

  Då är det gott om personal,så de borde kunna göra många aktiviteter. Prata med dem och hör vad de säger om saken.

 • Blå Flygar­e
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 00:09 #10

  På dotterns komunala avd är det 22 barn varav ca hälften 15-timmars. 2,8 fröknar.

  En dag i veckan är de ute hela dagen o ger sig iväg (nånstans nära), för att detta ska bli möjligt lämnas alla 15-timmars en kvart senare - påklädda o klara. De har precis börjat med detta (så många nya att det blivit nystart på avd mer eller mindre, nu kommer de igång som tänkt)

  Varannan v har de taktil beröring.

  De är ute både för-och eftermiddag för det mesta - får se om det håller i sig varefter fler aktiviteter kommer igång. Innan har de haft aktivitet 4 av 5 dagar. Men med många barn är det ju lättare att vara ute än inne! Åtminstone innan overall-tider.

  Varje dag händer mycket kul o lärorikt. Och de hinner informera alla föräldrar vid hämtning - de är fantastiska Jag får veta mer om hur dagen varit nu än jag någonsin fick på småbarnsavd där de var hälften så många barn o nästan lika många fröknar (2,5?) De förra var inte lata, men det var mycket personalbyte vilket betydde avsaknad av kontinuitet o brist på engagemang. Fröknarna brydde sig om barnen men inte verksamheten kan man väl säga - ingen orkade dra i det, planera.

 • nallem­aja
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 15:32 #11
  Abandoned skrev 2009-09-11 23:54:02 följande:
  När dottern gick på kommunalt dagis så gjorde dom nada, dom var inte ens ute alla dagar. Dom var 2,5 pedagog på 20 barn i åldrarna 1-4 år.När vi bytte till ett privat dagis så blev vi smått "chockade" över allt dom gjorde där. Dom gick på utflykt en gång i veckan, hade rörelse en gång i veckan, övade på en teater som de visa upp för oss föräldrar. Dom bakade och bjöd på föräldrafika. Dom jobbade mot temat "vatten". Dom var 2,5 pedagog på 22 ungar, i åldrarna 4-5 år.
  Har ungefär samma erfarenhet.
  Gick första året på ett kommunalt där "inget"hände.
  Bytte sedan till ett privat med natur-inriktning och jisses vilken skillnad !
 • Sarame­dM
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 15:36 #12

  Måndag: skogen med matsäck

  tisdag; rörelse ute eller inne

  Onsdag; gruppdag( barnen gör olika beroende på ålder, kan vara utflykter, gruppens tema etc)

  Torsdag; se onsdag

  Fredag; inga schema aktiviteter

 • Tant Green
  Visa endast
  Lör 12 sep 2009 20:44 #13

  De har lite längre skogspromenad en gång i veckan, men de går en liten sväng till skogen (som ligger nära) flera gånger i veckan, de går till olika lekparker i området, spelar fotboll på fotbollsplan, har gympa, går till biblioteket ibland och har olika projektarbeten i smågrupper. Och fixar vår- och höstfest.

  (Kommunalt dagis med 18 barn (3-5 år) på 2,75 vuxna).

Svara i tråden: Aktiviteter på dagis? Hur har ert barn det på sin förskola?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll