Stjärnornas tidigare jobb – innan de slog igenom
Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Finns det någon som har reflux sjukdom? Tacksam för svar

  Tis 15 sep 2009 21:54 Läst 8146 gånger Totalt 13 svar
  Tis 15 sep 2009 21:54

  Jag hoppas och ber att någon kan svara på min frågor, vet inte annars vart jag ska vända mig.
  Tror den heter så, reflux, alltså att magmunnen inte stänger sig alls i princip.

  Jag bara undrar hur ni mår och vad ni har gjort för att få ert liv att funka?

  Min man är 31 år och mår så otroligt dåligt. Han har haft denna sjukdom i ca 10 år, men den blir bara värre och värre. Innan jul förra året gjorde han den omtalade op, man står i lutande ställning kroppen pumpas upp med gas och de går in med titthål på sex (???) ställen i magen, drar åt magsäcken så att magmunnen inte alls kan öppna sig mer. Detta var en mycket smärtsam op och han kund einte äta ordentligt de närmaste 5 mån, vilket resulterade i 15 kg viktnedgång. Men om han bar mått bra sedan, vilket han inte gör.

  Han har kramper i magen, massor med luft som kommer ut i alla ändar, han har sååå ont jämnt o ständigt, att han fick forts sin med förstod vi snabbt, 40 mg omeprazol eller en annan sort som jag ej minns namnet på.

  Jag skriver denna tråd för jag är så otroligt orolig, ska han had et så här? föralltid? tänk om han får cancer i magen? Jag skulle aldrig klara att hon försvinner från mig, han är mitt allt! Men läkarna bara rycker på axlarna nu, säger att ja, så här e det, du får medecinera, och jag blir helt tokig! han är 31 år! han kommer inte blir gammal om han inte blir bättre....

  Snälla, finns det någon som vet något om detta?? någon bra oprövad med? eller annan op man kan göra? Eller något som dämpar hans smärtor.

  Mvh M


 • Sol Angeli­ca
  Visa endast
  Ons 16 sep 2009 00:05 #1

  Är det när han ätit han har ont? Eller är det alltid??

 • Ons 16 sep 2009 19:40 #2

  Han har alltid ont. Alltså vilken tid på dygnet osm hälst, fast så klart inte alltid, det kommer då o då. Just nu ofta. Emellanåt har han så ont att han får kräkreflexer.... Det är ett helvete för honom.

  Jag får puffa lite i tråden så kanske fler vet nåt....


 • Ons 16 sep 2009 22:11 #3

  Jag puffar lite till...

  Tydligen en mycket ovanlig sjukdom


 • MINA GOA BARN
  Visa endast
  Mån 21 sep 2009 23:09 #4

  Min sambo har en matstrupssjukdom som heter Akalaci. Vet du ifall läkarna har undersökt din sambo så han inte lider av den sjukdomen?

 • Tis 22 sep 2009 21:07 #5
  MINA GOA BARN skrev 2009-09-21 23:09:15 följande:
  Min sambo har en matstrupssjukdom som heter Akalaci. Vet du ifall läkarna har undersökt din sambo så han inte lider av den sjukdomen?
  Vad är det? och hur fungerar det?? jag e tveksam på att det kan vara det, då min min man har sin smärta nere i magen, och ner i tarmarna.
 • Tis 22 sep 2009 21:11 #6

  Finns det verkligen INGEN som vet något om denna sjukdom??


 • MINA GOA BARN
  Visa endast
  Tis 22 sep 2009 22:52 #7

  Googla så mycket du orkar, när jag gör det så hittar jag så många fler sidosjukdomar som kan uppstå.
  Hittar alla möjliga olika benämningar som Dumping bla.
  Jag har kopierat av lite från Wikipedia, läs om du orkar. Kanske du kan hitta något och jag hoppas att ni hittar en läkare som kan och är intresserad av mag och strupsjukdomar.
  Min sambo blev OP på Ersta sjukhus på Söder i Stockholm. Sjukhuset drivs genom en stiftelse, men min man fick remiss dit från landstinget då dem inte hade tillräckliga kunskaper för att kunna hjälpa honom.
  Nu gick hans op mycket dåligt, då strupen läckte ut föda i kroppen och ett katastroftillstånd uppstod.
  Han blev oerhört nedsatt och gick ner så enormt mycket i vikt, han är normalt sett en mycket stark man, tur är väl det. Jag tror inte han hade överlevt annars faktiskt, men det tog en mycket lång tid innan han kom igen.
  Han är dock inte besvärsfri, men är ändock till ca 75 % bättre än innan op. Jag hoppas att ni hittar hjälp.
  Mvh MGB

  Akalasi (latin Achalasia cardiae) är en sällsynt sjukdom i matstrupen och övre magmunnen som innebär att motoriken är störd. De muskler som ska föra maten vidare till magsäcken står istället i ständig kramp, vilket hindrar födan från att passera felfritt. Detta leder till att maten stockar sig i matstrupen, det blir svårt att äta och ibland även dricka. Symptom är bland annat dysfagi (sväljsvårigheter), bröstsmärtor och avmagring på grund av att personen inte får i sig tillräckligt med föda.

  Vid akalasi kan inte övre delen av magsäcken (cardia) vidga sig då en tugga ska ner från matstrupen till magsäcken. Orsaken är avsaknad av nerver och nervreglering i övre delen av magsäcken. För att maten ska kunna ta sig till magsäcken blir matstrupen kraftigt utvidgad. Den drabbade har svårt att svälja och har kräkningar. Stress förvärrar sjukdomen.

  Undersökning med röntgen av matstrupen, med filmande av sväljning görs. Även tryckmätning i matstrupen görs. Operation av cardia med åtföljande vidgning av övre delen av magsäcken eller injektion av botulinumtoxin i övre delen av magsäcken är gängse behandling.

  (jag kopierade av från Wikipedia)

  Chagas´sjukdom är samma som akalasi, men med också störningar i funktionen av andra organ, bl.a. tolvfingertarm, tjocktarm och urinledare. men denna sjukdom är mer ovanlig i Sverige/norden.

 • Tis 22 sep 2009 23:10 #8

  Det är jättevanligt med diverse magproblem efter refluxoperation. Min mamma fick grav IBS efter sin operation för tre år sedan. Det "glömde" man informera om från läkarhåll innan operationen. I min mammas fall innebar at det att hon knappt kunde gå utanför huset på ett halvår efter operationen eftersom hon plötsligt kunde få hemskt smärtsamma diareer. Ett par gånger har hon svimmat av magsmärta innan hon dessutom insåg att hon blivit laktosintollerant efter operationen.

  Jag vet flera som fått stora problem med magen efter operationen. I de allra flesta fall har det blivit bättre efter ett drygt år.

  Det är tydligen väldigt vanligt att det blir så efter refluxoperation, men det är som sagt ingen man informerar om. Det var först när mamma själv tog upp det efter att ha googlat fram det som läkaren konstaterade att så var fallet. Vansinne egentligen!

 • After Foreve­r
  Visa endast
  Ons 23 sep 2009 07:39 #9

  iseika: väldigt intressant det du skriver. Hade ingen aning om detta heller. Min mamma har också gjort en sådan operation för flera år sedan, och har nu IBS. Tack för infon!

 • Ons 23 sep 2009 20:23 #10
  LaFontaine skrev 2009-09-22 23:10:48 följande:
  Det är jättevanligt med diverse magproblem efter refluxoperation. Min mamma fick grav IBS efter sin operation för tre år sedan. Det "glömde" man informera om från läkarhåll innan operationen. I min mammas fall innebar at det att hon knappt kunde gå utanför huset på ett halvår efter operationen eftersom hon plötsligt kunde få hemskt smärtsamma diareer. Ett par gånger har hon svimmat av magsmärta innan hon dessutom insåg att hon blivit laktosintollerant efter operationen. Jag vet flera som fått stora problem med magen efter operationen. I de allra flesta fall har det blivit bättre efter ett drygt år. Det är tydligen väldigt vanligt att det blir så efter refluxoperation, men det är som sagt ingen man informerar om. Det var först när mamma själv tog upp det efter att ha googlat fram det som läkaren konstaterade att så var fallet. Vansinne egentligen!
  Du får gärna berätta vad IBS är...jag har läst lite om det då jag själv har problem med mage och tarm, men långt från så som min man har det.

  Det hjälpte liksom bara med op genom att han nu inte får upp nått, inga kräkningar eller så, men det gör fortf vrål ont i hans mage, han har sjuka gaser och viss dagar bara ligger han och kan inte sträcka ut på kroppen. När det är som värst blir jag så orolig att han fan ska dö från mig, att han kommer få cancer i magen en dag... jag vet det låter grymt överdrivet, men när man ser han ligga och vrida sig i plågor och INGA med hjälper, då e man helt förtvivlad.

  Men så kommer det HELT symptomfria dagar. Då e allt bra. Sjukt jobbigt.
 • Ons 23 sep 2009 20:33 #11

  Förväntansfull:
  www.magotarm.se/foldrar/ibs.html

  Det där är en jättebra länk som behandlar dina frågor. Någon ökad risk för tarmcancer tror jag inte föreligger. Däremot finns faktiskt en ökad risk för cancer i magmun/matstrupe när man haft reflux en längre period. Jag gissar att din man ska gå på gastroskopiundersökningar vartannat år eller liknande? Det gör man för att på ett tidigt stadium upptäcka förändringar om sådana finns.

  Vad gäller IBS kan man ha det i olika grad. Jag har också IBS, men långt ifrån lika jobbig som min mammas.

 • Mån 23 nov 2009 20:55 #12

  Hej. Jag gjorde en refluxop (titthål) i mars 2009 pga otät magmun. Jag hade mkt besvär innan med halsbränna o.d. Hade mkt höga värden vid syramätningar.
  Efter op försvann alla besvär, har inte haft halsbränna el. ont i magen alls.
  Inga mediciner. Har medvetet valt att äta "bättre", har gått ner ca 10 kg.
  Ni måste ha haft mkt otur, eller så har han något "annat" också.

 • Mån 23 nov 2009 21:22 #13

  Jag har blivit avrådd från op av mina läkare pga bieffekter av operationsomkan uppkomma.
  Bla man kan inte kräkas jag kommer ärligt inte ihåg allt men eftersom jag har Crohns var det liksom inte ett alternativ att riskera att bli ännu sjukare. Har också magmunsbråck.

  det jag rekomenderar är att byta läkare ominte läkaren tar ens besvär på allvar

Svara i tråden: Finns det någon som har reflux sjukdom? Tacksam för svar
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Kropp & själ
Svara i tråden...

Innehåll