• Anonym (desperat mamma)

    Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?

    Hej-...
    Jag och barnens pappa har en ständigt pågående konflikt om en så banal sak som kläder... (massa andra, mycket viktigare saker också;)) Jag har underhållsstöd via fkassan (EJ underhållsbidrag). Jag hat alltid skickat med ombyten när de har umgänge, vilket har varit 4 nätter på en 14 dagarsperiod. Pappan anser alltid att det är nåt fel på kläderna, vilket det absolut inte är. Jag får aldrig tillbaka alla kläder som jag skickar, det försvinner bara mystiskt hos pappan. Jag har länge känt mig som en tvättinrättning, då jag skickar en full väska med rena, vikta kläder och får tillbaka en skitig hög, eller ja, jag får inte ens tillbaka allt. Jag blev less och bestämde mig fö att ge pappan en ordentlig omgång med kläder som han kunde behålla där, så att jag slapp packa hela tiden, och tvätta åt honom. Dessutom tyckte jag att det kunde vara trevligt för flickorna att ha lite kläder hos pappa och inte leva i kappsäck. Detta skapade om möjligt ännu mer konflikter. Jag får aldrig tillbaka kläder längre, utan de kläder de har på sig när de åker, hamnar där och de kommer hit i små gamla ärvda kläder. Jag är så trött på det här! MÅSTE man skicka med kläder som boendeförälder? Kan tillägga att han inte hjälper till med några som helt kostnader i övrigt. Någon?

  • Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?
  • Anonym (74)

    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:30:17 följande:


    Jo men bidrag var aldrig aktuell för oss överhuvudtaget då han är arbetslös, så det lilla han hade bidragit till hade varit 0. Därför gick fk in och betalade via utfyllnads bidrag den del som han inte klarade av.. men vi är ändå tvungna att stå för barnets kostnader.. Hade han däremot tjänat väldigt bra så sa våran advokat att det varit en fördel att starta en process i bidrags frågan, men det är inte värt det med hans inkomst..
    Ni måste haft en kass advokat eftersom det klart och tydligt står i lagen att uf står för de kostnader som uppkommer vid umgänget.

    Möjligen kan han ha använt sig av möjligheten att omvänt stämma för underhållet, dvs han stämde för att få betala så lite som möjligt med tanke på att han hade så låg inkomst. I det läget kan det bli så att den ena föräldern ska stå för 99% av barnets kostnader och den andra 1%, och om det då är uf som ska stå för 1% så kan man hamna i situationen att bf ska stå för sånt som används hos uf.
  • Anonym (insatt)
    Diverse skrev 2009-09-23 18:49:38 följande:
    Citat:"Om umgängeskostnaderDen bidragsskyldige föräldern (umgängesföräldern) bidrar till barnets underhåll, förutom att betala underhållsbidrag, även genom att ha barnet boende hos sig kortare och längre perioder. Då har den umgängesföräldern föräldern vissa kostnader för barnet, medan boendeföräldern har motsvarande minskade kostnader.Umgängesföräldern har rätt till avdrag om barnets vistelse varat under en sammanhängande av minst fem hela dygn. Avdrag får göras med 1/40 del av underhållsbidraget för varje helt dygn. Summan skulle kunna utgöra det belopp som umgängesföräldern ska betala.I umgängesförälderns förbehållsbelopp för egna levnadskostnader ingår inte kostnader för umgänge med barnet. Socialstyrelsen rekommenderar därför att inte hela överskottet tas i anspråk till underhållsbidrag. När underhållsbidraget fastställs bör umgängesföräldern få behålla 300 kr utöver förbehållsbeloppet.Det beräknade beloppet för umgängesavdrag plus den summa som föräldern får betala utöver förbehållsbeloppet skulle kunna ses som en ekonomiska ram för umgängeskostnader inklusive resekostnader.Boföräldern kan bli bidragsskyldig vid umgängesresor om kostnaden resan är betydande. En resekostnad anses vara betydande om avståndet för en enkel resa överstiger tio mil."Källa: www.famratt.com/underhall/und_ingaendekost.ht...Vilket i klarspråk innebär att du inte har skyldighet skicka med ett enda klädesplagg (Ja utöver det dom har på sig). Som någon föreslog så tar du på dem samma kläder som du sist fick tillbaka dem, vid nästa umgänge.
    Hur kan du tolka den texten som att umgängesföräldern är skyldig att hålla barnet med garderob - utöver sin underhållsskyldighet?
  • Anonym (insatt)
    Diverse skrev 2009-09-23 19:16:24 följande:
    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:06:45 följande:
    Det är fel! Om det är så att umgängesföräldern hamnar under norm gällande ekonomiskt bistånd när man räknar med umgängeskostnader bör givetvis UF också söka det biståndet. Hamnar UF över norm säger sig svaret självt.
    Men om det finns två föräldrar som kan försörja barnet utgår inget ekonomiskt bistånd! Underhållsskyldighet för barn tillkommer i första hand föräldrarna gemensamt!
  • mion

    Undrade bara eftersom jag fattade det som att du inte fick dom 1273 i mån..... skicka inte med nå mer kläder han måste ju ha kläder kvar där om du inte får tillbaka dom....

  • Anonym (insatt)

    Anonym (74) skrev : "Ni måste haft en kass advokat eftersom det klart och tydligt står i lagen att uf står för de kostnader som uppkommer vid umgänget."
    - behov av kläder uppkommer väl inte under umgänget? Den som uppbär underhållsbidrag/underhålsstöd och barnbidrag skall naturligtvis stå för huvuddelen av barnets försörjning inkl kläder! Den som betalar underhållsbidrag skall inte därutöver betala för barnets utrustning. När man pratar om umgängeskostander handlar det om mat, husrum och ev aktiviteter!!

    Inlägg 15 ovan är rätt ....

  • smurf52

    Insatt: Eftersom det fortfarande är skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd. Inlägg 15 är enbart rätt vad gäller frågan om underhållsbidrag men i fallet om underhållsstöd så gäller andra regler. Texten ovan var de närmsta jag kunde hitta nu när Socialstyrelsens sida byggts om. Hur som helst säger den klart och tydligt att utöver sin underhållsskyldighet har umgängesföräldern också ökade kostnader i samband med umgängen då denne ska stå för mat, kläder och reskostnader om dessa undergår 10 mil och om inte annat är bestämmt i överenskommelse eller dom.

    Jag förstår inte varför du skriver att "Men om det finns två föräldrar som kan försörja barnet utgår inget ekonomiskt bistånd! " eftersom jag aldrig skrivit att ekonomiskt bistånd kan utgå om båda föräldrarna har möjlighet. Jag skrev, och det är givet, att umgängesförälder _kan ansöka_ om bistånd för umgängeskostnader _om man ligger under norm_. Men får man avslag på detta innebär det ju troligtvis isf att man har över norm vilket i sin tur innebär att man utan problem kan betala de pengarna man utöver underhållsskyldigheten ska bidra med.

  • Anonym (74)

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-23 20:51:47 följande:


    Anonym (74) skrev : "Ni måste haft en kass advokat eftersom det klart och tydligt står i lagen att uf står för de kostnader som uppkommer vid umgänget."- behov av kläder uppkommer väl inte under umgänget? Den som uppbär underhållsbidrag/underhålsstöd och barnbidrag skall naturligtvis stå för huvuddelen av barnets försörjning inkl kläder! Den som betalar underhållsbidrag skall inte därutöver betala för barnets utrustning. När man pratar om umgängeskostander handlar det om mat, husrum och ev aktiviteter!! Inlägg 15 ovan är rätt ....
    Du får väldigt gärna visa mig den paragrafen i föräldrabalken.
  • Anonym (74)

    Många (däribland många på familjerätten) blandar ihop det moraliska med det juridiska.

    Rent moraliskt kan man tycka att bf som får underhåll bör skicka med kläder för umgänget. Men juridiskt så finns det inget stöd i lagen för att tvinga bf att skicka med kläder.

  • Anonym (insatt)

    Diverse skrev: "Inlägg 15 är enbart rätt vad gäller frågan om underhållsbidrag men i fallet om underhållsstöd så gäller andra regler."
    - men om det utgår underhållsstöd så innebär det att uf inte kan betala upp till 1273 - då skall h*n ju inte dessutom behöva försörja barnet med kläder?

    "Hur som helst säger den klart och tydligt att utöver sin underhållsskyldighet har umgängesföräldern också ökade kostnader i samband med umgängen då denne ska stå för mat, kläder och reskostnader om dessa undergår 10 mil och om inte annat är bestämmt i överenskommelse eller dom."
    - Var står det _kläder_ någonstans i texten? Jag läser: "Den bidragsskyldige föräldern (umgängesföräldern) bidrar till barnets underhåll, förutom att betala underhållsbidrag, även genom att ha barnet boende hos sig kortare och längre perioder. Då har den umgängesföräldern föräldern vissa kostnader för barnet..."

    Kostnaderna hänför sig alltså till umgänget/boendet hos uf och handlar då per definition om mat, husrum och kostnad för ev fritidsaktiviteter ... Kläder kan jag inte utläsa! Och kostnader för umgängesresor räknas ju ut särskilt så dessa kan vi väl lämna därhän i detta sammanhang?

  • Anonym (insatt)

    Föräldrabalken 7 kap. Om underhållsskyldighet
    1 § Föräldrarna skall svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga.

    2 § En förälder skall fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, om föräldern
    1. inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet, eller
    2. har vårdnaden om barnet gemensamt med den andra föräldern men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern.

    UF fullgör alltså sin underhållssskyldighet genom att betala underhåll (beräknat utifrån barnets behov och förälderns förmåga). Tillkommer kostnader för mat, husrum, aktiviteter etc vid umgänge. Om UF haft barnet hos sig under en sammanhängande tid av minst fem hela dygn eller under en kalendermånad haft barnet hos sig i minst sex hela dygn får han göra visst avdrag som kompensation för dessa umgängeskostnader (eftersom BF haft lägre kostnader under samma tid) (jfr FB 7 kap 4 §). Att bf bara får dra av 1/40 - rent logiskt borde det ju vara 1/30 per dag i en månad - handlar om att BF i normalfallet har vissa kostnader även under vistelsen hos UF (för husrum tex) samt regelbundna kostnader för inköp av kläder, sportutrustning, mediciner, fritidsaktiviteter mm.

Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?