• Anonym (Fakta­)
    Äldre 23 Jul 17:04
    38829 visningar
    156 svar
    156
    38829

    OK att gifta sig med utländska tjejer?

    Svenska ambassaden i Bangkok gjorde en undersökning 2008, om de svenskar som gifte sig med en thailändska. Det är oftast thailändskor.
    Den genomsnittliga åldersskillnaden på paren var mindre än 5 år. Googla på "migrationsråd Torsten Torstensson" + "svenska ambassaden i Bangkok". 

    Det är alltså inte så att gamla svenska gubbar och unga thailändskor är det typiska paret.

    Sedan är det inte samhällets sak att värdera äktenskap, och vilka etniciteter paren är. Nazistfasoner.  

  • Anonym (Fakta­)
    Äldre 24 Jul 09:36

    Exoplanet har många poäng här. Hustruimporten ser olika ut från fall till fall.

    Jag har, mellan skål och vägg, känslan av att många importfruar är rätt driftiga och klarar sig bra.
    När jag åkte genom Älvdalen för några år sedan skrattade jag och min fru, som är från östeuropa, åt alla restauranger med en röd-vit-blå thailändsk fasadflagga, men det är egentligen ett ganska bra betyg på kvinnorna. En hunsad dörrmatta startar kan förmodligen inte driva en liten näringsverksamhet.

    Jag träffade min fru här i Sverige, för att undvika allt spekulerande i importfrueriet.  

     

  • Anonym (Fakta­)
    Äldre 24 Jul 14:23

    Iransk-svenska par, där kvinnan kommer från Iran och mannen är svensk är inte så ovanligt i de här trakterna, men ska ska ha i bakhuvudet att iranier till stor del är medelklass från storstäder, där hederskulturen inte är lika stark som exempelvis bland kurder i bergen. Jag har svårt att tänka mig att en persiska skulle gifta ner sig.

    Latinamerikaner och kvinnor från f.d. Jugoslavien, vilket inbegriper bosniskor med uppenbart turkiska för- eller efternamn, de är inte heller alltför ovanliga att se ihop med svenska män.  Orsaken kan vara samma som med iranskorna.

    Enligt en 5 år gammal artikel i SvD om just thailändska kvinnor, så beräknade man att dessa var närmare 23000 i Sverige. Thailand var under några år det största anhöriginvandringslandet, och könsfördelningen är 85% kvinnor. Det finns mig veterligen ingen stor grupp thailändska män i Sverige, som absolut vill ha en fru från hemlandet.

    @Exoplanet. Eftersom du varit i kontakt med kvinnojourer, har du någon aning om hur vanligt det är med just thailändskor där? Finns det en tydlig överrepresentation bland dessa, eller är det "värre" för andra invandrarkvinnor? I någon undersökning som presenterades i SvD hade någon kvinnojour undersökt närmare 500 invandrarkvinnor, men thailändskorna var "bara" 30 st.  i denna undersökning. 30 för många givetvis, men inte ens en tiondel av samplet. 

     

  • Anonym (Fakta­)
    Äldre 24 Jul 14:30
    Exoplanet skrev 2012-07-24 13:36:57 följande:
    Mamut Baksi skrev för många år sedan boken "Videobruden" där han skildrar hur kurdiska män i Europa beställer fruar från Kurdistan genom förmedlingar som marknadsför kvinnor med videopresentationer (vacker, jobbar hårt, oskuld  - högt pris, ful och frånskild - lågt pris etc). Redan då tog han upp problemet med tvåårsregeln. Boken bygger på verkliga fall med brutal misshandel, balkongflickor och en kurdisk kvinna som blir helt socialt utstött av den kurdiska kolonin i Sverige när hon gifter sig med en etnisk svensk.

    varldslitteratur.se/bok/videobruden

    Så visst behöver bilden av företeelsen nyanseras.

     
    Hmm, ja. Samtidigt så finns det faktiskt kurdiskor som är gifta med svenskar och som syns rätt väl i media. De är inte utstötta av sin släkt. Jag är ytligt bekant med Dilsa Demirbag, hon och hennes ena lillasyster är, eller åtminstone var, gifta med svenskar.  Det är i och för sig anekdotisk bevisföring. 
  • Anonym (Fakta­)
    Äldre 24 Jul 16:07

    Just i fallet romer gifts såväl pojkar som flickor bort i för oss ung ålder. Har en viss inblick i denna grupp. Äktenskapen sker ofta när både pojken och flickan är strax över 18, för att inte få myndigheternas uppmärksamhet. Traditionellt gifts barnen ihop vid mycket yngre ålder än så. De flesta länder i Europa har en 18-årsgräns för äktenskap för båda könen. Frankrike höjde gränsen för flickor från 16 till 18 för några år sedan.
    I Sverige har man kunnat komma undan om man kan anföra att det är legalt i det land man kommer ifrån, men det kan man inte hävda längre när det gäller europeisk invandring.
    Informella äktenskap ligger utanför detta resonemang. Juridiskt sett är dessa äktenskap helt ogiltiga.

Svar på tråden OK att gifta sig med utländska tjejer?