Inlägg från: Tezz80 |Visa alla inlägg
  • Tezz80

    Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

    jag har precis läst boken, men det här var visst en gammal tråd

  • Tezz80
    kutiom skrev 2010-10-28 22:46:18 följande:
    Får ni verkligen kritik över att ni inte lär ert barn de traditionella rollerna?! Då måste ni ha en pojk Jag har en liten flicka och tycker att det uppmuntras ibland lite väl mycket när hon gör killiga saker, som t.ex. leker med bilar. Men jag har inte läst boken, ska ta ett varv till biblioteket och se om den finns där.
    Gäller både min son och dotter skulle jag vilja säga. Sonen vill komma till förskolan som Tingeling idag då det är fritt fram att klä ut sig, han är 2 år och det ses ej som helt ok. Han är tack o lov fortfarande förliten för att förstå, så vi får se vad han väljer när det väl är dags, Tingeling, kanin eller pirat. Min dotter blev skrattad åt på förskolan för att hon hade skjorta o slips, hennes val o hon tyckte att det var snyggt, men de andra barnen skrattade för hon hade ju klätt ut sig till kille!!! Det tog hårt på min 5åriga tjej, veckan efter att jag hade fått veta det hade hela familjen slips o jag o fröknarna pratade med barnen om det o nu tror hon att hon kan tänka sig att ha det fler gånger. Men man ska inte behöva göra en stor grej av att en tjej vill ha slips eller att en kille vill vara Tingeling. Även färger på kläder diskuteras mycket.
  • Tezz80

    Jag fick boken i tjänsten och ska nu försöka omvandla och använda materialet i mitt bemötande av ungdomar, vi får väl se hur det går

  • Tezz80
    salsajenny skrev 2010-11-02 17:11:24 följande:
    Är det nån som vet om det går att få tag på boken för under 240 kr nånstans?

    oj, är de så dyra. Jag fick två exemplar o har gett ett till förskolan. Var bor du?

  • Tezz80

    I Mölndal stad jobbas det just nu väldigt mycket med genus och typ alla som är anställda inom kommunen får föreläsningar mm om jämställdhet. De satsar även på det bland chefer. Tror att alla lärare inom skola o förskola har fått eller kommer att få denna bok, det är superbra. För min del är inte genus något nytt utan det ingick redan på min utbildning som jag avslutade för över fem år sedan, men när man själv har barn och läser denna så blir det på ett annat sätt. Ribban på utbildningen inom Mölndal stad är ju förvisso inte så hög (även om många bitar har varit bra) men det är ju för att alla ska få samma grund att stå på och utgå från samma tänk.

    I helgen var min dotter och jag på Halloweenfest och då var hon Dracula. Min dotter älskar klänningar o reflekterade över att alla andra tjejer på festen hade klänningar utom hon, men hon var ändå stolt över sitt val. Även om hon sedan hon var två helst velat ha klänning på sig är det först sedan typ ett år tillbaka, mest pga dagis o andra barn, som hon har börjat förstå att det finns kill- och tjejkläder. Nu är favoritfärgen rosa (helst med glitter) men innan hon började dagis var det blå, grön o lila. Hon tycker dock att lillebror kan få ha baddräkt, rosa, klänning osv så det är ju skönt. Fast baddräkt har han aldrig haft vad jag vet 

    På den förskola där jag har mina barn verkar det vara mer "tillåtet" för killarna att ha "tjejf'ärger" än tvärt om, det är intressant. Pratade med fröknarna om detta innan min son började för att få veta vad storasyster skulle kunna få höra för kommentarer eftersom att lillebror då hade en overall med ljusrosa foder...men då sa de att det är rätt accepterat åt det håller men kommer storasyster i blå overall är det mindre ok bland barnen.  I år har min dotter valt en helt rosa overall mot min vilja...men oj vad nöjd hon är. Man kan ju undra vad hon snappade upp förra vintern då hon hade en rätt könsneutral overall.

    Håller med om att det är viktigt hur man använder leksakerna i leken, det är nog mer viktigt än vad de egentligen leker med. Sonen leker än så länge inte så mycket lekar, han är bara två år,  men han leker å andra sidan med allt: bilar, dockor, lego, gosedjur, littlest pet shop, my littleponny, tågbana ja listan kan göras lång o helst leker han med "tjejsaker". Min dotter leker oxå väldigt blandat men jag har märkt att oavsett om hon leker med en my littleponny, barbie, batman eller dinousarie så leker hon på ungefär samma sätt... enda som skiljer är rösten. Så behöver jobba på att det finns tjejdinousarier oxå för de har hon en förmåga att göra till killar. Dessvärre märker jag att hon inför jul nästan bara önskar sig traditionella tjejleksaker och det känns väldigt synd... hon formas just nu väldigt mycket av sina vänner, även om hon umgås med både killar och tjejer.  

  • Tezz80
    Petrellie skrev 2010-11-03 09:20:36 följande:
    Hej!

    Jag snubblade in på den här tråden av en slump men blev så glad! Jag har en tjej som är 2 år och en pojke som är 5 månader (och så en son som är 20 år också men på den tiden var det liksom inte så mycket genustänk men eftersom jag fostrade honom själv blev det ändå så att han helst läste eller byggde pärlplattor eftersom jag var dålig på att erbjuda traditionella pojklekar) och jag tycker det här är svårt!

    Jag upplever mig själv som klarsynt i dessa frågor men inser att jag går i massa fällor. Jag har också ganska svårt att argumentera för detta med min omgivning eftersom jag känner att jag inte har så mycket hårda fakta om varför det är viktigt att inte fasta i traditionella roller ch det behöver man med de motsträviga och med den äldre generationen. Man kan ju fundera över om det verkligen spelar roll att tjejer har rosa och pojkar blått och när jag hamnar i de snacken kan jag inte underbygga min åsikt med några fakta - men NU kan jag snart det!

    Jag ska genast trotsa regnet och dra med ungarna till biblioteket och hoppas att de har den där.
    Behöver man mer argument än att om ett barn blir sårat för att den inte får bära de kläder de själv vill, så är det fel. Sen tycker jag självklart att tjejer ska få ha rosa och killar blått men det ska inte vara till bara för killar resp bara för tjejer. Låt barn få vara barn och inte så kille och tjej uppdelat. Fast jag kan ju erkänna att bland bebiskläderna efter min dotter var det mycket kläder som skickades vidare för att jag tyckte att de vara för "tjejiga" för sonen när han var liten, och inte bara klänningar o kjolar. Nu när han är större ångrar jag att jag skickade iväg så mycket för nu, 2 år gammal, börjar han själv välja kläder och borde kanske själv fått välja vad han ville ärva och inte, men men försent nu. Ändring på det från och med nu! Han får dock vara med själv o välja när det ska köpas nytt precis som min dotter varit sedan rätt tidig ålder.
  • Tezz80

    är på jakt efter en dockvagn till sonen... vill inte har en illrosa och storasyster har en röd så en vagn som inte är rosa eller röd hade varit trevligt. Någon som har tips? Helt ok om den är billig.

    Umeåelin: ni kan sy upp dockkläder om det är tillåtet för er att handla på det sättet. Blir inte dyrare. Inför jul fick jag två joggingsett samt två overaller med mössa, halsduk o tossor för under 400:- inkl frakt. Superbra.

Svar på tråden Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2