• Äldre 24 Nov 14:33
    35410 visningar
    255 svar
    255
    35410

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Det måste ju finnas andra ställen där man kan söka för extra till jul. Kyrkan delar ju ibland ut extra mat paket. Då har man ju maten klar. Men jag tycker inte heller att man skall få extra bara för att det är jul.

    Som någon skrev att skulle alla under jul med soc få 500 kr extra så skulle det betyda
    107 miljoner 600 tusen kronor mindre i stats kassan. Undra vart dessa pengar skall komma ifrån eller vilka andra som blir drabbade bara för att man vill ge sina barn en julklapp.

    Sedan firar inte alla jul. Varför skulle just julen ge extra pengar? Varför inte en annan högtid?

    Julen kommer varje år och vid precis samma tidpunkt. Om man sparat 50 kr i en burk under året så hade man haft 600 kr extra i december.

  • Äldre 24 Nov 14:36
    #43

    Jennie med ie skrev 2009-11-24 14:33:44 följande:


    Att handla julklapparna utspritt över året är otänkbart??
    Så gör jag varje år och då jobbar jag ändå. Det är ju billigare att handla en grej lite då och då. Sedan hittar man en hel del billigare om man sprider ut det.
  • Äldre 24 Nov 15:24
    #84

    En jul spelar det någon roll om barnen då inte får allt? Har man det ekonomiskt tufft så har man. Dina barn verkar ju ha haft "bra" jular år efter år. Att det en jul blir mer tufft säger ju inte att det blir det nästa år.

    Du har ju fått jättebra tips om hur du skall kunna ge dina barn kanske 1 julklapp var. Då kanske man skall fokusera på det istället för att haka upp sig på att det inte finns ett "jul bidrag" att få.

  • Äldre 24 Nov 15:26
    #90

    Sedan måste jag hålla med en del, att haka upp sig på att barnen inte får julklappar. Är det inte viktigare att ha möbler, tak och mat?

    Det finns inget julbidrag att få, så dina barn får nog bli lite besvikna denna julen. Men det säger ju inte att nästa år blir likadan.

  • Äldre 24 Nov 15:31
    #99

    Jennie med ie skrev 2009-11-24 15:27:57 följande:


    Jennie med ie skrev 2009-11-24 15:17:53 följande: Oj vad man pratar för döva öron.
    Ja, men det är så när man inte kan få medhåll. Det finns inget extra bidrag att få, men ändå så kan man inte sluta att fokusera på just det istället för att fokusera på att se alternativ. Se vad man ev kan få för pengar som man har.
  • Äldre 24 Nov 15:33
    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:32:07 följande:
    Öh, jag vet inte, hyra? Mat? Kläder (till barnen)? Andra räkningar?
    Fast hyran är ju utöver dessa pengar.
  • Äldre 24 Nov 15:38

    Sådana här trådar får mig att undra om det egentligen är så att man klarar sig ganska hyffsat på socialbidrag, men om man skulle medge det så skulle ju antagligen inte normen höjas heller eller man skulle inte kunna få extra pengar till tex möbler.

    Jag har levt på socialbidrag och jag kan säga att jag klarade mig ganska bra, men det berodde mycket på att jag inte dragit på mig en massa onödiga räkningar. Det är en stor ekonomiskt bov, alla onödiga räkningar som folk drar på sig. Men samhället skall väl ändå inte behöva vara med och betala för folks privata räkningar för att dom sedan skall ha råd att köpa julklappar och andra konsumtions varor?

  • Äldre 24 Nov 15:51
    Dr Mupp skrev 2009-11-24 15:48:13 följande:
    Jo man klarar sig bra om man bara är lite ekonomisk, men det är väl det som är problemet med många, de har dragit på sig en jäkla massa avbetalningar och klart det blir tufft då. Jag menar kolla på oss. Normen för vår familj är 12320 av det går ca 1000 kr till räkningar och 5-6000 till mat. Resten är ju nöjen, kläder och liknande.
    Precis det är räkningarna man dragit på sig som är problemet, inte normen i sig.
  • Äldre 25 Nov 09:54

    Nu lägger jag en sista gång min fråga, hur kommer det sig att vissa familjer som lever med socialbidrag klarar sig alldeles utmärkt. Barnen får julklappar och julmat och detta utan extra bidrag? Dom har råd att köpa kläder, näringsrik mat och skicka med barnen frukt och matsäckar?

    Jo svaret är sagt flera gånger i denna tråden och det är att många drar på sig alldeles för många skulder. Skulder är inget som socialbidraget skall täcka. Skall vi då genom extrabidrag betala för folks privata skulder?

    Jag ser att det är vissa som säger att det visst finns bidrag och det med 500 kr per barn? WTF säger jag då, Räknade man med 500 kr extra per familj så var det över 100 miljoner från statskassan om alla skulle få extra under julen. Hur mycket blir det då inte om alla barn skall få 500 kr?

    Inte undra på att vårdpersonal tjänar så jäkla dålig om så mycket pengar skall gå till julklappar åt barn!

    Man får faktiskt planera sitt liv. Jag anser att social bidraget är lagom högt. Har själv levt på det och jag hade det ganska bra. Men då hade jag inga skulder att tala om. Då jobbade jag under tiden så jag kompletterade med social bidrag för att jag tjänade så då dåligt. Undra hur många som har den moralen?

    TS har den ju inte. Hennes lön skulle ju ändå räknas av från socialbidraget. Hur kan man tänka så? Hon lär ju inte vara ensam om det.

  • Äldre 25 Nov 13:54
    Anonym skrev 2009-11-25 13:47:18 följande:
    M Y L F skrev 2009-11-25 09:54:52 följande: Fast de skulderna måste ha funnits innan för går man på soc-bidrag kan man ju knappast dra på sig skulder ingen lånar väl ut eller ger kredit om man inte har inkomst. Att situationen ändrar sig och man hamnar på soc-bidrag kanske man inte förutser när man tar lån mm.
    Fast då undrar jag vad det är för skulder man drar på sig? För något värdefullt verkar det ju inte vara som går att sälja om det en dag skiter sig? Jag tycker fortfarande att vi är för materialistiska och tar krediter till höger och vänster. En tv som kostade dig 16.000 lär du ju inte få många kronor för om om du säljer den, men du står kanske fortfarande med ett kredit lån kvar.

    Hur tänker vuxna idag? Jag själv är uppvuxen med att man sparar till det man vill ha. Större saker som ev bil eller boende måste man ju oftast lägga handpenning på så förhoppningsvis så när man säljer så kan man åtminstone betala av sin ev skuld.
    Man kanske tilloch med kan tjäna en slant på sitt boende.

    Jag har alltid tagit i beaktning att jag kan bli av med jobbet. Vem tror att man sitter säker? Eller blundar man för det?

    Man vill ha kakan och äta den och det funkar inte alltid.
  • Äldre 26 Nov 11:19
    Matruskan77 skrev 2009-11-25 20:00:46 följande:
    M Y L F skrev 2009-11-25 13:54:22 följande: Ja du har rätt i mycket, det köps mycket på avbetalning i dag, det är så enkelt att göra det i dag, ofta om man är i en affär, ta t ex TV som du tog upp, så tvekar man över priset så berättar de ju genast om köp nu, betala om 3 månader eller betala räntefritt, tror många går på det där(har själv gjort det) sen om 3 månader när räkningen kommer så behöver man ju inte betala hela på en gång utan dela upp betalningen, det går ju bra så länge de har jobb men situationen kan ändras och då blir det jobbigare. Sen att det finns de som lägger ut 16000 kr på en TV är en sak, jag skulle aldrig göra det, vi köpte en på blocket, där kan man göra fynd. Jag tror inte man tänker att man kan bli arbetslös när man skuldsätter sig, eller som du säger man blundar för det, det kommer surt efter, nu kanske folk tänker efter mer eftersom tiderna är som de är med mycket uppsägningar.
    Fast är det då rätt att man skall ha mer i socialbidrag bara för att det är jul? Det var till den delen jag ville komma. Man har en gång satt sig i den sitsen och man kan inte begära att andra skall hjälpa en ur det. Då får man allt göra det via sina vänner och bekanta och inte via samhället. Har man inte tänkt tanken längre att om jag köper denna soffan på kredit och jag blir av med jobbet, vad händer då? Har jag råd att betala dessa 400 kr i månaden om det händer. Nej det har jag inte, då får jag låta bli att köpa soffan nu och spara ihop till den istället.

    Socialbidrag är ett skyddsnät vi skall vara rädda om. Är vi inte det så kanske det inte finns några pengar att prata om i framtiden. Man skall ha det nödvändigaste när man inte själv kan försörja sig och inte mer. Då är det ju ingen idé att ens anstränga sig att själv bli självförsörjande.
  • Äldre 27 Nov 10:36

    Fru U skrev 2009-11-26 20:23:56 följande:


    Diskussionen har utvecklats. Mitt inlägg gällde att det finns familjer som jag anser skulle kunna vara i behov av ett extra bidrag FÖR barnens skull
    Fast vilka familjer med barn skall få extra? Hur skall den bedömningen göras?
    Många vill vara generösa och snälla, men väldigt få verkar tänka på hur det praktiskt och ekonomiskt skulle gå till.

    Det har redan räknats i tråden om alla familjer skulle få 500 kr extra till jul så handlade det om flera hundra miljoner!

    Om vi tar din variant att bara vissa familjer skall få så kommer vi nog upp i likartad summa. Vart ifrån skall vi få alla pengar? Vi tycker ju även att vårdpersonal tjänar dåligt, hur skall dom få mer i lön om vi skall ge barn julklappar för pengarna?
Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?