• Anonym (?)
    Äldre 24 Nov 10:57
    35475 visningar
    255 svar
    255
    35475

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Får man lite mer pengar så man kan inhandla julklappar och julmat?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-24 18:41
    Tack till er som givit svar på frågan och inte ägnat er åt pajkastning. Jag ska kolla upp era förslag

  • Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?
  • Anonym (ojsan­tjosan­)
    Äldre 24 Nov 15:42

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:35:46 följande:


    Jag ställde en fråga, fick en jävla massa påhopp om min situation trots att ingen vet vad fan dom snackar om. Så förbannat trött på denna jävla pajkastning! Men som någon sa, jag avsa mig rättigheten att skaffa fler barn än "normen" pga att jag inte kunde se in i framtiden, se att jag skulle bli lämnad, se att jag inte borde varit mammaledig med mina barn då det gynnade vår ekonomi när vi var tillsammans, så kort o gott enligt många av er så får jag väl skylla mig själv för att jag lever på soc idag....
    vem skulle du vilja skylla på då för att du har hamnat i den här sistsen med att skaffa ett halvt kompani med ungar och inte tänka på en plan B om allt skiter sig med pappan?

    oss som helst inte vill betala ÄNNU mer för att du inte haft förmågan att planera?

    sen vill jag komma med ett tips;
    köp grejer på tradera!
    åk till ullared om du bor nära.
    ät vanlig mat på jul, men baka pepparkakor och bjud på risgrynsgröt. det kan bli en jätterolig grej med mandeln i gröten osv..

    försök göra något positivt av situationen istället.
    herregud...
  • Äldre 24 Nov 15:48

    M Y L F skrev 2009-11-24 15:38:53 följande:


    Sådana här trådar får mig att undra om det egentligen är så att man klarar sig ganska hyffsat på socialbidrag, men om man skulle medge det så skulle ju antagligen inte normen höjas heller eller man skulle inte kunna få extra pengar till tex möbler. Jag har levt på socialbidrag och jag kan säga att jag klarade mig ganska bra, men det berodde mycket på att jag inte dragit på mig en massa onödiga räkningar. Det är en stor ekonomiskt bov, alla onödiga räkningar som folk drar på sig. Men samhället skall väl ändå inte behöva vara med och betala för folks privata räkningar för att dom sedan skall ha råd att köpa julklappar och andra konsumtions varor?
    Jo man klarar sig bra om man bara är lite ekonomisk, men det är väl det som är problemet med många, de har dragit på sig en jäkla massa avbetalningar och klart det blir tufft då.

    Jag menar kolla på oss. Normen för vår familj är 12320 av det går ca 1000 kr till räkningar och 5-6000 till mat. Resten är ju nöjen, kläder och liknande.
  • RosaNa­pp
    Äldre 24 Nov 15:50

    Men så mycket kostar inte maten, man behöver inte ha alla rätter. Dessutom lever man ju gott på rester flera dagar efter. Eller det duger inte det heller?

    Man behöver inte ha mängder med godis efteråt heller, fast det kanske är ett krav?

    Man behöver inte mer än ett paket var, dom har ju fått möbler och kläder. Fast det kanske inte var kul? Eller dom kanske inte ens får ett paket utan en upplevelse? Som kan tas när tillfälle finns? Bara fantasin som sätter gränserna.

    Tradera och annat som andra tipsat om är ju utmärkt. Handlar själv mycket där. Fast det kanske är att betrakta som skit.

  • Äldre 24 Nov 15:51
    Dr Mupp skrev 2009-11-24 15:48:13 följande:
    Jo man klarar sig bra om man bara är lite ekonomisk, men det är väl det som är problemet med många, de har dragit på sig en jäkla massa avbetalningar och klart det blir tufft då. Jag menar kolla på oss. Normen för vår familj är 12320 av det går ca 1000 kr till räkningar och 5-6000 till mat. Resten är ju nöjen, kläder och liknande.
    Precis det är räkningarna man dragit på sig som är problemet, inte normen i sig.
  • Äldre 24 Nov 15:51

    Att gå från en "normal" ekonomisk situation till socialbidrag är ofta tuffare än att "alltid" ha haft socialbidrag, det är ju en omställning och man har ofta dragit på sig utgifter under tiden med "normal" ekonomi som man inte gjort om man alltid levt på normen. Så första tiden kan säkert vara extra tuff, det är en omställning att gå från en situation till en annan. Men, det förändrar inte faktum, det förändrar inte hur socialbidraget fungerar och hur viktigt det är att när man har möjlighet planera för eventuella framtida kriser. Så det är inte schysst att skjuta budbärarna...

  • PixL
    Äldre 24 Nov 15:52

    Nej, det får man inte.
    Mitt tips är att du slutar fira jul så slipper du bekymra dig.

  • RosaNa­pp
    Äldre 24 Nov 15:59

    Jennie med ie: håller med. Klart det är en omställning, tar ju ett tag att komma in i allt, men det betyder ju inte att man inte får anpassa alla situationer till det nya.

  • Anonym (ej fattig­)
    Äldre 24 Nov 16:40

    TS, även om du är nyseparerad så har du säkert haft tid att handla lite paket om du prioriterat det.

    Jag och min sambo har ställt till det för oss själva, vi lever drygt 1000 kronor under existensminimum pga han har akassa just nu och jag har avrag på lönen via kronofogden, han h ar banklån som dom på kf inte tar hänsyn till, vilket då resulterar i att vi lever 1000 kr under, jag visste att julen skulle komma att bli kämpig så jag har haft ögonen öppna efter saker barnen önskar sig och hr köpt eftersom, nu är det bara några småsaker som fattas, färgpennor och en rosa sop. då har jag även ordnat så att vårt decemberbarn får ett kalas med klappar och inbjudna vänner.

    Har även när jag var ensamstående levt på soc några år, 2 för att vara korrekt, arbetade extra så mycket jag kunde för att slippa dom, jobbade bla jul, tur man hade barnvakt. Även då handlade jag småsaker under året för att kunna ge mitt barn klappar, letade på rea, kupan och loppisar.

    Julmaten är ju inte en alltför stor utgift, är oftast en klumpsumma man lägger ut, men lusläser man reklamblad kan man ju handla eftersom, börja redan nu. Sedan lever man ju länge på resterna.
    Det kommer lösa sig för di utan extra bidrag.
    Vi är ju inte ens berättigade till soc, men klarar oss ändå, man får prioritera och skära ner, finns nästan alltid något att skära ner på.

  • Anonym
    Äldre 24 Nov 17:07

    är du medlem i kyrkan? Vet att där jag bor kan kyrkan, diakonissan, lämna ett litet bidrag till vissa familjer. (min kompis fick det förra året, till henne och barnen.) Så kolla med dem, de kanske kan hjälpa.

  • Anonym (??)
    Äldre 24 Nov 17:13

    Jag jobbar heltid och får inga extra pengar till jul så varför ska du få det? Räcker inte soc pengar?? Jag måste spara hela året för att ha råd med alla klappar o sånt, börja spara du med!

Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?